Μακρόχρονη σύγκρουση στην Ουκρανία βλέπει ο Πούτιν

287Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να συζητήσει μια ειρηνευτική πρόταση για τον τερματισμό της σύγκρουσης, αλλά ο γγ του ΝΑΤΟ λέει ότι δεν πληρούνται ακόμα οι προϋποθέσεις για μια ειρηνική επίλυση της κατάστασης. Αυτό που επιδιώκει η Ρωσία είναι ένα προσωρινό πάγωμα των επιχειρήσεων τον χειμώνα.

Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία μπορεί να αποδειχθεί μια «μακρά διαδικασία», ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας στα μέλη του ρωσικού συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προδιαγράφοντας μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία. Πολύ περισσότερο αν ισχύουν οι εκτιμήσεις περί πιθανής μείωσης του ρυθμού ή και παύσης των επιχειρήσεων τους μήνες του χειμώνα, ώστε να ετοιμαστεί ένας νέος γύρος εχθροπραξιών από την άνοιξη.

Ο Πούτιν επανέλαβε επίσης την πάγια θέση του ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να παρέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία. «Δεν ξεκινήσαμε εμείς τον πόλεμο, ξεκίνησε το 2014 μετά το πραξικόπημα», όταν ανατράπηκε ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Κατηγόρησε δε την Πολωνία ότι προσβλέπει εδάφη της δυτικής Ουκρανίας και είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι η μοναδική εγγυήτρια της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. «Αλλά αυτό εξαρτάται από τους νέους ηγέτες της Ουκρανίας», είπε.

Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη γενικότερη φιλολογία που αναπτύσσεται περί ενδεχόμενης χρήσης πυρηνικών όπλων, απαντώντας ότι κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται μεν αλλά η Ρωσία «δεν τρελάθηκε» και εξακολουθεί να θεωρεί το πυρηνικό οπλοστάσιό της ως καθαρά αμυντικό, αποτρεπτικό μέσο. Πρόσθεσε όμως ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί το έδαφός της και τους συμμάχους της «με όλα τα διαθέσιμα μέσα». «Έχουμε προηγμένα οπλικά συστήματα αλλά δεν θέλουμε να τα επιδεικνύουμε», είπε, επιμένοντας ότι δεν ήταν η Μόσχα που μίλησε για χρήση πυρηνικών όπλων. «Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, εμείς δεν έχουμε αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ακόμα».

Παράλληλα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ δήλωνε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να συζητήσει «μια σοβαρή ειρηνευτική πρόταση για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία». Μιλώντας στο φόρουμ Primakov Readings, είπε ότι: «Αν τώρα υπάρξει μια σοβαρή πρόταση για το πώς να σταματήσει αυτή η σύγκρουση, εκπληρώνοντας τις απολύτως νόμιμες απαιτήσεις μας, φυσικά, θα είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε».

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε πάντως τη  Δύση ότι «έχτισε ένα τείχος» και ότι «έχει σταματήσει να συνεργάζεται μαζί μας». Αυτό που συμβαίνει είναι «μια τραγωδία για τον δυτικό πολιτισμό, για το δυτικό σύστημα παγκόσμιας τάξης, το οποίο βασίστηκε στις αρχές της παγκοσμιοποίησης που πρότειναν οι Αμερικανοί, οι οποίοι το έχουν απαξιώσει πλήρως».

Κατά τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, «δεν πληρούνται ακόμα οι προϋποθέσεις για μια ειρηνική επίλυση της κατάστασης», επειδή η Ρωσία δεν έχει δείξει κανένα σημάδι δέσμευσης για διαπραγματεύσεις σεβόμενη την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Επισήμανε δε ότι η Ρωσία επιδιώκει να παγώσει τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να ενισχύσει τις δυνάμεις της για μια νέα επίθεση την άνοιξη. «Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει κάποιου είδους παύση αυτόν τον πόλεμο, τουλάχιστον για μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσει να ανασυνταχθεί,  να ανακάμψει και στη συνέχεια να προσπαθήσει να ξεκινήσει μια πιο μεγάλη επίθεση την επόμενη άνοιξη», είπε σε δημόσια εκδήλωση που διοργάνωσε η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Είπε επίσης ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ συνεχίζουν την «άνευ προηγουμένου» προμήθεια όπλων και υποστήριξη στην Ουκρανία, παρά τις ανησυχίες για πιθανή εξάντληση των δυτικών αποθεμάτων. «Η προσθήκη νέων συστημάτων είναι εξίσου σημαντική με τη διασφάλιση ότι τα συστήματα ή τα όπλα που έχουμε ήδη παραδώσει είναι πραγματικά λειτουργικά ή λειτουργούν αποτελεσματικά».

Μοιραστείτε το άρθρο