Το σήριαλ με τις μετρήσεις για τη ρύπανση του αέρα μας δεν τελειώνει

Στο προηγούμενο επεισόδιο, η Περιφέρεια Κεντρικής  Μακεδονίας  σταμάτησε να αναρτά τις μετρήσεις αέριων ρύπων στις 1/4, μετά από μπαράζ υπερβάσεων του ορίου σε αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ10). Κατόπιν, στις 8/4 ανακοινώνει την έναρξη των εργασιών αναβάθμισης των σταθμών μέτρησης και την παύση των μετρήσεων την ίδια μέρα ενώ είχαν σταματήσει μια εβδομάδα πρίν! Στις 15/4 ανακοινώνεται* η ολοκλήρωση των εργασιών σε σχετική φιέστα, αλλά μετρήσεις δεν εμφανίστηκαν για αρκετούς μήνες. Μάλιστα πανηγύριζαν για την εγκατάσταση δύο νέων σταθμών μέτρησης («ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ» και «ΠΚΜ»)  στην πολύπαθη δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και για την «δυνατότητα καταγραφής και τυχόν επιβάρυνσή της από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, αλλά κι από άλλες επιβαρυντικές ουσίες, όπως βενζόλιο, τολουόλιο, αιθυλοβενζόλιο και ξυλόλια», ρύποι που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα γιατί 1ον είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνοι, και 2ον εκλύονται από τα ΕΛΠΕ.

Στο επόμενο επεισόδιο, 5 μήνες μετά, στις αρχές Σεπτέμβρη έκανε δειλά την εμφάνισή του το δελτίο με τα αποτελέσματα της 29/8, όπου και διαπιστώνεται πως ούτε μετρήσεις από τους δύο «νέους» σταθμούς φαίνονται, ούτε οι επιπλέον ρύποι φαίνονται να μετρούνται, πράγμα που ισχύει μέχρι σήμερα. Αυτό που τελικά πέτυχε η αναβάθμιση ήταν μια 5μήνη παύση των μετρήσεων και ο γύρος των πανηγυριών της διοίκησης της ΠΚΜ στα τοπικά μέσα.

Σε άλλο σήριαλ, που τρέχει σε Κορδελιό-Εύοσμο, 2 χρόνια μετά την έρευνα της καθηγήτριας ΑΠΘ Κ. Σαμαρά, που απέδειξε το αυτονόητο, ότι η δυσοσμία προέρχεται από τα ΕΛΠΕ, και που από την οποία φάνηκε ότι τα ΕΛΠΕ ρυπαίνουν τον αέρα και με καρκινογόνο βενζόλιο, το σενάριο επαναλαμβάνεται. Ενώ η δυσοσμία συνεχίζει και είναι καθημερινό φαινόμενο, δήμαρχος, ΠΚΜ, εκπρόσωποι των ΕΛΠΕ και Σαμαρά συναντιούνται για να συζητήσουν ξανά πως θα προσδιορίσουν την πηγή της δυσοσμίας! Και μιας και μιλάμε για μετρητές και αναβαθμίσεις, να μην ξεχάσουμε πως ο σταθμός ΕΔΠΑΡ του Κορδελιού, που αναβαθμίστηκε με κόστος 131.000€ για να μετρά και τις δύσοσμες ενώσεις που εκλύονται από τα ΕΛΠΕ, δεν έδωσε καμία μέτρηση στη δημοσιότητα και  δεν λειτούργησε καθώς «παρουσίασε δυσκολία στη βαθμονόμηση» σύμφωνα με τον κο Γιουτίκα.

Όπως είναι ξεκάθαρο από τα παραπάνω,  η κατάσταση μετά από όλες αυτές τις ενέργειες γίνεται μόνο χειρότερη. Κατά τα γνωστά λοιπόν, από την επιβάρυνση της υγείας μας δεν έχουν κέρδος μόνο τα ΕΛΠΕ, αλλά και αυτοί που μετράνε τις ζωές μας σε ψήφους. Ας μην περιμένουμε τίποτα από αυτούς.

*https://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=35&pressid=23715

Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ

fb: Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ

Μοιραστείτε το άρθρο