Αντεπιθέσεις και αναδιατάξεις δυνάμεων, με τους Ρώσους να κατηγορούν τους Ουκρανούς για προετοιμασία «βρόμικης βόμβας»

243Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο πόλεμος στο επικοινωνιακό-προπαγανδιστικό, σύνεχεια του πολεμου επί του πεδίου. Η Μόσχα βάλει κατά του Κιέβου, προς υποστήριξη του οποίου σπεύδει η Δύση. Μεταπολεμικό σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία βλέπουν Βρυξέλες και Βερολίνο. Το Κίεβο κατηγόρησε το Ισραήλ για την ουδετερότητά του στην ουκρανική σύγκρουση, κάτι που επέτρεψε τη συμμαχία της Μόσχας με την Τεχεράνη. Ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται για τη μάχη της Χερσώνας.

“Στο τελικό στάδιο” της κατασκευής “βρόμικης βόμβας” έχουν εισέλθει οι Ουκρανοί, λένε οι Ρώσοι. Πρόκειται για μια βόμβα που συνδυάζει συμβατικά εκρηκτικά με ραδιενεργά υλικά. “Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, δύο ουκρανικοί οργανισμοί έχουν συγκεκριμένες οδηγίες για να κατασκευάσουν τη λεγόμενη ‘βρόμικη βόμβα’. Η εργασία τους εισήλθε στο τελικό στάδιο”, ανέφερε σε ανακοίνωση ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, επικεφαλής της υπηρεσίας του ρωσικού στρατού για τις ραδιενεργές ουσίες, τα βιολογικά και χημικά προϊόντα. “Ο σκοπός αυτής της πρόκλησης είναι να κατηγορηθεί η Ρωσία ότι χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία και να εξαπολυθεί έτσι μια ισχυρή αντιρωσική εκστρατεία στον κόσμο”, ενώ εκτίμησε πως το Κίεβο θέλει κυρίως να “εκφοβίσει τον τοπικό πληθυσμό και να αυξήσει τη ροή των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη”. Ο ίδιος κατηγόρησε επίσης τη Βρετανία ότι διατηρεί “επαφές” με το Κίεβο “για το θέμα της απόκτησης κάποια στιγμή των τεχνολογιών για την παραγωγή πυρηνικών όπλων” από την Ουκρανία.

Οι κατηγορίες της Μόσχας για το Κίεβο είναι “ψευδείς”, ανέφεραν σήμερα σε κοινή δήλωση το Παρίσι, το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον. Οι Ουκρανοί και οι Δυτικοί βλέπουν την απειλή ετοιμασιών για μια επίθεση που θα πραγματοποιηθεί με κάποιο ψευδές πρόσχημα, υποψιαζόμενοι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πυροδοτήσει η ίδια μια “βρόμικη βόμβα” προκειμένου να δικαιολογήσει μια στρατιωτική κλιμάκωση. «Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ απορρίπτουν αυτόν τον ισχυρισμό. Η Ρωσία δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για κλιμάκωση. Παραμένουμε σταθεροί στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», σημειώνει στην ανάρτησή του ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς. Στόλτενμπεργκ.

Εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κάλεσε η Ουκρανία προκειμένου να επισκεφθούν τις μονάδες στις οποίες, όπως ισχυρίζεται η Ρωσία, ενδέχεται να κατασκευάζει την λεγόμενη βρόμικη βόμβα. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα, συζήτησε το θέμα αυτό με τον επικεφαλής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι ο οποίος δέχθηκε την πρόσκληση.

Το Ιράν δεν θα μείνει αδιάφορο εάν αποδειχθεί ότι ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) χρησιμοποιούνται σε ρωσικές επιθέσεις κατά αμάχων στην Ουκρανία, ανέφερε σήμερα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν. «Εάν μας αποδείξουν ότι ιρανικά drones χρησιμοποιούνται κατά αμάχων στον πόλεμο της Ουκρανίας, δεν θα πρέπει να μείνουμε αδιάφοροι», δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η αμυντική συνεργασία της Τεχεράνης με τη Μόσχα θα συνεχιστεί.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι συμφώνησε να παραδώσει drones στη Μόσχα με αντάλλαγμα τη «ρωσική βοήθεια στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν». Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ρωσία έχει παραγγείλει περίπου 2.000 ιρανικής κατασκευής drones για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε την ουδετερότητα που τηρεί το Ισραήλ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που επέτρεψε μια «συμμαχία» μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης.

«Αυτή η συμμαχία απλά δεν θα υπήρχε εάν οι πολιτικοί σας είχαν λάβει μια απόφαση εκείνη τη στιγμή. Την απόφαση που ζητούσαμε», δήλωσε ο Ζελένσκι σε μια ομιλία σε συνέδριο που διοργάνωσε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, λίγες μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ την 1η Νοεμβρίου, με το εκλογικό αποτέλεσμα να παραμένει αβέβαιο. Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ μίλησε με τον ουκρανό ομόλογό το, Ολέξιι Ρέζνικοφ, λέγοντάς του ότι το Ισραήλ δεν θα προμήθευε «οπλικά συστήματα» στην Ουκρανία, δύο ημέρες μετά την προειδοποίηση της Μόσχας κατά της χορήγησης ισραηλινών όπλων στο Κίεβο.

Η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι αποστολή μιας ολόκληρης «γενιάς» και θα απαιτήσει στρατηγική επιπέδου «σχεδίου Μάρσαλ», τόνισαν σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Frankfurter Allgemeine Sontagszeitung ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τη δημιουργία τοπικής στρατιωτικής μονάδας στην περιοχή της Χερσώνας ανακοίνωσε  η διορισμένη από τη Ρωσία διοίκηση της περιοχής, ενώ καταγράφεται αναδίπλωση των ρωσικών δυνάμεων στη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού. Ενόψει των ουκρανικών επιθέσεων στην περιοχή οι ρωσικές αρχές καλούν τους κατοίκους να την εγκαταλείψουν άμεσα και από την Τρίτη έχουν απομακρυνθεί περίπου 25.000 άμαχοι. Γύρω από την Χερσώνα προωθούνται σταθερά οι ουκρανικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες και φαίνεται πως θα ακολουθήσει μια αποφασιστικής σημασίας μάχη, για την περιοχή του ουκρανικού νότου που θεωρείται κομβική και για τις δύο πλευρές με την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα και την εδαφική σύνδεση με την Κριμαία.

Μοιραστείτε το άρθρο