Κινητοποίηση ενάντια στη σύνοδο της Ε.Ε. για την ενέργεια, Παρασκευή 7/10 στις 19:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος

Μετά από αποφάσεις και καλέσματα σωματείων, οι παρακάτω πολιτικές οργανώσεις αποφασίσαμε να στηρίξουμε τη διαδήλωση στις 7 Οκτώβρη, με αφορμή την «άτυπη σύνοδο κορυφής της Πράγας», διεκδικώντας μια σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν άμεσα για το ενεργειακό πρόβλημα αλλά και το πρόβλημα της ακρίβειας, καθώς έχουν αποκτήσει και τα δυο εκρηκτικές διαστάσεις. Οι μέχρι τώρα εξελίξεις δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην πορεία προς μια βαθιά κρίση που οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους και νοικοκυριά στη φτωχοποίηση και στην αδυναμία επιβίωσης. Η κυβέρνηση ακολουθώντας πιστά την Ευρωπαϊκή πολιτική στρώνει το έδαφος σε αυτόν τον κατήφορο προσφέροντας δισεκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο και τη φτώχεια στο λαό.
Η κατάσταση χειροτερεύει από την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο που οξύνει και διογκώνει τα προβλήματα και από την πρόσδεση της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις. Μόνο οι αγώνες του λαού και της νεολαίας μπορούν να επιβάλλουν ότι δεν θα πεινάσουμε και δεν θα κρυώσουμε το χειμώνα που έρχεται.
Μαζί με σωματεία, συλλογικότητες και το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, καλούμε σε συγκέντρωση την Παρασκευή 7 Οκτώβρη στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 19:00 και πορεία μέχρι τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Αναμέτρηση/ οργάνωση για μία νέα κομμουνιστική αριστερά
  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ
  • Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα (ΑΠΟ)
  • Αριστερή Ανασύνθεση
  • Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση (ΑΡΑΣ)
  • Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης
  • Αριστερή Συσπείρωση
  • Αριστερό Ρεύμα
  • Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ)
  • ΕΚΚΕ
  • Λαϊκή Ενότητα
  • ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
  • ΣΕΚ
  • Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο

Το ρεύμα είναι αγαθό για όλο τον λαό! Κανένα σπίτι, σχολείο, νοσοκομείο χωρίς θέρμανση

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΘΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ! ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ, ΣΧΟΛΕΙΟ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ!

Καθώς η ακρίβεια εξανεμίζει τα λαϊκά εισοδήματα και η φτώχια επεκτείνεται, η κυβέρνηση της ΝΔ και οι ηγέτες της ΕΕ προετοιμάζουν τους λαούς για ένα χειμώνα κρύου και πείνας!

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!

Σε αντίθεση με την προπαγάνδα της κυβέρνησης και της ΕΕ ότι για όλα «φταίει ο πόλεμος» ξέρουμε ότι το ράλι των τιμών της ενέργειας ξεκίνησε με την «απελευθέρωση των αγορών» και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, με την ίδρυση και λειτουργία των χρηματιστηρίων της ενέργειας, και την κυριαρχία μιας χούφτας πολυεθνικών ομίλων που θησαυρίζουν. Αυτή την πολιτική ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι έως τώρα κυβερνήσεις. Η κρίση επιταχύνθηκε λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, και του οικονομικού πολέμου γύρω από την ενέργεια με το αντιλαϊκό εμπάργκο από την Δύση και τις περικοπές από την Ρωσία.

Στις 7 Οκτώβρη γίνεται η σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών της ΕΕ για να (ξανα)αποφασίσουν τα «μέτρα για την ενέργεια»Από μήνα σε μήνα και από χρόνο σε χρόνο το μόνο που κάνουν είναι να υπερασπίζονται άθλια πολιτική που μας έφερε ως εδώ.

Μιλάνε για το «πράσινη μετάβαση», αλλά στην πραγματικότητα αυξάνουν κατακόρυφα τη καύση ορυκτών καύσιμων και άνθρακα οξύνοντας τον εφιάλτη της κλιματικής αλλαγής που την «αξιοποιούν» για να προωθήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις και τα υπερκέρδη μιας χούφτας πολυεθνικών με την απάτη της «πράσινης συμφωνίας» της ΕΕ με την απελευθέρωση της πυρηνικής ενέργειας, με τις ανεμογεννήτριες που καταστρέφουν το περιβάλλον. Την ίδια στιγμή οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι – με υποσχέσεις για αυξήσεις ψίχουλα -, ενώ το ράλλυ αύξησης των τιμών εξελίσσεται και σε όλα τα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης

Αυτή την πολιτική ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Έχει παραδώσει το 100% της ενέργειας στα αρπακτικά της αγοράς και στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Η κοροϊδία των «επιδοτήσεων στους λογαριασμούς» όχι μόνο δεν χτυπάει τις αιτίες αύξησης των τιμών αλλά είναι χρήματα που τα έχει πάρει από εμάς μέσα από τους φόρους για να τροφοδοτεί τα κέρδη των ιδιωτών παρόχων. Άλλωστε ακόμα και τα επιδόματα προυποθέτουν «μείωση της κατανάλωσης» . Βάζουν «δελτίο ενέργειας», δελτίο στην επιβίωση.

ΜΠOΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ. Τον δρόμο τον δείχνουν οι απεργίες.

Στις 20 Οκτώβρη οι εργάτες της Υγείας πηγαίνουν για πανελλαδική απεργία και στις 9 Νοέμβρη τα συνδικάτα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα μας καλούν σε Γενική Απεργία.

Να μετατρέψουμε τη Γενική Απεργία σε πανεργατικό ξεσηκωμό από τα κάτω με Συνελεύσεις και Επιτροπές Αγώνα παντού.

Για την ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ και της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ και κάθε επίδοξου διαχειριστή της ίδιας πολιτικής από το κίνημα των εργαζομένων.

Παλεύουμε για:

  • Ρεύμα και καύσιμα φτηνά και προσιτά για τις λαϊκές ανάγκες. Κανένα λαϊκό σπίτι, σχολείο, νοσοκομείο χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Καμιά διακοπή ηλεκτροδότησης.
  • Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και όλων των φόρων για τους εργαζόμενους.
  • Κατάργηση εδώ και τώρα των χρηματιστηρίων της ενέργειας και ρύπων.
  • Εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση του συνόλου ενεργειακού τομέα για έναν ενιαίο καθετοποιημένο παραγωγό, μεταφορέα, πάροχο ενέργειας. Λειτουργία του για τις λαϊκές ανάγκες και με εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Ρεύμα, νερό, μεταφορές και βασικά κοινωνικά αγαθά αποκλειστικά στο δημόσιο με λειτουργία σε όφελος του λαού.
  • Να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας. Όχι στο εμπάργκο και στις κυρώσεις ΗΠΑ/ΕΕ στην Ρωσία, όχι στον “οικονομικό πόλεμο” Δύσης και Ρωσίας. Δεν θα κρυώσουμε για το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ..
  • Απειθαρχία στις επιταγές και τους κανονισμούς της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
  • Ενάντια στο ζοφερό εφιάλτη της κλιματικής αλλαγής, παλεύουμε για να σταματήσουν οι εξορύξεις στις ΑΟΖ. Σταδιακός περιορισμός της καύσης των ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας, έως την οριστική αντικατάστασή τους με ένα πρόγραμμα δημιουργίας πραγματικών ΑΠΕ που να καλύπτουν τις ενεργειακές μας ανάγκες χωρίς να καταστρέφουν το περιβάλλον..
  • Πραγματικές αυξήσεις και ΣΣΕ παντού για να ζούμε αξιοπρεπώς από τον μισθό μας, Αυξήσεις 30% στον εργατικό μισθό, σταθερή αυτόματη αναπροσαρμογή των μισθών για την κάλυψη πληθωρισμού και αύξησης τιμών.
  • Μέτρα τώρα ενάντια στην ακρίβεια. Κατάργηση του ΦΠΑ και έμμεσων φόρων στα είδη πρώτης ανάγκης.

ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Στις 7 ΟΚΤΏΒΡΗ – την ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ για την ενέργεια –

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

στις 7.00 μμ στη Πλ. Κλαυθμώνος μέχρι τα Γραφεία της ΕΕ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Κανένα σπίτι χωρίς φαγητό, ρεύμα και νερo! Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση Παρασκευή 7 Οκτώβρη 7μμ, πλ. Κλαυθμώνος

Διανύουμε μία περίοδο πολλαπλής κρίσης στο πλέγμα των παγκόσμιων καπιταλιστικών οικονομιών. Η μείωση μισθών και συντάξεων σε συνδυασμό με την ανατίμηση βασικών αγαθών και με την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας οδηγούν σε φτωχοποίηση την κοινωνία.

Απ’ τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο μέχρι το Παρίσι και την Αθήνα γίνεται λόγος για τον πολύ σκληρό χειμώνα που μας περιμένει σε πλήρη αντίθεση με τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών ενέργειας. Η κυβέρνηση επιμένει να αποδίδει τις αυξήσεις στην ενέργεια στον πόλεμο Ουκρανίας- Ρωσίας, παρόλο που είναι γνωστό ότι οι τιμές φυσικού αερίου είχαν τριπλασιαστεί και του ηλεκτρικού ρεύματος εξαπλασιαστεί πολύ πριν τον πόλεμο. Αποθρασυμένοι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος από την πολιτική της κυβέρνησης και «πατώντας» πάνω στην έκρηξη διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, ανακοίνωσαν και νέες μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων για τον Σεπτέμβριο.

Η -ιδιωτική πλέον- ΔΕΗ ανακοίνωσε περίπου 80 λεπτά/KWH! στα τιμολόγιά της, ενώ άλλες εταιρείες ξεπέρασαν και το 1ευρώ/ KWH! Με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, αυτές οι τιμές δε θα φτάσουν στα νοικοκυριά στο σύνολό τους, καθώς θα υπάρξει κρατική επιδότηση (που σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάσει στα 4 λεπτά). Αυτό, όμως, σημαίνει ότι τη διαφορά θα την πληρώσει το κράτος με δημόσιο χρήμα, δηλαδή με χρήματα που πάλι, προέρχονται από τις τσέπες των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, μόνο για τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα «σπρώξει» μέσω επιδότησης στα ταμεία παροχών ενέργειας 1,9 δις! Όσον αφορά στο εγγύς μέλλον, η ΡΑΕ προϊδέασε για νέες αυξήσεις έως και 25% στις τιμές του ρεύματος τον Οκτώβριο και τιμές περίπου 1 ευρώ/Kwh χωρίς την κρατική επιδότηση. Στα προηγούμενα έρχονται να προστεθούν τα μέτρα για το πάγωμα σε κονδύλια και προσλήψεις σε υπηρεσίες του Δημοσίου, αν δε μειώσουν την κατανάλωση κατά 10% και αργότερα 30%.

Τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση «έχει βαρέσει κόκκινο» το χτύπημα στο εισόδημα της εργατικής τάξης και στη λαική οικογένεια εντείνεται από τις απλησίαστες τιμές των ενοικίων. Οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και αυτό εδράζεται κυρίως στην επέλαση του μοντέλου Airbnb που προωθεί την οικονομία του διαμοιρασμού και έχει επιφέρει ραγδαίες ανατροπές στο ζήτημα της κατοικίας.

Κεφάλαια επενδύονται σε ανακαινίσεις ακινήτων με στόχο την ενοικίαση ή πωλούνται σε ξένους που έχουν ως στόχο την άδεια διαμονής για επενδύσεις σε ακίνητα. Πλέον είναι πολύ πιο συμφέρον για τον ιδιοκτήτη ή επενδυτή να μισθώνει βραχυχρόνια μέσω της πλατφόρμας Airbnb και όχι μακροχρόνια με τον παραδοσιακό τρόπο. Το γεγονός αυτό, όμως, κάνει απλησίαστη την ενοικίαση ενός σπιτιού σε τιμές «βιώσιμες». Ακόμη κι αν κάποιος καταφέρει να ενοικιάσει, υπάρχει πάντα η απειλή της αύξησης της τιμής σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ή η απειλή διακοπής της ενοικίασης προς όφελος του ιδιοκτήτη. Στο κέντρο της Αθήνας η αύξηση των τιμών «έχει αγγίξει» το 20-30%, ενώ εκτός κέντρου το 10-15%. Σε 14 απ’ τις 17 ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες πάνω απ’ τους μισούς ενοικιαστές με χαμηλό εισόδημα πληρώνουν για το ενοίκιο ποσό που είναι πολύ κοντά στο όριο του 40% του εισοδήματός τους. Μάλιστα, τέσσερα απ’ τα δέκα νοικοκυριά περνούν πλέον «στεγαστική κρίση»

Ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς και η καπιταλιστική οικονομία βάζει το κέρδος πάνω απ’ την ανθρώπινη αξιοπρέπεια! Το καπιταλιστικό real estate καθιστά πολυτέλεια την ενοικίαση αναδεικνύοντας το ζήτημα της στέγης υπόθεση για «λίγους».

Είναι σαφές ότι όλα αυτά δεν είναι παροδικά, όμως, όλο αυτό το διάστημα η ελληνική κυβέρνηση αντί να πάρει στοιχειώδη μέτρα για την ανακούφιση του λαού, δηλώνει κυνικά ότι «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», δίνοντας επιδόματα-ψίχουλα, κοροϊδία για τον κόσμο και ασυλία στα υπερκέρδη των εταιριών. Καμία λύση δεν θα «έρθει από τα πάνω.

Μόνο ο αγωνιζόμενος λαός μπορεί να σώσει τον λαό!

Πρόκειται για την ίδια πολιτική, η οποία με όσα “pass” και να προσπαθήσει να καλυφθεί στρέφεται ενάντια στην κοινωνική πλειοψηφία, ενάντια στην εργατική τάξη.

Προφανώς και δε θα προσαρμοστούμε σε άλλη μία αρπαγή του εισοδήματος μας αμαχητί και ούτε θα δεχθούμε το αφήγημα κυβέρνησης-ΕΕ ως δικαιολογία για το καπιταλιστικό σύστημα που πλήττει τη διαβίωσή μας.

Θα αγωνιστούμε για τον θάνατο της πολιτικής της τωρινής Κυβέρνησης και τον επίδοξων συνεχιστών της ίδιας εγκληματικής πολιτικής, μιας πολιτικής που εφαρμόζουν σκληρά και απαρέγκλιτα οι καταστροφείς των ζωών μας, μιας πολιτικής η οποία έχει ανάγκη μια δεύτερη αστυνομία να προστατεύει την πρώτη (που προστατεύει τους διαχειριστές της.)Γιατί; Επειδή μας φοβούνται!

Καλούμε τον κόσμο της γειτονιάς μας, που δεν αντέχει αυτή την βάναυση και μίζερη καθημερινότητα, να βγούμε στο δρόμο, να οργανωθούμε να παλέψουμε για την εναλλακτική η οποία υπάρχει και δεν είναι άλλη από το συλλογικό αγώνα, την αντίσταση και την αλληλεγγύη.

Θα ζήσουμε με βάση τις ανάγκες μας!

  • Μείωση στις τιμές βασικών αγαθών! Επιβολή διατίμησης στην ενέργεια και στα είδη διατροφής.
  • Άμεση αύξηση μισθών, επιδομάτων ανεργίας, συντάξεων / Μόνιμη και σταθερή δουλειά.
  • Φραγμός σε πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και σε αυξήσεις ενοικίων
  • Διαγραφή χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τράπεζες, ΔΕΗ, κ.ά.
  • Φορολογία στο κεφάλαιο.
  • Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό. Η ΔΕΗ και όλες οι μονάδες παραγωγής, μεταφοράς, διανομής και εμπορίας του ρεύματος να περάσουν στο δημόσιο, χωρίς αποζημίωση
  • Κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας και όλης της διαδικασίας τιμολόγησης και εμπορίας του ρεύματος μέσα από αυτά.
  • Κονδύλια για Υγεία-Παιδεία και όχι για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Όχι στην εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας.

Να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό και φαγητό! Να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος!

Να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης σε όλες τις γειτονιές μας, σε όλη τη Ν Ιωνία!

Εργατική Λέσχη Ν.Ιωνίας (Υδραγωγείο)


Ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση- Στις 7 Οκτωβρίου διαδηλώνουμε στα γραφεία της ΕΕ ενάντια στην ακρίβεια, τη φτώχεια και την ταξική μας υποτίμηση

Στις 6-7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με κεντρικό θέμα τη λήψη μέτρων για την ενεργειακή κρίση. Με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται και την ενεργειακό ζήτημα να οξύνεται, με τα κύματα της φτώχειας να ακουμπάνε τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και τα σύννεφα μιας νέας οικονομικής κρίσης να πυκνώνουν, η επερχόμενη Σύνοδος θα θυμίζει περισσότερο Συμβούλιο διαχείρισης κρίσης και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.

Η ατζέντα της Συνόδου όσο και οι αποφάσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Πίσω από την πομπώδη ρητορική για τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των «κοινωνιών και των ευάλωτων ομάδων», προβάλλουν καθαρά οι αδυσώπητες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της απελευθέρωσης των αγορών ενέργειας, των ιδιωτικοποιήσεων, της αθρόας κεφαλαιακής ενίσχυσης των ενεργειακών μονοπωλίων, της μετακύλησης του κόστους στην κοινωνική βάση, καθώς βέβαια και αυτή της με κάθε μέσου συνέχισης του πολέμου. Όλες εκείνες δηλαδή οι πολιτικές που οδήγησαν σε αυτό που σήμερα ονομάζεται ενεργειακή κρίση, και οι οποίες το μόνο που εγγυώνται είναι η περαιτέρω κλιμάκωση της. Γιατί σε πείσμα των κυριάρχων αφηγήσεων για την καταγωγή και τις αιτίες της, η ρίζα της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, αν ως τέτοια ορίσουμε την εκτόξευση των τιμών των προϊόντων ενέργειας και τη συρρίκνωση των ενεργειακών αποθεμάτων, δεν βρίσκεται ούτε στον πόλεμο στην Ουκρανία μονοσήμαντα ούτε βέβαια στις «πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού κάποιων κερδοσκόπων» που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αντίθετα ήταν ο ίδιος ο πυρήνας των πολιτικών του Κεφαλαίου διεθνώς και της ΕΕ ειδικώς, με την «απελευθέρωση» των αγορών ενέργειας και τη μετέπειτα χρηματιστικοποίησή τους, που οδήγησε στην εκτόξευση των τιμών και την συνακόλουθη ένταση των διεθνών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πηγών και των οδών διοχέτευσης τους. Ήταν η σταδιακή απογύμνωση της παραγωγής ενέργειας από κάθε δημόσιο έλεγχο και προστασία, η ολοκληρωτική μετατροπή της ενέργειας σε καπιταλιστικό εμπόρευμα, η πλήρης υπαγωγή της στους σιδερένιους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης και της «αυτορυθμιζόμενης» υποτίθεται αγοράς. Στο έδαφος αυτών ακριβώς των στρατηγικών γιγαντώθηκαν τα κέρδη των ενεργειακών μονοπωλίων, εντάθηκε η ληστρική εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων που προκάλεσε την εξάντληση τους και αναρίθμητες οικολογικές καταστροφές, και βέβαια στο έδαφος αυτό κλιμακώθηκε η πάλη για την κατάκτηση τους, ανοίγοντας το δρόμο για μικρές και μεγάλες πολεμικές συγκρούσεις διεθνώς.

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η δημιουργία του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, με τα αυταπόδεικτα πλέον καταστρεπτικά αποτελέσματα τους τόσο στις τιμές της Ενέργειας και την εγχώρια ενεργειακή επάρκεια, όσο και στο περιβάλλον, υπήρξαν οι ευκρινείς προβολές στην Ελλάδα της εφαρμογής όλων εκείνων των ευρωπαϊκών Οδηγιών που οι κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών παρουσίασαν με θράσος ως τις βέλτιστες οικονομικά, εργασιακά και περιβαλλοντικά. Ειδικότερα όσον αφορά το οικολογικό αποτύπωμα τους, αξίζει να σημειώσουμε ότι η ενεργειακή μετάβασης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των ευρύτερων πολιτικών «πράσινης αναπτυξιακής στροφής», όχι μόνο δε έφεραν το οικολογικό αποτέλεσμα που ανέμεναν οι θιασώτες της, αντίθετα όπως η περίπτωση της ΑΓΕΤ στο Βόλο απέδειξε, η υπό τις ευλογίες της ΕΕ «αξιοποίηση» -μέσω της καύσης -των αποβλήτων ως «εναλλακτικά καύσιμα» είχε βαρύτατες συνέπειες στην υγεία των τοπικών πληθυσμών και των οικοσυστημάτων.

Σήμερα, η πραγματικότητα που προβάλλει στη χώρα είναι εφιαλτική: μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας αντιμετωπίζει δίπλα στους εντεινόμενους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, την υγεία, τη στέγαση, τον δημόσιο χώρο, ένα ουσιαστικά καθεστώς αποκλεισμού από τα βασικά αγαθά ενέργειας. Σε ότι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, αρκεί μόνο να σημειώσουμε ότι από τις αρχές του 2022 οι εντολές διακοπής ρεύματος ξεπέρασαν τις 315.000 (168.000 συνολικά το 2021), με 100 χιλιάδες και πλέον να έχουν υλοποιηθεί, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι της κοινωνικής βάσης αντιμετωπίζουν πλέον το φάσμα του κρύου, αδυνατώντας να πληρώσουν το δυσθεώρητο κόστος πετρελαίου και φυσικού αερίου, τη στιγμή που οι αντίστοιχες επιχειρήσεις και βέβαια οι εφοπλιστές βλέπουν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται.

Όπως έχει ήδη ρητά προαναγγελθεί, στις 7 Οκτωβρίου στην Πράγα, η ΕΕ πρακτικά θα αρνηθεί τη λήψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων προστασίας από την ενεργειακή φτώχεια – την ίδια στιγμή που θα εντείνει τις αντεργατικές νομοθεσίες και θα αυξήσει κατακόρυφα τις στρατιωτικές δαπάνες- και ουσιαστικά -παρά τις προσχηματικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής- θα απορρίψει, σε πείσμα των εγχώριων αστικών φληναφημάτων περί «Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης», προτάσεις εκ των έσω που τάσσονται υπέρ της επιβολής ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, για να προτάξει, στο όνομα της «ομαλής λειτουργίας της αγοράς» και της τήρησης του «Ευρωπαϊκού κεκτημένου», τη νέα γραμμή άμυνας -και παράλληλα επίθεσης-της ευρωπαϊκής κεφαλαιοκρατίας. Και αυτή δεν θα είναι άλλη από την επιβολή της γενικευμένης λιτότητας και της απαρέγκλιτης τήρησης των κανόνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας -με τη δεδομένη μεταφορά κόστους από το ιμπεριαλιστικό κέντρο της ΕΕ στην εξαρτημένη περιφέρεια που αυτή συνεπάγεται- και παράλληλα την αθρόα κρατική χρηματοδότηση των ενεργειακών μονοπωλίων, την οποία θα βαφτίσει προκλητικά κοινωνική επιδότηση, διανέμοντας αντισταθμιστικά ένα μικρό μέρος της στην κοινωνική βάση. Μια επιδότηση γιγαντιαία για τις επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή ωστόσο απειροελάχιστη για την κάλυψη ακόμα και των πλέον βασικών κοινωνικών αναγκών, μια επιδότηση την οποία θα επιβαρυνθεί εξ ολοκλήρου η χειμαζόμενη κοινωνική βάση, που θα κληθεί να πληρώσει με νέα δυσβάστακτα μέτρα τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και τη διεύρυνση του δημόσιου χρέους, που οι επιδοτήσεις αυτές θα δημιουργήσουν. Χαρακτηριστική ως προς τα παραπάνω είναι η πολυδιαφημιζόμενη δημιουργία του «Ευρωπαϊκού Ταμείου» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου. Παρά το φιλολαϊκό του περιτύλιγμα, το Ταμείο ελάχιστα θα αφορά τις κοινωνικές ανάγκες. Τα κεφάλαια του πρωτίστως θα κατευθυνθούν στην παροχή ρευστότητας στα μεγάλα μονοπώλια Ενέργειας του ευρωπαϊκού πυρήνα και στη δημιουργία νέων υποδομών που θα επιταχύνουν την «αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου» -εντείνοντας ταυτόχρονα τις αποκλίσεις εντός ΕΕ- , ενώ ό,τι περισσεύει θα δίνεται με τη μορφή κουπονιού -κάτι σαν ελεημοσύνη- για ρεύμα, καύσιμα ή για τρόφιμα στη βάση της κοινωνικής πυραμίδας.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η «μεταμνημονιακή» Ελλάδα του υπέρογκου δημόσιου χρέους και το αυξανόμενου κόστους δανεισμού, αντικρίζοντας πλέον κατάματα- παρά τις προπαγανδιστικές ιαχές για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης-τον κίνδυνο της πρόκλησης μιας νέας έκρηξης δίδυμης κρίσης χρέους και ελλειμμάτων, όχι απλά αδυνατεί να λάβει τα στοιχειώδη μέτρα συγκράτησης των τιμών και αποσόβησης των συνθηκών κοινωνικής εξαθλίωσης που αυτές παράγουν, αλλά ακόμα και αυτές οι ανεπαρκέστατες επιδοτήσεις που εξαγγέλλει μετατρέπονται σε παράγοντα επιτάχυνσης της κρίσης της. Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν ολόκληρο το 1,1 δις ευρώ της επιδότησης του Οκτωβρίου, η οποία σύμφωνα με τις πανηγυρικές εξαγγελίες της κυβέρνησης θα αντιμετώπιζε τα αποτελέσματα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, κατακρατείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό και όχι όπως ψευδώς διακινούνταν από «τα έσοδα των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και τα έσοδα από δημοπρασίες ρύπων», φορτώνοντας τον με νέα ελλείμματα, την ίδια στιγμή που τα γιγαντιαία έσοδα των επιχειρήσεων ενέργειας στη χώρα -πάνω από 3δις ευρώ μέσα στο καλοκαίρι- παραμένουν σχεδόν αφορολόγητα, στο όνομα της ενίσχυσης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, επιβεβαιώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο δεν είναι το «ασφαλές καταφύγιο» απέναντι στις κρίσεις, αλλά είναι η ίδια και οι πολιτικές της η βασική πηγή της εμφάνισης τους. Ότι αποτελεί, ακριβώς όπως λέει το σύνθημα, το «σφαγείο των πολυεθνικών», το πεδίο ανάπτυξης της Ακροδεξιάς και του αντιμεταναστευτικού ρατσισμού, το στρατηγείο του πολέμου και της προώθησης των πλέον επιθετικών ταξικών αναδιαρθρώσεων. Με τις ενεργειακές ροές να μειώνονται, ύστερα μάλιστα κι από τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 και τη στροφή προς το ακριβό υγροποιημένο αμερικανικό LNG που αυτή συνεπάγεται – μια σαφής ένδειξη γύρω από το ποιοί μπορεί να ευθύνονται για τις εκρήξεις-, και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εισέρχεται σε κρίσιμη καμπή, με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται και την ύφεση να αρχίζει να διαγράφεται ξανά στον ορίζοντα, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην πραγματικότητα θα ομοιάζουν – εν όψει του χειμώνα που έρχεται – με αποφάσεις μαζικής καταδίκης εκατομμυρίων Ευρωπαίων των υποτελών τάξεων στο κρύο, την ανέχεια, την εξαθλίωση, το θάνατο. Η ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης για χειμώνα αντίστοιχο του 1942 μια τέτοια εφιαλτική προοπτική προοιωνίζεται. Ας έχουν κατά νου ωστόσο οι θρασύτατοι κρατούντες, ότι το 1942 εκτός από χρόνια της πείνας, του κρύου και του θανάτου ήταν η αφετηρία του κοινωνικού ξεσηκωμού και της λαϊκής αντίστασης. Και ότι παρόλο που οι υπάρχοντες κοινωνικοί συσχετισμοί εξακολουθούν να παραμένουν δυσμενείς, η κοινωνική κινητικότητα ανεβάζει ήδη στροφές όπως δείχνουν οι δυναμικές εργατικές απεργίες, το φοιτητικό και αντιφασιστικό κίνημα, οι μαζικές μητροπολιτικές αντιστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση η περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας είναι κρίσιμη. Ο νέος γύρος της αντεργατικής-αντιλαϊκής επίθεσης που εγκαινιάζει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ δεν επιτρέπει καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες. Απέναντι σε αυτήν την πολύ συγκεκριμένη διάταξη μάχης που λαμβάνει ο ταξικός εχθρός σήμερα, μοναδική διέξοδος για όλους τους εργαζόμενους-ες, τους άνεργους-ες, τις νέες και τους νέους, για όλους εμάς που βλέπουμε το παρόν μας να συνθλίβεται μέσα στην ανέχεια, τη φτώχεια, την κρατική τρομοκρατία και τον κοινωνικό εκφασισμό και το μέλλον μας να υποθηκεύεται – ακόμα και ως κρέας για κανόνια- στο όνομα αστικών και ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, είναι αυτή του μαζικού ανυποχώρητου ταξικού αγώνα. Του αγώνα για αξιοπρεπή μισθό, εργασιακά δικαιώματα, λαϊκές ελευθερίες, φθηνά και υψηλής ποιότητας δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, Του αγώνα για κοινωνική ασφάλιση, στέγαση, δημόσια υγεία, παιδεία, φυσικό περιβάλλον, πολιτισμό. Ενός αγώνα που επικοινωνεί και αλληλεπιδρά με τον αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση, τον πόλεμο, τον εθνικισμό, τον φασισμό και ενοποιείται πολιτικά στην πάλη για την ανατροπή της διπλής κυριαρχίας αστικής τάξης και ιμπεριαλισμού (ΗΠΑ-ΕΕ) ανοίγοντας το δρόμο για την επαναστατική ρήξη και την κοινωνική ανατροπή.

Παραμερίζοντας εσωστρέφειες και δισταγμούς οι δυνάμεις του κινήματος που βρέθηκαν σε κοινές πρωτοβουλίες αγώνα το προηγούμενο διάστημα πρέπει άμεσα να ξανασυναντηθούν, πιο αναβαθμισμένα αυτή τη φορά. Το άνοιγμα ενός εκ βαθέων διαλόγου ανάμεσά τους αποτελεί ένα από τα κρίσιμα ζητήματα του καιρού μας!

Συμμετέχουμε – Στηρίζουμε τη Διαδήλωση προς τα Γραφεία της ΕΕ – Συγκέντρωση Πλατεία. Κλαυθμώνος 7 Οκτωβρίου, 7μμ

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα αναρχικών και κομμουνιστ(ρι)ών)


Όλοι-Όλες στην διαδήλωση απέναντι στην ακρίβεια,την φτώχεια και την εξαθλίωση [Παρασκευή 7/10 – 19:00 πλ. Κλαυθμώνος]

Η εξαρτημένη αστική τάξη, ταυτισμένη στο σύνολο της στρατηγικής της με τον αμερικάνικο και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό, οδηγεί τον λαό μας στην πείνα, την φτώχεια,την ανέχεια και την εξαθλίωση για να νικήσει το Νατοϊκό Σφαγείο στην σύγκρουση με την Ρωσία με επίκεντρο την Ουκρανία.

Τα «διάφορα αντισταθμιστικά μέτρα» που λαμβάνει η κυβέρνηση δήθεν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της επισιτιστικής κρίσης που έρχεται αποτελούν κοροϊδία και στάχτη στα μάτια για την εργατική τάξη, τον λαό και την νεολαία.

Power Pass, Fuel pass δεν μπορούν να καλύψουν σε καμία περίπτωση τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού, της νεολαίας και των ανέργων.

Ενοίκια, λογαριασμοί ρεύματος, ανάγκες σε τροφή, το σύνολο των βασικών αναγκών μιας εργατο-λαϊκής οικογένειας βρίσκονται σε κατακόρυφη πτώση.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες διακοπές ρεύματος για μικροποσά που βρίσκονται προ των πυλών αποκρυσταλλώνουν τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, καπιταλισμός,υποτέλεια και εξάρτηση για την εργαζόμενη πλειοψηφία.

Το μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν πρέπει να βρει απέναντι του μια πανεργατική-παλλαϊκή αντίσταση, η οποία να αγκαλιάσει κάθε χώρο δουλειάς, κάθε γειτονιά, κάθε σχολείο- πανεπιστήμιο, κάθε μαζικό χώρο που οργανώνεται και δρα η σύγχρονη εργατική τάξη και η νεολαία.

Λαϊκές επιτροπές αντίστασης που να στήσουν φραγμό σε τοπικό επίπεδο απέναντι στα κοράκια που κόβουν ρεύμα, οπλίζοντας την ταξική-λαϊκή αλληλεγγύη, υπερασπιζόμενες έμπρακτα τους δημόσιους χώρους και τις πλατείες από το εξελισσόμενο σχέδιο διάλυσής τους.

Αν περιμένουν πως θα γυρνάμε σε ένα σκοτεινό σπίτι και θα μετράμε την φτώχεια μας, ενώ οι συμμορίτες μπάτσοι τους θα μας πνίγουν στο αίμα όταν αντιστεκόμαστε είναι γελασμένοι.

Ο λαός δεν έχει ανάγκη από κοινοβουλευτικούς σωτήρες «ροζ απόχρωσης», δεν θα τον σώσει μια πιο «προοδευτική » κυβέρνηση, όταν το κοινοβουλευτικό νατοϊκό τόξο πιστεύει σε ένα μόνο θεό που ονομάζεται ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός και καπιταλισμός.

Η αξιοπρέπεια για την μεγάλη κοινωνική- εργατολαϊκή πλειοψηφία μπορεί να πραγματωθεί μόνο στους δρόμους του αγώνα, πλατιά-μετωπικά-μαχητικά και δυναμικά.

Ο εργαζόμενος λαός του τόπου μας δεν έχει τίποτα να χάσει παρά μόνο τις αλυσίδες που τον κρατούν πίσω από το να γίνει κυρίαρχος της ζωής και της προκοπής του.

Καλούμε την εργατική τάξη, τον λαό και την νεολαία σε πλατιά συμμετοχή στην διαδήλωση απέναντι στην φτώχεια, την εξαθλίωση και την ακρίβεια την Παρασκευή 7 Οκτώβρη στις 19:00 στην Πλατεία Κλαθμώνος με κατεύθυνση τα γραφεία του ιμπεριαλιστικού σφαγείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΤΑΧΘΟΥΜΕ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ

ΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΛΑΟ

ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ ΜΗΝ ΣΚΥΒΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ

Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ

Πολιτικός Χώρος «Ηλέκτρα Αποστόλου»


Δε θα παγώσουμε για τα κέρδη τους!

Ίσως βρισκόμαστε μπροστά στον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών. Οι διεθνείς μεταβολές και η συνειδητή, πλέον, άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει σοβαρά μέτρα στήριξης της κοινωνίας και αναχαίτισης του κύματος ακρίβειας, οδηγούν ήδη εκατομμύρια πολίτες σε αναγκαστική φτώχεια.

Οι νέες τιμές του ρεύματος (0,8 ευρώ η κιλοβατόρα) που ανακοινώθηκαν για το μήνα Σεπτέμβριο, αποτελούν αύξηση περίπου 65% από τις ήδη δυσθεώρητες τιμές του Αυγούστου και οδηγούν σεΔε θα παγώσουμε για τα κέρδη τους! ένα ασταμάτητο σπιράλ ανατιμήσεων που στοιχειώνει την πλειοψηφία της κοινωνίας και μαζί σε ένα αβάσταχτο αίσθημα αδιεξόδου για όλους και όλες μας.

Ποιός όμως ευθύνονται για τη εκρηκτική αυτή αύξηση της τιμής του ρεύματος;

Η, για πολλά χρόνια, έμμονή της Ευρωπαικής Ένωσης να ασκεί πιέσεις στα κράτη μέλη ώστε να “απελευθερώσουν”, να ιδιωτικοποιήσουν και τελικά να χρημαστηριοποίησουν την ενέργεια, αποδείχθηκε όχι απλά πολιτικά τυφλή, άλλα κοινωνικά καταστροφική.

Οι μνημονιακές δεσμεύσεις στα θέματα ενέργειας, έχουν οδηγήσει πάνω από 7 στους 10 έλληνες/ιδες να μειώσουν ή σταματήσουν τελείως την κατανάλωση ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης.

Όμως οι δύσκολες διεθνείς συνθήκες δεν δικαιολογούν επ’ουδενί την παράλληλη κρίση που βιώνουμε στην Ελλάδα. Τον τελευταίο χρόνο με πρόσχημα τον πόλεμο και προβλήματα στις ροές του φυσικού αερίου, η εγχώρια αγορά ενέργειας έχει μετατραπεί σε ένα οργανωμένο σύστημα κλοπής των εισοδημάτων μας και αναδιανομής τους προς λίγους κερδοσκόπους Γιατί;

Εν αντιθέσει με άλλες χώρες, η ελληνική ενεργειακή αγορά δεν διαθέτει, σκόπιμα, κανέναν μηχανισμό περιορισμού των αναταράξεων.
Η υλοποίηση του Target model από την ΝΔ, συνεχίζοντας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εισήγαγε τέσσερα (!) χρηματιστήρια ενέργειας απέτυχε παταγωδώς. Ακόμη και η Καθημερινή, έχει ανοιχτά υπονοήσει ότι οι παραγωγοί ενέργειας χρησιμοποιούν τον πολύπλοκο μηχανισμό του target model για να κερδοσκοπήσουν. Το market coupling (αγοραπωλησίες ενέργειας μεταξύ γειτονικών κρατών) έχει καταστήσει την Ελλάδα χώρα εξαγωγής με αποτέλεσμα η ίδια η ΡΑΕ να παραδέχεται ότι μάλλον ενισχύει την αυξητική τάση των τιμών ακόμη περισσότερο.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ενώ η Γαλλία διακινεί το 29% της ενέργειας της στο χρηματιστήριο, η Ιταλία μόλις στο 11% και η Βρετανία στο 13%, η Ελλάδα έχει αποφασίσει να διαθέτει το 100% (!) της ημερήσιας κατανάλωσης με τρόπο που την αφήνει έρμαιο στις ορέξης των κερδοσκόπων. Οι εκτιµήσεις της διοίκησης του Ομίλου Μυτιληναίου (Protergia) για το 2022 κάνουν λόγο για καθαρά κέρδη τα οποία θα ξεπεράσουν τα 260 εκατ. ευρώ (+60%)!

Η χρηματιστηριοποίηση της ενέργειας όμως δεν είναι όμως γραμμένη στις πλάκες του Μωυσή.

Ακόμα και η Ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε μπροστά στην δυσαρέσκεια για τους πανύψηλους – και αδύνατον να πληρώσουν – λογαριασμούς, να προχωρήσει σε ενέργειες για να μαζέψει κάπως την “αυτορρυθμιζόμενη” και “ελεύθερη” αγορά. Ενέργειες που αποδεικνύουν αυτό που θα έπρεπε να είναι πάντα δεδομένο: το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για όλους και όλες μας, και δεν μπορεί να αφήνεται σε κερδοσκοπικά χρηματιστηριακά παιχνίδια.

Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση επιδοτεί κάθε μήνα από τον κρατικό προϋπολογισμό όλους τους λογαριασμούς ρεύματος, αντί τουλάχιστον να βάλει πλαφόν στα κέρδη, έχει φτιάξει ένα πολύπλοκο τρίγωνο κερδοσκοπίας το οποίο αφενός επιτρέπει στους ιδιώτες να καθορίζουν τις τιμές στο χρηματιστήριο κατά το δοκούν και επομένως να αυξάνουν τους λογαριασμούς (και τις τιμές των αγαθών) και να έρχονται εν συνεχεία οι ίδιοι να παίρνουν επιπλέον κρατικό χρήμα, μέσω των επιδοτήσεων οι οποίες δίνονται στους πολίτες για να πληρώσουν τις οφειλές τους!

Αυτό πρέπει να σταματήσει! Όσο η κρίση βαθαίνει, οι πολίτες κατανοούν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις βασικών δημόσιων αγαθών είναι συνταγή κοινωνικής καταστροφής, με το 66% πλέον να δηλώνει πως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ βλάπτει σοβαρά την κοινωνία.

Μόνη διέξοδος στο πολιτικό αδιέξοδο, είναι η μαχητική και ενωτική απάντηση του δημοκρατικού κόσμου, ενάντια στην παράλογη φτώχεια που μας επιβάλλεται. Απέναντι στο κενό πολιτικής και κοινωνικής αντιπολίτευσης, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βρει η κοινωνία την χαμένη της φωνή.

Ενότητα στην δράση, κοινωνική οργάνωση, ανοιχτές συνελεύσεις.

Όλες και όλοι την Παρασκευή, 7/10 στις 19:00 στην Πλατεία Κλαυθυμώνος!
Στηρίζουμε το πανό της ανοιχτής συνέλευσης ενάντια στην ακρίβεια “Δε Βγαίνω”.

Αναμέτρηση


Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση που καλούν εργατικά σωματεία και φορείς την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου – μέρα της συνόδου κορυφής για την ενέργεια. Διαδηλώνουμε 7μμ, πλ. Κλαυθμώνος.

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση που καλούν εργατικά σωματεία και φορείς την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου – μέρα της συνόδου κορυφής για την ενέργεια

Διαδηλώνουμε 7μμ, πλ. Κλαυθμώνος

Αγωνιζόμαστε ενάντια στην ακρίβεια και τη φτώχεια

Το τεράστιο κύμα ανατιμήσεων σε τρόφιμα κ είδη πλατιάς κατανάλωσης, οι απανωτές αυξήσεις στο ρεύμα και συνολικά στην ενέργεια, μαζί με το κόστος στέγασης και τα υπέρογκα ενοίκια, προκαλούν κυριολεκτικά απανωτά ηλεκτροσόκ στους εργαζόμενους.

Κάθε φορά που έρχεται κάποιος λογαριασμός φοβόμαστε να τον ανοίξουμε, στο σούπερ μάρκετ και τη λαϊκή αγορά, τα λεφτά κάνουν φτερά σε δευτερόλεπτα, την ίδια στιγμή, που οι μισθοί για χρόνια παραμένουν καθηλωμένοι με αποτέλεσμα στις δέκα πρώτες μέρες, να … ψάχνουμε πως θα τη βγάλουμε ως το τέλος του μήνα.

Οι αυξήσεις που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα σε όλα τα βασικά αγαθά ζωής δεν είναι ούτε ουρανοκατέβατες, ούτε φυσικό φαινόμενο. Δεν μας βρήκε κανένα κακό ξαφνικά, ούτε ευθύνεται η υποτιθέμενη ανεπάρκεια της εκάστοτε κυβέρνησης. Αποτελεί πολιτική επιλογή τόσο της ΝΔ όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που, υλοποιώντας τις αποφάσεις της ΕΕ, ψήφισαν από κοινού την ίδρυση του χρηματιστηρίου ενέργειας, θεωρώντας την εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό. Η διαμόρφωση των τιμών από τα χρηματιστήρια, η ιδιωτικοποίηση συνολικά του τομέα της ενέργειας και όλων των βασικών κοινωνιών παροχών, η διευκόλυνση στους «επενδυτές» και αισχροκέρδεια είναι η πραγματικότητα που ζούμε.

Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι

Η κερδοφορία τους σπάει τα κοντέρ καταγράφοντας ρεκόρ, κάνοντας και αυτή την κρίση ευκαιρία για νέα κέρδη. Και τώρα, μας καλούν να πληρώσουμε και το «τίμημα» του πολέμου, ενώ με απίστευτο κυνισμό η κυβέρνηση δηλώνει ότι … «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει»…

Είναι σαφές ότι όλα αυτά δεν είναι παροδικά και ότι καμία λύση δεν θα έρθει από τα πάνω.

Δεν θέλουμε ούτε μπορούμε να ζούμε έτσι!

Για αυτό δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο, καμία αυταπάτη στις εξαγγελίες τόσο της κυβέρνησης αλλά και όσων διεκδικούν ξανά την κυβερνητική εξουσία για να προωθήσουν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και πολιτικές.

Καμία οικογένεια δεν θα υπάρξει που θα κρυώνει μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Κανείς μαθητής δεν θα ξεπαγιάζει την ώρα που θα κάνει μάθημα.

Μόνο ο αγωνιζόμενος λαός μπορεί να σώσει τον λαό!

Καλούμε τον κόσμο στις γειτονιές μας, που δεν αντέχει αυτή την βάναυση και μίζερη καθημερινότητα, να βγούμε στο δρόμο, να συζητήσουμε, να αντισταθούμε.

Είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ, να δημιουργήσουμε σε όλες τις γειτονιές συλλογικές μορφές αγώνα και ένα πλατύ δίκτυο αλληλεγγύης για να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα νερό και φαγητό.

Nα παλέψουμε σε συντονισμό με ταξικά σωματεία και εργατικά σχήματα για τη ζωή που μας αξίζει!

  • Άμεση αύξηση μισθών, επιδομάτων ανεργίας, συντάξεων / Μόνιμη και σταθερή δουλειά.
  • Φραγμός σε πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και σε αυξήσεις ενοικίων
  • Διαγραφή χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τράπεζες, ΔΕΗ, κ.ά.
  • Φορολογία στο κεφάλαιο.
  • Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό. Η ΔΕΗ και όλες οι μονάδες παραγωγής, μεταφοράς, διανομής και εμπορίας του ρεύματος να περάσουν στο δημόσιο, χωρίς αποζημίωση
  • Κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας και όλης της διαδικασίας τιμολόγησης και εμπορίας του ρεύματος μέσα από αυτά.
  • Μείωση στις τιμές βασικών αγαθών! Επιβολή διατίμησης στην ενέργεια και στα είδη διατροφής. Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.
  • Κονδύλια για Υγεία-Παιδεία και όχι χρήματα σε πολεμικούς εξοπλισμούς και πολεμική προετοιμασία.

Πρωτοβάθμια Σωματεία

Μοιραστείτε το άρθρο