100.000 οι απώλειες της κάθε πλευράς στον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία

260Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ερωτήματα προκαλεί η πρόθεση του ρωσικού στρατού να αποσυρθεί από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού και την πόλη της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία. Κίνηση μπροστά στα προβλήματα και τις δυσκολίες, νέα τακτική αναδιάταξης στα διάφορα μέτωπα ή εδαφικές διευθετήσεις… ενόψει διαπραγματεύσεων;

Σχεδόν 100.000 στρατιώτες «σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν» και στις δύο πλευρές από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον αρχηγό του γενικού στρατιωτικού επιτελείου των ΗΠΑ στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ. Ο ίδιος είπε ότι ελπίζει σε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου, καθώς η στρατιωτική νίκη μπορεί να μην είναι δυνατή ούτε για τη Ρωσία ούτε για την Ουκρανία. «Πρέπει να υπάρχει μια αμοιβαία αναγνώριση ότι η στρατιωτική νίκη δεν μπορεί πιθανώς, με την ορθή έννοια της λέξης, να επιτευχθεί με στρατιωτικά μέσα, και ότι επομένως πρέπει να κοιτάξουμε σε άλλα μέσα ».

Πάντως, οι αμερικανοί αξιωματούχοι που διέδιδαν τις μέρες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ ότι η κυβέρνηση Μπάϊντεν παροτρύνει το Κίεβο να εμφανιστεί ανοιχτό σε συνομιλίες με την Μόσχα (εξ ου και ο Ζελένσκι εμφανίστηκε να μην θέτει εκ νέου τον όρο να φύγει ο Πούτιν), την επομένη γνωστοποιούσαν ότι παρέχουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανίας ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνονται πύραυλοι Hawk για το σύστημα αεράμυνας και πυρομαχικά για τα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων HIMARS.

Την ίδια ώρα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην απόφαση του ρωσικού στρατού να ανακοινώσει ότι αποχωρεί από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού και την πόλη της Χερσώνας. Κάτι που οι Δυτικοί εκτίμησαν ως ταπεινωτική ήττα των Ρώσων και του προέδρου Πούτιν. Τα ερωτήματα που διατυπώνονται είναι αν η κίνηση της ρωσικής πλευράς γίνεται μπροστά στα προβλήματα και τις δυσκολίες ή αποτελεί μέρος νέας τακτικής γύρω από τα διάφορα μέτωπα στα νότια και ανατολικά, με τους ουκρανούς να είναι καχύποπτοι για τις ρωσικές προθέσεις πιθανολογώντας παραπλάνηση και παγίδα. Υπάρχει και η περίπτωση εδαφικών διευθετήσεων… ενόψει διαπραγματεύσεων.

Ότι κι αν ισχύσει, αυτή η κίνηση χρεώνεται στο νέο διοικητή των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία στρατηγό Σεργκέϊ Σουροβίκιν. Πάντως τα διάφορα πολεμοχαρή γεράκια στην Ρωσίας (όπως ο επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, ο Τσετσένος ηγέτης κ.α.) έσπευσαν να στηρίξουν αυτήν την απόφαση.

Πάντως, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει από τις αρχές Οκτωβρίου περίπου 36,5 χιλιόμετρα μέσα στην ελεγχόμενη από τους Ρώσους περιοχή της Χερσώνας στην δυτική όχθη του Δνείπερου και προωθηθεί ανακαταλαμβάνοντας 40 οικισμούς.

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας είπε πως η Μόσχα διατηρεί μια δύναμη περίπου 40.000 ανδρών στην περιφέρεια της Χερσώνας και ότι οι πληροφορίες του αναφέρουν ότι ένας σημαντικός αριθμός παραμένει στο κέντρο της πόλης, στα περίχωρα και στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου. «Δεν είναι τόσο εύκολο να αποσύρουν αυτά τα στρατεύματα σε 1-2 ημέρες. Θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα», εκτίμησε.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας κατηγόρησε τον νέο διοικητή των ρωσικών δυνάμεων εισβολής ότι εφαρμόζει «δόγμα τρομοκρατών», βομβαρδίζοντας αμάχους και υποδομές ζωτικής σημασίας. «Δεν εξαπολύουν έναν-δυο πυραύλους κατά της Ουκρανίας, όπως παλιότερα. Εξαπολύουν 40 μέσα σε μια μέρα, κάνουν μια μικρή παύση και συνεχίζουν. Ξανά και ξανά…».

Μοιραστείτε το άρθρο