ΠΟΕΔΗΝ – ΟΕΝΓΕ: Πανυγειονομική κινητοποίηση και πορεία στο υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 20/10

Πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση έχουν εξαγγείλει για αύριο, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, γιατροί και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς και σωματεία υγειονομικών έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία για την περιφέρεια και στάση εργασίας από τις 08:00 έως τις 15:00 για την Αττική. Επίσης, προγραμματίζουν συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη στις 08:30 και πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Οι δύο Ομοσπονδίες λένε «όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ» και ζητούν, μεταξύ άλλων, χρηματοδότηση των νοσοκομείων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των επικουρικών και συμβασιούχων, καθώς και αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών.  «Ο δημόσιος τομέας υγείας είναι ανεκτίμητος, αναντικατάστατος και ως εκ τούτου θα πρέπει να διαφυλαχθεί, να ενισχυθεί και να σταματήσει κάθε σενάριο για καταργήσεις, συγχωνεύσεις υγειονομικών μονάδων και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σε στήριξη της πανυγειονομικής κινητοποίησης και η ΑΔΕΔΥ η οποία καλεί σε συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλης 8:30πμ και πορεία προς το Υπουργείο Υγείας. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση  “Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη του Λεκανοπεδίου να δώσουν το «παρών», τόσο στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Μαβίλη την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022, ώρα 8:30πμ όσο και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς το Υπουργείο Υγείας”.


Πανελλαδική Κινητοποίηση και Πανελλαδική Συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ στις 20 Οκτωβρίου 2022.

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ «ΝΟΣΕΙ ΒΑΡΙΑ»
ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ
ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ
ΛΟΓΩ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ

20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022
Πανελλαδική κινητοποίηση και Πανελλαδική Συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλης 8:30 πμ.
Πορεία προς το Υπουργείο Υγείας.
Προκηρύσσουμε Στάση Εργασίας για την Αττική 8.00 – 15.00. 24ωρη απεργία για την περιφέρεια.

Ο Δημόσιος τομέας υγείας είναι ανεκτίμητος, αναντικατάστατος και ως εκ τούτου θα πρέπει να διαφυλαχθεί, να ενισχυθεί και να σταματήσει κάθε σενάριο για καταργήσεις, συγχωνεύσεις υγειονομικών Μονάδων και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ .
Εξάλλου στη διάρκεια της πανδημίας αποκαλύφθηκε ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα υγείας καθότι ο ιδιωτικός δεν έβαλε «πλάτη» έμεινε καθαρός και αμόλυντος, υποδεχόμενος ασθενείς άλλων παθήσεων εκμεταλλευόμενος τη μονοθεματική λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων.
Τα νοσοκομεία υποφέρουν από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Είναι ενδεχόμενο τον χειμώνα με τη συνάντηση γρίπης και κορωνοιού να καταλήξουν τα Νοσοκομεία πάλι σε μονοθεματική λειτουργία σε βάρος ασθενών άλλων παθήσεων με αναστολή χειρουργείων, θεραπειών, εξετάσεων κλπ.
Υπάρχει αυξητική τάση αποχωρήσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού από τα Νοσοκομεία λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και τους μισθούς πείνας που λαμβάνουμε. Οι λίστες χειρουργείων είναι διαχρονικές και απέραντες. Εν καιρώ πανδημίας αυξήθηκαν λόγω της μονοθεματικής λειτουργίας των νοσοκομείων και της διακοπής των τακτικών χειρουργείων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι μισθοί των υγειονομικών είναι χαμηλότεροι ή κοντά στο κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, συνυπολογίζοντας κανείς ότι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν 14 μισθούς και οι υγειονομικοί του ΕΣΥ λαμβάνουν 12 μισθούς κατ’ έτος, αφού καταργήθηκαν τα δώρα και το επίδομα αδείας. Με την ακρίβεια στα ύψη.
Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού κινδυνεύει να αποτύχει εάν δεν αναγκαστούν οι ιδιώτες γιατροί να ενταχθούν στο σύστημα. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 3.200 γιατροί εκ των οποίων οι 2.000 είναι από την πρωτοβάθμια περίθαλψη που αδυνατούν να ανταποκριθούν ως προσωπικοί ιατροί λόγω του αυξημένου όγκου δουλειάς στα Κέντρα Υγείας και τα κοντινά νοσοκομεία στα οποία συμμετέχουν στο εφημερειακό πρόγραμμα. Μόνο 1.200 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν παρότι οι αμοιβές είναι υπερδιπλάσιες από τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ!!!
Τα προβλήματα με την έλλειψη κλινών ΜΕΘ είναι διαχρονικό. Με βάση τα διεθνή στάνταρ θα πρέπει να λειτουργούν 3.500. Με εμφανείς ελλείψεις προσωπικού λειτουργούν 930. Πριν την πανδημία λειτουργούσαν 550. Ασφαλώς θα πρέπει να ενισχυθούν τα Νοσοκομεία με προσωπικό και να αυξηθούν περαιτέρω οι κλίνες ΜΕΘ για να μην ξαναζήσουμε τη δυσάρεστη κατάσταση το χειμώνα με δεκάδες διασωλεινωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ που οι πιθανότητες επιβίωση είναι ελάχιστες.
Με την έκδοση του καθηκοντολογίου 10.000 ΔΕ Νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται σε τμήματα πρώτης γραμμής ασκώντας νοσηλευτικά καθήκοντα σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών τους, αδρανοποιείται υποβιβαζόμενοι σε Βοηθοί Θαλάμου. Εξαιτίας αυτού επικρατεί μεγάλος αναβρασμός και αδιέξοδο στη λειτουργία των νοσοκομείων.
1η Σεπτεμβρίου 2022 έκλεισε ένα χρόνο το άδικο μέτρο των Αναστολών Εργασίας των υγειονομικών που στερεί από το ΕΣΥ τις υπηρεσίες 7.000 Υγειονομικών κατά χρονικά διαστήματα, χωρίς κανένα υγειονομικό όφελος.
Πάνω από ένα χρόνο βρίσκεται στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας το θετικό πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη που σύστησε το ίδιο το Υπουργείο για την ένταξή μας στα ΒΑΕ.
Πλέον των 30.000 Συμβασιούχων εργάζονται στα Νοσοκομεία, τις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας, το ΕΚΑΒ, την Πρόνοια, Επικουρικό προσωπικό μέσω του ΟΑΕΔ και άλλων συμβάσεων. Στα Νοσοκομεία εργάζονται 22.000 συμβασιούχοι με 45.000 κενές οργανικές θέσεις και χιλιάδες καταργημένες στις υπηρεσίες στήριξης.
Οι συμβασιούχοι αποτελούν το 40% του προσωπικού των Νοσοκομείων και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τα Νοσοκομεία πως θα λειτουργούν εάν απολυθούν. Θα πρέπει να αναληφθεί σοβαρή πολιτική πρωτοβουλία από όλο το πολιτικό σύστημα, να ξεπεραστούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια που επικαλούνται προκειμένου να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι υγειονομικοί και προνοιακοί υπάλληλοι. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Περίπου 100 εργαζόμενοι νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας απολύθηκαν από τις προνοιακές μονάδες μετά από 8 χρόνια δουλειάς με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων επειδή δεν συμπεριλήφθηκαν στους επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που συμμετείχαν με αυξημένη μοριοδότηση.
6.000 συνάδελφοι που εργάζονται με Συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) στις υπηρεσίες στήριξης καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση σταδιακά απολύονται.
Η κυβέρνηση δεν δίνει την δυνατότητα σύναψης νέων συμβάσεων εργασίας (ΣΟΧ) στα Νοσοκομεία τα οποία εκδίδουν διαγωνισμούς επιστροφής των εργολάβων και του εργασιακού μεσαίωνα, των εκβιασμών σε βάρος των εργαζομένων που εκπροσωπούν. Μεθοδεύεται η σταδιακή διολίσθηση των υπηρεσιών στήριξης στους εργολάβους.
Έφυγαν από τη ζωή 30 συνάδελφοι από τον κορωνοϊό και 50 νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ. 3.000 διαθέτουν πιστοποιητικό αναπηρίας και όλοι οι συνάδελφοι της πρώτης γραμμής πάνω από τα 25 χρόνια αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα. Χάνονται κάθε χρόνο αρκετοί συνάδελφοι από αυτοάνοσα νοσήματα και καρκίνο. Και όμως αρνούνται να θεσμοθετήσουν την επαγγελματική νόσο, το εργατικό ατύχημα με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται οι οικογένειές τους καμία παροχή από το κράτος. Αρνούνται ακόμη και την πρόσληψη ενός μέλους της οικογένειας στο Δημόσιο.
Δείτε την αναλυτική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ με αρ.πρωτ.479/13.10.2022

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

————

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΟΔΥ

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την εγκληματική της πολιτική στο χώρο της Υγείας. 3 χρόνια πανδημίας και επικαλείται ότι παίρνει “πρόσθετα μέτρα” για την “ενίσχυση” του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση δήθεν των “εκτάκτων” αναγκών της πανδημίας. Πρόσθετα μέτρα που δεν “προσθέτουν προσωπικό”. Την ίδια ώρα το κόστος ζωής ανεβαίνει δραματικά και τα μονοπώλια ενέργειας αυξάνουν τις τιμές  ληστεύοντας τους ήδη πενιχρούς μισθούς μας!
Οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ από το δικό μας μετερίζι, υπερασπιστήκαμε και υπερασπιζόμαστε τη δημόσια υγεία με τους χειρότερους όρους. Τρία χρόνια πανδημίας που υποτίθεται μας χειροκροτούσανε, τρία χρόνια – για κάποιους και 5 και περισσότερα – που υπερασπιζόμαστε την δημόσια υγεία σε πλατείες, σε hot spots προσφύγων- μεταναστών, σε νοσοκομεία, σε κέντρα υγείας, σε όλη την Ελλάδα από τον Έβρο ως τη Γαύδο, εξακολουθούν και μας κοροϊδεύουν. Το πρόγραμμα Philos 2 το οδήγησαν σε συρρίκνωση κάθε είδους, ανθρώπινου δυναμικού και μισθών, ενώ ουδέν νεότερο έχει επίσημα ανακοινωθεί για τους συναδέλφους των ΚΟΜΥ που έχουν χρηματοδότηση ως το τέλος του 2023 αλλά φροντίζουν και σε αυτούς να πετάνε το τυράκι της μονιμοποίησης.
Χωρίς την παροχή του αναγκαίου εξοπλισμού, φαρμάκων κλπ που είναι απαραίτητα για την παροχή υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας στις προσφυγικές δομές, χωρίς μάσκες, γάντια και μέριμνα για την συλλογή των μολυσματικών από τις ΚΟΜΥ, σε άθλιες συνολικά συνθήκες συνεχίζουμε να δουλεύουμε ως υγειονομικό προσωπικό ενός εργοδότη που όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις ευλογίες της κυβέρνησης και τη «συνεργασία» πολλών υπουργείων, έπαιξε στις πλάτες των
εργαζομένων το πιο βρώμικο παιχνίδι αναφορικά με τα χρωστούμενα δεδουλευμένα!

ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΑΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ!
ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΜΕ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ!

ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΦΙΜΩΣΟΥΝ…

Μαζί με τους υγειονομικούς ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ την Πέμπτη 20/09/2022, μαζί με όλο

το λαό ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ την Τετάρτη 09/10/2022 διεκδικώντας:
– ΑΜΕΣΗ καταβολή των δεδουλευμένων μας από τον Νοέμβριο του 2021
– ΑΜΕΣΗ μετατροπή των συμβάσεων μας σε αορίστου χρόνου, καθώς το σύνολο του
προσωπικού καλύπτει αποδεδειγμένα ΠΑΓΙΕΣ και ΔΙΑΡΚΕΙΣ ανάγκες
– Κανένας εργαζόμενος χωρίς το λιγότερο εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας
– Επαναφορά του 13 ου 14 ου μισθού με άμεση ισχύ από το δώρο Χριστουγέννων
– Άρση της αναστολής για τους ανεμβολίαστους συναδέλφους
– Σεβασμός της αξιοπρέπειάς μας: Τέλος στον αυταρχισμό και την αλαζονεία του
ΕΟΔΥ
– Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και του ΕΝΦΙΑ.

– Μείωσης της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50% και κατάργηση
των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.


 

Μοιραστείτε το άρθρο