Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν πλήξει το 40% των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών

251Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Συνεχίστηκαν τα ρωσικά πλήγματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις. Πραγματικές εγγυήσεις ζητάει η Μόσχα για τον σεβασμό της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα. Το Κρεμλίνο αναφέρει ότι βρετανοί ειδικοί κατηύθυναν την επίθεση στους αγωγούς στη Βαλτική.

Οι Ρώσοι συνέχισαν σήμερα τους βομβαρδισμούς στόχων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και υποδομές στην Ουκρανία, εξαπολύοντας 27 επιθέσεις με πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων, 26 αεροπορικές επιδρομές και 4 πυραυλικά χτυπήματα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε σήμερα στη συνάντησή του με την Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο 40% των ενεργειακών υποδομών, ειδικότερα θερμοηλεκτρικών και υδροηλεκτρικών σταθμών.

> Επίσης, ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε  πως πρέπει να μείνει ανοιχτός ο διάδρομος ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα για τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια και η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να δώσει «σκληρή απάντηση» σε ενδεχόμενη απόπειρα της Ρωσίας να διαταράξει τη λειτουργία του. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι εμπορικά πλοία που μεταφέρουν σιτηρά αποπλέουν από τα λιμάνια της Ουκρανίας χάρη στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας να διατηρήσουν ανοικτό τον διάδρομο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βαλντιμίρ Πούτιν, σε επικοινωνία του με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι είναι «αναγκαίο» να λάβει από το Κίεβο «πραγματικές εγγυήσεις όσον αφορά τον αυστηρό σεβασμό στις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης και κυρίως ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος δεν θα χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς».

Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι η Μόσχα θα εξέταζε το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη συμφωνία μόνο αφού ολοκληρωθεί η έρευνα για τις επιθέσεις των ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και θαλάσσιων σκαφών στον ρωσικό στόλο της στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.

> Στο ανατολικό μέτωπο, πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται νέα ουκρανική αντεπίθεση, με τις ουκρανικές δυνάμεις να επικεντρώνονται στον οδικό άξονα Σβατοβέ-Κρεμίνα για να αποκόψουν τη γραμμή ανεφοδιασμού των Ρώσων» προς το ελεγχόμενο από αυτούς Λισιτσάνσκ, σύμφωνα με ουκρανός αξιωματικό που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Το μέτωπο αυτό παραμένει στάσιμο εδώ και έναν μήνα, μετά την προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων στον άξονα Χάρκοβο-Ιζιούμ-Λιμάν.

Στην Χερσώνα, ο ρώσος διοικητής της περιοχής Βλαντιμίρ Σάλντο, ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται η περιοχή για την οποία ισχύει εντολή εκκένωση αμάχων κατά επιπλέον 15 χιλιόμετρα, περιλαμβάνοντας άλλους επτά οικισμούς. «Λόγω του ενδεχομένου να χρησιμοποιηθούν απαγορευμένες μέθοδοι πολέμου από το ουκρανικό καθεστώς, καθώς και των πληροφοριών ότι το Κίεβο προετοιμάζει μαζική πυραυλική επίθεση στον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόβκα, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να πλημμυρίσει η περιοχή της Χερσώνας, (γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα) τη μαζική καταστροφή πολιτικών υποδομών και ανθρωπιστική καταστροφή», ανέφερε. Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι ότι Ρώσοι μετέφεραν το κέντρο διοίκηση νοτιότερα προς το Σκαντόφσκ.

Για τις εκρήξεις και τις ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι: «Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι βρετανοί στρατιωτικοί ειδικοί κατεύθυναν και συντόνιζαν την επίθεση», είπε. «Υπάρχουν στοιχεία ότι η Βρετανία εμπλέκεται στη δολιοφθορά, σε μια τρομοκρατική επίθεση σε ζωτικής σημασίας ενεργειακές υποδομές, όχι μόνο ρωσικές, αλλά διεθνείς».

Μοιραστείτε το άρθρο