Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν, οι Ουκρανοί παγώνουν, οι Ευρωπαίοι πελαγοδρομούν και οι Αμερικανοί… οριοθετούν τη σύγκρουση

274Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

9 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ… Πώς τελειώνει επομένως ο πόλεμος στην Ουκρανία; Ο γγ του ΝΑΤΟ απαντάει: «Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Την ίδια ώρα, πελαγοδρομούν και διχάζονται οι Ευρωπαίοι με την επιδίωξη της G7 για επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Εννιά μήνες έχουν περάσει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται αμείωτα. Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το ένα-πέμπτο των ουκρανικών εδαφών, με χαρακτηριστικές όμως τις περιπτώσεις της απόσυρσής τους (αρχικά) από βόρεια του Κιέβου και (στη συνέχεια) από νότια και ανατολικά του Χαρκόβου, φθάνοντας μέχρι τα όρια με το Λουγκάνσκ. Τελευταία δε αποσύρθηκαν και από την πόλη της Χερσώνας στην δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού. Τώρα πλέον ελέγχουν την υπόλοιπη περιφέρεια της Χερσώνας και πηγαίνοντας ανατολικότερα, το μεγαλύτερο μέρος της Ζαπορίζια, όπως και του Ντονέτσκ, όλο το Λουγκάνσκ.

Οι Ουκρανοί αναθάρρησαν από τις τελευταίες επιτυχίες του με την προώθησή τους και την ανακατάληψη των εδαφών που είχαν χάσει αρχές της πολεμικής σύγκρουσης. Οι Ρώσοι απάντησαν με μαζικούς βομβαρδισμούς αστικών υποδομών και ενεργειακών εγκαταστάσεων σε όλη την ουκρανική επικράτεια. Κάτι που προκάλεσε την καταστροφή των μισών σχεδόν ενεργειακών υποδομών και προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος και της υδροδότησης σε όλες τις περιφέρειες, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Κιέβου. Το Κρεμλίνο γνωστοποιεί ότι θα συνεχίσει να βομβαρδίζει έως ότου σταματήσει να αρνείται να διαπραγματευτεί. Όμως ο χειμώνας έχει έρθει απειλητικά για τα εκατομμύρια Ουκρανούς σε αυτόν τον πόλεμο, που όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται Ρωσίας – Δύσης/ΗΠΑ/ΝΑΤΟ.

Δεν είναι λίγοι πλέον στο δυτικό στρατόπεδο που αναφέρεται στην αναγκαιότητα προσφυγής σε ειρηνευτικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις για μία διπλωματική λύση στη σύγκρουση. Πέραν κάποιων Ευρωπαίων αρχικά, εδώ και μέρες αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρονται σε τέτοιο ενδεχόμενο. Το ίδιο τώρα διατυπώνει και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Στο ερώτημα του περιοδικού New Statesman: Πώς τελειώνει επομένως ο πόλεμος στην Ουκρανία;, απαντάει: «Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Προφανώς οι αμερικανονατοϊκοί διαπιστώνουν ότι η ουκρανική σύγκρουση έχει προκαλέσει πολλά περισσότερα σε παγκόσμια κλίμακα και προφανώς τώρα επιχειρούν την οριοθέτηση της σύγκρουσης. Κι αυτό με τις διαπιστώσεις για την αναδιάταξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ισχύος πέραν της αμερικανικής ηγεμονίας σε ένα πολυπολικό κόσμο που προωθούν οι αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη.

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί έχουν ρίξει τους Ευρωπαίους σε μια διαρκή διελκυστίνδα. Τώρα πελαγοδρομούν με την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου. Οι G7 πρότειναν να είναι στο ύψος των 65-70 δολαρίων το βαρέλι, ενώ κάποιες χώρες το επιθυμούν στα 20 δολάρια (Πολωνία, Λιθουανία, Εσθονία). Έξι φέρονται να διαφωνούν με χαμηλό πλαφόν (όπως Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα) μπροστά στις επιπτώσεις στο ναυτιλιακό τομέα τους. Και οι Βρυξέλες επιχειρούν να σώσουν τα προσχήματα με μεσοβέζικες λύσεις και εξαιρέσεις (Ουγγαρία). Όπως έκανε με την πρότασή της για υψηλό πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Για σοβαρές συνέπειες προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην περίπτωση που τεθεί όριο στην τιμή του ρωσικού αερίου. «Τέτοιες ενέργειες αντίκεινται στις αρχές των εμπορικών σχέσεων και πιθανότητα θα οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή αγορά ενέργειας», είπε ο Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «τις απόπειρες ενός αριθμού δυτικών χωρών να επιβάλουν περιορισμούς στην τιμή του ρωσικού αργού».

> Η ρωσική Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο που διευρύνει την απαγόρευση της «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδας» και περιορίζει την «επίδειξη» της ΛΟΑΤΚΙ συμπεριφοράς, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη οποιαδήποτε έκφραση του τρόπου ζωής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο οποίος πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) και από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, οποιαδήποτε δράση ή πληροφόρηση που περιέχει μια προσπάθεια προώθησης της ομοφυλοφιλίας, σε δημόσιους χώρους, στο διαδίκτυο ή σε ταινίες, βιβλία και διαφημίσεις, μπορεί να επισύρει την επιβολή μεγάλου προστίμου 9από 6 έως 80 χιλιάδες ευρώ). Οι υποστηρικτές του νόμου ρώσοι βουλευτές ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται τις παραδοσιακές αξίες του «ρωσικού κόσμου» ενάντια στην φιλελεύθερη Δύση η οποία θέλει να τις καταστρέψει.

Μοιραστείτε το άρθρο