Διεκδικούμε το δικαίωμα για αξιοπρεπή κατοικία: Σπίτι-Ενέργεια-Νερό-Επικοινωνία

Διεκδικούμε το δικαίωμα για αξιοπρεπή κατοικία: Σπίτι-Ενέργεια-Νερό-Επικοινωνία

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Κατοικίας, μέλη της Πόλης Ανάποδα πραγματοποιήσαν παρέμβαση ενάντια στην ανεξέλεγκτη αύξηση των ενοικίων. Την ώρα που ο δήμαρχος Ζέρβας διεξάγει την προεκλογική του φιέστα, χωρίς να έχει πάρει εδώ και 3 χρόνια το παραμικρό μέτρο για την προστασία των ενοικιαστών, θεωρήσαμε σημαντικό να αναδείξουμε το σοβαρό αυτό ζήτημα και να συλλέξουμε δεκάδες νέες υπογραφές ως μέτρο πίεσης. Ακολουθεί η ανακοίνωσή μας:

Η πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως «Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας» για να υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα ότι η διαβίωση σε μία αξιοπρεπή κατοικία είναι δικαίωμα όλων. Είθισται σε παγκόσμιες ημέρες τα δημόσια πρόσωπα που ασκούν πολιτικές να τοποθετούνται μέσω κάποιας ανακοίνωσης ή συμβολικής ημερίδας ευχόμενοι να πάνε τα πράγματα καλύτερα. Κάτι που φυσικά ξεχνάνε για όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Παρεμπιπτόντως αυτήν την παγκόσμια ημέρα την ξέχασαν τελείως!

Από την άλλη μεριά, εμείς που βιώνουμε τις συνέπειες της ακρίβειας και της αλματώδους αύξησης των ενοικίων τα τελευταία χρόνια, που χρειαζόμαστε το μισό μισθό για το ενοίκιο και τον άλλο μισό για να φωτίσουμε και να ζεστάνουμε το σπίτι, να μαγειρέψουμε, να πλύνουμε πιάτα και ρούχα και να κάνουμε μπάνιο, θυμόμαστε κάθε μέρα πως η πρόσβαση σε αξιοπρεπή και οικονομικά προσιτή κατοικία είναι δικαίωμα που πλέον δεν προστατεύεται ούτε από το κεντρικό Κράτος ούτε από τον Δήμο.

Ως Πόλη Ανάποδα από τη σύστασή μας ορίσαμε ως κεντρική πτυχή του προγράμματός μας το ζήτημα της στέγης· μια από τις πρώτες μας δράσεις μάλιστα αφορούσε τον περιορισμό της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης (τύπου Airbnb). Σε αυτό το πλαίσιο τον Δεκέμβριο του 2019 ξεκινήσαμε καμπάνια συλλογής υπογραφών με απαίτηση να λάβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση των περιορισμών όπως προβλέπει ο ίδιος ο Νόμος 4472/17 (άρθρο 111, παρ. 8 ). Η καμπάνια μας τότε δυστυχώς διακόπηκε από την πανδημία. Οι εκατοντάδες υπογραφές όμως που είχαν ήδη συλλεγεί κατατέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο όπως υποχρεούνταν πραγματοποίησε -έστω και δύο χρόνια μετά- ειδική συνεδρίαση για το θέμα. Δεν πήρε θέση όμως στο συγκεκριμένο θέμα ούτε και κάποια απόφαση που θα βοηθούσε τους κατοίκους στο ζήτημα της στέγασης, πέρα από την ανακοίνωση ενός πιλοτικού έργου για 30 κοινωνικές κατοικίες. Μάλιστα, ο Δήμαρχος δεν ντράπηκε να διαδώσει ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά από δική του πρωτοβουλία (δείτε σχετικό βίντεο εδώ και διαβάστε την περιγραφή του).

Το ζήτημα κάπου εκεί ξεχάστηκε για τη δημοτική αρχή Ζέρβα. Ενδεικτικό της αντιμετώπισης του προβλήματος της έλλειψης αξιοπρεπούς και προσιτής κατοικίας από τον κο Ζέρβα είναι το γεγονός πως δεν πραγματοποίησε ούτε αυτό που είθισται να κάνει, δηλαδή μια απλή ανακοίνωση για την παγκόσμια ημέρα. Είναι ξεκάθαρο πως για τη δημοτική αρχή δεν υφίσταται πρόβλημα ή ότι η έλλειψη κατοικιών με λογικό ενοίκιο είναι η παράπλευρη απώλεια της ανάπτυξής τους. Τι να πει όταν διακηρυγμένος και βασικός της στόχος είναι να τουριστικοποιήσει επιπλέον το κέντρο της Θεσσαλονίκης; Τι να πει για το δικαίωμα στη στέγη όταν γνωρίζει πως το σχέδιό του για την πόλη δεν περιλαμβάνει το δικαίωμα στην κατοικία, αλλά αντιθέτως τη μετατροπή του κέντρου σε ένα πεδίο κερδοφορίας στο οποίο οι κάτοικοί του δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά; Τι να πει για τους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς και τις ανατιμήσεις στην ενέργεια όταν κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη σύγκρουση με την αγαπημένη του κυβέρνηση της ακρίβειας και της παράδοσης όλων των δημόσιων αγαθών στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα;

Εμείς ξαναθέτουμε το ζήτημα των ενοικίων συνολικά στο επίκεντρο της κουβέντας, επανεκκινούμε την καμπάνια μας που διακόπηκε από την πανδημία. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως το ζήτημα των ενοικίων δεν εξαντλείται στον περιορισμό της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης και πως απαιτούνται και άλλα μέτρα. Επαναλειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, ενίσχυση του θεσμού φοιτητικής εστίας, παροχής κατοικιών σε ανέργους και σε ευάλωτες  κοινωνικές ομάδες, αξιοποίηση των κενών διαμερισμάτων, πρόνοια για όλους και όλες, έλεγχο στα ενοίκια στην αγορά κατοικίας, προστασία της κατοικίας από πλειστηριασμούς είναι κάποια βασικά. Όσο όμως συνεχίζει τα λειτουργεί ανεξέλεγκτα και χωρίς περιορισμούς η βραχυπρόθεσμη μίσθωση, ακόμα και σε περιοχές που το πρόβλημα εύρεσης μόνιμης κατοικίας έχει οξυνθεί σε επικίνδυνο βαθμό, όλα τα παραπάνω θα αποτελούν απλώς διακηρυκτικούς στόχους, καθώς η μη ρύθμιση της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης αποτελεί επιλογή που θέλει να δώσει το σήμα στην αγορά πως εδώ τα σπίτια είναι εμπόρευμα και μόνο και πως έχουν χάσει πλήρως το χαρακτήρα δικαιώματος, ότι δηλαδή οι επενδυτές είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν.

Ως Πόλη Ανάποδα θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου για να υπάρξει οικονομικά προσιτή και αξιοπρεπής κατοικία για όλους και για όλες. Γιατί πρέπει να μπει φρένο στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις του κόστους διαβίωσης, των ενοικίων, της ενέργειας, των ανατιμήσεων. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να κωφεύει αναπαράγοντας γενικά πως έρχεται δύσκολος χειμώνας. Δύσκολοι θα είναι πολλοί χειμώνες αν δεν αντισταθούμε τώρα. Γι’ αυτό, εκτός από το ζήτημα που θα θέσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συμβάλουμε όπου και όπως μπορούμε σε πρωτοβουλίες κατοίκων, στην οργάνωση καμπάνιας σε γειτονιές, στην ανάπτυξη δικτύων αλληλεγγύης ενάντια σε εξώσεις και κοψίματα ρεύματος και στο άνοιγμα της συζήτησης για τη δημιουργία συλλόγου ενοικιαστών για την προστασία από τις ξέφρενες αυξήσεις μισθωμάτων.

Μπορείτε να υπογράψετε ηλεκτρονικά την καμπάνια εδώ.

ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ – ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Για ένα Ανάποδο Πρόγραμμα

Τι αλλαγές χρειάζεται η πόλη μας για να ανασάνει; Ποιους ελεύθερους χώρους, ποια μέσα μεταφοράς, ποια μέτρα για το κυκλοφοριακό; Τι μπορεί να γίνει για να βρίσκουμε αξιοπρεπή στέγη σε λογική τιμή; Μπορεί ο Δήμος να κάνει κάτι για την ανεργία; Μπορεί να ανακουφίσει τους φτωχούς; Πώς θα δημιουργήσουμε νέους χώρους πολιτισμού; Γιατί δεν προχωράνε ούτε τα πιο στοιχειώδη, όπως οι δημόσιες βρύσες;

Μετά από άλλη μια χαμένη τετραετία, που μας έφερε μόνο στεναχώρια και ντροπή για την πόλη μας, τον Οκτώβρη του 2023 θα βρεθούμε ξανά μπροστά στην κάλπη των δημοτικών εκλογών. Οι κυρίαρχες παρατάξεις θα ξεκινήσουν την προετοιμασία τους, με τον συνηθισμένο τρόπο: πρώτα, κάποιοι τοπικοί πολιτευτές θα διαγκωνιστούν (ή, ελλείψει προσφορών, μπορεί και να υποχρεωθούν) για να πάρουν το χρίσμα από τα κόμματα εξουσίας. Μόλις χρισθεί, ο Υποψήφιος θα φτιάξει την «ομάδα του», θα καταρτίσει το «ψηφοδέλτιο του» και θα δώσει ένα ευφάνταστο όνομα στην ανύπαρκτη παράταξη του. Στη συνέχεια, θα πληρώσει κάποιους επικοινωνιολόγους για να συντάξουν ένα πολύχρωμο φυλλάδιο που θα αποτελεί το «πρόγραμμά του» και θα ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία, δηλαδή τη διαφήμιση του εαυτού του.

Εμείς λέμε να το κάνουμε πάλι ανάποδα. Όπως και πριν από 4 χρόνια, πιστεύουμε ότι το πρώτο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι ένα πρόγραμμα. Βέβαια, αυτή τη φορά δεν ξεκινάμε από το μηδέν, αφού με την ίδρυση του σχήματός μας, είχαμε συντάξει τις πρώτες βασικές μας θέσεις. Πάνω σε αυτές, με όλα τα κενά, τις παραλείψεις και τα λάθη τους, στηρίξαμε την παρέμβασή μας. Τα τέσσερα χρόνια εμπειρίας μας μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, μας βοήθησαν να τις εμπλουτίσουμε ή να τις διορθώσουμε. Σήμερα όμως κατανοούμε ότι οι δικές μας δυνάμεις, οι δικές μας γνώσεις, δεν αρκούν για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η πόλη μας.

Απευθύνουμε λοιπόν το παρόν κάλεσμα σε συλλογικότητες και πρόσωπα, σε ερευνητές κι ερευνήτριες, σε ανθρώπους από κινήματα ή σωματεία, σε εργαζόμενες ή επαγγελματίες, σε κάθε συμπολίτη και συμπολίτισσά μας που έχει σχετική γνώση κι εμπειρία, σε αυτόν και αυτή που απλά νοιάζεται και θέλει να συμμετέχει, να μελετήσει και να αναζητήσει λύσεις για τα ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή μας σε αυτή την πόλη: από τις μεταφορές ως τον αθλητισμό και από τη ρύπανση ως την ανάδειξη της ιστορίας.

Τους καλούμε να συντάξουμε από κοινού ένα νέο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που θα υπερβαίνει τα όρια και τις δυνατότητες της δικής μας παράταξης, θα αξιοποιεί τη συγκεντρωμένη γνώση και τα καλύτερα παραδείγματα και τελικά θα αποτυπώνει τις ελπίδες, τις ανάγκες, τις επιθυμίες μας, τις καλύτερες ιδέες για την πόλη μας. Ένα πρόγραμμα συνεκτικό και ριζοσπαστικό, που δεν θα φοβάται να συγκρουστεί ανοιχτά με τα ιδιωτικά συμφέροντα. Ένα πρόγραμμα τεκμηριωμένο, που θα αποδεικνύει τη δυνατότητα των αλλαγών που χρειάζεται αυτή η πόλη.

Η πρόσκληση αυτή δεν απευθύνεται μόνο στα μέλη του σχήματος και δεν συνδέεται υποχρεωτικά με τη συμμετοχή στο σχήμα ή τη συστράτευση μαζί του στις εκλογές –επιλογές που είναι για εμάς πάντα καλοδεχούμενες, αφού το σχήμα μας παραμένει πάντα ανοιχτό σε όσους κι όσες μοιράζονται τις βασικές μας αρχές. Αυτό στο οποίο καλούμε είναι να μοιραστούμε μια δουλειά συγκεκριμένη και αναγκαία για την πόλη: να συνενώσουμε τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τη φαντασία μας για τους κοινούς σκοπούς μιας πόλης βιώσιμης και αλληλέγγυας. Όσοι και όσες συμμετέχουν σε αυτή την κοινή δουλειά δεν δεσμεύονται πολιτικά από το σχήμα, όπως εξάλλου και το σχήμα δεν δεσμεύεται από αυτούς.

Αυτό στο οποίο δεσμευόμαστε εμείς είναι να υπηρετήσουμε αυτό το πρόγραμμα μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Συνεχίζοντας δηλαδή την ανάποδη από την συνηθισμένη πορεία, πάνω σε αυτό το πρόγραμμα θα συγκροτήσουμε την παρέμβασή μας για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, για να συγκροτήσουμε στη συνέχεια ένα ριζοσπαστικό ψηφοδέλτιο με ισχυρή προγραμματική βάση και μόνο στο τέλος αυτής της πορείας να επιλέξουμε τις κατάλληλες για αυτό εκπροσωπήσεις.

Η Πόλη Ανάποδα

E-mail επικοινωνίας: [email protected]

 

Μοιραστείτε το άρθρο