Συγκεντρώσεις ενάντια στο νέο σωφρονιστικό κώδικα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Σάββατο 3/12 στις 18:30

Αθήνα: 13:00 στις φυλακές Κορυδαλλού, συγκέντρωση αλληλεγγύης στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων

Θεσσαλονίκη: 18:30 στην Καμάρα

Πάτρα: 18:00 στην πλατεία Τριών Συμμάχων


ΑΘΗΝΑ

«Είναι αγώνας αντίστασης για να μην θαφτούμε ζωντανοί! Είναι αγώνας για την ελπίδα, για την ελευθερία, για την ίδια τη ζωή».

Κρατούμενοι Φυλακών Κορυδαλλού

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ.

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θέλοντας να ισοπεδώσει κάθε είδους αντίσταση, να καταστρέψει κάθε δίοδο για μια ανάσα ελευθερίας και εν γένει να επιβάλει τον «σωφρονισμό», όπως η ίδια η ακροδεξιά πολιτική της τον αντιλαμβάνεται, ψήφισε, τον Οκτώβρη, τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα.

Η αλλαγή του Σωφρονιστικού Κώδικα πραγματοποιήθηκε κατόπιν οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον «εκσυγχρονισμό των ελληνικών καταστημάτων κράτησης και του συστήματος που υπηρετούν» και απαιτούν την εναρμόνιση της χώρας με την Ευρώπη. Έτσι, οι ελληνικές αρχές σε αγαστή συνεργασία με τις ευρωπαϊκές, υπηρετώντας το δόγμα «Νόμος και Τάξη» ψήφισαν τον πιο αναχρονιστικό σωφρονιστικό, αυστηροποιώντας τον, όπως έκαναν πριν λίγα χρόνια και με τον Ποινικό. Πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που δημιούργησε αυτό το σχέδιο νόμου, ήταν η διαβόητη πρώην Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου. (σ.σ. να θυμίσουμε ότι επί των ημερών της, είχε θεωρηθεί «δολοφόνος κρατουμένων», μετά από συνεχή περιστατικά με θανάτους φυλακισμένων σε ολόκληρη την χώρα). Η ίδια ουσιαστικά υπήρξε πρωτεργάτρια του δόγματος της μηδενικής ανοχής εντός των τειχών και έθεσε ως στόχο να καταργήσει επί της ουσίας πολλά κεκτημένα δεκαετιών.

Ως συνέλευση θεωρούμε πως η πολιτική για το έγκλημα και τις φυλακές, όπως αυτή αποτυπώνεται στους κατά καιρούς ποινικούς και σωφρονιστικούς κώδικες είναι ένα μέρος μιας συνολικής πολιτικής που επιχειρεί να εφαρμοστεί σε κάθε πεδίο της κοινωνικής ζωής και βέβαια της οικονομίας. Οι νομοθετικές αλλαγές και οι τροποποιήσεις του σωφρονιστικού κώδικα είναι αντανακλάσεις των κοινωνικών και ταξικών συσχετισμών σε κάθε συγκυρία. Είναι αντανακλάσεις ακόμα και των διεθνών γεωπολιτικών συσχετισμών, της πορείας της διεθνούς πολιτικής σκηνής και οικονομίας και των κατευθύνσεων των διακρατικών σχηματισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, και των συσχετισμών εντός τους. Καμία έκφανση της πολιτικής δεν πρέπει να εξετάζεται μεμονωμένα, αλλά πάντα άρρηκτα συνδεδεμένα με την μεγάλη εικόνα.

Στην παρούσα συγκυρία, με την -σοβούσα για σχεδόν 15 χρόνια- οικονομική κρίση να βαθαίνει εκ νέου λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, με την ενεργειακή κρίση, την πιθανή επερχόμενη επισιτιστική και τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις να δημιουργούν ένα αβάσταχτο οικονομικά μείγμα για την πλειονότητα των μεσαίων στρωμάτων και κυρίως των προλεταρίων και των φτωχών, τα κράτη διεθνώς, έτσι και το ελληνικό, αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους, προσαρμόζουν- προς την αντιδραστική και συντηρητική κατεύθυνση- τις πολιτικές τους και οχυρώνονται απέναντι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς. Οχυρώνονται σε όλα τα επίπεδα. Από το υλικό επίπεδο των εξοπλισμών στρατού και αστυνομίας, μέχρι τις σχετικές αντεργατικές και κατασταλτικές νομοθεσίες κάθε είδους και βέβαια την προπαγάνδα. Το ελληνικό κράτος, πάνω στις ίδιες ράγες, έχει εξαπολύσει, με ιδιαίτερη ένταση στα χρόνια της διακυβέρνησης ΝΔ, μια ολομέτωπη επίθεση σε κάθε κοινωνικό και οικονομικό πεδίο. Αντεργατικά νομοσχέδια, αντιμεταρρυθμίσεις και αστυνομία στα πανεπιστήμια, λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος, τροφοδότηση της ακρίβειας υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, βίαια καταστολή των κομματιών που αντιστέκονται και συμμετέχουν σε οποιουδήποτε είδους αγώνα. Ο νέος σωφρονιστικός κώδικας, όπως όλες οι αλλαγές σε ποινικό και σωφρονιστικό δίκαιο των τελευταίων χρόνων, είναι μέρος αυτής της συνολικής πολιτικής. Και είναι το μέρος εκείνο που το κράτος θεωρεί πάντα πιο εύκολο να εφαρμόσει, αφού μέσω της προπαγάνδας και της φίμωσης στην πληροφόρηση, τα θέματα που αφορούν το έγκλημα και τις φυλακές, συνήθως παραμένουν στην αφάνεια ή εργαλειοποιούνται στην κατεύθυνση της κοινωνικής συναίνεσης. Υπάρχουν όμως και φορές, που η οργή των κολασμένων και των ξεχασμένων εντός των τειχών, ξεσπά βίαια κατά των δυναστών τους. Που η μαχητικότητα και η θέληση για αξιοπρεπή ζωή επιτίθεται στη βία του θεσμού της φυλακής και αποσπά νίκες, που στην ιστορία των ελληνικών φυλακών είναι αρκετές και είναι αυτές που κέρδισαν όσα σήμερα οι κρατούμενοι και οι κρατούμενες παλεύουν να διατηρήσουν και να διευρύνουν.

Η φλόγα της αντίστασης έχει ανάψει

Οι κρατούμενοι των ελληνικών κολαστηρίων στέλνουν το δικό τους μήνυμα αντίστασης ενάντια στον νέο αυστηροποιημένο σωφρονιστικό κώδικα πραγματοποιώντας έναν κύκλο κλιμακούμενων κινητοποιήσεων. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που οι φυλακισμένοι εξεγείρονται απέναντι στον ΣΚ με αντίστοιχες κινητοποιήσεις να παίρνουν μεγάλες διαστάσεις και να κερδίζονται με αίμα, όπως στις εξεγέρσεις στις φυλακές Μαλανδρίνου το 2007, την απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων το 2008, την μαζική απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων το 2015 αλλά και πιο πρόσφατα κατά την διετία 2017-18 στις φυλακές Κορυδαλλού και την εξεγερτική κινητοποίηση στην Θήβα κατά την περίοδο της πανδημίας.

Από τις 28/10 κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού (πτέρυγες Α,Β,Γ,Δ,Ε) και σταδιακά κρατούμενοι από τις φυλακές Λάρισας, Κέρκυρας, Άγιου Στέφανου Πάτρας, Τρικάλων και Δομοκού προχώρησαν σε κινητοποιήσεις. Ως πρώτο βήμα, αρνούνται να συμμετέχουν στον μεσημεριανό κλείδωμα-καταμέτρηση τους από τους δεσμοφύλακες, ενώ σε μερικές από τις παραπάνω φυλακές έχουν αρνηθεί και τα μεροκάματα, πρακτική που αναμένεται να πάρει καθολικές διαστάσεις. Σε μετέπειτα χρόνο αναμένεται να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και οι κρατούμενοι των φυλακών Κομοτηνής, Διαβατών, όπως και των φυλακών νέων Αυλώνας. Η αρχική αυτή αντίδραση μπορεί να φαντάζει συμβολική αλλά αποτελεί μια ουσιαστική αντίσταση των φυλακισμένων με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουν. Ακόμη και αν οι κρατούμενοι δεχτούν εκβιασμούς από την υπηρεσία, δηλώνουν έτοιμοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και να τον φτάσουν μέχρι τέλους…

Ο Σωφρονιστικός Κώδικας ψηφίστηκε για πρώτη φορά το 1999 και ανά 4-5 χρόνια και συνήθως μετά από κάθε αλλαγή της κυβέρνησης, τροποποιούνταν με σκοπό την εξυπηρέτηση της εκάστοτε πολιτικής. Αποτελεί ένα σύνολο κανόνων διαχείρισης των φυλακισμένων και καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας των κολαστηρίων, ενώ παράλληλα υποτίθεται ότι κατοχυρώνει και διασφαλίζει τα δικαιώματα των κρατούμενων. Δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί μετά από αγώνες, θυσίες, πειθαρχικά και εξεγέρσεις που έλαβαν χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι ο Σωφρονιστικός Κώδικας (σε αντίθεση με τον Ποινικό) έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή αφορά και επηρεάζει και τους κρατούμενους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα στα ελληνικά κολαστήρια και εκτίουν τις ποινές τους.

Μια άνευ προηγούμενου παραβίαση των δικαιωμάτων των κρατουμένων

Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας χαρακτηρίζεται ως άκρως αναχρονιστικός, μέσω του οποίου επιβάλλεται μια περαιτέρω τιμωρία στον κρατούμενο. Ουσιαστικά η κυβέρνηση εκδικείται κρατούμενους που έχουν διαπράξει συγκεκριμένα είδη εγκλημάτων. Τους επιβάλλει μια δεύτερη ποινή που την εκτίουν παράλληλα με την πρώτη.

Επανέρχεται δε ο χαρακτηρισμός «Σωφρονιστικό Κατάστημα» αντί για «Κατάστημα Κράτησης» που ίσχυε από το 1999 μέχρι και σήμερα. Έρχεται, δηλαδή, ξανά στο προσκήνιο η αντιμετώπιση του παραβάτη ως κάποιου εγκληματία τον οποίο η πολιτεία έχει χρέος να σωφρονίσει. Η εξουσία παρουσιάζεται ως «τάξη» που σωφρονίζει, ενώ ο παραβάτης ως «αταξία» που τιμωρείται.

Η εκδικητικότητα του κράτους απέναντι σε συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων και εγκλημάτων και η προστασία άλλων ειδεχθών είναι έκδηλη. Όσοι/ες βρίσκονται στα ελληνικά κολαστήρια κατηγορούμενοι/ες για τρομοκρατικές ή εγκληματικές οργανώσεις, ληστείες ή αδικημάτων περί ναρκωτικών πρέπει να υποστούν το μένος του νέου σωφρονιστικού με άδειες και υφ’ όρων απολύσεις πολύ αργότερα από ότι ίσχυε μέχρι σήμερα. Στον αντίποδα, ακόμα και βιαστές ή όσοι κατηγορούνται για οικονομικά εγκλήματα αντιμετωπίζονται, για ακόμη μια φορά, προνομιακά.

Έτσι, βιαστές θα μπορούν να πάρουν άδεια στο 1/5 της ποινής τους, ενώ ένας πολιτικός κρατούμενος, κατηγορούμενος με τον 187 ΠΚ, στα 5/6 της υποχρεωτικής του ποινής, εφαρμόζοντας ουσιαστικά ένα νέο καθεστώς εξαίρεσης. Πιο συγκεκριμένα, ένας καταδικασθείς σε 20 χρόνια για βιασμό έχει δικαίωμα να πάρει άδεια στα 4 χρόνια, σε αντίθεση με κάποιον που έχει καταδικασθεί για τις συγκεκριμένες κατηγορίες (τρομοκρατία, εγκληματική οργάνωση, ληστείες, αδικήματα περί ναρκωτικών) το δικαίωμα άδειας ξεκινάει στα 7μισή χρόνια.

Σύμφωνα με το άρθρο 50 του νέου νόμου, όσον αφορά την τακτική άδεια, οι πολύ-ισοβίτες δικαιούνται να ζητήσουν άδεια μετά από την έκτιση 22 χρόνων, αντί για 12 χρόνια, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Γνωρίζοντας πως η υφ’ όρον απόλυση για όσους εκτίουν ποινή πολλαπλών ισοβίων είναι τα 25 έτη, γίνεται αντιληπτό πως για όσους κρατούμενους έχουν τελέσει βαριά κακουργήματα καταργείται ουσιαστικά το δικαίωμα στην άδεια. Παράλληλα για όσους έχουν καταδικαστεί σε ισόβια θεσπίζεται το δικαίωμα αίτησης στα 12 χρόνια, αντί για 10, όπως ήταν μέχρι σήμερα. Αλλαγές πραγματοποιούνται και στην εκπαιδευτική άδεια, αφού με το άρθρο 53 διευρύνονται οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγησή της (π.χ ελάχιστο διάστημα παραμονής στη φυλακή από 4 μήνες για υπόδικους ή κατάδικους σε ποινή φυλάκισης μέχρι 2 χρόνια για κατάδικους σε ισόβια κάθειρξη), ενώ τροποποιούνται εκ νέου οι λόγοι μη χορήγησης ή ανάκλησής της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ουσιαστικά επαναφέρονται οι φυλακές τύπου Γ’, «παραλλαγμένες» με το όνομα Σωφρονιστικά Καταστήματα Αυξημένης Ασφάλειας (άρθρο 12 σ/ν), όπως και θεσπίζεται η απαγόρευση μεταγωγής σε Αγροτικές Φυλακές για συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων (άρθρο 21 σ/ν).

Ειδική μνεία γίνεται στην δημιουργία ενός οργάνου προσφυγής εντός των φυλακών, με σκοπό να εξετάζει τα όποια αιτήματα των κρατουμένων. Επί της ουσίας, επιχειρείται να αποφεύγεται η ευρωπαϊκή προσφυγή, ώστε να μην «εκτίθεται» η χώρα διεθνώς για ζητήματα δικαιωμάτων των φυλακισμένων, κάτι που έχει γίνει ουκ ολίγες φορές, ενώ αρκετές φορές έχουν επιβληθεί και σχετικά πρόστιμα και καταδίκες.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί πως ο χρόνος επιλογής της τροποποίησης του κώδικα δεν είναι τυχαίος. Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (ΕΠΒ) ύστερα από επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021 στην Ελλάδα, σε έκθεση της προανήγγειλε την πρόθεση της για την έκδοση δεύτερης δημόσιας δήλωσης σχετικά με τις αναξιοπρεπείς και προσβλητικές συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη επιτροπή από το 1992 μέχρι σήμερα έχει χρειαστεί να παρέμβει μόλις δέκα φορές κατά πέντε χωρών.

Η γλαφυρή αυτή πραγματικότητα μιας χώρας, οι φυλακές της οποίας έχουν χωρητικότητα 6.500 ατόμων, ενώ αυτή τη στιγμή «φιλοξενούν» 14.500 κρατούμενους, συμπληρώνεται με τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν εντός τους.

Καμία ουσιαστική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με γιατρούς να επισκέπτονται τις μεγαλύτερες φυλακές της χώρας για λίγες ώρες την εβδομάδα ακόμα και εν μέσω πανδημίας και την υπηρεσία να δίνει ψυχότροπα χάπια με το κιλό ώστε να ελέγχει και να καταστέλλει τις όποιες αντιδράσεις καθώς και οι διεφθαρμένοι σωφρονιστικοί που σπρώχνουν ναρκωτικά στους εξαθλιωμένους, συμπληρώνουν το ψηφιδωτό της άθλιας κατάστασης. Όσο και αν ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαπαθανασίου, διατείνεται πως η τηλεϊατρική και η «απαγόρευση κάθε δυσμενούς διακριτική μεταχείριση των κρατουμένων» που ρυθμίζονται στον νέο Κώδικα προστατεύουν τις ζωές των κρατουμένων, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από ένα επικοινωνιακό τρικ.

***

Καμία και κανείς από μας δεν τρέφει αυταπάτες για την κατεύθυνση των κρατικών πολιτικών, εντός ή εκτός φυλακών. Στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας κάθε αγώνα και κάθε αίτημα των αγωνιζομένων κρατουμένων, έχοντας πάντα ως όραμα την καταστροφή του θεσμού της φυλακής. Η σύσταση και επιβίωση κράτους και καπιταλισμού είναι συνυφασμένη με την εκμετάλλευση και οικοδομήθηκε πάνω στις πλάτες των καταπιεσμένων. Η κυριαρχία εξελίσσεται επιστρατεύοντας πολλαπλούς μηχανισμούς εξουσίας, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα, ευελιξία και διεύρυνση στο κοινωνικό πεδίο, καθιστώντας τους ικανούς να ανταποκριθούν στις διαρκώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες. Σε κάθε συνθήκη, όμως, είτε αποτελώντας ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας, είτε ένα σκληροτράχηλο καθεστώς βασισμένο στην καταστολή, ο ρόλος της συμπυκνώνεται στην επιβολή της κοινωνικής ειρήνης και στην εξόντωση ή την απομόνωση των αποκλινουσών συμπεριφορών. Η τιμωρία και ο «σωφρονισμός» των τελευταίων επιβάλλεται από την δημοκρατία. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η ύπαρξη της φυλακής γίνεται απαραίτητο αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι στην ροή της καπιταλιστικής μηχανής. Όλα αυτά φανερώνουν τη συνεχή οχύρωση του κράτους απέναντι σε όσους αγωνίζονται για την καταστροφή του. Και όσο οξύνεται ο αγώνας (αποδράσεις, απεργίες πείνας, εξεγέρσεις κλπ) θα εντείνει και το κράτος από τη μεριά του τον πόλεμο που διεξάγει από πάντα.

Τα αιτήματα των κρατουμένων

  1. Επιστροφή των φυλακών στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης.
  2. Κατάργηση των φυλακών τύπου Γ (αυξημένης επιτήρησης, επίσημα). Πλέον δεν θα αφορούν ειδικές κατηγορίες κρατουμένων με καταδίκες για συγκεκριμένα εγκλήματα πχ. τρομοκρατία (όπως μέχρι τώρα), αλλά γενικώς «απείθαρχους» κρατούμενους. Κρατούμενοι δηλαδή στους οποίους έχει καταλογιστεί ακόμη και το παραμικρό πειθαρχικό (πχ. για την κατοχή κινητού) θα καταλήγουν εκεί, με αποτέλεσμα να βιώνουν ένα καθεστώς αυξημένου ελέγχου. Θυμίζουμε ότι στις εν λόγω φυλακές οι κρατούμενοι δεν δικαιούνται καν μεροκάματα, οπότε και δεν υπάρχει η δυνατότητα μείωσης της πραγματικής (σκαστής) ποινής.
  3. Καμία εξαίρεση στις άδειες με βάση τις κατηγορίες. Να επιστρέψουν στο 1/5 της ποινής για όλους (από τα 5/6) και στα 8 χρόνια για πολυισοβίτες. Με το υπάρχον νομοθέτημα ισοβίτες δεν θα έχουν δικαίωμα για άδεια μέχρι τα 12 χρόνια και οι πολυισοβίτες μέχρι τα 22. Πολύ σημαντική ρύθμιση που αφορά πάνω από 1.200 κρατούμενους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
  4. Δικαίωμα για αίτημα μεταγωγής σε αγροτικό κατάστημα κράτησης για όλους ανεξαιρέτως.
  5. Καμία τροποποίηση του άρθρου 53 σχετικά με τις εκπαιδευτικές άδειες. Με βάση τα όσα εμπεριέχει ο νέος ΣΚ, ακόμα και η διέξοδος για σπουδές, εργαλοιοποιείται, καθώς θα πρέπει να έχει εκτιθεί ένα μέρος της ποινής του κρατούμενου και να μην έχει καθόλου πειθαρχικά παραπτώματα.
  6. Η υφ’όρον απόλυση να γίνεται ανεξάρτητα με τα πειθαρχικά του κρατούμενου.
  7. Άμεση χορήγηση αδειών σε ανθρώπους με 67% και άνω αναπηρία. Τα συμβούλια των φυλακών να εξετάζουν κατά προτεραιότητα τα αιτήματά τους.

Όλοι και όλες οι σύντροφοι/ισσες εκτός των τειχών να σταθούμε αλληλέγγυοι/ες στον αγώνα των φυλακισμένων. Όσοι λησμονούν τους αιχμαλώτους του κοινωνικού και ταξικού πολέμου, ξεχνούν τον ίδιο τον πόλεμο.

ΠΕΜΠΤΗ 24/11 18:00 – ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΤΡΙΤΗ 29/11 18:30 – ΕΚΔΗΛΩΣΗ/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΟΕΕ

ΣΑΒΒΑΤΟ 03/12 13:00 – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ

ΚΑΝΕΙΣ/ΚΑΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ/Η ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΚΕΛΙΟΥ

Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές


Στηρίζουμε την μικροφωνική συγκέντρωση στα Προπύλαια, την Πέμπτη 24/11, στις 18:00 και την συγκέντρωση αλληλεγγύης στις φυλακές Κορυδαλλού, το Σάββατο 3/12, στις 13:00

Ο αγώνας των κρατουμένων είναι κομμάτι του κοινωνικού και ταξικού αγώνα για την ολική απελευθέρωση

Στον υπάρχον κόσμο η εξουσία καθορίζει κάθε πτυχή της ζωής των ατόμων που εξουσιάζει. Από την απόδοση φύλου κατά τη γέννηση, στις έμφυλες στερεοτυπικές υποχρεώσεις, στον τρόπο έκφρασης, σκέψης, πειθάρχησης στους επιβαλλόμενους κανόνες. Η εξουσία έχει ως αυτοσκοπό την αναπαραγωγή του κόσμου της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης . Οποιαδήποτε συμπεριφορά ή πράξη ξεφεύγει από τα προκαθορισμένα καλούπια περιθωριοποιείται ή αντιμετωπίζει την σιδερένια πυγμή κράτους και κεφαλαίου.

Η φυσικοποίηση της πειθάρχησης εκκινεί από την γέννηση του ατόμου και την ένταξή του στον θεσμό της οικογένειας. Οι εξουσιαστικές σχέσεις προεκτείνονται και πέρα από τα μέλη της οικογένειας, στις αίθουσες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Η αρχιτεκτονική του ελέγχου, οι επιβαλλόμενοι κανόνες, η τιμωρία σχηματοποιούνται και εμπεδώνονται. Η επιτήρηση και ο έλεγχος γίνεται καθημερινότητα στους τόπους κατοικίας μέσα από τη δόμηση των πόλεων και των συστημάτων ελέγχου (κάμερες, drone, αστυνομία). Εν τέλη από το ίδιο το άτυπο κοινωνικό συμβόλαιο που προσπαθεί να καθορίζει το σύνολο της ύπαρξης.

Οι φυλακές και ο στρατός αποτελούν τους εγγυητές διαιώνισης της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, της πειθάρχησης και του ελέγχου. Προσπαθούν μέσα από την αποστέρηση της ελευθερίας, την προκαθορισμένη καθημερινή ρουτίνα, την υπακοή στον ανώτερο και στο κανονιστικό πλαίσιο, να οικοδομήσουν τη δυστοπία. Η απομάκρυνση από το κοινωνικό σύνολο, ο έλεγχος των επαφών και επικοινωνιών στοχεύουν στην ρύθμιση της ζύμωσης, της συμμετοχής στον κοινωνικό διάλογο. Επιδιώκουν τη δημιουργία ανθρωπότυπων πειθήνιων που θα συμμετέχουν στη σιγή νεκροταφείου και την «κοινωνική ειρήνη».

Οι αγώνες εντός των τειχών ενισχύουν και εμπνέουν τους αγώνες εκτός. Κάθε μορφή αντίστασης, πανό, απεργίες πείνας, αποχές από τα μεροκάματα, εξεγέρσεις, οι αποδράσεις, το σπάσιμο του προκαθορισμένου ωραρίου, οι αποχές συσσιτίου κ.ο.κ. αποτελούν ψηφίδες του μωσαϊκού του πολύμορφου αγώνα για την ολική απελευθέρωση. Η εξεγερτική πρακτική και κάθε ανυπακοή εντός των φυλακών μπορεί να φαντάζει δύσκολη λόγω της συνθήκης του εγκλεισμού, της καταστολής και της άμεσης επίδρασης των ποινών, ωστόσο παραμένει ζωντανή. Γιατί η ελευθερία και ο αγώνας για την ανατροπή του υπάρχοντος, ζει μέσα στις καρδιές κάθε ατόμου που αναγνωρίζει την αδικία και αυτό δεν μπορεί να το πάρει κανείς.

Τα κράτη, διαμορφώνουν ποινικά πλαίσια και καταστήματα εγκλεισμού με σκοπό να διατηρήσουν τα πεδία εξουσίας τους και να τα προεκτείνουν. Κάθε κυβέρνηση φροντίζει να αλλάζει κομμάτια του ποινικού συστήματος και των φυλακών για να εξυπηρετήσει τις πολιτικές της, σε σύνδεση με τις παγκόσμιες τάσεις και την κοινωνικοπολιτική συνθήκη της χώρας. Πρόσφατα, ο νέος σωφρονιστικός κώδικας που ψηφίστηκε αυστηροποιεί και αυξάνει τα χρόνια κάθειρξης ώστε να μπορέσει κάποιο άτομο να διεκδικήσει άδεια. Δυσκολεύει την λήψη εκπαιδευτικής άδειας με τις προϋποθέσεις περί εκκρεμών ποινικών διώξεων, πειθαρχικών ποινών ή αν συντρέχουν κάποιοι αδιευκρίνιστοι “ειδικοί λόγοι”. Μετονομάζει τα καταστήματα κράτησης σε “σωφρονιστικά” καταστήματα στοχεύοντας όχι στην κράτηση σαν ποινή για την εκάστοτε πράξη αλλά στον “σωφρονισμό” αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της συνθήκης εγκλεισμού (π.χ. Μιχαηλίδης κ.α.). Μεταθέτει την αρμοδιότητα των φυλακών στο Υπουργείο Προστασίας του πολίτη από το Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά μας είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή εγκλεισμού και στέλνουμε την αλληλεγγύη μας στους/ις κρατουμένους/ες σε όλες τις φυλακές. Στεκόμαστε δίπλα τους στους αγώνες που μαίνονται μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους αλλά και μέχρι όλοι/ες να είναι ελεύθεροι/ες. Μέχρι το γκρέμισμα κάθε φυλακής, κλουβιού και κάθε εξουσίας . Μέχρι την οικοδόμηση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, ισότητας, ελευθερίας.

  • Μικροφωνική συγκέντρωση στα Προπύλαια, την Πέμπτη 24/11, στις 18:00
  • Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις φυλακές Κορυδαλλού, το Σάββατο 3/12, στις 13:00

Ανυποχώρητος αγώνας εντός και εκτός των τειχών μέχρι το γκρέμισμα και της τελευταίας φυλακής

Αλληλεγγύη στους/ις 11 Τούρκους κρατούμενους/ες αγωνιστές/στριες απεργούς πείνας

Αλληλεγγύη στον απεργό πείνας Alfredo Cospito

Αναρχική Συλλογικότητα Acte


Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα: Σάββατο 3 Δεκέμβρη, Φυλακές Κορυδαλλού, 13.00 | Τοπικός Συντονισμός Αθήνας- Αναρχική Πολιτική Οργάνωση

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

Μέσα στον Οκτώβρη η ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψηφίζει τον νέο σωφρονιστικό κώδικα, ένα νόμο με τον οποίο επιτίθεται ευθέως στα δικαιώματα των κρατουμένων, αυστηροποιώντας ακόμη περαιτέρω τις ήδη άθλιες κι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης εντός των φυλακών -συνθήκες που επιβαρύνθηκαν ακόμη περισσότερο από την κρατική εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Έτσι το κράτος εντείνει ακόμη περισσότερο το καθεστώς εξαίρεσης μέσα από μία σειρά διατάξεων που αφορούν τόσο τους κρατούμενους συνολικά όσο και τους φυλακισμένους αγωνιστές ειδικότερα.
Βασική πτυχή του νέου νόμου αποτελεί η ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος των αδειών καθώς αυστηριοποιούνται τα χρονικά όρια έκτισης των ποινών προκειμένου να θεμελιωθεί το δικαίωμα άδειας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται το πλήθος των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την κατοχύρωσή της. Η περιστολή των αδειών επεκτείνεται με τον νέο νόμο και στις εκπαιδευτικές άδειες, τόσο ως προς τις προϋποθέσεις χορήγησής τους όσο και ως προς τους λόγους ανάκλησης, ναρκοθετώντας, υπονομεύοντας και τελικά στερώντας το δικαίωμα των κρατούμενων στην εκπαίδευση. Επιπλέον, εισάγονται ειδικές διατάξεις περιστολής των αδειών που αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες κρατούμενων, όπως είναι όσοι εκτίουν ποινές για «τρομοκρατία» ή «εγκληματική οργάνωση», το νομικό πλαίσιο το οποίο αξιοποιεί κατασταλτικά το κράτος έτσι ώστε να φυλακίσει αγωνιστές. Με τις νέες αυτές τροποποιήσεις πρακτικά το κράτος αφαιρεί το δικαίωμα στην άδεια από τους πολιτικούς κρατούμενους, όπως ο Δ. Κουφοντίνας ο οποίος στερείται εκδικητικά εκ νέου άδειες για τα αμέσως επόμενα έτη.
Πέρα από την περιστολή και κατάργηση των αδειών, ο νέος νόμος θεσμοθετεί εκ νέου φυλακές υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ) στις οποίες θα υπάγονται όσοι κρατούμενοι κρίνονται ως «επικίνδυνοι για την τάξη», στοχεύοντας ξεκάθαρα σε ένα ειδικό καθεστώς εξαίρεσης για τους πολιτικούς κρατούμενους εντός της φυλακής. Επιχειρείται δηλαδή από τη μία η απομόνωση, η εξόντωση και ο αποκλεισμός των «απείθαρχων» κρατούμενων -πολιτικών και ποινικών- από το σύνολο των υπόλοιπων φυλακισμένων και από την άλλη ο εκφοβισμός των τελευταίων μέσω της καταστολής και της παραδειγματικής τιμωρίας όσων αντιστέκονται ενάντια στις συνθήκες κράτησης. Έτσι η διάταξη αυτή έχει ως σκοπό να χτυπηθούν οι αγώνες των κρατούμενων μέσω των νέων θεσπισμένων εκδικητικών μέτρων. Χαρακτηριστική έκφανση του ολοκληρωτικού περιεχομένου του νέου σωφρονιστικού κώδικα αποτελεί η μεταφορά της αρμοδιότητας των φυλακών από το υπουργείο δικαιοσύνης στο υπουργείο προστασίας του πολίτη.
Οι κατασταλτικές και επιθετικές για τα δικαιώματα των κρατουμένων διατάξεις του νέου σωφρονιστικού κώδικα καθώς και η επίταση του καθεστώτος εξαίρεσης για τους πολιτικούς κρατούμενους σκιαγραφούν την προσπάθεια επιβολής του σύγχρονου ολοκληρωτισμού κράτους και κεφαλαίου εντός των φυλακών μέσω μιας συνθήκης ασφυκτικού εγκλεισμού. Ο νόμος αυτός έρχεται να εκπληρώσει την συνάρμοση του ελληνικού κράτους με τις ευρωπαϊκές κατασταλτικές νομοθεσίες για τις φυλακές σε μία περίοδο όπου οι καπιταλιστές και το κράτος ξεδιπλώνουν μία ολομέτωπη επίθεση απέναντι στην κοινωνική και ταξική βάση. Οι συνεχείς αντεργατικοί νόμοι, η διάλυση της δημόσιας παιδείας και υγείας, η όξυνση της πατριαρχικής βίας, η περιστολή των διαδηλώσεων, η λεηλασία του φυσικού κόσμου, η εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων, οι κρατικές δολοφονίες μεταναστών στα χερσαία και υδάτινα σύνορα, η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των μιλιταριστικών σχεδιασμών με φόντο τις πολεμικές συγκρούσεις στην ίδια την ευρωπαϊκή ήπειρο πλέον και όχι μονάχα στην ευρύτερη καπιταλιστική περιφέρεια, αποτελούν μερικές από τις πτυχές της επίθεσης των κυρίαρχων στους πληβείους, μέρος της οποίας είναι και ο νέος σωφρονιστικός κώδικας.
Είτε εντός είτε εκτός των τειχών των φυλακών, οι αντικοινωνικοί σχεδιασμοί κράτους και κεφαλαίου -σχεδιασμοί που έχουν συνέχεια ανεξαρτήτως κυβέρνησης όπως φάνηκε κι από τον αγώνα των κρατούμενων ενάντια στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- έχουν ως σκοπό το τσάκισμα των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, την εξόντωση των αγωνιστών, τον ιδεολογικό και πολιτικό αφοπλισμό των πληβείων απέναντι στους εξουσιαστές. Οι φυλακίσεις, οι διώξεις, οι εκκενώσεις των καταλήψεων και των δομών του αναρχικού κινήματος, η περιστολή των αδειών των κρατουμένων, η επίταση του καθεστώτος εξαίρεσης μέσα στις φυλακές δεν αφορούν μονάχα τα πιο προωθημένα και ριζοσπαστικά κομμάτια των αγωνιστών αλλά λειτουργούν παραδειγματικά επιχειρώντας να τρομοκρατήσουν τους καταπιεσμένους. Σκοπός δεν είναι άλλος από την πλήρη καθυπόταξη της κοινωνίας σε ένα καθεστώς φτώχειας, εξαθλίωσης και αφαίμαξης, δίχως καμία άλλη προοπτική πέρα από τη δυστοπία του κόσμου της εκμετάλλευσης και της υποδούλωσης που επιφυλάσσουν οι καταπιεστές. Προκειμένου λοιπόν να προχωρήσει τους σχεδιασμούς του, το χρεοκοπημένο κρατικό καπιταλιστικό σύστημα εξουσίας επιστρατεύει την κρατική βία και καταστολή, εγκαθιδρύει ένα αστυνομοκρατούμενο περιβάλλον σε κάθε πτυχή της ζωής και αναβαθμίζει το νομικό του οπλοστάσιο προκειμένου να θωρακιστεί απέναντι στις αντιστάσεις που αναπτύσσονται.
Είναι το πολιτικό προσωπικό που νομοθετεί τους περαιτέρω όρους εκμετάλλευσης, εγκλεισμού και καταστολής. Είναι η αστική δικαιοσύνη που καταδικάζει τους φτωχούς, στοχοποιεί και εκδικείται τους αγωνιστές στα κελιά της αστικής δημοκρατίας ενώ ταυτόχρονα συγκαλύπτει μπάτσους βιαστές, παιδοβιαστές, κυκλώματα trafficking και αφήνει ελεύθερους τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Είναι οι μπάτσοι που δέρνουν, σκοτώνουν και φυλάνε τα συμφέροντα των εξουσιαστών. Είναι το κράτος, το κεφάλαιο, η εξουσία.
Μέσα σε αυτή τη συνθήκη, οι κρατούμενοι στον Κορυδαλλό από τις 28/10 και μετέπειτα σε μία σειρά από φυλακές της χώρας βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις αρνούμενοι το μεσημεριανό κλείδωμα στα κελιά, και σε ορισμένες περιπτώσεις και το μεροκάματο. Με αυτό τον τρόπο δίνουν έναν αγώνα αντιστεκόμενοι απέναντι στην περιστολή των δικαιωμάτων τους και την περαιτέρω αυστηροποίηση των συνθηκών εγκλεισμού που εισάγει ο νέος σωφρονιστικός κώδικας.
Απέναντι στον νέο σωφρονιστικό κώδικα, τον περιορισμό των δικαιωμάτων των φυλακισμένων, την διαιώνιση του καθεστώτος εξαίρεσης για τους πολιτικούς κρατούμενους, την κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα στο σύνολό της, να στηρίξουμε με την αλληλεγγύη μας τον αγώνα των κρατούμενων στις φυλακές για την υπεράσπιση των κατακτήσεών τους, οι οποίες έχουν κερδηθεί με αιματηρούς αγώνες και εξεγέρσεις εντός των φυλακών. Ένας αγώνας που δεν περιορίζεται στα στενά όρια των φυλακών, καθώς η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων αφορά το σύνολο των καταπιεσμένων οι οποίοι βιώνουν την ταξική εκμετάλλευση του κρατικού καπιταλιστικού συστήματος. Να σπάσουμε την ασφυκτική συνθήκη που το κράτος με τους μηχανισμούς του επιχειρεί να επιβάλλει. Να παλέψουμε για την πανανθρώπινη χειραφέτηση, για μία κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ – ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΤΗ, ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΕΣ

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων


ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

Από τις 28/10 οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού βρίσκονται σε κινητοποίηση ενάντια στο νέο σωφρονιστικό κώδικα που ψηφίστηκε στις 27/10 με τίτλο μάλιστα “Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός Σωφρονιστικού Κώδικα”. Η βαθιά ειρωνική διάθεση της κυβέρνησης συνεχίζεται στο ΦΕΚ στο άρθρο 1 λέγοντας ότι “σκοπός του Σωφρονιστικού Κώδικα είναι: α) η βελτίωση των συνθηκών κράτησης, β) η περαιτέρω θωράκιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, γ) η διασφάλιση της ισότητας στον τρόπο διαβίωσης και η απαγόρευση κάθε δυσμενούς μεταχείρισης των κρατουμένων εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων, καθώς και δ) η ενίσχυση των φορέων κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακισθέντων”. Οι κρατούμενοι πραγματοποιούν ένα κύκλο κλιμακούμενων κινητοποιήσεων όπου σε πρώτο βήμα αρνούνταν το μεσημεριανό κλείδωμα στα κελιά και τους θαλάμους. Τη κινητοποίηση αυτή των κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού (πτέρυγες Α,Β,Γ,Δ,Ε) συνέχισαν και κρατούμενοι από τις φυλακές Λάρισας, Κέρκυρας, Άγιου Στέφανου Πάτρας, Τρικάλων και Δομοκού. Από τις 23/11 κλιμακώνουν τον αγώνα τους αρνούμενοι και το καθιερωμένο μεσημεριανό κλείδωμα των προαυλίων που κανονικά πραγματοποιείται 11.00 – 14.30.

Τα αιτήματα των κρατουμένων ειναι:

  • Επιστροφή των καταστημάτων κράτησης συνολικά στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
  • Κατάργηση των σωφρονιστικών καταστημάτων αυξημένης ασφαλείας (πρώην φυλακές τύπου Γ’).
  • Χορήγηση τακτικής αδείας στο 1/5 της ποινής για όλους τους κρατούμενους και για τις ποινές των ισοβίων στα 8 έτη.
  • Καμία εξαίρεση βάση αδικήματος στο δικαίωμα μεταγωγής σε αγροτικά καταστήματα.
  • Καμία αυστηροποίηση στις προϋποθέσεις χορήγησης των εκπαιδευτικών αδειών.
  • Διαχωρισμό των πειθαρχικών ποινών από τη χορήγηση της υφ’ όρων απόλυσης των κρατουμένων.
  • Χορήγηση άμεσα και κατά προτεραιότητα αναστολης στους κρατούμενους με αναπηρία άνω του 67.

Πρόκειται για μια ουσιαστική αντίσταση των κρατουμένων κάνοντας χρήση των λιγοστών μέσων που διαθέτουν πίσω απ’ τα τείχη της σιωπής. Οι κραυγές των αοράτων στα κολαστήρια των ελληνικών φυλακών θα ακουστούν! Τα δικαιώματά τους δεν “θωρακίζονται” με κανένα νόμο καμίας κυβέρνησης αλλά κατακτούνται μέσα από τους αγώνες και τις εξεγέρσεις όπως έχει μάλιστα αποδειχθεί ανά τα χρόνια (εξεγέρσεις στις φυλακές Μαλανδρίνου το 2007, απεργία πείνας πολιτικών κρατουμένων το 2008, διετία του 2017-18 στις φυλακές Κορυδαλλού, κινητοποίηση στη Θήβα τη περίοδο της πανδημίας). Οι δήθεν σκοποί της ΝΔ για “θωράκιση των δικαιωμάτων”, “διασφάλιση της ισότητας”, “ενίσχυση των φορέων κοινωνικής επανένταξης” μόνο οργή μας προκαλούν! Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μέσα σε κάθε νόμο αποτυπώνεται η σωφρονιστική και ποινική βαρβαρότητα που βιώνουν οι πολιτικοί/ες κρατούμενοι/ες και μια σειρά ακόμα ποινικών κρατουμένων που έχουν διαπράξει συγκεκριμένα αδικήματα, καθώς και οι απείθαρχοι. Κάθε προσπάθεια σωφρονισμού με “εκσυγχρονισμένα” νομοσχέδια πιστά στο δόγμα “νόμος και τάξη” θα μας βρίσκει απέναντι. Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των κρατουμένων ενάντια στο νέο Σωφρονιστικό Κώδικα.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις φυλακές Κορυδαλλού, το Σάββατο 3/12, στη 13:00.

ΝΑ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΥΣ, ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑ

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΟΣ/Η ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστ(ρι)ών


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2022 αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση ο νέος σωφρονιστικός κώδικας με τον τίτλο: “Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού κώδικα”. Ο όρος εκσυγχρονισμός βέβαια είναι τουλάχιστον παραπλανητικός καθώς για άλλη μία φορά η κυβέρνηση της ΝΔ θέλοντας να ικανοποιήσει τις ορέξεις των ακροδεξιών και όχι μόνο ακροατηρίων της ψηφίζει την τροποποίηση του σωφρονιστικού κώδικα που έχει ως κύριο σκοπό την καταστολή των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Βέβαια αφορμή για τη χρονική στιγμή ψήφισης αυτού του νόμου αποτέλεσε η ανακοίνωση έκθεσης της Επιτροπής για την πρόληψη Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τραγική κατάσταση των ελληνικών φυλακών (π.χ. υπερπληθυσμός, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, -αποφευκτέοι- θάνατοι, αυτοκτονίες). Στις 19 Οκτώβρη τελικά ψηφίστηκε ο νέος σωφρονιστικός κώδικας (Σ.Κ.), ο οποίος κινείται σε μία κατεύθυνση έμμεσης αυστηροποίησης των ποινών και των όρων διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

Θεσμική μεταφορά της αρμοδιότητας φυλακών
Αποτυπώνεται και σε αυτό το νομοθέτημα η κρατική επιλογή του 2019 για μεταφορά της αρμοδιότητας των φυλακών από το υπουργείο δικαιοσύνης στο υπουργείο προστασίας του πολίτη

Μετονομασία των φυλακών
Οι φυλακές μετονομάζονται από “καταστήματα κράτησης” σε “σωφρονιστικά καταστήματα”

Άρθρο 6Α
Προσθήκη ένα νέο άρθρο στον Κώδικα το 6Α, το οποίο προβλέπει για τους κρατούμενους τη δυνατότητα να προσφύγουν δικαστικά σε μια νεοσύστατη ελληνική επιτροπή εάν οι συνθήκες κράτησης θίγουν την αξιοπρέπεια τους και βλάπτουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Ωστόσο, αυτό αποτελεί μια προσπάθεια του κράτους να αποφύγει τις προσφυγές κρατουμένων σε ευρωπαϊκά δικαστήρια και πιθανές κυρώσεις και πρόστιμα, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ένα κενό γράμμα για τις ζωές τους, αφού θα πρέπει τα ίδια τα κρατούμενα άτομα, χωρίς δικηγόρο, να αποδείξουν τις αυταπόδεικτες άθλιες συνθήκες κράτησης

Διαχωρισμός κρατουμένων (πειθαρχικός και ποινικός)
Ένας σημαντικός πυλώνας του νέου σωφρονιστικού κώδικα είναι ο περαιτέρω διαχωρισμός των κρατουμένων με κριτήρια σχετικά με την πειθάρχηση τους εντός των φυλακών, αλλά και με τα αδικήματα που τους έφεραν εντός τους. Με βάση αυτές τις διακρίσεις σε πολλαπλές κατηγορίες κρατουμένων, συστηματοποιείται διαφορετική μεταχείρισή τους.

Φυλακές τύπου Γ
Κρίσιμο σημείο των αλλαγών είναι και η επαναφορά στην ουσία των φυλακών τύπου Γ με την ονομασία “Σωφρονιστικά Καταστήματα Αυξημένης Ασφαλείας”. Αυτές οι φυλακές θα είναι αυτοτελείς ή ειδικά τμήματα φυλακών σε σωφρονιστικά καταστήματα τύπου Α (κυρίως για υπόδικους, καταδικασμένους για πλημμελήματα ή χρέη) ή Β (κυρίως για καταδικασμένους για κακουργήματα). Ακολουθούν τα πρότυπα των φυλακών τύπου Γ που είχε θεσμοθετήσει το ελληνικό κράτος το 2014, χωρίς καν να ορίζεται συγκεκριμένα (όπως τότε) ποια θα είναι τα αυστηρότερα μέτρα κράτησης και με ποιον τρόπο θα χειροτερέψουν οι συνθήκες διαβίωσης εντός τους.

Άδειες (τακτικές)
Το κράτος αυστηροποιεί περαιτέρω τις προϋποθέσεις λήψης τακτικών αδειών. Συγκεκριμένα, διαφορετικές προβλέψεις επιφυλάσσει αναλόγως με το είδος του αδικήματος (πλημμέλημα ή κακούργημα ή κακουργήματα ειδικού τύπου) για το οποίο έχει καταδικαστεί ο κρατούμενος. Πλέον όσοι εκτίουν ποινή φυλάκισης για πλημμελήματα πρέπει να εκτίουν το 1/8 της ποινής τους (από 1/10 που ήταν πριν) για να έχουν τη δυνατότητα άδειας, ενώ όσοι εκτίουν ποινή κάθειρξης για κακουργήματα, εξακολουθούν να πρέπει να εκτίσουν το 1/5 της ποινής τους. Εξαίρεση αποτελούν όσοι κρατούνται για τα κακουργήματα σχετικά με διακίνηση ναρκωτικών, εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση, εμπρησμό δασών, ανθρωποκτονία από πρόθεση, εμπορία ανθρώπων και αρπαγή ανηλίκων, ληστεία και εκβίαση καθώς και σχετικά με έμφυλη βία (τα λεγόμενα “κατά της γενετήσιας ελευθερίας”). Στο αρχικό σχέδιο νόμου, το δικαίωμα για τακτική άδεια για αυτούς, καταργούνταν ολοκληρωτικά! Στον ψηφισμένο πλέον νόμο, απαιτείται η πραγματική έκτιση των 5/6 της ποινής που απαιτείται για να έχουν δικαίωμα αποφυλάκισης (δηλαδή τα 5/6 των 4/5 της ποινής τους), καταργώντας σχεδόν δηλαδή αυτή τη δυνατότητα τους, αφού θεμελιώνεται λίγο καιρό πριν τη στιγμή που (θεωρητικά τουλάχιστον) μπορούν να βγουν από τη φυλακή.

Όσοι διαπράξουν εσχάτη προδοσία, δεν δικαιούνται άδεια. Για τους ισοβίτες κρατούμενους προβλέπεται πως πρέπει να μείνουν στη φυλακή όχι 10 αλλά πλέον 12 χρόνια, για να θεμελιώσουν δικαίωμα για άδεια, ενώ για τους καταδικασμένους σε πολλαπλά ισόβια το δικαίωμα τους περιορίζεται τόσο, που στην ουσία καταργείται. Συγκεκριμένα, είναι υποχρεωμένοι να εκτίσουν 12 χρόνια και 3 χρόνια επιπλέον για κάθε ποινή ισοβίων, ενώ σε κάθε περίπτωση μπορούν να αιτηθούν για άδεια, αφού εκτίσουν πραγματικά 22 χρόνια. Δίνει την εντύπωση πως η διάταξη είναι εκδικητική και φωτογραφική, για να στερήσει την άδεια από τον επαναστάτη Δημήτρη Κουφοντίνα για τουλάχιστον 2 ακόμη χρόνια.

Εκπαιδευτική άδεια
Γενικώς, αυστηροποιείται και περιορίζεται το δικαίωμα σε εκπαιδευτική άδεια. Αρχικά, τίθενται πολλές και υπερβολικές προϋποθέσεις ακόμη και για το άνοιγμα της προοπτικής απόκτησης άδειας ενώ ταυτόχρονα διευκολύνεται η δυνατότητα αυθαίρετης (τιμωρητικής και εκδικητικής) ανάκλησής της.

Περαιτέρω αυστηροποίηση και κατάργηση θεσμών εναλλακτικής έκτισης ποινών
Για παράδειγμα αυστηροποιείται η ημιέλευθερη διαβίωση και η τμηματική έκτιση ποινής, που βέβαια έτσι και αλλιώς δεν εφαρμόζονται στην πράξη, ενώ καταργείται η δυνατότητα για παροχή κοινωφελούς εργασίας (μετά την κατάργηση της και από τον ποινικό κώδικα).

Μεγαλύτερες πειθαρχικές ποινές
Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση των βαθμών ποινής που επιβάλλονται ύστερα από πειθαρχικά παραπτώματα στους κρατούμενους. Οι διάφορες μορφές πειθαρχικών ποινών παραμένουν (περιορισμός σε κελί, κομμένα μεροκάματα, μεταγωγή), όμως οι βαθμοί που επιβάλλονται κυμαίνονται στο πλαίσιο 10-100 (ενώ πριν ήταν 1-30), με τους 100 βαθμούς να παραμένουν το όριο πάνω από το οποίο ένα κρατούμενο αποκλείεται από άδειες, αποφυλάκιση υπό όρους, μεροκάματα κλπ (τουλάχιστον μέχρι την διαγραφή αυτών των ποινών από 6 μήνες ως 2 έτη αργότερα). Συγχρόνως, παραμένει η πρόβλεψη για την εξαντλητική επιβολή 100 βαθμών ποινής για κατοχή ή χρήση τηλεφώνου.

Άλλες διατάξεις
Μεταξύ άλλων, διευρύνονται οι κατηγορίες κρατουμένων που απαγορεύεται να μεταχθούν σε αγροτικές φυλακές, ενώ δίνεται η δυνατότητα στο συμβούλιο της φυλακής να περιορίσει την τηλεφωνική επικοινωνία σε κρατούμενους αν θεωρηθεί ότι προκύπτει “κίνδυνος για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του καταστήματος”. Επιπροσθέτως, αυτομάτως με την ψήφιση του νόμου η κυβέρνηση θέτει στο αρχείο όλα τα εκκρεμή αιτήματα μεταγωγής των κρατουμένων, υποχρεώνοντας τους να τα υποβάλουν από την αρχή, σταθμίζοντας ως σημαντικότερη την αποσυμφόρηση της διοίκησης από τη ζωή των ανθρώπων που επηρεάζεται άμεσα.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ – ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Από τις 28 Οκτώβρη έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις οι κρατούμενοι/-ες στις φυλακές στον Κορυδαλλό (Α,Β,Γ,Δ,Ε Πτέρυγες) ενώ άμεσα επεκτάθηκαν και σε υπόλοιπες φυλακές: στη Λάρισα, στο Δομοκό, στα Τρίκαλα, στην Πάτρα, στην Κέρκυρα ενάντια στη ψήφιση του νέου σωφρονιστικού κώδικα: Αρνούνται την καταμέτρηση, το μεσημεριανό κλείδωμα στα κελιά και σε κάποιες περιπτώσεις και τα μεροκάματα. Οι κρατούμενες/οι/α είναι αποφασισμένες όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους αν συνεχίσουν τον αγώνα τους και σκοπεύουν σταδιακά να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Σε αυτή τη λογική από τις 23 Νοέμβρη (στον Κορυδαλλό), αρνούνται και το καθιερωμένο μεσημεριανό κλείδωμα των προαυλίων.

Σε γενικές γραμμές τα αιτήματα των κρατουμένων, στις διάφορες φυλακές, φαίνεται να συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό με κάποιες διαφοροποιήσεις και προσθήκες κατά περίπτωση (όπως φαίνεται ενδεικτικά και παρακάτω).

Οι κρατούμενοι στον Δομοκό, θέτουν και έναν πιο σαφή χρονικό ορίζοντα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, σε 21 ημέρες (ξεκινώντας από 31/10) προειδοποιώντας ότι θα προβούν σε αποχή συσσιτίου και περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Παραθέτουμε τα αιτήματα των κρατουμένων (του Κορυδαλλού):

  • Επιστροφή των Καταστημάτων Κράτησης συνολικά στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης.
  • Κατάργηση των Σωφρονιστικών Καταστημάτων αυξημένης ασφάλειας (πρώην φυλακές τύπου Γ’)
  • Καμία εξαίρεση βάσει αδικήματος στη χορήγηση των τακτικών αδειών.
  • Καμία εξαίρεση βάσει αδικήματος, στο δικαίωμα μεταγωγής στα αγροτικά Καταστήματα.
  • Καμία τροποποίηση του άρθρου 53 σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης των εκπαιδευτικών αδειών.
  • Διαχωρισμό των πειθαρχικών ποινών από τη διαδικασία χορήγησης της υφ’ όρων απόλυσης των κρατουμένων.
  • Χορήγηση άμεσα και κατά προτεραιότητα, αναστολής από τα αρμόδια συμβούλια στους κρατούμενους με αναπηρία άνω του 67%. Η καθυστέρηση της υφ’ όρων απόλυσης τους αποτελεί βασανισμό».
  • Ψήφιση νέων διατάξεων για αποσυμφόρηση των φυλακών (ως ριζική αιτία μιας σειράς άλλων άλυτων προβλημάτων) (:κρατούμενοι Δομοκού)
  • Επισημαίνουν ότι απαγορεύεται η αναδρομική εφαρμογή δυσμενέστερης διάταξης. (:κρατούμενοι Δομοκού)

***

Βλέπουμε ταυτόχρονα μία προσπάθεια απόλυτου ξεπλύματος του νέου κώδικα, με άρθρα να τον παρουσιάζουν ως μία προσπάθεια κατοχύρωσης δικαιωμάτων για τα κρατούμενα. Δεν γελιόμαστε. Αναγνωρίζουμε το επικοινωνιακό θέατρο που στήνεται άλλη μια φορά. Η δημιουργία δομών που θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένες (ψυχιατρικό τμήμα γυναικών και νοσοκομείο στη Θήβα, οδοντιατρικό τμήμα στον Κορυδαλλό)και η κατοχύρωση “προοδευτικής” νομοθεσίας που απαγορεύει τη “δυσμενή διακριτική μεταχείριση των κρατουμένων” εξυπηρετούν το ρόλο τους στο να χτίσουν ένα φιλικό φιλελεύθερο προσωπείο για το κράτος, καλύπτοντας την καταπιεστική βιαιότητα της εξουσίας και τις πραγματικές επιπτώσεις του νέου κώδικα. Ξέρουμε ποιοι νόμοι συμφέρει να εφαρμόζονται και ποιοι να αγνοούνται. Χωρίς να αμφισβητούμε ότι οι αλλαγές αυτές μπορεί να βοηθήσουν περιστασιακά και ατομικά, ξεκαθαρίζουμε ότι το ίδιο μέσο που μας φυλακίζει, μας καταπιέζει και μας δολοφονεί, ούτε μπορεί, ούτε σκοπεύει να μας βοηθήσει. Η κυβέρνηση σπεύδει να καλύψει την όξυνση της καταπίεσης, της εξουσίας και της επιβολής πάνω σε κάθε τμήμα της ζωής των κρατουμένων.

Τασσόμαστε αλληλέγγυα σε έναν αγώνα για την μη περαιτέρω εξαθλίωση ενός ήδη άθλιου θεσμού. Μεταφέρουμε τις κραυγές των κρατουμένων για αξιοπρέπεια και διεκδικούμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ωστόσο δεν επαναπαυόμαστε στη μεταρρυθμιστική διάσταση του σωφρονιστικού κώδικα και της δομής των φυλακών. Ο εγκλεισμός από μόνος του αποτελεί βασανιστήριο και τιμωρία και δεν μπορεί να «εξευγενιστεί» όπως φαίνεται να επιδιώκεται πλάι σε λέξεις όπως «σωφρονισμός», «εξανθρωπισμός», «εκσυγχρονισμός» κλπ.

Σε μια συγκυρία όπου παράλληλα συμβαίνουν οι απεργίες πείνας των 11 αγωνιστ(ρι)ών από την τουρκία (σημειώνοντας 50 ημέρες στις 25/11), η απεργία πείνας του alfredo cospito ενάντια στον 41 bis (σε βάρβαρες συνθήκες εγκλεισμού εκτίοντας ισόβια κάθειρξη), απεργίες πείνας αλληλέγγυων συντροφιών και οι κινητοποιήσεις στις ελληνικές φυλακές, είναι αδύνατο να αγνοήσουμε αυτό που διαγράφεται ξεκάθαρα· η εναντίωση μας δεν εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο νόμο. Η άρνηση μας αφορά ολόκληρη τη συνθήκη του εγκλεισμού.

Οι φυλακές δεν βελτιώνονται. Κατεδαφίζονται.

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ

ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΙ ΜΗ ΕΞΟΥΣΙΑ/ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

>ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ 11 ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ<
(που κρατούνται στις ελληνικές φυλακές)

>ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ALFREDO COSPITO<
(ενάντια στο σκληρό βασανιστικό καθεστώς κράτησης των κελιών 41
 BIS)

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στο νέο σωφρονιστικό κώδικα


ΠΑΤΡΑ

Ανοιχτή συνέλευση για διοργάνωση δράσεων ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα τη Παρασκευή 2/12 στις 18:00 στην Κατάληψη Παραρτήματος. Συγκέντρωση στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Σάββατο 3/12, προσυγκέντρωση στις 10:30 στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

“ΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΘΑΦΤΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟΙ! ΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΖΩΗ” – Κρατούμενοι Φυλακών Κορυδαλλού

Οι ελληνικές αρχές σε αγαστή συνεργασία με τις ευρωπαϊκές, υπηρετώντας το δόγμα “Νόμος και Τάξη” ψήφισαν τον πιο αναχρονιστικό Σωφρονιστικό Κανονισμό αυστηροποιώντας τον, όπωςpost image έκαναν πριν λίγα χρόνια και με τον Ποινικό. Τα κράτη διεθνώς, έτσι και το ελληνικό, αναδιατάσουν τις δυνάμεις τους, προσαρμόζουν – προς την αντιδραστική και συντηρητική κατεύθυνση – τις πολιτικές τους και οχυρώνονται απέναντι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς. Οχυρώνονται σε όλα τα επίπεδα. Από το υλικό επίπεδο των εξοπλισμών στρατού και αστυνομίας, μέχρι τις σχετικές αντεργατικές και κατασταλτικές νομοθεσίες κάθε είδους και βέβαια την προπαγάνδα. Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας χαρακτηρίζεται ως άκρως αναχρονιστικός, μέσω του οποίου επιβάλλεται μια περαιτέρω τιμωρία στον κρατούμενο. Τους επιβάλλει μια δεύτερη ποινή που την εκτίουν παράλληλα με την πρώτη.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΚΕΛΙΟΥ ΚΑΝΕΙΣ/ΚΑΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ/ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Παρασκευή 2/12: Ανοιχτή Συνέλευση, στις 18:00 στην Κατάληψη Παραρτήματος

Σάββατο 3/12: συγκέντρωση έξω από τις φυλακές Αγ. Στεφάνουμ, προσυγκέντρωση στις 10:30 στην πλατεία Τριών Συμμάχων

Αλληλέγγυες/οι

Μοιραστείτε το άρθρο