Απορριπτική η ουκρανική ηγεσία στα περί συνομιλιών με την Ρωσία

269Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο Ζελένσκι λέει ότι μιά ανακωχή θα έδινε χρόνο στους Ρώσους για ανασύνταξη. Η Μόσχα καταφέρεται κατά της ηγεσίας της ΕΕ ότι δεν έχει καμία στρατηγική οπτική έναντι της Ρωσίας, ούτε αναφέρεται σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Στο Κίεβο παροτρύνουν τους πολίτες να φύγουν από τη χώρα για να εξοικονομηθεί ενέργεια.

Μετά τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες από Δυτικούς και Ανατολικούς (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, καθώς και Κίνα, Ινδία κ.α.) για διπλωματική λύση και διαπραγματεύσεις, σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι εμφανίστηκε απορριπτικός σε μία ανακωχή που απλώς θα έδινε χρόνο στους Ρώσους για ανασύνταξη. «Η Ρωσία επιδιώκει πλέον σύντομη ανακωχή, ανάπαυλα για ανακτήσει τις δυνάμεις της. Μπορούμε να δούμε το τέλος του πολέμου, αυτή η ανάπαυλα δεν θα έκανε τίποτε άλλο παρά να επιδεινώσει την κατάσταση», είπε σε παρέμβασή του στο διεθνές φόρουμ του Χάλιφαξ στον Καναδά για την ασφάλεια. Η «αληθινά πραγματική, διαρκής και έντιμη ειρήνη δεν θα έρθει παρά με την πλήρη καταστροφή της ρωσικής επίθεσης», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για πιθανές συνομιλίες, ο επικεφαλής του ουκρανικού προεδρικού γραφείου, Αντρίι Γέρμακ είπε ότι η Ουκρανία «δεν έχει λάβει κανένα επίσημο αίτημα από τη ρωσική πλευρά σχετικά με τις διαπραγματεύσεις». Συνέχισε δε λέγοντας ότι οποιαδήποτε συζήτηση που δεν βασίζεται στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της θα είναι «μη αποδεκτή». «Τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν από τη ρωσική πλευρά είναι η απόσυρση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος».

Ενώ αξιοσημείωτη είναι η δήλωση του συμβούλου του ουκρανού προέδρου, Μιχαίλο Ποντόλιακ (κατά κάποιους τρίτος στην ιεραρχία της ουκρανικής κυβερνητικής εξουσίας) με την οποία αποδοκιμάζει αυτό που αποκάλεσε «θεωρίες συνομωσίας» με τις οποίες «παραδίνεται» η χώρα του. “Η Ουκρανία δεν θα πέσει στα γόνατα για τους Ρώσους», έγραψε στο Twitter, έχοντας προφανώς λάβει μηνύματα από Δυτικούς. Κέντρα των οποίων εκτιμούν ότι η ουκρανική σύγκρουση πέτυχε ό,τι ήθελαν να πετύχουν και η όποια παράταση να μη διακινδυνεύει περισσότερα, όπως το ίδιο και οι Ρώσοι. Οπότε κοιτάνε την επόμενη μέρα της οριοθέτησης και διαχείρισης της αντιπαράθεσης των καπιταλιστικών μπλοκ ισχύος. Άλλωστε, το μήνυμα μιάς μη ψυχροπολεμικής διαχείρισης των γεωπολιτικών συσχετισμών, δόθηκε από τους ηγέτες της Κίνας και των ΗΠΑ στη συνάντησή τους στη G20.

«Ήταν πάντα ξεκάθαρο ότι η Ρωσία θα έμπαινε ουσιαστικά σε διαπραγματεύσεις μόνο όταν αισθανόταν πίεση να το κάνει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι σε συνέντευξή του. «Η Ρωσία τώρα έχει απώλειες, αλλά είναι απίστευτα σημαντικό να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Ουκρανούς καθώς συνεχίζουν να αμύνονται». Μιλώντας στο περιθώριο της διάσκεψης ασφαλείας IISS στο Μπαχρέιν, ο Κλέβερλι είπε ότι όλοι οι πόλεμοι «τελικά τελειώνουν με διαπραγματεύσεις», αλλά επισήμανε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει υπό ποιες συνθήκες είναι διατεθειμένη να καθίσει για συνομιλίες και πώς μπορεί να μοιάζει η διευθέτηση. «Εάν η Ρωσία αποφασίσει να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις», δεν μπορεί «να χρησιμοποιηθεί απλώς ως παύση, επειδή τώρα έχουν ανατροπές στο πεδίο της μάχης».

Την ίδια ώρα ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ επισκεπτόταν το Κίεβο όπου  συναντήθηκε με τον ουκρανός πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας την αμέριστη βρετανική υποστήριξη σε αυτήν τη σύγκρουση με την Ρωσία. «Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, η Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι πιο ισχυροί σύμμαχοι», ανέφερε ο Ζελένσκι. Ο Σούνακ ανέφερε πως η Βρετανία θα χορηγήσει ένα νέο πακέτο 50 εκατ. στερλινών που περιλαμβάνει αντιαεροπορικά όπλα και τεχνολογία όπως ραντάρ για την αντιμετώπιση επιθέσεων με drones, ενώ θα αυξήσει την εκπαίδευση που παρέχει στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ελπίζει ότι ο Ζελένσκι θα συμφωνήσει να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν σταματήσει από τον Απρίλιο. «Οι Ουκρανοί, αυτή είναι η ελπίδα μου, θα επιστρέψουν στο τραπέζι με τους Ρώσους και η διεθνής κοινότητα θα είναι γύρω από αυτό το τραπέζι», είπε στους Financial Times.

Ο ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο περιοδικό Newsweek δηλώνει ότι: «Οι ουκρανικές αρχές όχι μόνο ζητούν από την Ουάσιγκτον ακόμη περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, αλλά προσπαθούν επίσης να προκαλέσουν μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του ΝΑΤΟ». «Είναι απόλυτα αβάσιμη η θέση ότι αν δεν ήταν η στρατιωτική μας επιχείρηση, δεν θα είχε συμβεί τίποτα. Σε απάντηση σε αυτό, μπορούμε μόνο να πούμε: εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δορυφόροι τους δεν είχαν μετατρέψει την Ουκρανία σε ”αντι-Ρωσική” κατεύθυνση  επί δεκαετίες, η Ρωσία δεν θα είχε ξεκινήσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αποδοκίμασε τον ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος διένειμε στα ευρωπαϊκά κράτη μέλη ένα πακέτο 6 προτάσεων-ιδεών στο οποίο δεν υπάρχει καμία ένδειξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής οπτικής προς την Ρωσία και προκαλεί μια νέα παρατεταμένη διαίρεση στην Ευρώπη. Κατηγόρησε τους ευρωπαίους ηγέτες ότι με τις πολιτικές τους έναντι της Ρωσίας οδηγούν σε πολιτική αντιπαράθεση. Σκοπός τους είναι ο περιορισμός της Ρωσίας και η διασφάλιση της δυτικής ηγεμονίας στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Γι αυτό και στις προτάσεις Μπορέλ δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων.

Το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας γίνεται λιγότερο αξιόπιστο με κάθε ρωσική επίθεση, γι αυτό και το κλειδί για να διατηρηθεί σε λειτουργία είναι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της ενεργειακής εταιρείας DTEK, Μάξιμ Τιμτσένκο. Παρότρυνε δε τους πολίτες να φύγουν από τη χώρα για να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. «Αν μπορούν να βρουν ένα εναλλακτικό μέρος για να μείνουν για άλλους τρεις ή τέσσερις μήνες, θα είναι πολύ χρήσιμο για το σύστημα», καλώντας του Ουκρανούς να αναζητήσουν σε άλλο μέρος προσωρινά διαμονή ώστε να αποσυμπιεστεί το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας.

Μοιραστείτε το άρθρο