Ο Ζελένσκι από το ανατολικό μέτωπο του Μπαχμούτ στην… Ουάσινγκτον

300Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Νυχτερινές πληροφορίες σε αμερικανικά μέσα αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας βρίσκεται ήδη καθοδόν για την Ουάσινγκτον, όπου θα μιλήσει στο Κογκρέσο και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Νωρίτερα σήμερα ο Ζελένσκι βρέθηκε στο Μπαχμούτ του Ντονετσκ όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες.

Οι πληροφορίες που μεταδιδόταν από μέσα στις ΗΠΑ τις αποψινές ώρες ανέφεραν ότι ο ουκρανός πρόεδρος είχε δρομολογήσει την πρώτη του μετάβαση στο εξωτερικό μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής πριν 300 μέρες. Ο Ζελένσκι θα μιλήσει στο Κογκρέσο και θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν. Μια επίσκεψη που λέγεται ότι θα συνοδευτεί από νέες εξαγγελίες αμερικανικής οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Σήμερα ο Ζελένσκι πραγματοποίησε απροειδοποίητη επίσκεψη στην πόλη Μπαχμούτ του Ντονέτσκ, όπου ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις συγκρούονται σφοδρά για μήνες, στην προσπάθεια των τελευταίων να ολοκληρώσουν τον έλεγχο της ουκρανικής περιφέρειας. Θα άνοιγε το δρόμο για τον σημαντικό άξονα Σλοβιάνσκ – Κραματόρσκ. Κατά την επίσκεψή του ο ουκρανός πρόεδρος συνάντησε στρατεύματα και απένειμε βραβεία σε στρατιωτικούς, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, η οποία χαρακτήρισε την πόλη ως «το ανατολικό φρούριο» της Ουκρανίας.

Η ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ είναι μία από τις ουκρανικές περιφέρειες που η Ρωσία προσάρτησε τον Σεπτέμβριο, με τις άλλες τρείς να είναι το Λουγκάνσκ στα ανατολικά επίσης και νοτιότερα η Ζαπορίζια και η Χερσώνα. Σε αυτές η κατάσταση είναι «εξαιρετικά δύσκολη», σύμφωνα με τον πρόεδρος της Ρωσίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) να ενισχύσει τα μέτρα στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που έχει προσαρτήσει. Η υπεράσπιση των κατοίκων των «νέων περιοχών» της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποτελεί καθήκον των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την κρατική ασφάλεια, είπε ο Πούτιν και ζήτησε την επίβλεψη στρατηγικών υποδομών και χώρων μαζικών συναθροίσεων υπό τον φόβο «απειλών».

Στα πεδία των συγκρούσεων και των επιπτώσεων από τα κύματα των τελευταίων ρωσικών βομβαρδισμών, κρίσιμη παραμένει η κατάσταση για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ουκρανία, με την εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο ηλεκτροδότησης να αναφέρει ότι μπορεί να παρέχει λιγότερο από το μισό της απαιτούμενης κατανάλωσης στην πρωτεύουσα Κίεβο. Το γεγονός αυτό επηρέασε και την λειτουργία του μετρό στο Κίεβο κατά τις πρωινές ώρες, καθώς η παροχή ηλεκτρισμού ήταν ασταθής.

Σε ένα άλλο μέτωπο το ενεργειακό, έκρηξη σημειώθηκε σήμερα στον αγωγό εξαγωγής αερίου από τη ρωσική βορειοδυτική Σιβηρία μέσω Ουκρανίας. Τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Telegram πως ένας άνθρωπος τραυματίστηκε από την έκρηξη στον Urengoi-Pomary-Uzhhorod και πως η ροή του αερίου μέσω του τμήματος του αγωγού διακόπηκε από τις 13:50. Ο αγωγός, που μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη από τη ρωσική Αρκτική, εισέρχεται στην Ουκρανία μέσω του σημείου μέτρησης Sudzha, που αποτελεί τώρα την κύρια διαδρομή για το ρωσικό αέριο που φθάνει στην Ευρώπη.

Μοιραστείτε το άρθρο