Συγκέντρωση αλληλεγγύης για το εργοδοτικό έγκλημα με θύμα τον Μανώλη Αφράτη, Πέμπτη 20/10 στις 9:00 στα δικαστήρια Ρεθύμνου

Όλες/οι στο τριμελές πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου στις 20 Οκτωβρίου, 09.00

Στις 21 Μαΐου του 2020 έχασε τη ζωή του στο Ρέθυμνο ο 38χρονος εργαζόμενος Μανώλης Αφράτης. Εργαζόταν στην εταιρεία «Γαλακτοκομική Αμαρίου Α.Ε.» του γνωστού ντόπιου επιχειρηματία Μανουκαράκη και ενώ έκανε διανομές με το φορτηγό «ψυγείο» της εταιρείας, αυτό εξετράπη της πορείας του και ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Μανώλης.

Από τότε και αφού έχουν περάσει σχεδόν 2μιση χρόνια η οικογένεια του Μανώλη συνεχίζει να περνά ένα Γολγοθά γιατί, πέρα από την απώλεια του δικού της ανθρώπου, έρχεται αντιμέτωπη με τη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος που θέλει τον εργάτη ζωντανό μόνο για να του κλέβει την υπεραξία. Αν χάσει τη ζωή του, στην προσπάθειά του να βγάλει το μεροκάματο, τα αφεντικά μαζί με έναν ολόκληρο μηχανισμό που δουλεύει για το συμφέρον τους παίρνουν μπρος για να βάλουν ακόμα μια εργοδοτική δολοφονία κάτω από το χαλάκι.

Τα σαπάκια φορτηγά που έδινε και συνεχίζει να δίνει ακόμα και σήμερα η εταιρεία στους εργαζόμενους προμήνυε αυτό που τελικά συνέβη με θύμα τον Μανώλη Αφράτη. Αλλά και πριν από αυτό, στις 19/3/20, ακόμα ένας εργαζόμενος στην εταιρεία γλίτωσε καθαρά από τύχη σε παρόμοιο περιστατικό τουμπαρίσματος φορτηγού. Σπασμένα φρένα, ζώνες ασφαλείας εκτός λειτουργίας και ένα φορτηγό δηλωμένο ως «φορτηγό με ανυψωτικό μηχάνημα» που είχε παρανόμως μετατραπεί σε «ψυγείο», είναι λίγα από το δήθεν νοιάξιμο της εταιρείας για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Ύστερα, ο διορισμένος πραγματογνώμονας από το ΑΤ Αμαρίου δεν «βλέπει» ευθύνη της εταιρείας, το ΣΕΠΕ παραπέμπει στην… τροχαία, ο εισαγγελέας στέλνει την υπόθεση στο αρχείο… Ένα ολόκληρο σύστημα δηλώνει εμπράκτως την ταξική του ιδιότητα.

Η οικογένεια του Μ. Αφράτη, μαζί με την ταξική αλληλεγγύη που εκφράζεται, έχει καταφέρει να μη κουκουλωθεί η υπόθεση, όπως τα αφεντικά θα ήθελαν. Η συνέχεια θα δοθεί στο τριμελές πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου στις 20/10.

Τα αφεντικά έχουν τους μηχανισμούς τους και την τρομοκρατία, η εργατική τάξη έχει για όπλο την ενότητα, την ταξική αλληλεγγύη και με αυτά πρέπει να πορευτεί ακόμα μια φορά. Η μάχη που δίνει η οικογένεια του Μανώλη για την ηθική δικαίωση είναι μια μάχη όλης της εργατικής τάξης που ρίχνεται στο μεροκάματο ως εμπόρευμα για την κερδοφορία των αφεντικών.

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΑΦΡΑΤΗ

ΟΠΛΟ ΜΑΣ Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Prolet connect


Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΑΦΡΑΤΗ ΕΙΝΑΙ ΦΟΝΟΣ!

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου

στηρίζει τον αγώνα της οικογένειας Αφράτη για δικαίωση του Μανώλη.

Για όσους δεν Γνωρίζουν:

Στις 21 Μαΐου του 2020 έχασε τη ζωή του στο Ρέθυμνο ο 38χρονος εργαζόμενος, στην εταιρία «Γαλακτοκομική Αμαρίου Α.Ε.» του επιχειρηματία Μανουκαράκη, Μανώλης Αφράτης. Το φορτηγό ‘ψυγείο’ της εταιρείας με το οποίο έκανε διανομές, εξετράπη της πορείας του και ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Μανώλης. Τα σαπάκια φορτηγά που έδινε και συνεχίζει να δίνει ακόμα και σήμερα, η εταιρεία στους εργαζόμενους είχαν δώσει προμήνυμα για αυτό που τελικά συνέβη με θύμα τον Μανώλη Αφράτη, αφού, στις 10/3/2020 άλλος εργαζόμενος στην εταιρεία γλίτωσε καθαρά από τύχη σε παρόμοια ανατροπή φορτηγού.

Σπασμένα φρένα, ζώνες ασφαλείας εκτός λειτουργίας και όχημα δηλωμένο ως «φορτηγό με ανυψωτικό μηχάνημα» το οποίο είχε παρατύπως μετατραπεί σε φορτηγό ψυγείο. Αυτά είναι λίγα δείγματα της έγνοιας της εταιρείας για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Από τις φωτογραφίες που δημοσιευθήκαν φαίνεται η τραγική κατάσταση του φορτηγού.

Τα ερωτήματα λοιπόν που θέτονται αυτονόητα είναι:

  • Η μετατροπή είχε δηλωθεί; Αν ναι πότε;
  • Είχε λάβει έγκριση τύπου; Αν ναι από ποιόν φορέα και πότε;
  • Ποια η χρονιά κατασκευής του οχήματος;
  • Από Τεχνικό Έλεγχο σε Κ.Τ.Ε.Ο. είχε περάσει ΜΕΤΑ την μετατροπή;
  • Τι αναφέρει στις παρατηρήσεις ο ελεγκτής;
  • Ποια η ημερομηνία κατασκευής των ελαστικών;
  • Το βιβλίο συντηρήσεων έχει συμπληρωθεί και τι επισκευές-συντηρήσεις έχουν καταγραφεί; Τιμολόγια για αυτές και τα ανταλλακτικά υπάρχουν; Τις εργασίες τις έχει και ποιος, ΣΦΡΑΓΙΣΕΙ;
  • Για τα υπόλοιπα οχήματα της εταιρίας υπάρχουν τα παραπάνω; Έχουν γίνει έλεγχοι από ΣΕΠΕ και εισαγγελία; Αν ναι, πότε; Αν όχι, γιατί;
  • Ποιος υπογράφει ως τεχνικός ασφαλείας; Τηρείται το βιβλίο; Τι καταγραφές έχει; Πότε ελέγχθηκε;

Ένα ολόκληρο σύστημα δήλωσε εμπράκτως την ταξική του θέση. Έτσι, ο διορισμένος πραγματογνώμονάς του ΑΤ Αμαρίου δεν ‘βλέπει’ ευθύνη της εταιρείας, το ΣΕΠΕ παραπέμπει στην… τροχαία, ο εισαγγελέας στέλνει την υπόθεση στο αρχείο, η Εκκλησία δημοσιεύει ευχαριστήριο για την δωρεά σε είδος του επιχειρηματία υπέρ ανάπαυσης της ψυχής του θύματος!

Από τότε και αφού έχουν περάσει σχεδόν δυόμιση χρόνια η οικογένεια του Μανώλη συνεχίζει να περνά ένα Γολγοθά γιατί, πέρα από την απώλεια του δικού της ανθρώπου, έρχεται αντιμέτωπη µε τη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος που θέλει τον εργάτη ζωντανό μόνο για να του κλέβει την υπεραξία.

Η οικογένεια του Μανώλη και µε την ταξική αλληλεγγύη που εκφράστηκε και συνεχίζει, κατάφερε να μη κουκουλωθεί η υπόθεση ενάντια στις επιθυμίες και τις προσπάθειες της εργοδοσίας. Η συνέχεια θα δοθεί στο τριμελές πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου στις 20/10.

Οι εργοδότες-‘αφεντικά’ έχουν τους μηχανισμούς τους. Η εργατική τάξη έχει για όπλα την ενότητα, την ταξική αλληλεγγύη. Με αυτά θα δοθεί και αυτός ο αγώνας.

Η μάχη που δίνει η οικογένεια του Μανώλη Αφράτη για δικαίωση είναι μια μάχη όλης της εργατικής τάξης που βγαίνει στο μεροκάματο και αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα για την κερδοφορία των ‘αφεντικών’.

Όλες/οι στο τριμελές πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου

Στις 20 Οκτωβρίου, 2022

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΑΦΡΑΤΗ!

ΟΠΛΟ ΜΑΣ Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ!

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου


Την 21η Μαΐου 2020 ο 38χρονος Μανώλης Αφράτης έχοντας βγει για μεροκάματο ως εργαζόμενος της Γαλακτοκομικής Αμαρίου Α.Ε., πρώην Μανουκαράκη Α.Ε., άφησε την τελευταία του πνοή, όταν το φορτηγό που επενέβαινε ανατράπηκε. Σύμφωνα με το δεύτερο και το τρίτο πόρισμα του πραγματογνώμονα το φορτηγό που του δόθηκε δεν πληρούσε καμία προδιαγραφή ασφαλείας και το δυστύχημα προκλήθηκε εξαιτίας της διάλυσης του μηχανισμού των φρένων. Επρόκειτο δηλαδή για μια δολοφονική μηχανή η οποία έπρεπε να είχε σταλεί από καιρό για απόσυρση. Η παντελής έλλειψη στοιχειώδους συντήρησης του εξοπλισμού, στέρησε τη ζωή σε έναν άνθρωπο στέλνοντάς τον για θυσία στο βωμό του κέρδους. Ο Μανουρακάκης όλο αυτό το διάστημα έχει επιχειρήσει με ποικίλα μέσα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να καλύψει την εγκληματική του αμέλεια. Όσες φωνές όμως κι αν έχει επιχειρήσει να εξαγοράσει το αίμα δεν ξεπλένεται από τα χέρια του.

Για εμάς ένα είναι ξεκάθαρο: δεν πρόκειται για εργατικά ατυχήματα αλλά για στυγνές δολοφονίες. Γνωρίζουμε ότι για τα αφεντικά δεν είμαστε παρά αναλώσιμοι. Δεν πρόκειται όμως να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια και να υπομείνουμε την περαιτέρω εξαθλίωση των ζωών μας σε μια εποχή όπου ακόμα και τα αυτονόητα δικαιώματα καταστρατηγούνται από τα παράσιτα της αστικής τάξης, τους γόνους των κηφήνων, τους συνεργάτες των ναρκομαφιόζων, και των φίλων των παιδοβιαστών.

ΑΜΕΣΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΑΦΡΑΤΗ

ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΙΣ 20/10, 09.00

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας

Μοιραστείτε το άρθρο