Η αλήθεια για τις «αυξήσεις» στους συνταξιούχους και τις εκκρεμείς συντάξεις

Πληθαίνουν καθημερινά τα ενθουσιώδη, μονότονα επαναλαμβανόμενα, δημοσιεύματα των  κυβερνητικών ΜΜΕ για «μεγάλες αυξήσεις» και «μποναμάδες» στους συνταξιούχους.

 Ο υπουργός Εργασίας και ο πρωθυπουργός  πανηγυρίζουν: «Τελειώσαμε με τις εκκρεμείς συντάξεις και πλέον εκδίδουμε νέες συντάξεις σε 2 μήνες»

Δυστυχώς για αυτούς (και πολύ περισσότερο για μας) η αλήθεια είναι διαφορετική:   

  1. Εδώ και σχεδόν 13 χρόνια, έχουν καταργηθεί πλήρως η  13η και 14η σύνταξη ,τα οικογενειακά επιδόματα και δεν λένε λέξη για την επαναφορά τους .
  1. Έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές οι κύριες συντάξεις, οι επικουρικές, οι χηρείας, το εφάπαξ, ενώ θα βαίνουν συνεχώς μειούμενες εφ εξής με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.
  1. Οι επικουρικές βαίνουν σταδιακά προς εξαφάνιση αφού  θα αφαιρούνται οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων προς όφελος της ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ η περιουσία των ταμείων θα εξαϋλώνεται, όπως με τον πρόσφατο νόμο για το Μ.Τ.Π.Υ. 
  1. Μιλάνε για «αύξηση» 7,5% μετά από τόσα χρόνια  κλοπής, εξ αιτίας των διαμαρτυριών και των αγώνων των συνταξιούχων προσβλέποντας στην ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές. Την στιγμή που ο επίσημος πλασματικός πληθωρισμός ξεπερνά το 11%, ενώ οι τιμές των προϊόντων όπου  διοχετεύεται το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος των συνταξιούχων ( ρεύμα, θέρμανση,  στέγαση, τρόφιμα, μεταφορές κλπ) εκτινάχθηκαν πάνω από 40% !!!
  1. Οι «αυξήσεις» αφορούν μόνο την κύρια σύνταξη και όχι τις επικουρικές !
  2. Πάνω από 1.000.000 συνταξιούχοι δε θα δουν ούτε ευρώ στην τσέπη τους γιατί υπάρχει το αίσχος της προσωπικής διαφοράς του ν. Κατρούγκαλου. 
  1. Δεν γίνεται διεύρυνση της φορολογικής κλίμακας, με αποτέλεσμα οι πενιχρές αυξήσεις να κινδυνεύουν να εξανεμιστούν από τον αυξημένο φόρο εισοδήματος. 

Όσον αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις   (και κάτω από το βάρος της οργής και των αγώνων των συνταξιούχων ) μετά τις σπασμωδικές και πλήρως αποτυχημένες προσπάθειες με την «επιστράτευση» λογιστών και δικηγόρων, το υπουργείο ανέθεσε σε ιδιώτη να εκδώσει με ειδικό λογιστικό σύστημα τις χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις.

Με την αυτοματοποιημένη διαδικασία προέκυψαν νέα τραγικά αποτελέσματα. 

Πρώτον διαπιστώνεται πλήρης καταστρατήγηση της σειράς έκδοσης και έτσι παλιότεροι συνάδελφοι περιμένουν ακόμη  και 2 χρόνια την έκδοση της κύριας σύνταξης ενώ την έχουν πάρει νεότεροι τους!!!

Δεύτερον εκατοντάδες συντάξεις που εκδίδονται  με τη μέθοδο fast track  έχουν  τραγικά λάθη, χωρίς κανένα σεβασμό  απέναντι  σε ανθρώπους που μόχθησαν μια ζωή. Το 30-35%  των συντάξεων  εκδίδονται με λάθη που  δείχνουν   την εγκληματική  ανευθυνότητα του Υπουργείου:  

Συγκεκριμένα το «σύστημά τους» δε διαβάζει  συνήθως  τις προϋπηρεσίες, δεν υπολογίζει τα πλασματικά χρόνια,  περικόπτει  αυθαίρετα κατά   30%  τις συντάξεις, ακόμη  και  60%  με βάση διάταξη του ν. Κατρούγκαλου  που έχει καταργηθεί(!) από 28.2.2020, χωρίς  να προκύπτει απασχόληση των  συνταξιούχων  από τα δικαιολογητικά  που έχουν  καταθέσει  στον e ΕΦΚΑ( ΓΛΚ). 

Το χειρότερο από όλα,  επειδή  πολλές συντάξεις εκδίδονται  με λιγότερα χρόνια,  οι συνάδελφοι φαίνονται ότι χρωστάνε στο κράτος   και καλούνται  να επιστρέψουν  ως  «αχρεωστήτως  καταβληθέντα»  το 25%  της κουτσουρεμένης σύνταξής τους με αποτέλεσμα να  καλούνται  να επιβιώσουν  με  300-400€  το μήνα!

Όλα αυτά αφορούν τις  μόνο τις κύριες συντάξεις  γιατί οι  90 χιλιάδες επικουρικές καθυστερούν  και πάνω από 4 χρόνια !!!

·  Απαιτούμε :

  1. Να σταματήσει  η καταστρατήγηση  της σειράς έκδοσης  των συντάξεων,  να γίνει  εδώ και τώρα  ο επανυπολογισμός  όλων των συντάξεων, για τις οποίες έχουν υποβληθεί ενστάσεις  και   ανέρχονται  σε εκατοντάδες,    από τη Δ/νση  Συντάξεων  του πρώην ΓΛΚ και να μην παραπεμφθεί  καμία ένσταση  στο Ελεγκτικό Συνέδριο,  από το οποίο οι ενστάσεις   εκδικάζονται  τουλάχιστον με καθυστέρηση 5ετίας.   
  2. Να αποδοθούν άμεσα οι επικουρικές συντάξεις.
  3. Πραγματικές Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις! Όχι στην ακρίβεια! 
  4. Άμεση απόδοση  και χωρίς λάθη σε όλους τους συνταξιούχους της κύριας σύνταξης, του μερίσματος, της επικουρικής και του εφάπαξ. 
  5. Να ακυρωθεί  η φορολόγηση των αναδρομικών για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις. 
  6. Επαναφορά της 13ης – 14ης σύνταξης. 
  7. Όχι στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα  της περιουσίας των ασφαλιστικών μας φορέων. 
  8. Προσλήψεις υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ. Επαναφορά του τμήματος του Γ.Λ.Κ στην Θεσσαλονίκη
  9. Κατάργηση  του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντεργατικών ασφαλιστικών νόμων. 
  10. Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας.

Όλοι μαζί συνταξιούχοι και εργαζόμενοι να δημιουργήσουμε ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο για πανεργατικό αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης – για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες και τα αιτήματα για Υγεία, Παιδεία, εργασία -δημοκρατία, στέγη, ενέργεια, νερό.

Δεν αποδεχόμαστε νέες θυσίες στον βωμό των κερδών τους, δεν συμβιβαζόμαστε με την κοινωνική οπισθοδρόμηση. Αρνούμαστε να ζήσουμε με συντάξεις φτώχειας, ελεημοσύνες, κουπόνια και επιδόματα ζητιανιάς εν μέσω κυβερνητικού οργίου επιδοτήσεων σε «φίλους», εξοπλισμούς και μηχανισμούς καταστολής.

Δεν αποδεχόμαστε ότι η χειροτέρευση της ζωής μας είναι «φυσικό φαινόμενο», αποτέλεσμα της διεθνούς κρίσης λόγω της πανδημίας ή του πολέμου.

Αγωνιζόμαστε και δηλώνουμε αποφασισμένοι/ες να μην τους αφήσουμε να εξευτελίσουν τις ζωές μας ζώντας σε κρύα σπίτια και σκοτεινές πόλεις.

Αγωνιζόμαστε για ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα 

Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης

Μοιραστείτε το άρθρο