Μεγαλειώδεις πορείες η απάντηση της κοινωνίας στις κρατικές πολιτικές της καταστολής και της φτωχοποίησης

Οι πορείες στη μνήμη του δολοφονηθέντος από ένστολο της ελληνικής αστυνομίας Αλέξη Γρηγορόπουλου πριν 14 χρόνια και σε διαμαρτυρία για τον χθεσινό πυροβολισμό του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη στην Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη μαζικότητα, δυναμισμό, παλμό και διάθεση να αποκρουστεί η κρατική – κυβερνητική επίθεση κατά της κοινωνίας.

Μπορεί η γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια να μην εκδηλώνεται μαζικά και δυναμικά, αλλά οι αγωνιζόμενες δυνάμεις του ανταγωνιστικού κινήματος κατάφεραν να αναδείξουν τα κυοφορούμενα από κάτω. Δηλαδή την αντιστεκόμενη κοινωνία που αντιδρά στην φτωχοποίηση, την ακρίβεια, την καταστολή, τους πολέμους, εγκλεισμούς και αποκλεισμούς, αναζητώντας δρόμους αντίστασης, αλληλεγγύης, ανατροπής.

Και ενώ μέχρι πριν τον 16χρονο ευρεία ήταν η εκτίμηση ότι οι πορείες για τον Γρηγορόπουλο θα αντιμετωπιζόταν με καταστολή και βία, από χθες το κλίμα άλλαξε. Το κράτος, η κυβέρνηση και η αστυνομία μέτρησαν πολύ τις νύχτες του Δεκέμβρη.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία στην Θεσσαλονίκη (υπολογίζονται στις 10.000) έδειξαν προσηλωμένοι στο στόχο της μαζικής και δυναμικής απάντησης στις κρατικές πολιτικές αντικοινωνικής βαρβαρότητας. Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της πορείας που αποτελείτο από αντιεξουσιαστές/αναρχικούς κινήθηκε με κατεύθυνση να διεξαχθεί η πορεία και η όποια δράση να γινόταν εκτός χώρου αυτής όπου συμμετείχαν και ευρύτερες αριστερές δυνάμεις.

Οι εντάσεις που προκλήθηκαν είναι αποτέλεσμα της σωρευμένης οργής και αγανάκτησης. Έως χίλια άτομα κινήθηκαν στην οδό Ολυμπιάδος, αιφνιδιάζοντας τις ατυνομικές δυνάμεις και κάνοντας την αστυνομία να μην μπορεί να πλησιάσει. Στη συνέχεια διέφυγαν από τους δρόμους της Άνω Πόλης, χωρίς να τραυματιστεί ή συλληφθεί κάποιος. Τέτοιο πράγμα δεν έχει ξαναγίνει στην Θεσσαλονίκη. Ένα κυνηγητό χιλιομέτρων, αλλά η… παρισινή κομμούνα δίδαξε πολλά.

Τα αποψινά στη Σαλονίκη αποτέλεσαν την δεύτερη νίκη του κινήματος μέσα σε διάστημα τριών βδομάδων, με την προηγούμενη να καταγράφεται στις 17 Νοέμβρη, όπου η έφοδος των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ αποκρούστηκε σθεναρώς από τους ευρισκόμενους εντός φοιτητ(ρι)ες.

Αυτά που πρέπει να κρατήσουμε ως το θετικότερο και πλέον ελπιδοφόρο είναι ότι παρά τα χθεσινά (πυροβολισμός 16χρονου και καταστολή της πορείας) ο κόσμος του κινήματος δεν πτοήθηκε και απόψε κατέκλυσε τους δρόμους της πόλης με δυναμισμό και υποσχέσεις για τις επόμενες μέρες του αγώνα.

Η όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα στις τάξεις των κινητοποιηθέντων ήταν ότι πλέον βγαίνουμε μπροστά και είμαστε εδώ απέναντί στις θανατο-πολιτικές σας. Δεν σας φοβόμαστε, αλλά εσείς εμάς. Και θα μας βρίσκετε πλέον μαζικά απέναντί σας, ελπίζοντας στην ένταξη ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων στον δρόμο της διεκδίκησης, της αλληλεγγύης και της ανατροπής!…

Κοινωνική απάντηση στην κρατική-κυβερνητική στρατηγική της έντασης και τις πολιτικές άγριας καταστολής, φτωχοποίησης, πολέμων

Μοιραστείτε το άρθρο