Κάλεσμα αλληλεγγύης για τους Τούρκους κρατούμενους, Τετάρτη 12/10 στις 9:00 στα δικαστήρια Ευελπίδων

Οι τούρκικες φυλακές είναι γνωστές για τις άθλιες συνθήκες κράτησης, τα βασανιστήρια και το καθεστώς εξαίρεσης πολιτικών κρατουμένων. Ένα καθεστώς που ξεκινάει από δίκες με κατασκευασμένα στοιχεία και μάρτυρες-ρουφιάνους. Ξεδιπλώνεται σε βαριές ποινές κάθειρξης και συνεχή επιβολή πειθαρχικών ποινών, με απαγορεύσεις βιβλίων και επισκεπτηρίων. Αποκορύφωμα του καθεστώτος αυτού αποτελούν οι αρνήσεις αποφυλακίσεων σε εκατοντάδες άρρωστους (και καρκινοπαθείς) πολιτικούς κρατούμενους και κρατούμενες, οι οποίοι/οποίες δολοφονούνται εκδικητικά από το τουρκικό κράτος μέσα στα κελιά.

Απέναντι σε αυτή τη συνθήκη εναντιώθηκαν η Sibel Balaç και ο Gökhan Yıldırım ξεκινώντας απεργία πείνας μέχρι θανάτου. Ο Gökhan Yıldırım ύστερα από 255 ημέρες απεργίας πείνας, στα 38 κιλά και με δυσκολίες ακόμα και στο βάδισμα, δικαιώθηκε και διέκοψε την απεργία πείνας. Η Sibel Balaç, ξεκινώντας απεργία πείνας στις 19 Δεκέμβρη του 2021, συνεχίζει και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο παρά τη θέλησή της και με την υγεία της να βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, καθώςέχει φτάσει στα 35 κιλά, έχουν πρηστεί και μαυρίσει τα άκρα της και δεν μπορεί να περπατήσει. Ένα από τα κεντρικά αιτήματα της απεργίας αυτής είναι η αποφυλάκιση των αρρώστων κρατουμένων. Απεργία πείνας μέχρι θανάτου ξεκίνησε και ο επαναστάτης κρατούμενος Ileri Kızılaltun, στις 15 Αυγούστου 2022, με τα ίδια αιτήματα. Παρότι κι αυτός απελευθερώθηκε, συνεχίζει και εκτός φυλακής την απεργία αυτή μέχρι την απελευθέρωση της Sibel Balaç. Το τουρκικό κράτος και οι μηχανισμοί του εξακολουθούν να βασανίζουν την Sibel Balaç – και τον σύντροφο που της συμπαραστέκεται- καθυστερώντας την έκδοση της απόφασης απελευθέρωσής της και θα είναι υπεύθυνοι για την όποια εξέλιξη της υγείας της, καθώς και της ίδιας της ζωής της που πλέον απειλείται άμεσα.

Η συνεργασία του ελληνικού και του τούρκικου κράτους σε επίπεδο “αντιτρομοκρατικής” πολιτικής και δράσης μετράει πολλές δεκαετίες και έχει σφυρηλατηθεί πάνω στις πλάτες δεκάδων αγωνιστών και αγωνιστριών, με συλλήψεις, εκδόσεις κρατουμένων και βασανιστήρια. Τελευταίο παράδειγμα οι 11 αγωνιστές και αγωνίστριες από την Τουρκία που κρατούνται στις ελληνικές φυλακές, αριθμώντας συνολικά 333 έτη κάθειρξης μετά από μία δίκη παρωδία. Μια δίκη στην οποία το ελληνικό κράτος όχι μόνο δεν επέτρεψε να ακουστεί η φωνή τους, αλλά σχεδίασε και τον ξυλοδαρμό τους μέσα στη δικαστική αίθουσα. Στις 16/11 ξεκινάει το εφετείο της υπόθεσης όπου οι 11 πολιτικοί/ες κρατούμενοι/ες θα δώσουν εκ νέου την μάχη για τη ζωή και την ελευθερία τους.

Η διεθνιστική αλληλεγγύη είναι η δική μας απάντηση απέναντι στην κρατική τρομοκρατία από όποια πλευρά του Αιγαίου και αν αυτή προέρχεται. Η θέση μας είναι δίπλα στους αγωνιστές και αγωνίστριες αυτού του κόσμου, σε όποιον και όποια αντιστέκεται ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση. Στεκόμαστε αλληλέγγυα στον αγώνα των συντρόφων/ισσών από την Τουρκία, καθώς και στην απεργία πείνας των Τούρκων πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα από 7 Οκτώβρη, που διεξάγεται στα πλαίσια της νέας πολιτικής δίκης που θα αρχίσει σε ένα μήνα στα δικαστήρια των φυλακών κορυδαλλού.

Στο πλαίσιο των δράσεων αλληλεγγύης και αντιπληροφόρησης που η συνέλευση αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, διωκόμενους και φυγόδικους αγωνιστές έχει σκοπό να υλοποιήσει, συντρόφισσες και σύντροφοι βρέθηκαν την Τετάρτη 5/10 στα κεντρικά γραφεία της Turkish Airlines, του κολοσσού των τουρκικών αερογραμμών, στην Ελλάδα, στην λεωφόρο ποσειδώνος 77. Οι τουρκικές αερογραμμές ανήκουν κατά τα ¾ στο τουρκικό κράτος, αποτελώντας ένα από τα ισχυρά κεφάλαιά του αλλά και μια από τις βασικές «βιτρίνες» του προς τον έξω κόσμο.

Μετά το πέρας της παρέμβασης, 5 συντρόφισσες / σύντροφοι προσήχθησαν και αφού τους απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της απείθειας, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της φθοράς ξένης περιουσίας, συνελήφθησαν. Τα τρία πλημμελήματα για μια τέτοιου είδους παρέμβαση, μαρτυρά την ιδιαίτερη «ευαισθησία» του ελληνικού κράτους στα θέματα που αφορούν τους πολιτικούς κρατούμενους που προέρχονται από το ριζοσπαστικό κίνημα της Τουρκίας και το κίνημα αλληλεγγύης στην Ελλάδα. Ακόμα και σε μια συγκυρία που οι πολεμικές μηχανές των δυο κρατών εμφανίζονται να ζεσταίνονται, η συντονισμένη πολιτική του «πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας» συνεχίζει να αποτελεί έναν αδιατάρακτο πυλώνα συνεργασίας

Οι 5 συντρόφισσες/σύντροφοί μας, μετά και την αναβολή που διέταξε το δικαστήριο, θα δικαστούν την Τετάρτη 12/10, 9:00 στην Ευελπίδων. Καλούμε τον κόσμο του αγώνα, να γεμίσει και πάλι την δικαστική αίθουσα και να σταθεί αλληλέγγυος στις συντρόφισσες και τους συντρόφους που δικάζονται, καθώς και στον αγώνα των πολιτικών κρατουμένων από την Τουρκία.

ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ, Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ Sibel Balaç, Ileri Kızılaltu

ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΑΡΡΩΣΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ 11 ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ (ΕΦΕΤΕΙΟ 16/11)

Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές

Μοιραστείτε το άρθρο