Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν την ουκρανική επικράτεια και οι Αμερικανοί ανησυχούν για αλλαγή πολιτικής Ευρωπαίων

235Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Τριάντα διαφορετικές περιοχές ανά την ουκρανική επικράτεια χτυπήθηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Σφοδρές μάχες στο Ντονέτσκ και την Χερσώνα. Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για πιθανή αλλαγή πολιτικής σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Φιλικά προς την Μόσχα κράτη καλούν πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. 9.000 ρώσοι στρατιώτες εγκαθίστανται στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία.

Τις ανησυχίες των Δυτικών έχουν προκαλέσει οι αντιδράσεις μέσα σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου αισθητές γίνονται οι επιπτώσεις από τις ακολουθούμενες πολιτικές, που έχουν φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που στόχευαν. Οι κυρώσεις κάθε άλλο παρά έπληξαν τη ρωσική οικονομία. Αντίθετα όμως, οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που πλήττονται από τον ενεργειακό πόλεμο που έχει ξεσπάσει, με τις αντιδράσεις της Ρωσίας στα μέτρα των Δυτικών. Ως επακόλουθο έρχονται πολιτικές διαφοροποιήσεις, κάτι που φαίνεται σε εκλογικά αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν δήλωσε ότι: «Ο Πούτιν ήθελε να διχάσει το ΝΑΤΟ… Κοιτάξτε τι συνέβη στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας: η Πολωνία αντέχει, αλλά πώς βλέπετε την Ουγγαρία; Κοιτάξτε, δε, τι συνέβη πρόσφατα στην Ιταλία κα την Ισπανία».

Την ίδια ώρα, τα δυτικά κέντρα επισημαίνουν οδηγίες κάποιων κρατών προς τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία. Πρόκειται για την Κίνα, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν, τη Κιργιζία, την Αίγυπτο, την Σερβία – όλες τους χώρες με ηγεσίες φιλικές προς την Ρωσία. Κάτι που προκαλεί το ερώτημα: Τι ξέρουν ότι επίκειται τώρα,… οκτώ σχεδόν μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και του πολέμου στην Ουκρανία.

Τριάντα διαφορετικές περιοχές ανά την ουκρανική επικράτεια χτυπήθηκαν σήμερα από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό. Τα πυρά των ρωσικών δυνάμεων δέχθηκαν: η πρωτεύουσα Κίεβο στα κεντρικά, Ντονέτσκ και Σούμι στα ανατολικά, Χερσώνα, Ζαπορίζια και Νικόπολη στο νότο. Η Ρωσία αναφέρει ότι συνεχίζει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον στρατιωτικών και ενεργειακών στόχων στην Ουκρανία κάνοντας χρήση όπλων υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς.

Σφοδρές μάχες μαίνονται γύρω από δύο πόλεις στα βόρεια της περιφέρειας Ντονέτσκ, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.«Οι κύριες εστίες μάχης στο Ντονμπάς είναι το Σολεντάρ και το Μπαχμούτ», είπε στη νυκτερινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του, τονίζοντας πως: «Πολύ σφοδρές μάχες μαίνονται εκεί». Η πόλη Μπαχμούτ είναι ο επόμενος στόχος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην αργή προώθησή τους στα βόρεια του Ντονέτσκ από τότε που κατέλαβαν τις κύριες βιομηχανικές πόλεις Λισιτσάνσκ και Σεβεροντονέτσκ το καλοκαίρι.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του απώθησαν τις προσπάθειες των ουκρανικών στρατευμάτων να προελάσουν στο Ντονέτσκ (ανατολικά), τη Χερσώνα και το Μικολάιβ (νότια), υποστηρίζοντας ότι επέφερε σημαντικές απώλειες στον εχθρό.

Τους 9.000 φθάνουν οι ρώσοι στρατιώτες που θα σταθμεύουν στην Λευκορωσία ως μέρος μια περιφερειακής δύναμης που συγκροτούν οι δύο χώρες για την προστασία των λευκορωσικών συνόρων, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας. Όπως έχει γνωστοποιήσει ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο, αυτή η «κοινή δύναμη» θα αναπτυχθεί στα ουκρανικά σύνορα, αφού δέχεται απειλές από την Ουκρανία και τη Δύση.

Μοιραστείτε το άρθρο