Προχωρημένα οπλικά συστήματα ρίχνει στη μάχη η Ρωσία, νέα όπλα στο Κίεβο στέλνουν οι ΗΠΑ

280Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Σε κλιμάκωση των ρωσικών επιχειρήσεων παραπέμπουν δηλώσεις του υπουργού Άμυνας. Σε αποφυγή στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα σε πυρηνικές δυνάμεις, αναφερόταν ο υπουργός Εξωτερικών. Συνεχείς παραγγελίες της  Ουάσινγκτον στο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τώρα νέα προχωρημένα οπλικά συστήματα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέϊ Σοϊγκού. «Πρέπει να συνεχίσουμε τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία υποσχόμενων συστημάτων με τη συνεπακόλουθη χρήση τους στην διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης». «Στην Ουκρανία τα πυρά κατά πυροβολαρχιών βελτιώνονται χρησιμοποιώντας συστήματα ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς όπως το Tornado-S και τα ισχυρά συστήματα πυροβολικού «Malka».

«Αυτό καθιστά δυνατό να πληγούν αποτελεσματικά ξένα συστήματα ρουκετών και πυροβολικού», δήλωσε ο Σεργκέι Σοϊγκού σε μια συνάντηση στρατηγών στο υπουργείο Άμυνας. Προς τους οποίους είπε ότι θέλει να συζητήσει νέους τρόπους βελτίωσης των επιθέσεων με πυροβολικό και πυραύλους.

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι η Ρωσία θα εργαστεί για τη βελτίωση των μάχιμων ικανοτήτων των πυραυλικών δυνάμεών της και πως κατασκευάζονται εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία νέων πυραυλικών συστημάτων. Η Ρωσία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο με σχεδόν 6.000 πυρηνικές κεφαλές.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας έλεγε σύμφωνα με το Tass πως “πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα σε πυρηνικές δυνάμεις, ακόμη και με τη χρήση συμβατικών όπλων. Η κλιμάκωση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη”. Ο Λαβρόφ είπε επίσης πως η Δύση ωθεί την Ουκρανία να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ γινόταν γνωστό ότι ο αμερικανικός στρατός έδωσε παραγγελία στον γνωστό κολοσσό κατασκευής οπλικών συστημάτων Raytheon ύψους 1.2 δισ. δολαρίων, για την κατασκευή έξι πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος NASAMS, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παράλληλα με σχέδιο για κατάσχεση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. «Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να εργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για να επιτύχουμε την ευρύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη γι’ αυτό το ειδικό δικαστήριο», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊνεν. «Έχουμε μπλοκάρει 300 δισ. ευρώ από τα αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και έχουμε παγώσει 19 δισ. ευρώ από τα χρήματα Ρώσων ολιγαρχών», αναφέρει επίσης. Για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου «είναι αυτό ακριβώς που προτείνουμε εδώ και καιρό», έγραψε στο Telegram ο επικεφαλής των ουκρανικών προεδρικών υπηρεσιών Αντρίι Γέρμακ.

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες στην Ουκρανία από πυρκαγιές σε σπίτια που προκλήθηκαν από κεριά, γεννήτριες και σόμπες υγραερίου τις οποίες οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν, λόγω των διακοπών στην ηλεκτροδότηση, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών. «Μόνο χθες είχαμε 131 πυρκαγιές στην Ουκρανία, από τις οποίες οι 106 σε ιδιωτικές κατοικίες».

Ως προς τις απώλειες γενικότερα σε αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία, χθες διαδραματίστηκε ένα επεισόδιο γύρω από τους αριθμούς που ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν τόσο σε βίντεο όσο και σε γραπτή δήλωση. Ότι δηλαδή οι Ουκρανοί μετράνε 20.000 θανάτους αμάχων και 100.000 στρατιωτικών. Να σημειωθεί ότι αμφότερες οι πλευρές δίνουν με φειδωλό στοιχεία για τις δικές τους απώλειες ενώ πλειοδοτούν όταν αναφέρονται στις απώλειες του αντιπάλου. Ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαν δοθεί αυτοί οι αριθμοί από την ουκρανική και δυτική πλευρά. Μετά τις αντιδράσεις του Κιέβου, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοινοποιούσε διευκρινιστική δήλωσή της στην οποία γράφει ότι η Λάινεν αναφερόταν σε αριθμούς απωλειών, δηλαδή όχι μόνο θανάτων αλλά και τραυματισθέντων.

Μοιραστείτε το άρθρο