Αντιπατριαρχικές κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα, Σάββατο 22/10

Θεσσαλονίκη: Αντιπατριαρχική – Αντικατασταλτική Πορεία, στις 20:00 στην Καμάρα

Κέρκυρα: Συγκέντρωση – Μικροφωνική για το βιασμό της 19χρονης στο ΑΤ Ομόνοιας στις 18:00 στην πλατεία Ανουντσιάτα


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το κράτος και η πατριαρχία βιάζουν και σκοτώνουν…

Στις 11 Οκτωβρίου βιάζεται 19 χρονη στο α.τ. Ομόνοιας. Άλλος ένας βιασμός, άλλη μία φορά όπου το σώμα μιας θηλυκότητας αποτελεί ευκαιρία για επιβολή εξουσίας από τα πατριαρχικά σκουπίδια του κράτους. Το γεγονός αυτό δε μας κάνει εντύπωση. Μας εξοργίζει. Σε έναν κόσμο όπου το καταπιεσμένο, παραβιασμένο σώμα κάθε θηλυκότητας ξεχειλίζει από οργή, την οργή που θα σας πνίξει. Στο α.τ. Ομόνοιας έχουν προηγηθεί πολλές περιπτώσεις βιασμών, βασανισμών και δολοφονιών, όπως η δολοφονία του νιγηριανού μετανάστη Εμπουκά Μαμασουμπέκ το 2019.

Η καθημερινότητα των καταπιεσμένων ανθρώπων είναι γεμάτη από περιστατικά πατριαρχίας και κρατικής τρομοκρατίας. Πριν λίγες ημέρες βγήκε στην επιφάνεια ότι ο καταστηματάρχης Ηλίας Μίχος εξέδιδε και βίαζε 12χρονη στον Κολωνό, αποκαλύπτοντας άλλο ένα κύκλωμα trafficking, ενώ σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την κρατική δολοφονία του 19χρονου ρομά, Νίκου Σαμπάνη, από άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ. Παράλληλα, η καταστολή της αστυνομίας εξαπλώνεται και στα πανεπιστήμια, όπου οι μπάτσοι ασκούν βία και διώξεις στις φοιτήτριες/ές που αντιστέκονται, αποδεικνύοντας πως αποτελούν απειλή για όλες και όλους μας. Το χέρι της πατριαρχίας οπλίζει το ίδιο το κράτος, το οποίο ξεπλένει βιαστές, παιδοβιαστές, βασανιστές και δολοφόνους.

Οι μπάτσοι βιαστές της 19χρονης είναι ελεύθεροι και οι δολοφόνοι του Νίκου Σαμπάνη είναι επίσης ελεύθεροι και σε υπηρεσία. Την ίδια στιγμή ο αγωνιστής Γιάννης Μιχαηλίδης, ενώ έχει εκτίσει την ποινή του, παραμένει υπό κράτηση. Η αστική δικαιοσύνη “ρίχνει στα μαλακά” τα “δικά της παιδιά”, ενώ εκδικείται όσα άτομα αγωνίζονται και όσες είναι στο περιθώριο. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι θα έρθει από εκεί η λύση.

Τα περιστατικά αυτά και αναρίθμητα άλλα μας κάνουν να συνειδητοποιούμε ότι τα καταπιεσμένα υποκείμενα, οι κατατρεγμένες κοινωνικές ομάδες, θηλυκότητες, μετανάστριες/ες, υπόκεινται στη βάναυση εξουσία του κράτους και της πατριαρχίας.

Δε θα σιωπήσουμε μπροστά στο φόβο και στην υποτίμηση της αξίας της ζωής μας. Είμαστε μαζί με κάθε επιζήσασα αδερφή μας, με κάθε καταπιεσμένο άνθρωπο που δέχεται την επιβολή στο σώμα του, την πατριαρχική βία και την κρατική βαρβαρότητα. Η απάντησή μας οφείλει να δοθεί στους δρόμους.

ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΓΗ, ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΒΙΑΣΤΗ, ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΕΙΤΕ ΦΟΡΑΕΙ ΣΤΟΛΗ

ΕΛ. ΑΣ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΑΣΤΩΝ, ΡΟΥΦΙΑΝΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΩΝ

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ

ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ, ΣΚΟΤΩΣΑΝΕ ΠΑΙΔΙ. Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΟΠΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ

*Αντιπατριαρχική-Αντικατασταλτική Πορεία, Σάββατο 22/10, Καμάρα, 20:00

**Αλληλεγγύη στις εξεγερμένες του Ιράν! Στηρίζουμε το κάλεσμα του Stop War on Migrants το Σάββατο 22/10, στο άγαλμα Βενιζέλου, στις 17:00

Ανοιχτή αντιπατριαρχική & αντικατασταλτική συνέλευση


Πορεία ενάντια στην έμφυλη βία

Σάββατο 22.10 || 20.00 Καμάρα
——————————–
“Ο βιαστής είσαι εσύ
Είναι οι μπάτσοι
Οι δικαστές
Είναι το κράτος
Οι βουλευτές
Το κράτος της καταστολής είναι ο macho βιαστής […]
“Γλυκά κοιμήσου, αθώο κορίτσι και μη σε νοιάζει για το ληστή.
Στα όνειρά σου, μπάτσος ιππότης, σε προστατεύει από το βιαστή.”
Ο βιαστής είσαι εσύ!”

Όταν γυναίκες και θηλυκότητες στην Αθήνα, εμπνευσμένες από το κίνημα Las Tesis, τραγούδησαν τους παραπάνω στίχους μπροστά στην Βουλή χαρακτηρίστηκαν από μεγάλο μέρος της κοινωνίας «υπερβολικές». Είναι η ίδια κοινωνία, που μπροστά στα αλλεπάλληλα περιστατικά έμφυλης βίας που έρχονται στο φως της δημοσιότητας «πέφτει από τα σύννεφα» και αναρωτιέται πώς γίνεται να συμβαίνουν τέτοια απεχθή εγκλήματα.
Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα μάθαμε για το κύκλωμα παιδοβιαστών, με γνωστό έως τώρα θύμα ένα 12χρονο κορίτσι και για τον βιασμό της 19χρονης αδερφής μας εντός του ΑΤ Ομόνοιας από δύο μπάτσους. Οι λεπτομέρειες που δημοσιεύτηκαν και για τις 2 περιπτώσεις μας προκαλούν οργή και αηδία και δεν θα τις αναπαράξουμε. Αντιθέτως, θα επικεντρωθούμε στην θέση ισχύος των βιαστών. Ο Ηλίας Μίχος, που βίαζε και εξέδιδε την 12χρονη, φαίνεται να συνδέεται στενά με κυβερνητικά και πολιτικά πρόσωπα της ΝΔ, ιερείς, αστυνομικούς και λοιπούς «άριστους». Οι δύο μπάτσοι από την άλλη έχοντας την ασφάλεια που τόσα χρόνια τους παρέχει η συγκάλυψη και η ατιμωρησία, δεν δίστασαν όχι μόνο να βιάσουν την 19χρονη, αλλά και να βιντεοσκοπήσουν το έγκλημά τους με τις υπηρεσιακές κάμερες.
Στην ερώτηση λοιπόν «πώς γίνεται να συμβαίνουν τέτοια απεχθή εγκλήματα» απαντάμε πως φταίει η πατριαρχία, κι ας μας λένε γραφικές όσοι ενοχλούνται περισσότερο από τον φεμινισμό παρά από τους βιασμούς. Η πατριαρχία με τη θέση υπόληψης και ισχύος που παρέχει στους θύτες αποτελεί δικλείδα ασφαλείας που τους εξασφαλίζει τη σιωπή του θύματος. Κι όλα αυτά ενώ η ατιμωρησία και η συγκάλυψη από την κυβέρνηση συνεχίζονται, όπως στις περιπτώσεις Λιγνάδη, Γεωργιάδη, Δράκου, στην υπόθεση της Γεωργίας Μπίκα και τόσες άλλες που δε βγαίνουν ποτέ στη δημοσιότητα.
Για άλλη μια φορά τα ΜΜΕ έσπευσαν σε ρόλο πλυντηρίου να ξεπλύνουν τους θύτες, αλλά και να εκφοβίσουν τα θύματα. Κάμερες έξω από το σπίτι της 12χρονης, φωτογραφίες του προσώπου της με πίξελ στα δελτία, victim blaming στην 19χρονη, όλα αποσκοπούν στον ίδιο στόχο, την σιωπή. Η σιωπή αυτή πλέον έχει σπάσει. Το me too και κάθε καταγγελία των τελευταίων χρόνων, παρά τις προσπάθειες για συγκάλυψη των θυτών και την υποβάθμιση των βιωμάτων των επιζόντων, έδωσε τη δύναμη στα θύματα να μιλήσουν, γνωρίζοντας ότι εμείς θα είμαστε εκεί να τα ακούσουμε και να τα πιστέψουμε.

Η πατριαρχία δεν μας φοβίζει. Μας εξοργίζει!
Σε κάθε προσπάθεια για συγκάλυψη απαντάμε:
Έχετε λεφτά και εξουσία, έχουμε φωνή,
όχι στη συγκάλυψη του κάθε (παιδο)βιαστή!

*Witches Fight Back


ΚΕΡΚΥΡΑ

Συγκέντρωση-Μικροφωνική στην Πλατεία Ανουτσιάτα, Κέρκυρα

Με αφορμή το περιστατικό βιασμού από μπάτσους την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου του 2022 στο ΑΤ Ομόνοιας στην Αθήνα, κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη να πάρουμε θέση για το γεγονός και να επισημάνουμε ότι αυτό δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά είναι η πραγματικότητα στην οποία ζούμε.

Η 19χρόνη ούσα μόνη της στον ηλεκτρικό, αφού είχε ζητήσει καθοδήγηση από δύο μπάτσους της ομάδας ΔΙΑΣ, κατέληξε στο τμήμα μαζί τους όπου σύμφωνα με τα λεγόμενά τους θα την βοηθούσαν να βρει ευκολότερα τον προορισμό της.

Έπειτα την οδήγησαν σε ένα απομονωμένο μέρος του ΑΤ Ομόνοιας όπου την βίασαν ο ένας μετά τον άλλον και κατέγραψαν κομμάτι του βιασμού στις κάμερες της στολής τους, καθώς όπως είναι βολικό για το συγκεκριμένο τμήμα δεν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας στο χώρο.

Ωστόσο, χωρίς να μας εκπλήσσει, τα συμβατικά ΜΜΕ, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική τους, διαστρέβλωσαν το συμβάν και κατάφεραν να δημιουργήσουν τα ερωτήματα ΄΄Τι δουλειά είχε εκεί;¨ και ¨Γιατί δεν έφευγε;¨επιδιώκοντας έμμεσα να ρίξουν μέρος της ευθύνης στην 19χρονη.

Το ΑΤ Ομόνοιας φροντίζει να μας αποδεικνύει από το 1999 πως αποτελεί έναν χώρο στον οποίο δεν υπάρχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα με παράδειγμα τα περιστατικά βίας και δολοφονιών ενάντια σε αλλοδαπούς κρατούμενους, άτομα με αναπηρίες, της Queer κοινότητας (Ζακ Κωστόπουλος/Zackie Oh) ακτιβιστές , αναρχικούς και όχι μόνο.

Ζούμε σε μία πατριαρχική κοινωνία όπου το catcalling, τα σεξιστικά αστεία/σχόλια και γενικότερα οι σεξιστικές συμπεριφορές αποτελούν καθημερινότητα για κάθε θηλυκότητα. Αυτές ακριβώς είναι και οι συμπεριφορές που κάνουν ολοένα πιο συχνά αυτά τα φαινόμενα βιασμών. Μέσω της υποτίμησης και υπονόμευσης της κάθε θηλυκότητας, που την κάνουν να θεωρείται χρηστικό αντικείμενο, δημιουργείται το ιδανικό κλίμα έτσι ώστε, αφενός να παίρνουν χώρο αυτού του είδους οι παραβιαστικές συμπεριφορές και αφετέρου, να νορμαλοποιούνται και να γίνονται ανεκτές. Σε αυτό το κλίμα πατριαρχίας λοιπόν, φτάσαμε να μετράμε μία γυναικοκτονία κάθε δεύτερη μέρα. Παρόλα αυτά ο όρος ¨γυναικοκτονία¨ δεν έχει επικυρωθεί ακόμη στην Ελλάδα, μια θηλυκότητα μετά το πέρας ενός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου δεν έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει τον (παρα)βιαστή/κακοποιητή της, πράγμα που μας αποδεικνύει ότι δεν πρέπει να τρέφουμε καμία ελπίδα για δικαιοσύνη από το κράτος δικαίου σας.

Ως μέρος του κινήματος, και έχοντας ταξική συνείδηση, σε μία κοινωνία στην οποία κυριαρχεί η καταστολή, πιόνια και υποχείριά της είναι και οι ίδιοι οι μπάτσοι, που τους δίνεται μία εξουσία την οποία ούτε αναγνωρίζουμε ούτε πρόκειται να δεχτούμε ποτέ. Η κυβέρνηση, έχει δώσει αυτή την εξουσία σε άτομα πλήρως ακατάλληλα, με σύνδρομο κατωτερότητας, που παίρνουν υπεραξία μέσα από αυτό το επάγγελμα, με αποτέλεσμα να ξεπερνούν συνεχώς τα όρια και κάνοντας κατάχρηση εξουσίας. Αυτά τα άτομα είναι οι μπάτσοι, που μας κάνουν catcalling όταν γυρνάμε μόνες μας σπίτι το βράδυ, που υποτιμάνε τους αγώνες μας και τους αντιμετωπίζουν σαν παιχνίδι ¨κλέφτες και αστυνόμοι¨. Επομένως στην ερώτηση ¨ποιον θα πάρετε τηλέφωνο αν σας κλέψουν, αν σας δείρουν, αν σας βιάσουν;¨ η απάντηση είναι ¨Θα πάρουμε τηλέφωνο τα συντρόφια και τις φίλες/τα φίλα μας¨. Επειδή ποτέ κανένα δεν πήρε τηλέφωνο τον παραβιαστή και βασανιστή του να ζητήσει βοήθεια.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, όχι μόνο η διαθεσιμότητα που δόθηκε ήταν ¨για τα μάτια του κόσμου¨ αλλά οι ίδιοι οι βιαστές απαρνήθηκαν κάθε είδους κατηγορητήριο και κρίθηκαν και αθώοι από το δικαστήριο, χωρίς καμία ντροπή, χωρίς καμία συνειδητότητα της ψυχικής οδύνης, της παραβίασης αλλά και του ψυχικού και σωματικού τραύματος που προκάλεσαν στην 19χρονη. Έτσι μας αποδεικνύεται άλλη μια φορά η εξουσία που έχουν, όχι μόνο στα σώματά μας αλλά και στα δικαστήρια, εφόσον το δικαστικό σώμα που έχει θεσπιστεί είναι από τους πάνω για τους πάνω. Οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στους βιαστές είναι το bare minimum που θα μπορούσαν να έχουν ως τιμωρία αυτά τα σκουπίδια της κοινωνίας για τον βιασμό στον οποίο προέβησαν, του οποίου ευθύνη, ως γνωστό μοτίβο τους, έριξαν στην 19χρονη αναφέροντας πως αυτή ¨το ζήτησε¨.

Και όχι, δεν σας αξίζει κανένα εύσημο για την αναπαραγωγή της καταγγελίας της 19χρονης από τα συμβατικά μέσα. Αν το ίδιο περιστατικό συνέβαινε λ.χ. σε μια μετανάστρια, δεν θα το μαθαίναμε ποτέ, όπως δεν έχουμε μάθει για τα εκατοντάδες αντίστοιχα περιστατικά που καλύφθηκαν ή ξεπλύθηκαν.

Στεκόμαστε αλληλέγγυα δίπλα στην 19χρονη αδερφή μας και σε όλα τα καταπιεσμένα αυτού του κόσμου και δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε ποτέ για τα αυτονόητα που μας στερούνται. Στην κοινωνία αυτή που βρωμάει θάνατο και βία εμείς έχουμε το ένα την άλλη, είμαστε πολλά και δεν θα κάνουμε ποτέ ησυχία, μέχρι το κράτος να πεθάνει και η πατριαρχία.

ΕΛΛΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΣΟΥ ΘΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΓΛΕΝΤΙ

ΟΙ ΒΙΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΑ ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΙ

ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΜΕ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ, ΜΕ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΕΣ ΜΟΥ

ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΡΟΥΦΙΑΝΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΚΑΙ ΜΑΤΣΟ ΒΙΑΣΤΩN

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ,

ΚΕΡΚΥΡΑ 2022

Prompted by the rape incident from cops on Tuesday 12th October, 2022 in the Police Department of Omonia, Athens, we consider the need -to take a stand for this- imperative and we point out that this rape case is not an isolated incident but a reality in which we, unfortunately, live in.

The 19-year-old girl, being all alone in the metro (the electric line), since she had already asked for guidance from the 2 cops of the police task force (¨DIAS¨), she ended up in the police department with them and according to the cops’ sayings, they would help her to find her destination.

Afterwards, they took her into an isolated basement of Omonia’s police department, a place in which the 2 cops raped her, one after the other and on top of that, they recorded part of her rape, via their uniform cameras (go-pro type camera) as conveniently for this particular department, there are no security cameras in it.

Although, not surprisingly, the conventional mass-media, following their well-known tactics, they mispresented the incident and managed to raise questions such as “What was she doing there?” and “Why didn’t she leave?” with the indirect intention to cast part of the blame and point fingers in the 19-year-old girl.

The Police Department of Omonia is ensuring us since 1999 that it is a place in which the human rights are not taking into account and basically do not exist. Crucial examples and proofs of violent incidents and murders of foreign prisoners, of people with disabilities, of the Queer community (for example the murder of the activist Zack Kostopoulo/Zackie Oh), of anarchists and many other.

We live in a patriarchal society in which the catcalling, the sexist comments/jokes and in general sexist behaviors are a normal every day thing, for every femininity. Those are exactly the type of behaviors which make these phenomena of rape more and more often. By demeaning and undermining every femininity, these practices are objectifying women and on the one hand, an ideal ground is created in order for these sexually abusive behaviors to grow and take more place in our lives, on the other hand, we end up normalizing these behaviors, considering them part of our regularity and tolerating them. In this patriarchal mood, we ended up counting feminicides every second day.

Despite all that, the term “feminicide” is still not certified in Greece, and other laws and legal systems are against feminities in this country such as the fact that a femininity is not able to report her rapist after the end of a specific time margin-defined by the law, a situation that proves us this: we must not have any hope for justice by your rule of law.

Being part of the anarchist movement and having class consciousness, while living in a society where repression dominates, puppets and stooges for repression are the cops themselves. As a result, by the authority and the power that is given to them, this power is not recognized by us and will never be, neither recognizable nor acceptable.

The government has given this power in persons which are totally inadequate, have inferiority complex, get goodwill through their ¨profession¨ and as a result they transcend the boundaries and cross the line by abusing their authority. These persons are the cops. The cops that catcalls us when we return back home late at night all by ourselves. The cops that underestimate our political fights and see them as a game similar to ¨cops and Robbers¨. Consequently, in the question “Who are you going to call if you get robbed, beaten or raped?” the answer is “We will call our sisters!”. Because no one has ever called their abuser and torturer to seek for help.

And because we never forget, not only the suspension given to the rapists-cops was just for the looks of it, but the rapists themselves denied all types of charges against them and were found innocent by the court. ¨Found innocent¨ with no shame, with no consciousness of the mental anguish, the sexual abuse and the physical and psychological trauma that they caused in the girl. That’s how it is once again proven to us how much power they have, not only in our bodies, but in the court as well, while the established judicial body, is in favor of ¨the strongest¨. The restraining orders which are imposed to the rapists-cops are the bare minimum that these society’s trash could have as a punishment for the rape they forced. Part of the blame for the rape was casted on the 19-year-old girl by the rapists as their well-known pattern, mentioning that ¨she was asking for it¨

And still, NO. You don΄t deserve credit for the reproduction and share of the girl’s report via the conventional mass-media. If the same rape case had happened in a person of a minority group, for example in an immigrant woman, we would never learn about this, as we haven’t learned about the hundreds of similar incidents because they were covered up.

We stand in solidarity with our 19-year-old sister and with all the oppressed of this world. We will never stop fighting for the self-evident things that are taken from us. In this, full of death and violence, society we have one another, we are a lot, we will never be quiet, ’til the state and the patriarchy will both die.

-ANARCHIST FEMINIST INITIATIVE

CORFU,2022

Μοιραστείτε το άρθρο