“Επικουρική” Αναγλησία: Για το ζήτημα του επικουρικού έργου στο πανεπιστήμιο Πατρών, κινητοποίηση στην Πρυτανεία, Παρασκευή 9/12 στις 12:00

Η πληρωμή του επικουρικού έργου μεταπτυχιακών και διδακτορικών ερευνητών είναι για άλλη μια χρονιά στον αέρα. Ενώ σε πολλά τμήματα προχώρησε η ανάθεση επικουρικού έργου για το χειμερινό εξάμηνο και τα τμήματα είχαν προϋπολογίσει το αντίστοιχο κονδύλιο, δεκάδες συνάδελφοι-ισσες ενημερώνονται πως δεν έχει προχωρήσει η κατανομή του αντίστοιχου κονδυλίου από το υπουργείο στο πανεπιστήμιο Πατρών. Θα πει κανείς «τι πιο σύνηθες να συμβεί» καθώς τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη κατάσταση, έχει γίνει μια απαράδεκτη συνήθεια, με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς ερευνητές να περιμένουν να δουν αν εν τέλει πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους (!;). Αυτό όμως είναι το αποτέλεσμα της χρόνιας πολιτικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης των δημοσίων πανεπιστημίων, 90% κάτω από τα επίπεδα του 2009. Στο πανεπιστήμιο Πατρών αλλά και σε άλλα ιδρύματα, η πληρωμή του επικουρικού έργου κοντεύει να καταργηθεί πλήρως. Σε συνδυασμό με την αλλαγή των κανονισμών μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών η παροχή επικουρικού έργου μετατρέπεται σε μια «συμβατική υποχρέωση» των συναδέλφων χωρίς καμία συζήτηση για πληρωμή του, προϋπόθεση για την απονομή του τίτλου τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η ίδια η υπουργός παιδείας έχει το θράσος να εμφανίζεται ως «σωτήρας» με την χορήγηση υποτροφιών για την ενίσχυση του επικουρικού έργου όπως έκανε πέρυσι το Φλεβάρη. Ένα ακόμα ΕΣΠΑ για να κρατήσει τα προσχήματα σε ένα διαλυμένο πανεπιστήμιο.

Είναι θλιβερό πως εν μέσω αυτής της κατάστασης προχωρά η ανάθεση επικουρικού έργου και οι συνάδελφοι καταλήγουν να γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ τμημάτων και πρυτανείας με την ευθύνη τελικά να καταλήγει στο αρμόδιο Υπουργείο παιδείας.

Καθημερινά υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές καλύπτουν από ώρες διδασκαλίας μαθημάτων, εκτέλεση εργαστηρίων (στα οποία πολλές φορές γίνεται και έκθεση σε βαρέα και ανθυγιεινά), διόρθωση γραπτών και τεχνικών εκθέσεων αλλά και τέλεση φροντιστηρίων, με τις περισσότερες των περιπτώσεων αυτοί να μην αμείβονται καν συν του ακόμα πιο συχνού φαινομένου στο κλάδο μας, της μηδενικής ασφαλιστικής κάλυψης (πολλές φορές αυτό είναι και προϋπόθεση για την απόκτηση υποτροφίας!).

Το παρόν χειμερινό εξάμηνο ανέδειξε το ζήτημα για άλλη μια φορά. Καθότι όμως αυτό βρίσκεται στη μέση του, οι περισσότερες ανάγκες για τέλεση επικουρικού έργου έχουν ήδη ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται στο τέλος τους για το χειμερινό εξάμηνο. Αυτή τη στιγμή, κατεύθυνση μας οφείλει να είναι η διεκδίκηση των δεδουλευμένων μας για το παρόν εξάμηνο με μαχητικό τρόπο. Από κει και πέρα όμως, οφείλουμε, αν δεν θέλουμε σε κάθε εξάμηνο να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτή τη κατάσταση, να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων και των δικαιωμάτων μας.

Ποιος άλλος κλάδος συνάδελφοι εργάζεται υπό παρόμοιες συνθήκες; Παράγουμε έργο και χρήματα για στα ιδρύματα στα οποία εργαζόμαστε. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μας δύναμη και θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Δεν είμαστε εθελοντές μέσα σε αυτόν τον κύκλο αριστείας. Δεν θα ανεχτούμε άλλο να εργαζόμαστε υπό αυτές τις συνθήκες, χωρίς άδειες, ωράριο, χαμηλόμισθα. Η ανάγκη για κλιμάκωση του αγώνα στο κλάδο μας είναι πλέον πιο αναγκαία από ποτέ.

Διεκδικούμε:

  • Άμεση υπογραφή συμβάσεων εργασίας με ευθύνη του πανεπιστημίου για την αποπληρωμή του επικουρικού έργου για το τρέχον εξάμηνο.
  • Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού που θα καλύπτουν τις πάγιες ανάγκες στο εκπαιδευτικό και διδακτικό έργο.
  • Συμβάσεις εργασίας για το επικουρικό έργο (και όχι συμβάσεις ανάθεσης έργου) που θα καλύπτουν όλο το χρονικό διάστημα διεξαγωγής επικουρικού έργου για τα δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα. Καμία ανάθεση μαθημάτων χωρίς την υπογραφή συμβάσεων εργασίας. Σταθερή χρηματοδότηση από το υπουργείο για τις συνολικές ανάγκες επικουρικό έργου ανά ακαδημαϊκό έτος.
  • Υπογραφή συμβάσεων εργασίας για τους εργαζομένους στην έρευνα (ΥΔ, post-doc, έκτακτο διδακτικό, ερευνητικό, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό) που θα εξασφαλίζουν δικαιώματα μας για μισθό στο ύψος των αναγκών μας, ασφάλιση και ωράριο.

Δεν θα επιτρέψουμε να παγιωθεί το καθεστώς του απλήρωτου επικουρικού έργου.

Καλούμε τους συναδέλφους σε κινητοποίηση στην πρυτανεία την Παρασκευή 9/12 στις 12:00. Ζητάμε να βρεθεί άμεσα τρόπος για να μην χάσουν οι συνάδελφοι τα δεδουλευμένα τους. Διεκδικούμε το πανεπιστήμιο να μεριμνήσει άμεσα για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του επικουρικού έργου για το εαρινό εξάμηνο.

Καλούμε σε ανοιχτή σύσκεψη του σωματείου μας την Πέμπτη 15/12 στις 16:30 στο κτίριο των Χημικών Μηχανικών για την συζήτηση επί του θέματος του επικουρικού έργου και τον ορισμό δράσεων για το επόμενο διάστημα.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας

Μοιραστείτε το άρθρο