Η “άριστη” πραγματικότητα των ερευνητ(ρι)ών, κινητοποίηση Πέμπτη 15/12 στις 10:00 στην Πρυτανεία ΕΜΠ

Ως Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ) και την αντίστοιχη σωματειακή επιτροπή ΕΜΠ , από την αρχή της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς έχουμε έρθει αντιμέτωποι/-ες με πλήθος προβλημάτων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Κάποια από αυτά είναι δυστυχώς παγιωμένα καταδεικνύοντας την χρόνια απαξιωτική στάση του ιδρύματος προς τα εργαζόμενα άτομα στην έρευνα, ενώ κάποια αποτελούν νέες προκλήσεις.

Σε μία εποχή που η ακρίβεια εκτοξεύει τις τιμές στα βασικά αγαθά – τη στέγαση – το ρεύμα – τα καύσιμα, μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί η νέα προκήρυξη αμισθί επικουρικού έργου στο τμήμα πολιτικών μηχανικών ΕΜΠ. Την ίδια ώρα, το Oικονομικό Eπιμελητήριο της Ελλάδας, στο τέλος του 2022 βρίσκει την ελληνική οικονομία σε έντονα αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό όμως για τους/ις ΥΔ του ΕΜΠ αντί να σημαίνει αύξηση των απολαβών τους μεταφράζεται εν τέλει σε κόψιμο της ήδη πενιχρής υποτροφίας του ΕΛΚΕ που ίσως λαμβάνουν (625€/μήνα ανασφάλιστοι) και κόψιμο των όποιων κοινωνικών κριτηρίων για τη λήψη αυτής. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές πως αυτά τα χρήματα δεν αρκούν ούτε καν για τη διαμονή και τα πάγια έξοδα ενός ανθρώπου, πόσο μάλλον για τη διαβίωση του.

Η ανάπτυξη όμως αυτή είναι πλέον γνωστό τι σημαίνει για το κράτος και τη κυβέρνηση και ο νέος προϋπολογισμός που κατατίθεται το φανερώνει όσο πιο πλέρια γίνεται. Φέτος, στον προσανατολισμό των κρατικών κονδυλίων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και τη μείωση των κοινωνικών δαπανών προστίθεται και μια άγρια φορο-επιδρομή λόγω ακρίβειας. Αναγράφεται αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ., στα οποία πρέπει να προστεθεί και η αναπλήρωση 1,2 δισ. που προέρχονταν από την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία και καταργήθηκε. Άρα μιλάμε για μια συνολική αύξηση 3,2 δισ, την οποία προφανώς θα πληρώσουν η πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία. Από την άλλη, 15,3 δισ θα διατεθούν ως επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις και ιδιωτικά σχήματα.

Δείτε αναλυτικότερα: Οι συνθήκες εργασίας στο ΕΜΠ

Είναι τουλάχιστον προσβλητικό να υπάρχουν λεφτά για την δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, για τους πολεμικούς εξοπλισμού, για την “στήριξη” επιχειρήσεων, αλλά όχι για τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα που ασθμαίνουν κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης. Άρα στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για μια “αντικειμενική” δυσκολία κάλυψης των αναγκών των ιδρυμάτων και κυρίαρχα των εργαζομένων σε αυτά, αλλά για μια πολιτική απόφαση, της τωρινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Σε αυτή τη πρόκληση έρχεται να προστεθεί πιο ειδικά στο ΕΜΠ η διαχρονική πλέον καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων του Αυγούστου αρκετούς μήνες μετά με το πρόσχημα της υποστελέχωσης του ΕΛΚΕ. Το αποτέλεσμα είναι τελικά πως οι εργαζόμενοι/ες στο ΕΜΠ ενώ στις δημόσιες τοποθετήσεις πρυτάνεων και υπουργών είναι ένα εξαιρετικά ειδικευμένο προσωπικό προς πώληση των υπηρεσιών του σε ΣΕΒ και ΝΑΤΟ την ίδια ώρα παραμένουν απλήρωτοι/ες για μήνες.

Όλα τα παραπάνω σε ένα ίδρυμα που πρόσφατα επιχειρήθηκε να μπει πανεπιστημιακή αστυνομία .Για μας ήταν και παραμένει αδιανόητο να γίνουμε ο πρώτος κλάδος που επιτηρείται από αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις καταστολής στο χώρο δουλειάς μας. Εξίσου αδιανόητο παραμένει το γεγονός ότι για τη σύσταση του συγκεκριμένου αστυνομικού σώματος έχουν προϋπολογιστεί 50 εκ. ευρώ τη στιγμή που ο προϋπολογισμός του ΕΜΠ έχει κατρακυλήσει στα 3.1 εκ. ευρώ και χιλιάδες ερευνητ(ρι)ες ανα την επικράτεια δουλεύουν υπαμειβόμενες/οι, ανασφάλιστες/οι ή και τελείως απλήρωτες/οι.

Όπως φαίνεται, για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα στον κλάδο μας, πρέπει να αναμετρηθούμε με κεντρικές πολιτικές αποφάσεις που αφήνουν τη ζωή μας στα αζήτητα, που αφήνουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά στο έλεος της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης. Απαιτούμε εδώ και τώρα η Σύγκλητος να πάρει θέση ενάντια στον καταστροφικό προϋπολογισμό, αναδεικνύοντας τις πραγματικές ανάγκες που έχει το ίδρυμα, αλλά επιλέγει να τις βάζει κάτω από το χαλάκι και να προσλαμβάνει αμισθί(!) εργαζόμενους να καλύψουν τις τρύπες.

Καλούμε όλες/ους τις/ους συναδέλφισσες/ους, κάθε εργαζόμενο/η, φοιτητή/τρια σε κινητοποίηση στη πρυτανεία του ΕΜΠ την Πέμπτη 15/12 στις 10π.μ.

Απαιτούμε:

  • Η σύγκλητος να πάρει θέση ενάντια στον απαράδεκτο προϋπολογισμό του 2023, που επιδεινώνει την υποχρηματόδοτηση των ιδρυμάτων.
  • Εκπροσώπηση στην σύγκλητο και τις συγκλητικές επιτροπές του ιδρύματος ως σωματειακή επιτροπή ΕΜΠ, αναγνωρισμένο όργανο του ΣΕΡΕΤΕ.
  • Άμεση απόσυρση της ντροπιαστικής προκήρυξης αμισθί επικουρικού έργου της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και καμία σκέψη για επαναφορά της. Παράλληλα, εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης ώστε να προκηρυχθούν εκ νέου έμμισθες θέσεις παροχής επικουρικού έργου, και έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων
  • Καμία αλλαγή στον Κανονισμό Υποτροφιών του ΕΛΚΕ, χωρίς διαβούλευση με τους ΥΔ του Ιδρύματος. Αύξηση του ύψους και του αριθμού των υποτροφιών, στην κατεύθυνση του να μην υπάρχει κανένας συνάδελφος-ισσα που να εργάζεται απλήρωτος-η. Η διάρκεια των υποτροφιών να είναι τουλάχιστον 4 χρόνια, και να ανανεώνεται για όσο διαρκεί η εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής. Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη σε όλες και όλους τους υποτρόφους, με ευθύνη του εκάστοτε ιδρύματος και του κράτους.
  • Κατάργηση της ΟΠΠΙ και κάθε μορφής αστυνόμευσης στο περιβάλλον εργασίας μας.
  • Μόνιμη επίλυση, με έκδοση κατάλληλων κανονισμών, όλων των καθυστερήσεων πληρωμών ή σύναψης συμβάσεων (σε ερευνητικά προγράμματα, επικουρικό έργο, ακαδημαϊκούς υποτρόφους)

Διεκδικούμε:

  • Να μην ψηφιστεί ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, έρευνα για τις κοινωνικές ανάγκες
  • Συλλογική Συμβάση Εργασίας για τους εργαζομένους στην έρευνα (ΥΔ, post-doc, έκτακτο διδακτικό, ερευνητικό, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό) που θα εξασφαλίζουν τα σύγχρονα δικαιώματα μας. Με πραγματικές αυξήσεις και κάλυψη των απωλειών από τα Μνημόνια, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες (διδακτικές, ερευνητικές, διοικητικές, τεχνικές κλπ.) των Πανεπιστημίων και ερευνητικών Κέντρων. Όχι στο προσοντολόγιο. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους/α. Αυξήσεις στους μισθούς για να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες. Δραστική μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και των ωρών εργασίας, όπως επιτρέπει η αλματώδης άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας, για να εξαλειφθεί η ανεργία
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας (Συμβάσεις έργου, τίτλοι κτήσεις, υποτροφίες). Μέχρι τότε καταβολή του ΦΠΑ και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τα ιδρύματα και το κράτος
  • Κατάργηση του σημερινού «επικουρικού διδακτικού έργου», του θεσμού του «πανεπιστημιακού υποτρόφου» και των προγραμμάτων απόκτησης διδακτικής εμπειρίας που έρχονται να καλύψουν πάγια διδακτικά κενά. Οι διδακτικές ανάγκες των ιδρυμάτων δεν μπορούν να καλυφθούν με πρόσθετο επικουρικό διδακτικό έργο και υποτροφίες-χαρτζιλίκι σε ΥΔ και μεταπτυχιακούς φοιτητές.  Αντί αυτού, να γίνουν προσλήψεις σε μόνιμο ειδικευμένο διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό. Ως τότε, κανονικές πληρωμές κάθε ώρας επικουρικού (επιτηρήσεις, επιβλέψεις, διορθώσεις, εργαστηριακές ασκήσεις) ή διδακτικού έργου με υπογραφή συμβάσεων εργασίας στην αρχή κάθε έτους
  • Άμεσο πάγωμα των ανατιμήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης – Κατάργηση ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής. Αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες ρεύματος-ενέργειας και νερού. Μείωση των τιμολογίων για τα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τράπεζες, κράτος, ΔΕΗ κ.ά. Φραγμός στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και τις αυξήσεις των ενοικίων.
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη και κάθε αντεργατικής νομοθεσίας
  • Κατάργηση των βαθιά ταξικών και αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη

Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ)

https://unionresearchers.wordpress.com/2022/12/13/%ce%bf%ce%b9-%ce%ac%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%b9-%cf%86%cf%84%cf%89%cf%87%ce%bf%ce%b9/

Μοιραστείτε το άρθρο