Το Κίεβο καταγγέλλει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης

239Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει οι τελευταίες ρωσικές επιθέσεις και εφαρμόζονται μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Κυρώσεις της ΕΕ σε Ιρανούς για τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις. Σε εξέλιξη η ρωσική επιχείρηση εκκένωσης της περιοχής της Χερσώνας, με 15.000 να έχουν ήδη απομακρυνθεί. Στην Ρωσία προωθούνται μέτρα κατά «της προπαγάνδας της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ».

Οι Ουκρανοί καταφέρονται κατά των Ρώσων γιατί βομβαρδίζουν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενεργειακές υποδομές προκαλώντας την καταστροφή του 30% τέτοιων σταθμών. Σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βάλει πλέον στο στόχαστρο το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας του. Στο μήνυμά του προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι οι ρωσικές επιθέσεις κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία «έχουν σκοπό να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα ηλεκτροδότησης και θέρμανσης αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ώστε να υποχρεώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Ουκρανούς να αναζητήσουν καταφύγιο στις χώρες σας».

Ως απάντηση σε αυτές τις επιθέσεις, ο ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να ενισχύσουν περαιτέρω την Ουκρανία με προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία προκειμένου να περιορίσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης της πολεμικής εκστρατείας της. Τόνισε επίσης ότι η πρόταση του Κιέβου για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης παρατηρητών στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας γίνεται «πιο επίκαιρη» καθώς αυξάνεται η απειλή για ρωσική επίθεση από το έδαφος της Λευκορωσίας, όπου καταγράφονται εντατικές στρατιωτικές κινητοποιήσεις.

Ήδη οι ουκρανικές αρχές έχουν εφαρμόσει μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας όλη την Ουκρανία. Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο προέτρεψε τις επιχειρήσεις, τα καταστήματα, τις καφετέριες και τα εστιατόρια να «εξοικονομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο» στον φωτισμό και τη διαφήμιση με φωτισμό. «Ακόμη και μικρή εξοικονόμηση σε κάθε νοικοκυριό θα συμβάλει στη σταθεροποίηση του ενεργειακού συστήματος της χώρας», πρόσθεσε στα κοινωνικά δίκτυα. Κάλεσε δε τους πολίτες να αποφύγουν να χρησιμοποιούν φούρνους μικροκυμάτων, κλιματιστικά, ηλεκτρικές χύτρες ή καλοριφέρ από τις 07:00 ως τις 23:00. Σε αρκετές άλλες περιοχές, οι τοπικές αρχές κάλεσαν επίσης τους κατοίκους να μειώσουν δραστικά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

H εταιρεία διαχείρισης του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης Ukrenergo ανέφερε ότι διακοπές ρεύματος διάρκειας έως και τεσσάρων ωρών κάθε φορά ενδέχεται να επηρεάσουν όλη τη χώρα και κάλεσε τους πολίτες “να μαζέψουν νερό και να διασφαλίσουν ότι έχουν «ζεστές κάλτσες και κουβέρτες και αγκαλιές για την οικογένεια και τους φίλους τους». Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να έχουν φορτιστεί κινητά τηλέφωνα, μπαταρίες, φακοί και εξωτερικοί φορτιστές μπαταρίας. Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο κ

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η ρωσική επιχείρηση εκκένωσης της περιοχής της Χερσώνας, καθώς συνεχίζεται η ουκρανική αντεπίθεση. Ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν κατηγόρισε την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να χτυπήσει την περιφέρεια. Από την άλλη, ο διορισμένος από τη Μόσχα επικεφαλής των τοπικών αρχών στη Χερσώνα, Βλαντίμιρ Σάλντο, σημείωσε ότι η διοίκησή του εκκενώνει τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου εν αναμονή μιας «ευρείας κλίμακας» ουκρανικής επίθεσης.

Η ρωσική διοίκηση στην Χερσώνα ανακοίνωσε σήμερα ότι 15.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από αυτή την περιοχή. «Η ήρεμη απομάκρυνση κατοίκων της περιοχής Χερσώνας συνεχίζεται», δήλωσε ο διορισμένος από τη Ρωσία αναπληρωτής κυβερνήτης της Κίριλ Στρεμούσοφ στο Telegram. «Πιστέψτε με, όλα θα πάνε καλά. Η περιφέρεια Χερσώνα έχει ήδη απελευθερωθεί για πάντα από τον ναζισμό», πρόσθεσε ο Στρεμούσοφ, διαβεβαιώνοντας ότι οι ουκρανικές περιφέρειες Ντνίπρο, Οδησσός και Μικολάιφ θα απελευθερωθούν «σύντομα».

Κυρώσεις σε τρία πρόσωπα και μία οντότητα, που σχετίζονται με τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις των τελευταίων ημερών στην Ουκρανία, επιβάλλει η ΕΕ. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η τσεχική προεδρία: « Τα κράτη της ΕΕ αποφάσισαν να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τριών ατόμων και μίας οντότητας που ευθύνονται για τις παραδόσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να επεκτείνει τις κυρώσεις σε τέσσερις ακόμη ιρανικές οντότητες που ήδη περιλαμβάνονταν σε προηγούμενο κατάλογο κυρώσεων».

Οι εκπρόσωποι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις και του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, υποστήριξαν σήμερα επιβεβαιώνοντας προχθεσινό δημοσίευμα των New York Times, ότι ιρανοί στρατιωτικοί βρέθηκαν στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας, παρέχοντας υποστήριξη στις ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κατά της Ουκρανίας. «Η Τεχεράνη εμπλέκεται πλέον άμεσα στο μέτωπο και με την προμήθεια όπλων που πλήττουν αμάχους και μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία», επισήμανε ο δεύτερος, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν με κάθε μέσο να αποκαλύψουν, να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν την προμήθεια ιρανικού οπλισμού κατά του ουκρανικού λαού».

> Δέσμη μέτρων για την πλήρη απαγόρευση της «προπαγάνδας της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ» στην Ρωσία, μεταξύ άλλων στα μέσα ενημέρωσης, το διαδίκτυο, τη διαφήμιση, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, κατατέθηκαν στην Κρατική Δούμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass. Το νομοσχέδιο για την απαγόρευση της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στο διαδίκτυο συντάχθηκε από 390 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Δούμας Βιστισλάβ Βολόντιν. Το κείμενο του νομοσχεδίου προβλέπει την απαγόρευση της προπαγάνδας των «μη παραδοσιακών σχέσεων», της παιδεραστίας και της αλλαγής φύλου μεταξύ των εφήβων στο διαδίκτυο, τα μέσα ενημέρωσης, τα βιβλία, τις ταινίες και τις διαφημίσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ένας αλλοδαπός μπορεί να απελαθεί για προπαγάνδα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Μοιραστείτε το άρθρο