Ερίζουν για το ποιος κατέστρεψε περισσότερες ενεργειακές υποδομές

284Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Στις κατηγορίες των Δυτικών ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στοχεύουν ενεργειακές υποδομές, οι Ρώσοι απάντησαν ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ είχαν καταστρέψει περισσότερες στους βομβαρδισμούς τους στην Γιουγκοσλαβία.

Ο ρώσος πρόεδρος δεν είναι ειλικρινής όταν λέει ότι επιθυμεί ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ (γνωστή για τον παρεμβατικό της ρόλο στο Κίεβο), κατηγορώντας τον Πούτιν ότι πηγαίνει τον πόλεμο σε νέο επίπεδο «βαρβαρότητας» προσπαθώντας να στερήσει το ηλεκτρικό ρεύμα από τους αμάχους. «Είναι απολύτως ξεκάθαρο, είτε από τις επιθέσεις εναντίον της ενέργειας, είτε από τη ρητορική του Κρεμλίνου και τη γενικότερη στάση, ότι ο Πούτιν δεν είναι ειλικρινής ούτε έτοιμος για αυτό», πρόσθεσε.

Η Νούλαντ συναντήθηκε χθες με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και άλλους ανώτερους ουκρανούς αξιωματούχους στο Κίεβο σε μία ακόμη κίνηση της Ουάσινγκτον προς την Ουκρανία. Οι δηλώσεις αυτές ακολουθούν την προηγούμενη του προέδρου των ΗΠΑ ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τον Πούτιν εφόσον αυτός ενδιαφέρεται να τερματιστεί ο πόλεμος, στην οποία το Κρεμλίνο απάντησε ότι η Δύση θα πρέπει να αναγνωρίσει την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών από την Ρωσία.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα έσπευσε να απαντήσει, λέγοντας ότι: «Δεν μπορεί η Νούλαντ να κάνει μαθήματα στον κόσμο. Μόνο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ από κοινού έχουν καταστρέψει περισσότερες ενεργειακές υποδομές…», έγραψε στον λογαριασμό της στο Telegram, αναφερόμενη στις ΝΑΤΟϊκές  επιθέσεις του 1999 στην Γιουγκοσλαβία.

Επιβράδυνση του ρυθμού των μαχών στην Ουκρανία τους αμέσως προσεχείς μήνες, αναμένουν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. «Παρατηρούμε ήδη ενός είδους μείωση του ρυθμού της σύρραξης… και αναμένουμε πως μάλλον θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το ίδιο πράγμα τους επόμενους μήνες», είπε η διευθύντριά των υπηρεσιών πληροφορίων Αβρίλ Χέινς, μιλώντας στο Reagan National Defense Forum που διεξήχθη στην Καλιφόρνια.

Ερωτηθείσα για τα συνεχιζόμενα ρωσικά πλήγματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και άλλες πολιτικές υποδομές, η Χέινς είπε ότι η Ρωσία μοιάζει να έχει σκοπό να μειώσει τη δυνατότητα της Ουκρανίας να συνεχίσει τον πόλεμο. Κατά της επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι πολιτικοί στόχοι του Πούτιν στην Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει, όμως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν πως μπορεί να μειώσει τις προσδοκίες «προσωρινά», με το σκεπτικό πως «θα επανέλθει αργότερα».

Μοιραστείτε το άρθρο