Ζελένσκι: «Σκοτεινή και δύσκολη» η κατάσταση στην Ουκρανία

305Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Την σημερινή μέρα των Χριστουγέννων στη Δύση επέλεξαν να γιορτάσουν πολλοί Ουκρανοί, σε συνθήκες ψύχους, σκότους και τρόμου από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Δεν είμαστε αυτοί που αρνούνται να διαπραγματευτούν. Αυτοί αρνούνται, λέει ο Πούτιν. Εγγυήσεις ασφαλείας χρειάζεται η Ρωσία, τονίζει ο Μεντβέντεφ.

Ο πόλεμος τα άλλαξε όλα στην Ουκρανία. Ακόμη και τη μέρα των Χριστουγέννων. Ο οποίος από τους Σλάβους Ορθόδοξους γιορτάζεται με το παλαιό ημερολόγιο στις; 7 Ιανουαρίου. Όμως, μετά την ρωσική εισβολή και τα τόσα δεινά που προκάλεσε στον ουκρανικό λαό, πολλοί είναι αυτοί που αντιστρατεύονται πλέον κάθε τι το ρωσικό.

Αυτό συμπαρέσυρε και τις εκκλησίες στην Ουκρανία, όπως η αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και οι Ουνίτες, οι οποίες συζήτησαν το θέμα την παραμονή των Χριστουγέννων, αποδεσμεύοντας τους πιστούς να ακολουθήσουν την 25η Δεκεμβρίου. Κάτι που παροτρύνθηκε από την ουκρανική πολιτική ηγεσία, με πρώτο τον πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ο οποίος χθες απηύθυνε χριστουγεννιάτικο μήνυμα [δείτε χθεσινή ανάρτηση].

Με τις σειρήνες να ηχούν και τη σημερινή μέρα στην Ουκρανία, ο ουκρανός πρόεδρος είπε ότι παρά την αποτυχία του Κρεμλίνου για μία εκστρατεία αστραπή και τις ήττες στη γραμμή του μετώπου, οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να κάνουν την υπόλοιπη χρονιά «σκοτεινή και δύσκολη».

Αυτά έχουν προκαλέσει οι τελευταίοι μαζικοί ρωσικοί βομβαρδισμοί που έπληξαν τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας μειώνοντας τις δυνατότητες του ηλεκτρικού δικτύου στο ήμισυ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύωρες διακοπές ρεύματος αλλά και θέρμανσης. Κάτι φυσικά που πλήττει τον άμαχο πληθυσμό που σίγουρα περνάει τα χειρότερα Χριστούγεννα τις ζωής του. Γι αυτό και όλοι στην Ουκρανία επιχειρούν στο ηθικό των ανθρώπων, οι οποίοι βλέπουν το χειρότερο μπροστά τους: τη συνέχιση αυτού του πολέμου.

Αυτή τη μέρα επέλεξε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να δηλώσει ότι δεν είναι η Ρωσία που αρνείται τις διαπραγματεύσεις αλλά το Κιεβο. «Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με οποιονδήποτε εμπλέκεται σχετικά με αποδεκτές λύσεις, αλλά εξαρτάται από εκείνους. Δεν είμαστε αυτοί που αρνούνται να διαπραγματευτούν. Αυτοί αρνούνται», είπε.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση Rossiya 1, ο Πούτιν είπε επίσης ότι: «Πιστεύω ότι ενεργούμε στη σωστή κατεύθυνση, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντά μας, τα συμφέροντα των πολιτών μας, τον λαό μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή πλην της προστασίας των πολιτών μας».

Ακολούθησε ο αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος είπε ότι για να «ομαλοποιηθεί η κατάσταση» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ρωσία χρειάζεται «εγγυήσεις ασφαλείας».

Μοιραστείτε το άρθρο