Σφυροκοπείται η Ουκρανία, καταστρέφονται οι ενεργειακές υποδομές, πλήττονται οι άμαχοι

241Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Ρωσία έχει εξαπολύσει πλήγματα επί των ουκρανικών υποδομών σε πολύ ευρεία κλίμακα, καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ουκρναίας. Αρκετές περιοχές καταγράφουν πλήγματα σε πολλές ενεργειακές εγκαταστάσεις. Πέραν των μετώπων στα ανατολικά και νότια, επλήγησαν τα δυτικά και κεντρικά της ουκρανικής επικράτειας. αφήνοντας χωρίς ρεύμα 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά όπως αναφέρουν οι ουκρανικές αρχές.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, έχουν πληγεί ενεργειακές μονάδες στις περιοχές: Κχμελνίτσκι, Λούτσκ, Κιρόβοχραντ, Τσερκάσι, Βόλιν, Ρίβνε, Κιρόβοχραντ, Μικολάϊβ, Οδησσός, όπου και αναφέρθηκαν εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει πλήγματα επί των ουκρανικών υποδομών σε πολύ ευρεία κλίμακα, προσθέτοντας ότι ο ουκρανικός στρατός θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις ήδη πολύ καλές του επιδόσεις στην κατάρριψη των ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών με την βοήθεια των συμμάχων της Ουκρανίας.

«Η γεωγραφική κλίμακα αυτών των τελευταίων μαζικών πληγμάτων είναι πολύ ευρεία», δήλωσε κατά το βραδινό του βιντεομήνυμα, διευκρινίζοντας ότι έχουν πληγεί περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και της νότιας Ουκρανίας. «Φυσικά δεν έχουμε τις τεχνικές δυνατότητες να καταρρίπτουμε το 100% των ρωσικών πυραύλων και drones. Είμαι βέβαιος ότι, σταδιακά, θα το καταφέρουμε, με την βοήθεια των συμμάχων μας. Ήδη τώρα, καταρρίπτουμε την πλειονότητα των πυραύλων cruise, την πλειονότητα των drones».

Οι ρωσικές αρχές στην Χερσώνα κάλεσαν σήμερα τους αμάχους να εγκαταλείψουν άμεσα την πόλη, εξαιτίας της κλιμάκωσης της πολεμικής κατάστασης. Χιλιάδες εγκαταλείπουν εδώ και ημέρες την πόλη διασχίζοντας τον Δνείπερο ποταμό, μετά από πληροφορίες για επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση, με σκοπό την ανακατάληψη της πόλης.

«Οι πολίτες της Χερσώνας και το προσωπικό όλων των τμημάτων και των υπουργείων της δημόσιας διοίκησης πρέπει σήμερα να περάσουν στην αριστερή (ανατολική) όχθη του Δνείπερου». αναφέρει ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις απέκρουσαν προσπάθειες ουκρανικών επιθετικών ενεργειών στις ανατολικές περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, αλλά και στη νότια περιοχή της Χερσώνας.

> Το ανώτατο δικαστήριο της Ουκρανίας απέρριψε την προσφυγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουκρανίας κατά της απαγόρευσής του ως φιλορωσικό. Το ΣΚ είναι ένα από τα 12 ουκρανικά κόμματα που έχει απαγορεύσει το καθεστώς του Κιέβου.

> Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είπε σήμερα σε δηλώσεις του ότι το 20 με 30% των γερμανών πολιτών διαφόρων πολιτικών απόψεων αντιτίθενται στην πολιτική της χώρας με την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία και τον εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Μοιραστείτε το άρθρο