Περιπλανιόμαστε στην πόλη της ισότητας, ατενίζουμε την πλατεία των αισθήσεων, παίζουμε στην αλάνα της μνήμης, κυοφορούμε την ελπίδα, βρίσκουμε τη δύναμη της φυγής και ροκάρουμε με τον Σαίξπηρ.
Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Νοεμβρίου (τεύχος #105), που θα βρίσκεται από την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στους δρόμους της πόλης.
«Η πόλη της ισότητας». «O πολεοδομικός σχεδιασμός βασίζεται στην ικανοποίηση των αναγκών του εργαζόμενου άνδρα, αποκλείοντας πάνω από το 50% του πληθυσμού» σημειώνει στο τεύχος Νοεμβρίου της «σχεδίας» η αρχιτέκτων-μηχανικός Ολίνα Παπαϊωάννου. Στα πάρκα, τους δρόμους, τις συγκοινωνίες, μια σειρά από παρεμβάσεις είναι εφικτές όσο και αναγκαίες για τη συμπερίληψη των γυναικών και των παιδιών στον αστικό σχεδιασμό.
Ο διακεκριμένος θεατράνθρωπος Ανδρέας Μανωλικάκης, στη συνέντευξή του με τίτλο «Η πλατεία των αισθήσεων», εξηγεί γιατί η διδασκαλία συνιστά ό,τι πιο αγνό υπάρχει στο θέατρο, πώς οι καλλιτέχνες έρχονται σε επαφή με το προσωπικό τους υλικό, ενώ αντιτάσσεται στο εντυπωσιοθηρικό θέαμα επί σκηνής, που στερείται ειλικρινούς συναισθήματος.
«Στην αλάνα της μνήμης», περιγράφουμε πώς το ποδόσφαιρο στο δρόμο, τα χρώματα στις κερκίδες, η προσμονή του αγώνα της Κυριακής, οι συζητήσεις στα καφενεία αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού.
Ο ‘Αλεξ Τέρνερ, τραγουδιστής των Arctic Monkeys, της μεγαλύτερης βρετανικής ροκ μπάντας, και ο κινηματογραφικός αστέρας Μάρτιν Κόμπστον συνομιλούν για την εκτόξευση μιας παρέας εφήβων από τα γκαράζ του Σέφιλντ στην κορυφή, τη ματαιότητα της νοσταλγίας, αλλά και την ταυτοτική σύνδεση με τον γενέθλιο τόπο.
«Η δύναμη της φυγής». Η ψυχολόγος δρ. Κική Πετρουλάκη εξηγεί γιατί η «μεθοδευμένη μεταμέλεια» του δράστη εμποδίζει μία γυναίκα να απεγκλωβιστεί από μία κακοποιητική σχέση, υπογραμμίζει τις προειδοποιητικές ενδείξεις της βίας, ενώ αποδομεί το μύθο ότι οι δράστες δεν μπορούν να ελέγξουν το θυμό τους.
Στο άρθρο με τίτλο «Ο τοκετός της ελπίδας», ακολουθούμε τη διαδρομή του νομπελίστα γιατρού Ντένις Μουκουέγκε, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην εξάλειψη της σεξουαλικής βίας στην Αφρική.
Aκόμη, ο Χρήστος Αλεφάντης, στα «Λόγια της πλώρης» περιγράφει «τυχαίες πράξεις καλοσύνης». Η Ευγενία Τριανταφύλλου, συγγραφέας διηγημάτων, και ο καλλιτέχνης Γιώργος Κοτρώνης, μας μιλούν για μία σχέση γεμάτη λέξεις και χρώματα. Ο φακός του Κωστή Μπακόπουλου καταγράφει στιγμιότυπα της πόλης, την ίδια στιγμή που μία αγρότισσα μάς ταξιδεύει στη Λακωνία των ελαιώνων. Παράλληλα, επισκεπτόμαστε μια γωνιά της πόλης όπου οι μελωδίες της κλασικής μουσικής συναπαντιούνται με τα αρώματα της ανατολίτικης γαστρονομίας. Κάνουμε νέες εγγραφές στο Ημερολόγιο της «σχεδίας» και, μέσα από μια μικρή αγγελία, μαθαίνουμε να παίζουμε μαντολίνο.
Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Νοεμβρίου (τεύχος #105).