Οι ΝΑΤΟϊκοί σπεύδουν προς υποστήριξη του Κιέβου, δεχόμενοι ότι βρίσκονται σε σύγκρουση με την Ρωσία

231Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το σαμποτάζ στους αγωγούς και επιδιώκουν να σπάσουν τους δεσμούς Ρωσίας – Ευρώπης προς όφελός τους, είπε ο ρώσος πρόεδρος. Όπως επίσης κι ότι: αν η Ευρώπη θέλει μπορεί να προμηθευτεί φυσικό αέριο από τον Nord Stream 2. Το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο της ΕΕ. Την ίδια ώρα, ο ουκρανός πρόεδρος δηλώνει ότι θα χρειαστούν 38 δισ. δολάρια για να καλυφθεί ο προϋπολογισμός της χώρας.

«Ύψιστη προτεραιότητα του ΝΑΤΟ είναι η προμήθεια στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», είπε ο γενικός γραμματέας της Βοερειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, συνοψίζοντας τα όσα συζητήθηκαν σήμερα στη συνάντηση των 40 υπουργών Άμυνας των κρατών του ΝΑΤΟ και της αμερικανοκαθοδηγούμενης Ομάδας Επαφής για την Ουκρναία που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες. Όπως έγινε γνωστό σε αυτό θα επικεντρωθεί η στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου. Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στην Ουκρανία πυραύλους επιφανείας-αέρος αξίας 14.5 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Γερμανία θα δώσει επιπλέον οβιδοβόλα Howitzer και πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραυλικά συστήματα Mars II.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σήμερα αναπληρωτής πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας ξαναχτύπησε με δηλώσεις του καταφερόμενος ακόμη μια φορά κατά της Δύσης και λέγοντας ότι η πιθανότητα αποστολής πυραυλικών συστημάτων MLRS στο Κίεβο θα οδηγήσει σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Ο ταχύτερος δρόμος για να κλιμακωθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία και να εξελιχθεί σε μη αναστρέψιμο παγκόσμιο πόλεμο, είναι να προμηθεύσει κανείς τους ψυχοπαθείς στο Κίεβο με πυραύλους MLRS» έγραψε στον λογαριασμό του στο Telegram. «Η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ πως μία νίκη της Ρωσίας θα σήμαινε ήττα για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι άμεση επιβεβαίωση πως το μπλοκ συμμετέχει στον πόλεμο κατά της χώρας μας. Όπως λένε, δεν ήταν και ό,τι πιο έξυπνο, αλλά δήλωση από αγνή καρδιά. Ένας ειλικρινής Νορβηγός επιτέλους ομολόγησε», έγραψε ο Μεντβέντεφ.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν ότι θα ενισχύσουν οικονομικά το Κίεβο με 4.5 δισεκατομμύρια δολάρια προς υποστήριξη του προϋπολογισμού της χώρας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θα χρειαστούν 38 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλυφθεί το εκτιμώμενο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Μιλώντας διαδικτυακά σε ένα φόρουμ, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, είπε ότι η χώρα του χρειάζεται 17 δισ. δολάρια για να ανοικοδομήσει τα κατεστραμμένα σπίτια, τα σχολεία και τις κρίσιμες υποδομές, 2 δισ., σε στοχευμένες πιστώσεις, για να αποκαταστήσει τις υποδομές του ηλεκτρικού δικτύου και τουλάχιστον 5 δισ. για την αγορά φυσικού αερίου και άνθρακα. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ουκρανία θα επιδιώξει να ενταχθεί σε ένα δανειακό πρόγραμμα του ΔΝΤ ύψους έως και 20 δις. δολαρίων.

Στον ενεργειακό πόλεμο… Το σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 αποτελεί πράξη διεθνούς τρομοκρατίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τις επιθέσεις. Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Ρωσία είναι σε θέση να προμηθεύσει με φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 2. Είναι «προφανές» ότι η δολιοφθορά έγινε από τον μοναδικό παράγοντα που μπορεί να επωφεληθεί. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διακόψουν όλους τους δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης και να αποδυναμώσουν το βιομηχανικό δυναμικό της Ευρώπης. «Ο υπολογισμός πίσω από αυτό ήταν αρκετά κυνικός, για να μπλοκάρει και να καταστρέψει τις φθηνές πηγές ενέργειας και να στερήσει από εκατομμύρια νοικοκυριά και βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικό αέριο, θερμότητα, ενέργεια και άλλους πόρους».

Ο Πούτιν είπε ότι είναι δυνατό να επισκευαστούν οι αγωγοί, και τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει αέριο μέσω του Nord Stream 2, μέσω της γραμμής που είναι ασφαλής. Το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο της ΕΕ για το αν θέλει να της παρέχεται φυσικό αέριο μέσω αυτής, ανέφερε. «Η μοίρα του Nord Stream θα πρέπει να αποφασιστεί από τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι εφικτό να επιδιορθωθούν οι ζημιές στους αγωγούς», ανέφερε στο φόρουμ Russian Energy Week. Ο ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει τις προμήθειες φυσικού αερίου του Nord Stream προς τη Μαύρη Θάλασσα και να δημιουργήσει ακόμη και έναν σημαντικό κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία.

Το Βερολίνο απάντησε διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος είπε ότι η Γερμανία δεν θα πάρει ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 2, αλλά αν η Ρωσία θέλει να επαναλάβει τις παραδόσεις αερίου, μπορεί να το κάνει μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα αναγνωρίζουν ρωσικά διαβατήρια που εκδόθηκαν σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας Βιτ Ρακούσαν, προεδρεύουσας της ΕΕ αυτό το εξάμηνο. Το ίδιο θα ισχύει για έγγραφα που εκδίδονται στις αποσχισθείσες δημοκρατίες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας στη Γεωργία.

Μοιραστείτε το άρθρο