«Στον πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές, δεν μπορεί να υπάρξει ισοπαλία»

298Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Δυσαρέσκεια του Κιέβου για τις προτροπές Κίσινγκερ ότι είναι καιρός να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική λύση στην Ουκρανία, με ρόλο της Ρωσίας στη νέα δομή ασφάλειας. Ο ουκρανός πρόεδρος απαντούσε με την πρότασή του για μια παγκόσμια σύνοδο για την ειρήνη.

Μένεα πνέει το Κίεβο κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ ο οποίος αρθρογραφώντας στον βρετανικό Spectastor υπό τον τίτλο: “Πως να αποφευχθεί ένας ακόμη παγκόσμιος πόλεμος”, γράφει ότι είναι καιρός να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική λύση στην Ουκρανία.

Την ουκρανική ηγεσία ενόχλησαν οι αναφορές του 99χρονου Κίσινγκερ, εκ των πλέον κυνικών του βαθέως αμερικανικού κράτους και της επεμβατικής εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ότι: Ο κόσμος είναι σε σημείο καμπής στη σύγκρουση στην Ουκρανία και είναι ώρα για επίλυση της κρίσης και επίτευξη ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων. Χωρίς εξασθενημένη την Ρωσία, αλλά αντίθετα με ενσωμάτωση των στρατηγικών αλλαγών και ρόλο στη νέα δομή ασφάλειας. Προβλέπει δε τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων αυτοδιάθεσης στις διαφιλονικούμενες περιοχές.

[Δείτε αναλυτικά στην ανάρτηση του infolibre από την Παρασκευή 16/12]

«Ο κ. Κίσινγκερ ακόμα δεν έχει καταλάβει τίποτα. Ούτε τη φύση αυτού του πολέμου, ούτε τον αντίκτυπό του στην παγκόσμια τάξη», δήλωσε στο Telegram ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαίλο Ποντόλιακ. «Η συνταγή που ζητά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, αλλά φοβάται να πει φωναχτά, είναι απλή: κατευνάστε τον επιτιθέμενο θυσιάζοντας τμήματα της Ουκρανίας με εγγυήσεις μη επίθεσης εναντίον των άλλων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης», επισήμανε. «Όλοι οι υποστηρικτές των απλών λύσεων θα πρέπει να θυμούνται το προφανές: οποιαδήποτε συμφωνία με τον διάβολο – μια κακή ειρήνη σε βάρος ουκρανικών εδαφών – θα είναι μια νίκη για τον Πούτιν και μια συνταγή επιτυχίας για αυταρχικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο».

Την ίδια ώρα και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι απηύθυνε τη δική του πρόταση για τη διοργάνωση μιάς παγκόσμιας συνόδου για την ειρήνη, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του το οποίο προοριζόταν για τον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου στο Κατάρ. Όμως η διοργανώτρια αρχή της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας FIFA του αρνήθηκε προκαλώντας δυσαρέσκεια στο Κίεβο. Σε αυτό, που κοινοποιήθηκε από το γραφείο του, λέει ότι: «Προσφέραμε έναν τύπο ειρήνης στον κόσμο. Απολύτως δίκαιο. Την προσφέραμε γιατί στον πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές, δεν μπορεί να υπάρξει ισοπαλία». «Ανακοινώνω την πρωτοβουλία διοργάνωσης μιας διάσκεψης για μιά παγκόσμια ειρήνη αυτό τον χειμώνα. Μια διάσκεψη που θα ενώσει όλα τα έθνη του κόσμου γύρω από τον σκοπό για παγκόσμια ειρήνη. Οι εξέδρες των γηπέδων αδειάζουν μετά τον αγώνα και μετά τον πόλεμο οι πόλεις μένουν άδειες».

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1, ο Ζελένσκι λέει επίσης ότι:  «Ετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια άμυνας». Απηύθυνε δε έκκληση προς τα κράτη της Δύσης να παράσχουν στην Ουκρανία αποτελεσματική αεροπορική άμυνα. Ενώ γνωστοποίησε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν τον έλεγχο της πόλης Μπαχμούτ στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου μαίνονται σκληρές μάχες. Παράλληλα συνεχίστηκαν τα ρωσικά πλήγματα σε στόχους στο Χάρκοβο, την Χερσώνα, το Ντνιπροπετρόφσκ, το Σούμι, το Λουγκάνσκ.

Επίλυση της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων και ρόλο της Ρωσίας στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας, προτείνει ο Κίσινγκερ

Μοιραστείτε το άρθρο