Νίκη στην απεργία στη Μαλαματίνα, συγκεντρώσεις και μικροφωνικές αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα, Σάββατο 5/11

Θεσσαλονίκη: 13:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου

Αθήνα: 13:00 στο Σταθμό ΗΣΑΠ Μοναστηράκι

Πάτρα: 12:00 στην πλατεία Όλγας

Ηράκλειο: 12:00 στην πλατεία Λιονταριών


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Οι εργαζόμενοι στη Μαλαματίνα, δίνουν εδώ και μήνες έναν σκληρό αγώνα ενάντια στην εργοδοσία. Στα πλαίσια σχεδίου “εξυγίανσης” της Οινοποιίας, κουρεύτηκε κατά μέσο όρο το 70% των χρεών της εταιρείας προς το δημόσιο και τους πιστωτές, και σχεδόν τζάμπα αναλαμβάνει το νέο επενδυτικό σχήμα, ο όμιλος MantisGroup.

Οι εργαζόμενοι που είχαν ήδη δει ήδη από τα προηγούμενη διοίκηση μείωση των μισθών τους κατά 20% αντιλαμβάνονται πως το σχέδιο εξυγίανσης το οποίο προβλέπει διασφάλιση των θέσεων εργασίας, πρακτικά μεταφράζεται στο ότι οι ίδιοι αφήνονται βορά στις ορέξεις του βρικόλακα-κεφαλαίου.

Τους προηγούμενους μήνες η εταιρεία αρνείται κάθε συζήτηση για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, καταργεί το τμήμα των οδηγών και προχωρά σε απολύσεις 15 εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στην Μαλαματίνα προχωρούν σε 24ωρες αρχικά, και με μεγαλύτερη διάρκεια αργότερα, κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, με συγκεντρώσεις έξω από το εργοστάσιο, για την ανάκληση των απολύσεων και την υπογραφή νέας επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ενώ η εργοδοσία προχωράει σε πρόσληψη απεργοσπαστών.

Την ίδια ώρα που ο αγώνας των εργαζομένων αγκαλιάζεται άμεσα από τους εργαζόμενους και τον λαό της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της χώρας, Η ΕΛΑΣ αμολάει τους πραιτοριανούς της για να υπενθυμίσει πως όσα δεν καταφέρνει η εργοδοσία, τα καταφέρνουν τα γκλομπς. Η συνέχεια γνωστή: Ξύλο, χημικά, συλλήψεις, τραυματισμοί σε τουλάχιστον 3 περιπτώσεις έτσι ώστε να μπορέσουν οι απεργοσπάστες να μπουν για δουλειά. Από τότε η ΕΛΑΣ επιτελεί χρέη ιδιωτικού μπράβου της εταιρείας, έχοντας μόνιμη παρουσία ΟΠΚΕ, ΜΑΤ και ασφαλιτών πέριξ του εργοστασίου.

Η ιστορία δεν τελειώνει εκεί. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και έξω από τις πύλες του εργοστασίου με αλλεπάλληλες επιθέσεις των μπάτσων/ μπράβων της Εταιρείας σε μέλη του Σωματείου, απεργούς και απολυμένους καθώς και σε αλληλέγγυο κόσμο από σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες και οργανώσεις της πόλης. Επιπλέον η εταιρεία προχωράει στις απολύσεις του Γιάννη Φραγγίδη, προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου και της ΠΟΕΕΠ και του Άρη Μερκενίδη, προέδρου του Σωματείου Οδηγών – Πωλητών Β. Ελλάδας και μέλους του Γενικού Συμβουλίου του ΕΚΘ στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα εκ μέρους όλου του σκυλολογιού των κεφαλαιοκρατών πως “ό,τι αντιστέκεται, θα χτυπιέται”.

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με επιτροπές αλληλεγγύης να στέλνουν το μήνυμα των απεργών σε όλες τις συνοικίες της πόλης, αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Αντέχοντας για περισσότερους από 3 μήνες και παίρνοντας τη σκυτάλη από τους εμβληματικούς αγώνες σε e-Food, Cosco, Λάρκο, ΒΦΛ & Πετρέλαια Καβάλας αλλά και από δεκάδες ακόμα ταξικές συγκρούσεις σε διαφορετικούς κλάδους και χώρους εργασίας, η μάχη στην Μαλαματίνα συνεχίζει να κρατάει την φωτιά της ταξικής πάλης αναμμένη μέσα στην πυριτιδαποθήκη της ακρίβειας, της φτηνής εργασίας, της ανεργίας, των περικοπών σε Υγεία και Παιδεία, της αστυνομοκρατίας, της λεηλασίας του περιβάλλοντος, της πολεμικής προετοιμασίας.

Η μάχη αυτή αφορά μία, μικρή σε πραγματικά μεγέθη, αλλά μεγάλη σε πυκνότητα, απεικόνιση των συνθηκών που δίνεται σήμερα η ταξική πάλη. Ο αγώνας αυτός πλέον ξεπερνά, εκ των πραγμάτων, τα στενά όρια της επιβίωσης και του δίκιου των ίδιων των απεργών και συμπυκνώνει την όξυνση της σύγκρουσης μεταξύ ενός όλο και πιο άγριου και νομικά/ αστυνομικά εξοπλισμένου καπιταλισμού και μίας όλο και πιο υποτιμημένης εργατικής τάξης που όμως αναγκάζεται να παλέψει, να απεργήσει, να συγκρουστεί και μάλιστα με διάρκεια και ως το τέλος, αφού στην ουσία κρίνεται η επιβίωσή της.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ

Μας αφορά όχι γιατί είναι ανένδοτος ή μαχητικός αλλά μας αφορά ο λόγος για τον οποίο είναι ανένδοτος και μαχητικός. Η κατάσταση στην Μαλαματίνα είναι μια εφαρμογή λέξη προς λέξη, γράμμα προς γράμμα του νόμου Χατζηδάκη, ενός νόμου που θέλει να πιστεύει πως θα βάλει μια ταφόπλακα στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, αφού πρώτα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον λάκκο του με το ηλεκτρονικό φακέλωμα και μία σειρά αντεργατικών μεταρρυθμίσεων που είχε περάσει.

Με τα ψώνια μέρα με την μέρα να ακριβαίνουν στο μάρκετ και τους λογαριασμούς και τα νοίκια να ανεβαίνουν, οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί επιστάτες τους δεν είναι χαζοί. Ξέρουν πως τα κουκιά δεν βγαίνουν για την πλειονότητα της κοινωνίας.

Η άμεση, πλήρης και άνευ όρων, εφαρμογή του ν/σ Χατζηδάκη, εξασφαλίζει τα κέρδη των πλουσιών την ίδια στιγμή που κάμπτει όποια οργανωμένη αντίδραση στην απαξίωση των ζωών μας. Η υλικοτεχνική και οργανική αναβάθμιση της ΕΛΑΣ που λαμβάνει χώρα τον τελευταίο καιρό, και οι επιδείξεις ισχύος της, δεν είναι διόλου τυχαία γεγονότα και αποτελούν πρόβες για τους αγώνες και τις εξεγέρσεις που θα ζήσει ένας καπιταλισμός που νοσεί και που βρίσκει γιατρειά μόνο με την όλο και μεγαλύτερη φτωχοποίηση και υποδούλωσή μας.

Είναι μέσα σε αυτές τις συνθήκες όπου χιλιάδες εργαζόμενοι δίνουν μάχες χαρακωμάτων, όλο και πιο πυκνών τον τελευταίο χρόνο και δίνουν κουράγιο στο σύνολο του κόσμου της εργασίας που υπομένει αλλά και που καρτερά.

Κόντρα στο αφήγημα νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων, η εργατική τάξη είναι εδώ. Με αντιφάσεις, με προβλήματα, με αυταπάτες, αλλά είναι εδώ.

Αυτή είναι που παράγει τον πλούτο, αυτή είναι που κινεί τον κόσμο, αυτή είναι που καλείται να δουλέψει όλο και πιο φτηνά, όλο και πιο εντατικοποιημένα.

Αυτή είναι που αντιλαμβάνεται τη δύναμή της μόνο μέσα από τον ίδιο τον αγώνα της, αυτή είναι που βιώνει στο πετσί της τον άδικο και εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του συστήματος, αυτή είναι που συζητά, που οργανώνεται, που παλεύει ενάντια στην αστική εξουσία, που συνειδητοποιεί κατά τη διάρκεια της ίδιας της πάλης της τα αποτελέσματα που φέρνει για τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων η ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, στα οποία άλλοι αφήνουν τον ιδρώτα και το αίμα τους και από τα οποία άλλοι γεμίζουν τις τσέπες τους.

Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο δυσθεώρητο κόστος ζωής, μία απεργία εν εξελίξει με τους απεργούς να αντέχουν και μαζί τους να αντέχουμε και εμείς, αλλά και μία γενική απεργία στις 9 του Νοέμβρη.

Απέναντί του η πρώτη φλόγα ταξικής αντίστασης και λαϊκής κινητοποίησης, έχει ανάψει ήδη στο Καλοχώρι.

Και έχουμε χρέος τη φλόγα αυτή να τη μεταφέρουμε σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη, σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε πανεπιστήμιο.

Ενάντια στις απολύσεις, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την παρανομοποίηση της απεργίας και των σωματείων, την κρατική καταστολή:

ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

Καλούμε:

-Σε ανοιχτή συνέλευση για συντονισμό δράσεων συμπαράστασης και για συγκρότηση “πρωτοβουλίας ταξικής αλληλεγγύης στην απεργία στη Μαλαματίνα” τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στις 19.00 στον πολιτικό χώρο στη Γκαρμπολά 12.

-Στη συγκέντρωση στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης την Τρίτη 1 Νοέμβρη στις 08.00 ενόψει της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων για τις απολύσεις των Γιάννη Φραγγίδη και Άρη Μερκενίδη

-Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγώνα των απεργών στο Άγαλμα του Βενιζέλου το Σάββατο 5/11 στις 13.00

Πολιτικός χώρος Γκαρμπολά 12


ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ

Η Μαλαματίνα είναι άλλη μια κλασική ιστορία αεριτζίδικου καπιταλισμού. Τον Μάρτιο του 2022 η Mantis Group, συνιδιοκτησίας του γαμπρού του υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ανέλαβε την εταιρεία υποτίθεται στο πλαίσιο της “εξυγίανσης” μετά από πολλά χρόνια αβεβαιότητας αλλά κι αγώνων των εργαζομένων της για να συνεχίσει να λειτουργεί. Το 70% των χρεών που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη διοίκηση προς το δημόσιο και προς τρίτους πιστωτές… απλά διαγράφηκε (!), ενώ το υπόλοιπο 30% έγινε συμφωνία να αποπληρωθεί σε είκοσι χρόνια σε άτοκες δόσεις. Στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπεται ρητά η διασφάλιση των θέσεων εργασίας (με ονοματεπώνυμο και μισθό).

Οι κλασσικές ιστορίες ελληνικού καπιταλισμού όμως δεν σταματάν εδώ. Φάνηκε ότι η απληστία της Mantis Group δενΔεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.κορέστηκε με την σκανδαλώδη συμφωνία που έκλεισε για την Μαλαματίνα. Η νέα διοίκηση έδειξε πολύ γρήγορα ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι το τσάκισμα του σωματείου και η άνευ όρων εκμετάλλευση των εργατών. Αυτή τη στιγμή έχει απολύσει 17 άτομα, όλοι μέλη του σωματείου. Παράλληλα αρνείται την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας προτιμώντας να προσλαμβάνει στις θέσεις των απολυμένων εργάτες με τον βασικό μισθό και ατομικές συμβάσεις.

Οι αντεργατικές ενέργειες της διοίκησης ανάγκασαν το σωματείο στη Μαλαματίνα να προκηρύξει απεργία διαρκείας με αιτήματα την ανάκληση των απολύσεων και την υπογραφή συλλογική σύμβασης εργασίας.

Το κράτος για ακόμη μια φορά ανέλαβε, μέσω της αστυνομίας και της δικαστικής εξουσίας τον ρολο του μπράβου των καπιταλιστών. Οι προσπάθειες για περιφρούρηση της απεργίας από τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έχει στήσει η εταιρεία έχουν καταλήξει πολλές φορές σε ξυλοδαρμούς και χρήση χημικών από τα ΜΑΤ και σε διώξεις συνδικαλιστών εργατών.

Οι εργάτες της Μαλαματίνας όμως δεν είναι μόνοι. Στο πλευρό τους έχουν ταχθεί ενεργά πολλά σωματεία, συλλογικότητες, οργανώσεις και μεμονωμένοι αλληλέγγυοι που αντιλαμβανόμαστε πως όταν χτυπάνε ένας από εμάς μας χτυπάνε όλους. Με περιφρουρήσεις της απεργίας έξω από την πύλη του εργοστασίου, συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εκδηλώσεις, δράσεις αλλά και έμπρακτη στήριξη των απεργών η αλληλεγγύη είναι παρούσα και δυναμώνει τον αγώνα των απεργών.

Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των εργατών στη Μαλαματίνα. Δίνουμε πάντα βάρος στους αγώνες ενάντια σε απολύσεις, για την καταβολή δεδουλευμένων, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενάντια σε οποιαδήποτε αντισυνδικαλιστική ή αντεργατική πρακτική ή νόμο προωθώντας την εργατική αλληλεγγύη και τη σύνδεση των αγώνων. Γνωρίζουμε καλά πως η ενότητα στη δράση, η αλληλεγγύη, η οργάνωση στη βάση και η μαχητικότητα είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι για τον δύσκολο αγώνα της εργατικής χειραφέτησης και της απελευθέρωσης από τη μισθωτή σκλαβιά.

• Ανάκληση των απολύσεων
• Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας
• Καμία δίωξη σε απεργούς & συνδικαλιστές
• Ενάντια σε κράτος, αφεντικά & απεργοσπάστες

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απεργούς στη Μαλαματίνα: Σάββατο 5/11, 13:00, άγαλμα Βενιζέλου

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης


ΑΘΗΝΑ

Μικροφωνική – Συγκέντρωση Αντιπληροφόρησης & Αλληλεγγύης στους απεργούς της “Μαλαματίνα”

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΝΟΕΜΒΡΗ – 13.00 – ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

“… η μάχη στην Μαλαματίνασυνεχίζει να κρατάει την φωτιά της ταξικής πάλης αναμμένη μέσα στην πυριτιδαποθήκη της ακρίβειας, της φθηνής εργασίας, της ανεργίας, των περικοπών σε Υγεία και Παιδεία, της αστυνομοκρατίας, της λεηλασίας του περιβάλλοντος, της πολεμικής προετοιμασίας.”

Ενάντια στις απολύσεις, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την παρανομιμοποίηση της απεργίας και των σωματείων, την κρατική καταστολή…

Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΤΗΣ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»:

“Από το Καλοχώρι των εργοστασίων, των διυλιστηρίων, των αποθηκών, από το απεργιακό μπλόκο των εργαζομένων στη Μαλαματίνα, από το εργοστάσιο που έχουμε λιώσει τις ζωές μας και που τους τελευταίους μήνες έχουν διώξει 17 από εμάς, από εκεί που μερικές δεκάδες εργαζομένων έχουν να πληρωθούν εδώ και τρεις μήνες διεκδικώντας την επιστροφή των συναδέλφων τους στη δουλειά για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Από το μέρος που η αστυνομία έχει κατασκηνώσει για να βάζει μέσα απεργοσπάστες λειτουργώντας σαν ιδιωτική σεκιούριτι, από το μέρος που έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο ματωμένο τεραίν με ανθρώπους πεταμένους στο δρόμο κυριολεκτικά και μεταφορικά, από το μέρος που μαθαίνουμε να μην σπάμε μέσα μας ακόμα κι όταν σπάσουν τις αλυσίδες μας.

Δε θα σας περιγράψουμε τίποτα άλλο, τα ίδια ζούμε, στο ίδιο καζάνι βράζουμε: Η ανεργία, η αφραγκία, η αστυνομοκρατία, τα μεροκάματα του τρόμου, η Χρυσή Αυγή, οι εξώσεις και οι πλειστηριασμοί, έχουν γίνει ήδη στίχοι που τραγουδιούνται από τα χείλη εκατομμυρίων νέων ανθρώπων.

Με τα ΜΜΕ όμως να θάβουν ή να παραποιούν τον αγώνα μας, είναι για εμάς πολύ σημαντικό να ακουστεί και η δικιά μας φωνή σε αυτούς και αυτές που θέλουμε και πρέπει να συναντηθούμε, σε αυτούς και αυτές που έρχονται να αντιμετωπίσουν συνθήκες εργασίας ακόμα πιο εντατικοποιημένες, ακόμα πιο επισφαλείς, με ακόμα πιο χαμηλά μεροκάματα.

Θέλουμε να τονίσουμε μονάχα το εξής: Χωρίς την αλληλεγγύη πολλών από εσάς, δεν θα αντέχαμε τόσο καιρό, δεν θα ήμασταν απολύτως σίγουροι πως θα αντέξουμε κι άλλο. Για όσο χρειαστεί, ως το τέλος, ως την δικαίωσή μας, όσα δακρυγόνα κι αν μας ρίξουν, όσες φορές κι αν μας συλλάβουν.

Για αυτό σας λέμε κάθε φορά που πάει να σας πάρει από κάτω, να θυμάστε πως η αλληλεγγύη είναι το πρώτο και το τελευταίο μας καταφύγιο, μία ανεξάντλητη πηγή δύναμης. Να θυμάστε πάντα πως ότι έχουμε είναι ο ένας τον άλλον, πως ότι έχουμε είμαστε εμείς. Και για αυτό μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε έτσι ώστε να σταματήσει ο πόνος των φτωχών να γίνεται η τέχνη των αστών. Μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε έτσι ώστε ο πόνος μας να γίνει η δύναμή μας, να γίνει ο φόβος τους.

Αδέρφια και παιδιά μας: Να γίνει κοινό μας στοίχημα, η συνάντησή μας στους δρόμους, στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο που δε θα δουλεύουμε για ψίχουλα, που δε θα βρισκόμαστε στις ουρές της ανεργίας όποτε καπνίσει στα αφεντικά μας, που θα πηγαίνουμε στη δουλειά με ψηλά το κεφάλι.

Για να έρθει η στιγμή που θα τραγουδάμε πως υπήρξε μια θλιβερή εποχή που τ’ αφεντικά μας γελούσανε με τα όνειρά μας. Να το θυμάστε παιδιά και αδέρφια μας, να το θυμόμαστε όλοι: «Μια μέρα θα γίνουνε όλα δικά μας».”

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ

Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

ΟΛΟΙ, ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ

Συντονισμός ταξικής αλληλεγγύης στους απεργούς της ‘Μαλαματίνα’


ΠΑΤΡΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ:

ΣΑΒΒΑΤΟ 5/11, 12μ., ΠΛ. ΟΛΓΑΣ

Μετά τους αγώνες σε e-Food, Cosco, Λάρκο, Πετρέλαια Καβάλας…

… μάχη στη Μαλαματίνα συνεχίζει να κρατάει τη φωτιά της ταξικής πάλης αναμμένη μέσα στην πυριτιδαποθήκη της ακρίβειας, της φτηνής εργασίας, της ανεργίας, των περικοπών σε Υγεία και Παιδεία, της αστυνομοκρατίας, της λεηλασίας του περιβάλλοντος, της πολεμικής προετοιμασίας.

Ενάντια στις απολύσεις, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την παρανομοποίηση της απεργίας και των σωματείων, την κρατική καταστολή…

Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!

Πανελλαδικός συντονισμός ταξικής αλληλεγγύης στους απεργούς της “Μαλαματίνα”

 


ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ

Εδώ και μήνες -και παρά τα δικαστήρια, και την καταστολή- συνεχίζεται η δυναμική απεργία που ξεκίνησε το καλοκαίρι στο εργοστάσιο «Μαλαματίνα» στη Θεσσαλονίκη.

Η Μαλαματίνα χρεοκόπησε, έπειτα από την εποχή της επίπλαστης “αφθονίας” στις αρχές της χιλιετίας, όπου οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες πήραν τεράστια δάνεια και έφτασαν μέχρι και στο σημείο να αγοράσουν αεροσκάφος Falcon αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τις μετακινήσεις τους στη Μύκονο.

Αυτούς ανέλαβε να γλιτώσει τόσο από τη χρεοκοπία όσο και από τη φυλακή -εκεί όπου πολύ συχνά καταλήγουν βιοπαλαιστές για χρέη μερικών εκατοντάδων ευρώ- το κράτος. Έτσι, στο πλαίσιο του σχεδίου “εξυγίανσης” της εταιρείας, διέγραψε το 70% των χρεών προς το δημόσιο και τους πιστωτές -αφήνοντας ανέγγιχτα τα τεράστια κέρδη που είχε συσσωρεύσει η οικογένεια Μαλαματίνα, μετακυλώντας ουσιαστικά το κόστος στην κοινωνική βάση. Την εταιρεία αναλαμβάνει, σχεδόν τζάμπα, η Mantis Group, συνιδιοκτησίας του γαμπρού και συνεταίρου του υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστα Σκρέκα, συμφωνώντας να αποπληρώσει το υπόλοιπο 30% των χρεών σε άτοκες δόσεις σε βάθος 20ετίας, λαμβάνοντας πλήθος απαλλαγών από φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπεται ρητά η διασφάλιση των θέσεων εργασίας (με ονοματεπώνυμο και μισθό) των εργαζομένων, που “για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης” είχαν ήδη δει τις απολαβές τους να μειώνονται κατά 20% από την προηγούμενη διοίκηση. Αυτός ο όρος δεν συνάδει βέβαια με τις βλέψεις της Mantis Group, που προσπαθεί να αυξήσει τα κέρδη της μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης της εργασίας, καταργεί το τμήμα διανομής, στρώνοντας το δρόμο για την ανάμειξη εργολάβου, άρα την περαιτέρω υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας, και προχωρά σταδιακά σε απολύσεις 17 εργαζομένων, όλοι τους μέλη του σωματείου. Παράλληλα, αρνείται κάθε συζήτηση για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και προσλαμβάνει εργάτες με τον βασικό μισθό και ατομικές συμβάσεις. Μάλιστα, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών καταγγέλλει ότι η διοίκηση της Οινοποιίας Μαλαματίνα Α.Ε. «επιβάλλει καθεστώς εκβιασμού, τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας» σε εργαζομένους προκειμένου να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις.

Ως απάντηση στις μαζικές απολύσεις συναδέλφων τους, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο προχωρούν από το καλοκαίρι αρχικά σε 24ωρες απεργίες και σταδιακά σε μία συνεχή απεργία, με καθημερινές συγκεντρώσεις έξω από το εργοστάσιο. Από την άλλη πλευρά, η εργοδοσία προσλαμβάνει απεργοσπάστες, σε αγαστή συνεργασία με το κράτος που διασφαλίζει τα συμφερόντα του κεφαλαίου με τον πιο απροκάλυπτο και εμφατικό τρόπο: κηρύσσει παράνομες τις απεργίες, εφαρμόζοντας το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο “Χατζηδάκη” που ψηφίστηκε πέρυσι, και επιστρατεύει τους μπάτσους για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου από απεργοσπάστες (με επιθέσεις με χρήση χημικών και συγκρούσεις με τους αντιστεκόμενους απεργούς, με αποτέλεσμα πολλοί να συλληφθούν ή να οδηγηθούν στο νοσοκομείο).

Τον αγώνα των απεργών έχουν αγκαλιάσει όλον αυτόν τον καιρό εργαζόμενες, άνεργοι και φοιτήτριες τόσο από την Θεσσαλονίκη, όσο και από κάθε γωνιά της επικράτειας. Όσο λοιπόν η εταιρεία προσπαθεί να φτάσει τους απεργούς στα όρια των αντοχών τους, γνωρίζοντας πως είναι μεροκαματιάρηδες άνθρωποι και πρέπει κάπως να ζήσουν, το σωματείο τους καλύπτει όσο μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους μπορεί, μέσα από δράσεις οικονομικής ενίσχυσης, με τη βοήθεια του κόσμου του αγώνα και απλών ανθρώπων της τάξης μας που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους. Παράλληλα, κόντρα στην προπαγάνδα των αστικών ΜΜΕ και το συντονισμένο ξέπλυμα της εταιρείας που επιχειρείται μέσα από τη σύναψη χορηγιών, δεκάδες πολιτικές δράσεις και ενέργειες αντιπληροφόρησης στηρίζουν και δυναμώνουν τη φωνή της δικής μας πλευράς, της πλευράς των απεργών και των απολυμένων. Μια στήριξη που είναι σημαντικό να έχει ορατότητα, να συμπαρασύρει κι άλλες αντίστοιχες ενέργειες για να δημιουργησει ένα πλατύ ρεύμα έμπρακτης, υλικής αλληλεγγύης προς τους απεργούς.

Ο αγώνας των απεργών στη Μαλαματίνα ξεπερνά πλέον, εκ των πραγμάτων, τα στενά όρια της επιβίωσης και του δικαίου των ίδιων των απεργών, συμπυκνώνοντας την όξυνση της σύγκρουσης μεταξύ ενός όλο και πιο άγριου και κατασταλτικά εξοπλισμένου καπιταλισμού και μίας όλο και πιο υποτιμημένης εργατικής τάξης που όμως παλεύει, απεργεί και συγκρούεται με διάρκεια και ως το τέλος, αφού κρίνεται η επιβίωσή της. Μπροστά στο “χειρότερο χειμώνα από το 1942”, με την ακρίβεια να έχει φτάσει στα ύψη και τους όρους ζωής μας να γίνονται κάθε μήνα και χειρότεροι, η επίθεση στους απεργούς στη Μαλαματίνα αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο της επίθεσης του κράτους και του κεφαλαίου στην κοινωνική βάση και στις ζωές μας. Οι απολύσεις των εκλεγμένων προέδρων του Σωματείου Εργαζομένων του εργοστασίου και του Σωματείου Πωλητών-Οδηγών και οι επιθέσεις στους απεργούς από τα ΜΑΤ είναι κομμάτι του γενικότερου πλάνου τους να πνίξουν κάθε εστία κοινωνικής και ταξικής αντίστασης που αναπτύσσεται μέσα στη συνθήκη αυτή (εκεί εντάσσεται άλλωστε και η δίχως τέλος αναβάθμιση της ΕΛ.ΑΣ). Αποτελούν κομμάτι της προσπάθειάς τους να πνίξουν κάθε φωνή που αμφισβητεί την κυριαρχια τους -κάτι που επιχειρείται εδώ και χρόνια με την κατάργηση κεκτημένων αγώνων δεκαετιών, όπως το δικαίωμα των εργατών να οργανώνονται και την ποινικοποίηση των διαδηλώσεων- ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκμετάλλευση όλων αυτών που παράγουν τoν πλούτο του κόσμου από τα αφεντικά. Όσο τα ΜΜΕ κατηγορούν τους απεργούς και τους απολυμένους, προσπαθώντας να μας στρέψουν απέναντι σε ανθρώπους της τάξης μας, οικογένειες όπως η Μαλαματίνα εκμεταλλεύονται 15 ανθρώπους απασχολώντας τους ως “υπηρετικό προσωπικό” και δηλώνουν τα έξοδα στις εταιρείες τους, όπως φαίνεται και από το φάκελο που κατατέθηκε στην αίτηση “εξυγίανσης”.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από αγώνες όπως αυτοί στην e-Food, την Cosco (μετά το θάνατο του εργαζόμενου Δημήτρη Δαγκλή), τη Λάρκο, τα Λιπάσματα και τα Πετρέλαια Καβάλας, η μάχη στη Μαλαματίνα συνεχίζει να κρατάει τη φωτιά της ταξικής πάλης αναμμένη μέσα στην πυριτιδαποθήκη της ακρίβειας, της φτηνής εργασίας, της ανεργίας, των περικοπών σε Υγεία και Παιδεία, της μπατσοκρατίας, της λεηλασίας του περιβάλλοντος, της πολεμικής προετοιμασίας.

Κόντρα στις λογικές του “τέλους της ιστορίας” που προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από τον καπιταλισμό, λες και ο κόσμος ήταν πάντα ίδιος, κόντρα στην ηττοπάθεια και τη ματαιότητα, που καλλιεργούνται από τα καπιταλιστικά κέντρα, είναι σημαντικό να πάρουμε δύναμη και παράδειγμα από τους αγώνες του χθες και -κυρίως- του σήμερα, να οργανωθούμε και να χτίσουμε τις δικές μας αντιστάσεις -στους χώρους εργασίας, τις γειτονιές και τις σχολές μας- να στοχεύσουμε σε νίκες και να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Για να μην χυθεί άλλο αίμα εργατών, όπως του οδηγού Μανώλη Αφράτη στο Ρέθυμνο ή των πάνω από 50 καταγεγραμμένων νεκρών εργατών μέσα μόνο στο 2022, για τα κέρδη μιας χούφτας παρασίτων. Για να χτίσουμε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ενάντια στη λεηλασία της φύσης, όπου ο πλούτος που παράγουμε θα χρησιμοποιείται για να καλύψει τις ανάγκες και τις επιθυμείς όλων μας, αντί κάποιοι λίγοι να ζουν εις βάρος μας.

Ενάντια λοιπόν στις απολύσεις, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την παρανομοποίηση της απεργίας και των σωματείων, το κρατος και την καταστολη…

Ανοιχτή συνέλευση Ηρακλείου για την ταξική αλληλεγγύη στους απεργούς στη Μαλαματίνα

Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ,

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ,

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ

Πρωτοβουλία για την ταξική αλληλεγγύη στους απεργούς της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ 

Μοιραστείτε το άρθρο