Επιδείνωση της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Κλιμακώνεται η κατάσταση στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι. Σύμφωνα με την εφημερίδα, Vecherne Novosti (Βραδινά Νέα) μετά από μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, ο Κούρτι ανέφερε στην πενταμερή (Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία) κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης ότι ζήτησε από τους Σέρβους να αφαιρέσουν τα οδοφράγματα από τους αυτοκινητόδρομους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο Διαφορετικά, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου θα αναπτυχθεί, προειδοποίησε.

Λίγο νωρίτερα ο ηγέτης των Σέρβων του βορείου Κοσσυφοπεδίου, Γκόραν Ράκιτς, έγραφε στο Facebook ότι έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, θα στείλει ειδικές μονάδες στο βορρά για να εξαπολύσουν επίθεση κατά των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

Οι χειρισμοί του Κούρτι στην ένταση στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο έχει δεχτεί κριτική και στο εσωτερικό. Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας, Drizan Shala, εκτιμά ότι αυτή  η τεταμένη κατάσταση προέρχεται από λάθος απόφαση της κυβέρνησης.  Σε δηλώσεις του στο Kosovapress σημείωνε ότι η κατάσταση έχει τη δυνατότητα και τη δυναμική να κλιμακωθεί και να απειλήσει άμεσα την εθνική ασφάλεια στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας είχε συγκαλέσει το βράδυ της Κυριακής και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Ο Βούτσιτς αμέσως μετά επεδίωξε να αποκλιμακώσει την κατάσταση δηλώνοντας ότι η Σερβία απαιτεί την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων Σέρβων από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αλλά επιδιώκει επίσης να εκτονώσει την ένταση εκεί μετά τις εντάσεις στην ταραχώδη περιοχή, δήλωσε ο  Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Από την άλλη, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Josep Borrell, ζήτησε από τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να αφαιρέσουν «αμέσως» τα οδοφράγματα που έστησαν χθες σε πολλούς δρόμους για να αποτρέψουν τη σύλληψη ενός πρώην αστυνομικού από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

«Οι Σερβικές ομάδες του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να απομακρύνουν αμέσως τα οδοφράγματα. Η ηρεμία πρέπει να αποκατασταθεί», είπε ο Μπορέλ σε μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η επιδείνωση της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο προκλήθηκε μετά τη σύλληψη από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβε τον Ντέγιαν Πάντιτς, πρώην Σέρβο αστυνομικό, στο σημείο ελέγχου Γιάρινιε στα διοικητικά σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και της κεντρικής Σερβίας, ως ύποπτο για συμμετοχή σε πρόσφατα επεισόδια στην Πρίστινα. Σε απάντηση, ο σερβικός πληθυσμός έστησε οδοφράγματα σε έναν αυτοκινητόδρομο σε αρκετούς οικισμούς κοντά στο σημείο ελέγχου και βγήκε στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για να μην αφήσει τον Πάντιτς να μεταφερθεί στην Πρίστινα.

Ορισμένες εγκαταστάσεις της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Κοσσυφοπεδίου στο βόρειο τμήμα της χώρας δέχθηκαν επίθεση αυτή την εβδομάδα.

Μ.Γ.Μ.

Μοιραστείτε το άρθρο