Μυστικά διαβουλεύονται, φανερά… αρνούνται

257Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο αμερικανικός Τύπος αναφέρει ότι συναντήθηκαν μυστικά οι σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Το Κίεβο απαντάει ότι θα συνομιλήσει με… τον επόμενο πρόεδρο της Ρωσίας. Τα σενάρια των εξελίξεων επικεντρώνουν στη μάχη της Χερσώνας.

Μετά τις πληροφορίες του αμερικανικού Τύπου ότι η Ουάσιγκτον παροτρύνει το Κίεβο να δείχνει ανοιχτό σε συνομιλίες με την Μόσχα, έρχονται νεότερα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν μυστικά με ρώσους ομολόγους τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάϊ Πατρούσεφ και τον σύμβουλό του Κρεμλίνου Γιούρι Ουζάκοφ. Όπως αναφέρεται, σκοπός των μυστικών συνομιλιών ήταν να περιοριστεί ο κίνδυνος μιας ευρύτερης σύγκρουσης για την Ουκρανία και η αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από τα πυρηνικά με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κληθείς να σχολιάσει το αμερικανικό δημοσίευμα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να τοποθετηθεί, λέγοντας: «Δεν έχουμε τίποτα να πούμε για αυτό το δημοσίευμα». Επίσης, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει δημοσίευμα της Washington Post ότι οι ΗΠΑπαροτρύνουν την ουκρανική ηγεσία να δέιξει πως είναι ανοιχτή σε συνομιλίες και να απεμπολήσει τη δημόσια άρνησή της να διεξαγάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις αν δεν έχει προηγουμένως εγκαταλείψει την εξουσία ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Λοιπόν, δεν ξέρουμε αν είναι έτσι ή όχι». «Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν κάποιες αληθείς αναφορές, αλλά ως επί το πλείστον υπάρχουν αναφορές που είναι καθαρές εικασίες», είπε ο Πεσκόφ.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post σχολίασε και ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαίλο Ποντόλιακ, γράφοντας στο στο Twitter: «Σημαντικό: η Ουκρανία ποτέ δεν αρνήθηκε τις συνομιλίες. Η θέση μας είναι γνωστή και ανοιχτή. Πρώτον, αποχώρηση των στρατευμάτων από τα εδάφη μας, δεύτερον είναι όλα τα υπόλοιπα. Ο Πούτιν είναι έτοιμος γι’ αυτό; Φυσικά όχι. Αφού είναι έτσι τα πράγματα, τότε σύμφωνα με την δική μας εποικοδομητική εκτίμηση θα μιλήσουμε με τον επόμενο ηγέτη της Ρωσίας».

Άλλο δημοσίευμα, της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica αναφέρει ότι: «Η ανάκτηση της Χερσώνας θα σήμαινε οριστική αλλαγή της κατεύθυνσης της σύγκρουσης», σημειώνει η ιταλική εφημερίδα υποστηρίζοντας ότι ΗΠΑ πιέζουν κατά κάποιο τρόπο την Ουκρανία να «κλείσει» την υπόθεση ανακτώντας τον έλεγχο της πόλης ώστε να εκκινήσει μια πρώτη πραγματική διαπραγμάτευση με τη Μόσχα. Ακριβώς λόγω της σημασίας της περιοχής, «έρχεται ένα μήνυμα από τις ΗΠΑ -μέσω των Βρυξελλών- το οποίο αντιπροσωπεύει και μια πρόσκληση προς την ουκρανική κυβέρνηση: αν και όταν ανακτηθεί η Χερσώνα, τότε μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Από θέση δύναμης και όχι αδυναμίας», αναφέρει το δημοσίευμα. Για την επίτευξη ακριβώς αυτού του στόχου στη Χερσώνα, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ενισχύουν στρατιωτικά το Κίεβο, συνεχίζει το δημοσίευμα, αναφερόμενο στην επικείμενη αποστολή συστημάτων αεράμυνας ικανών να αναστέλλουν τη δράση των ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιεί η Μόσχα το τελευταίο διάστημα.

Το ουκρανικό κράτος αναλαμβάνει τον έλεγχο εταιρειών «στρατηγικής σημασίας». “Ελήφθη η απόφαση να επιταχθούν τα περιουσιακά στοιχεία στρατηγικά σημαντικών εταιρειών και να τεθούν στη διαχείριση του κράτους “, γνωστοποίησε ο γραμματέας του Ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ολεξίι Ντανίλοφ. Μεταξύ αυτών είναι η παραγωγός υδρογονανθράκων Ukrnafta, η κατασκευάστρια αεροσκαφών Motor Sich, η Zaporozhtransformator, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην παραγωγή αντιδραστήρων, η κατασκευάστρια φορτηγών AvtoKraz και η εταιρεία διύλισης πετρελαίου Ukrtatnafta. «Τέτοιου είδους βήματα τα οποία είναι αναγκαία για την χώρα μας σε συνθήκες πολέμου, πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και θα βοηθήσουν στο να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στον αμυντικό τομέα», σημείωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του και σύμφωνα με όσα του δίνει η δυνατότητα του στρατιωτικού νόμου που έχει κηρυχθεί στη χώρα από τον ίδιο.

Μοιραστείτε το άρθρο