Θρίλερ γύρω από την πτώση πυραύλου στην Πολωνία, που όμως ήταν ουκρανικός

266Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η «ρωσική επίθεση στην Πολωνία» τις χθεσινές μεταμεσονύκτιες ώρες, μετατράπηκε σήμερα σε «ατυχές περιστατικό της ουκρανικής αεράμυνας». Η Ουκρανία επιδίωξε να προκαλέσει σύγκρουση του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, καταγγέλλει η Μόσχα. Άνθρακες ο θησαυρός για το Κίεβο, που επιμένει. Τελικά αποφεύχθηκε η αξιοποίηση ενός τέτοιου συμβάντος από ακραίους κύκλους, δείχνοντας και τους αυξημένους κινδύνους μιάς ευρύτερης κλιμάκωσης.

Μόλις αργά χθες βράδυ καταγράφηκαν οι εκρήξεις σε μεθοριακό χωριό της Πολωνίας στα σύνορα με την Ουκρανία, η ουκρανική ηγεσία έσπευσε να τις αποδώσει ρε ρωσικό βομβαρδισμό κάνοντας λόγο για επίθεση της Ρωσίας σε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, άρα και στο ίδιο. Όπως ήταν επόμενο προκλήθηκαν διεθνείς αντιδράσεις, με κάποιους να αναφέρονται σε σκόπιμη επίθεση της Ρωσία και την αναγκαιότητα ενεργοποίησης του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ περί έκτακτης διαβούλευσης.

Αν και πρώτοι οι Αμερικανοί εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και λίγες ώρες αργότερα σήμερα το πρωί κοινοποιούσαν ότι ο πύραυλος ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύτηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις προς αναχαίτιση ρωσικού πυραύλου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν μιλώντας προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με τους οποίους συναντήθηκε εκτάκτως στο περιθώριο της G20 στο Μπαλί, υποστήριξε ότι ο πύραυλος ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να καταρριφθεί ρωσικός εισερχόμενος πύραυλος. Σύμφωνα μάλιστα με το γερμανικό πρακτορείο, ο Μπάιντεν είπε στους ομολόγους του πως επρόκειτο για πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ουκρανική συστοιχία συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

Ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία σκοτώνοντας δύο ανθρώπους ήταν «μάλλον ένα ατυχές περιστατικό», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα. Προσθέτοντας πως δεν υπάρχει λόγος να θεωρηθεί επίθεση το περιστατικό. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το πλήγμα ήταν σκόπιμη επίθεση στην Πολωνία», είπε. «Είναι πολύ πιθανό ότι ήταν ένας πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε στην αντιπυραυλική άμυνα, που σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκε από τις αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας», συμπλήρωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Η προκαταρκτική ανάλυσή μας δείχνει ότι το περιστατικό πιθανότατα προκλήθηκε από έναν ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας που εκτοξεύτηκε για να υπερασπιστεί το ουκρανικό έδαφος από επιθέσεις ρωσικών πυραύλων κρουζ», δήλωσε και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά από έκτακτη συνεδρίαση. «Δεν έχουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες εναντίον των συμμάχων του ΝΑΤΟ», επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι… «Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος, δεν φταίει η Ουκρανία. Η Ρωσία φέρει την τελική ευθύνη καθώς συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

Η ρωσική πλευρά από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε την ευθύνη της μιλώντας για προβοκάτσια και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να γνωστοποιεί ότι ι φωτογραφίες από τα συντρίμμια που βρέθηκαν στην Πολωνία αναγνωρίζονται ως μέρος του ουκρανικού συστήματος S-300.

Ακολούθησε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σήμερα αναπληρωτής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος έγραψε ότι: «Το περιστατικό με το υποτιθέμενο ”πυραυλικό χτύπημα” σε πολωνική φάρμα αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει πιο κοντά στον παγκόσμιο πόλεμο».

Στην ίδια γραμμή ήταν και ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, ο οποίος είπε ότι: Οι απολύτως ανεύθυνες δηλώσεις των ηγεσιών των δύο αυτών χωρών στόχευαν να προκαλέσουν μια άμεση σύγκρουση Ρωσίας – ΝΑΤΟ.

Το Κρεμλίνο χαιρετίζει την αυτοσυγκράτηση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την προέλευση του πυραύλου που έπεσε στην Πολωνία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επαίνεσε την «συγκράτηση» των ΗΠΑ, ενώ κατήγγειλε την «υστερία» «ανώτερων αξιωματούχων πολλών χωρών».

Όμως, η ουκρανική πλευρά επιμένει και αποποιείται ευθύνες. «Δεν έχω καμία αμφιβολία  ότι η έκρηξη που σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ζήτησε δε η Ουκρανία να αποκτήσει πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης. Ο δε σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαίλο Ποντόλιακ, επιρρίπτει στην Ρωσία τις ευθύνες, γιατί… «εκείνη έχει ξεκινήσει τον πόλεμο».

Στη συνέχεια όμως και στο βραδινό μήνυμά του, ο Ζελένσκι είπε ότι: “Θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις λεπτομέρειες, το κάθε τι”, υπογράμμισε. “Να γιατί πρέπει οι ειδικοί μας να συμμετάσχουν στο έργο της διεθνούς έρευνας και να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που διαθέτουν οι εταίροι μας, όπως και (να τους επιτραπεί να μεταβούν) στον τόπο της έκρηξης”.

Mετά τα νέα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία», που ακολούθησαν την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την πόλης της Χερσώνας, μεγάλες είναι οι καταστροφές στις υποδομές της χώρας. «Οι καταστροφές είναι σημαντικές», λέει ο περιφερειάρχης της ουκρανικής πρωτεύουσας, ο οποίος επισημαίνει ότι: «η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα. Αναμένουμε ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι αρκετά δύσκολη, καθώς αναμένουμε ότι οι θερμοκρασίες θα πέσουν ως τους -10 βαθμούς Κελσίου».

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν βυθιστεί στο σκοτάδι για αρκετές ώρες, ενώ υπάρχουν προβλήματα και στη θέρμανση. «Οι βασικές υποδομές λειτουργούν», κυρίως «όλα τα νοσοκομεία και οι ιατρικές εγκαταστάσεις», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι γεννήτριες χρησιμοποιούνται «εκεί όπου εξακολουθεί να μην υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα».

Η Ρωσία διέψευσε ότι βομβάρδισε χθες το Κίεβο. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «όλες οι καταστροφές σε κατοικημένες συνοικίες της ουκρανικής πρωτεύουσας είναι άμεσο αποτέλεσμα της πτώσης και της αυτοκαταστροφής αντιαεροπορικών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις».

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας συνιστούν «έγκλημα πολέμου». Αλλά ανέφερε πως δεν θεωρεί πολύ πιθανή μια στρατιωτική νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας στο εγγύς μέλλον, παρά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει ο ουκρανικός στρατός. Πιο πιθανή θεωρεί τη διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, ιδιαίτερα καθώς οι δυνάμεις της Ρωσίας εμφανίζονται στην παρούσα φάση «καθηλωμένες».

Οι ηγέτες της   Κίνας και της Ιταλίας σε συνάντησή τους στο Μπαλί και στο περιθώριο της συνόδου των G20, «συμφώνησαν ότι πρέπει να προωθηθεί κάθε διπλωματική πρωτοβουλία για να τεθεί τέλος στη σύγκρουση και να αποφευχθεί η κλιμάκωση».

Μοιραστείτε το άρθρο