Κ. Παπαδάκης στο infolibre: Απαραίτητη η παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος μέσα και έξω από το δικαστήριο.

ΦΩΤΟ ΤΟΥ INFOLIBRE: Η μεγαλειώδης αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο Αθηνών τη μέρα που το δικαστήριο αποφάσισε και  καταδίκασε τη Χ.Α. ως εγκληματική οργάνωση.


Παρασκευή 7 Οκτωβρίου. Δύο χρόνια από την εμβληματική καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, η οποία όπως σημειώνει ο εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης, στο παρακάτω σχόλιό του για το infolibre, έθεσε τέρμα στην ατιμωρησία της φασιστικής ακροδεξιάς εγκληματικής βίας στην Ελλάδα. Η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα έδωσε το στίγμα της ημέρας και μέσα από την προκλητική στάση του Κ. Πλεύρη ουσιαστικά αποκαλύπτει τον πραγματικό ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης.

Σημαντική παραμένει η παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος μέσα και έξω από το δικαστήριο, ώστε να πάμε και τη δίκη αυτή μέχρι το τέλος και να νικήσουμε, τονίζει ο Κ. Παπαδάκης και σημειώνει ότι πρόκειται για μία υπόθεση “του αντιφασιστικού κινήματος και της κοινωνίας και όχι μόνο των δικηγόρων. Είναι μία υπόθεση κατά την οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, ότι καμία δικαιοσύνη δεν απονέμεται, κατακτιέται από την δικαστική εξουσία “.

Αναλυτικά η δήλωση του Κώστα Παπαδάκη

Βρισκόμαστε στην πέμπτη δικάσιμο της δίκης. Η ακροαματική διαδικασία άρχισε χωρίς να προηγηθούν ανατροπές, νομικές ενστάσεις, βαρύγδουπες αντιρρήσεις κατά της παράστασης πολιτικής αγωγής και άλλα τα οποία είχαν εξαγγείλει ότι θα κάνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα έδωσε το στίγμα στη σημερινή ημέρα, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι φορτισμένη γιατί συμπίπτει με τη μεγάλη επέτειο των δύο χρόνων από την έκδοση της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης, η οποία έθεσε τέρμα στην ατιμωρησία της φασιστικής ακροδεξιάς εγκληματικής βίας στην Ελλάδα. Αυτό το κεκτημένο όμως δεν είναι οριστικό γιατί το εφετείο είναι ανοικτό απέναντι σε όλα τα ενδεχόμενα κι αυτή τη φορά οι ναζιστές δεν θα υποτιμήσουν αλλά θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις νομικές και πολιτικές δυνατότητες που έχουν. Για αυτό και κόσμος του κινήματος δεν θα πρέπει να επαναπαυτεί. Πρέπει όπως ήταν σήμερα μαζική η παρουσία του μέσα και έξω από το δικαστήριο να είναι σε κάθε δικάσιμο.

Η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα ήταν συγκλονιστική και ανέδειξε ότι το κίνητρο της δολοφονίας του γιου της ήταν ο ναζισμός. Η αντιφασιστική του δράση αποτελούσε εμπόδιο στην προέλαση της ισχύος της Χρυσής Αυγής στην περιοχή. Αφηγήθηκε συγκλονιστικά περιστατικά, που ξεκινάνε από τη συνάντησή της με τους γιατρούς με τον Παύλο στο νεκροτομείο και τον τρόπο με τον οποίο τους περιέγραψαν οι γιατροί το επαγγελματικό χτύπημα του Ρουπακιά. Η περιγραφή του περιστατικού μέχρι τη δολοφονία, ο τρόπος με τον οποίο τον προσέγγισε ο Ρουπακιάς και κυρίως η ανάδειξη των οργανωμένων χαρακτηριστικών της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής και τη προέλευσή της από τον ναζισμό. Ήταν μία κατάθεση η οποία ακόμη αναφέρθηκε στους τραμπουκισμούς και στις βιαιοπραγίες των χρυσαυγιτών στη διάρκεια της πρωτόδικης δίκης και στον Κορυδαλλό με τους μάρτυρες που ξυλοκοπήθηκαν την πρώτη ημέρα και κατέληξαν στο νοσοκομείο, τους φίλους του Φύσσα, τα επανειλημμένα επεισόδια, βιαιοπραγίες και απειλές που υπήρξαν στον χώρο του ακροατηρίου από υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, κατονόμασε ορισμένους από αυτούς, δείχνοντας ότι υπάρχουν πολλά ασύλληπτα μέλη της στον δρόμο με την ανοχή της αστυνομίας και ακόμη αναφέρθηκε – γιατί υπήρξε και μία πρόκληση από τον Πλεύρη απέναντί της –  επειδή χειροκροτήθηκε από το ακροατήριο την ώρα που ανέφερε του τι έχουμε τραβήξει πεντέμισι χρόνια. Θεώρησε ο Πλεύρης ότι έπρεπε να πει ότι αν γινόταν στο εξωτερικό η δίκη αυτή δεν θα υπήρχαν χειροκροτητές. Η Μάγδα ήταν σε μεγάλη ετοιμότητα και του απάντησε ρωτώντας τον εάν θα τολμούσε αυτός στο εξωτερικό να χαιρετά ναζιστικά. Εκείνος το ξανάκανε και είπε ότι θα το ξανακάνει γιατί δεν είναι παράνομο. Υπήρξαν αντιδράσεις. Υπήρξε ένταση. Επήλθε διακοπή της δίκης. Το προεδρείο δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί στο κλίμα και στα καθήκοντα που απορρέουν από τη βαρύτητα της δίκης αυτής. Και μία από τις εκφάνσεις αυτής της καθυστέρησης προσαρμογής είναι η μέχρι στιγμής ανοχή σε συμπεριφορές τέτοιες. Γιατί ο Πλεύρης έχει κάθε ημέρα μία προκλητική συμπεριφορά. Ζητά να παίρνει τον λόγο με διάφορα προσχήματα. Εκφωνεί ναζιστικά λογύδρια. Δηλώνει ότι είναι ναζιστής. Βέβαια κατά τη γνώμη μου αποκαλύπτει τον πραγματικό χαρακτήρα της οργάνωσης αυτής σε αντίθεση με τους βασικούς της κατηγορουμένους, οι οποίοι προσπαθούσαν στον πρώτο βαθμό της δίκης να αποδείξουν ότι δεν είναι ναζιστές. Έρχεται ο ίδιος ο δικηγόρος του Λαγού τώρα και το πιστοποιεί με τον πιο επίσημο τρόπο.

Δεν μάσησε ούτε η Μάγδα Φύσσα ούτε η Πολιτική Αγωγή στις προκλήσεις αυτές, ούτε ο κόσμος που παρακολουθούσε τη δίκη. Η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα θα συνεχιστεί τη Δευτέρα. Εκείνο που πρέπει να συνεχιστεί τη Δευτέρα και σε κάθε δικάσιμο είναι η παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος μέσα και έξω από το δικαστήριο. Η συνέχιση διοργάνωσης εκδηλώσεων ενημερωτικού χαρακτήρα και διαλόγου σε όλη την Ελλάδα. Να μπορέσουμε δηλαδή να κρατήσουμε ψηλά στη δημοσιότητα τη δίκη αυτή.

Σήμερα τέθηκε και το θέμα τηλεοπτικής της κάλυψης, αλλά απορρίφθηκε φυσικά, διότι ο πρώτος που αντέδρασε ήταν ο δικηγόρος του Μιχαλολιάκου. Να μπορέσουμε να πάμε και τη δίκη αυτή μέχρι το τέλος και να νικήσουμε.

Για τη δική αυτή χρειάζεται μία διετία τουλάχιστον, ακόμη κι αν μπορέσει να περιοριστεί στον ελάχιστο δυνατό αριθμό συνεδριάσεων, στους ρυθμούς μέχρι σήμερα.

Η πρώτη δίκη κράτησε πεντέμισι χρόνια, 467 συνεδριάσεις. Ακόμη κι αν φτάσουμε 200 συνεδριάσεις στο εφετείο με έναν ρυθμό πραγματοποίησης επτά οχτώ τον μήνα ,η διετία δεν μας φτάνει.

Είναι μια υπόθεση του αντιφασιστικού κινήματος και της κοινωνίας και όχι μόνο των δικηγόρων. Είναι μία υπόθεση κατά την οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, ότι καμία δικαιοσύνη δεν απονέμεται, κατακτιέται από την δικαστική εξουσία και πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες στη μάχη.

Μοιραστείτε το άρθρο