Οι Ρώσοι κατέστρεψαν το 30% των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της Ουκρανίας

237Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο ουκρανός πρόεδρος καταγγέλλει την Ρωσία ότι έχει βάλει στο στόχαστρο τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ θα παράσχει στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας κατά των drones. Η ΕΕ εκταμίευσε δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε μακροοικονομική  βοήθεια στο Κίεβο. Ενώ η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε στο τέλος του μεταψυχροπολεμικού κόσμου και ο νέος θα κριθεί στην τεχνολογία.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν ενεργειακές υποδομές και ιδίως εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης σε όλη την ουκρανική επικράτεια, προκαλώντας διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης σε πολλές περιοχές της χώρας. Πολλοί εκτιμούν ότι επιδίωξη είναι να εξαναγκαστεί ο πληθυσμός σε φυγή και μετά οι ρωσικές δυνάμεις να εξαπολύσουν γενική επίθεση σε όλα τα μέτωπα, προς ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο καθεστώς του Κιέβου.

Στην πρωτεύουσα Κίεβο οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης στη μία όχθη της πρωτεύουσας. Ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί στην ανατολική πόλη του Χαρκόβου αλλά και στη νοτιοανατολική πόλη του Ντνίπρο έγιναν επίσης στόχοι. Σήμερα από το πρωί καταγράφονται εκρήξεις σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, στα βόρεια, ανατολικά και νότια της χώρας. Πλήγματα έχουν αναφερθεί από τις αρχές στις πόλεις: Κίεβο, Κριβίι Ριχ (ιδιαίτερη πατρίδα του ουκρανού προέδρου), Ντνίπρο, Χάρκοβο, Ζιτομίρ και Μικολάιβ, Σούμι. Πολλά από τα πλήγματα αναφέρεται ότι πραγματοποιούνται από ρωσικούς πυραύλους και όχι drones καμικάζι.

Οι ουκρανικές αρχές χαρακτηρίζουν «κρίσιμη» την κατάσταση σε ολόκληρη τη χώρα. Ο πρόεδρο της χώρας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε δραματικά ότι τις τελευταίες οκτώ ημέρες έχει καταστραφεί «το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας προκαλώντας μαζικές διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα». «Άλλο ένα είδος ρωσικών τρομοκρατικών επιθέσεων: στόχευση της ενέργειας και ζωτικής σημασίας υποδομών». Ενώ ο αναπληρωτής επικεφαλής του ουκρανικού προεδρικού γραφείου, Κίριλο Τιμόσενκο, ανέφερε είναι «αναγκαίο για ολόκληρη τη χώρα να προετοιμαστεί για την πιθανότητα διακοπών ρεύματος, νερού και θέρμανσης». «Περιμέναμε ότι η Ρωσία θα εντείνει τις επιθέσεις στις ενεργειακές εγκαταστάσεις και τις μη στρατιωτικές υποδομές και θα αυξήσει τον αστικό πόλεμο προς το φθινόπωρο και εδώ είμαστε ακριβώς με αυτό το σενάριο», δήλωσε στο BBC η ουκρανή βουλευτής Λέσια Βασιλένκο.

Ο ρωσικός στρατός επιβεβαίωσε σήμερα πως έπληξε ενεργειακές υποδομές της με μια νέα σειρά βομβαρδισμών. «Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνέχισαν να πλήττουν από αέρος και θαλάσσης με όπλα υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς τη στρατιωτική διοίκηση και τα ενεργειακά συστήματα της Ουκρανίας, καθώς και αποθήκες με πυρομαχικά και ξένης κατασκευής όπλα», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ημερήσια αναφορά του, διαβεβαιώνοντας ότι «επλήγησαν όλοι οι στόχοι».

Ο νέος διοικητής των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν, δήλωσε απόψε ότι η στρατιωτική κατάσταση είναι «τεταμένη», ιδίως στην περιοχή γύρω από τη Χερσώνα, στα νότια, όπου ετοιμάζεται εκκένωση πολλών περιοχών. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24, είπε ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εκκενώσει την πόλη της Χερσώνα. «Ο ρωσικός στρατός θα διασφαλίσει πάνω απ’ όλα την ασφαλή απομάκρυνση του πληθυσμού» από τη Χερσώνα όπου τα ουκρανικά πλήγματα εναντίον πολιτικών υποδομών «απειλούν άμεσα τη ζωή των κατοίκων». Μετά ότι «ορισμένοι πολίτες» θα απομακρυνθούν, επικαλούμενος τον «κίνδυνο» μιας επίθεσης από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ γνωστοποίησε σήμερα ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία προσανατολίζεται στην παροχή στην Ουκρανία συστημάτων αεράμυνας κατά των drones.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε σήμερα δόση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της έκτακτης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία. Έτσι, η συνολική υποστήριξη στην Ουκρανία έφτασε τα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα κεφάλαια διατέθηκαν στην Ουκρανία με τη μορφή δανείων με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, με μακροπρόθεσμη λήξη και με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Η Ρωσία δεν βλέπει «κανένα νόημα» να διατηρεί την ίδια διπλωματική παρουσία στη Δύση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοινώνοντας ότι η Μόσχα θα επικεντρωθεί πλέον στην Ασία και την Αφρική. «Δεν υπάρχει κανένα νόημα και καμία διάθεση, ασφαλώς, να διατηρηθεί η ίδια παρουσία σε δυτικές χώρες», είπε ο Λαβρόφ.   «Η Ευρώπη αποφάσισε να μας αποκλείσει, να αναστείλει κάθε οικονομική συνεργασία» με τη Μόσχα. Τι να κάνουμε; Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τους άλλους να μας αγαπήσουν».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε στο τέλος του μεταψυχροπολεμικού κόσμου, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ανέφερε ότι η τεχνολογία καθορίζει πλέον τον ανταγωνισμό μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων. «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής. Ο μεταψυχροπολεμικός κόσμος έφτασε στο τέλος του και υπάρχει ένας έντονος ανταγωνισμός σε εξέλιξη για να διαμορφωθεί αυτό που θα ακολουθήσει. Και στην καρδιά αυτού του ανταγωνισμού βρίσκεται η τεχνολογία. Η τεχνολογία θα ανανεώσει με πολλούς τρόπους τις οικονομίες μας. Θα μεταρρυθμίσει τους στρατούς μας. Θα αναδιαμορφώσει τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Και επομένως είναι βαθιά πηγή εθνικής δύναμης».

Μοιραστείτε το άρθρο