Προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών από την Ρωσία, υπό τις αντεπιθέσεις των Ουκρανών στα ανατολικά και νότια

224Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο Πούτιν υπέγραψε τους νόμους για την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών… με ασαφή τα όριά τους. Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θέτει υπό τον έλεγχο της τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Ο Πούτιν κάνει διορθώσεις στη μερική επιστράτευση, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Ασκήθηκε η πρώτη ποινική δίωξη για άρνηση επιστράτευσης. Οι 27 της ΕΕ κατέληξαν σε ένα 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας,  με προβλέψεις για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες.

> Μόλις ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τους τέσσερεις νόμους για την προσάρτηση στην Ρωσία των τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διακήρυξε ότι: «Θα είναι για πάντα με τη Ρωσία». Ερωτηθείς για τα σύνορα είπε: «Διαβάστε το διάταγμα. Υπάρχει νομική διατύπωση εκεί. Γενικά, βέβαια, εκεί μιλάμε για το έδαφος στο οποίο λειτουργούσε η στρατιωτική-πολιτική διοίκηση την εποχή της εισδοχής [στη Ρωσία]. Αλλά επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά: ορισμένα εδάφη εκεί θα επιστραφούν και θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε τον πληθυσμό που εκφράζει την επιθυμία να ζήσει με τη Ρωσία».

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα σταθεροποιήσει την κατάσταση στις τέσσερεις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχει και επισήμως έχει προσαρτήσει, , παραδεχόμενος έμμεσα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει από τις αντεπιτιθέμενες ουκρανικές δυνάμεις σε ανατολική και νότια Ουκρανία. «Προχωρούμε με αφετηρία το γεγονός ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί και θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε με ηρεμία αυτά τα εδάφη», ανέφερε ο Πούτιν σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση. Ο Πούτιν, μιλώντας σε τελετή βράβευσης εκπαιδευτικών, δήλωσε επίσης ότι… τρέφει μεγάλο σεβασμό για τον ουκρανικό λαό. «Πάντα, ακόμη και σήμερα, παρά την τρέχουσα τραγωδία, τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για τον ουκρανικό λαό, τον ουκρανικό πολιτισμό, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και ούτω καθεξής», είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν διόρισε επικεφαλής των τεσσάρων περιοχών που ενσωματώνονται στην Ρωσική Ομοσπονδία τους ήδη ηγέτες που υπέγραψαν τις συνθήκες την περασμένη Παρασκευή στο Κρεμλίνο. Του Λουγκάνσκ (Λεονίντ Πασέτσνικ) και του Ντονέτσκ (Ντλενις Πούσιλιν) θα έχουν το ρόλο των επικεφαλής των Λαϊκών Δημοκρατιών, ενώ της Ζαπορίζια (Γεβγένι Μπαλίτσκι) και της Χερσώνας (Βλαντιμίρ Σάλντο) που είναι επικεφαλής των στρατιωτικο-πολιτικών διοικήσεων που εγκατέστησαν οι Ρώσοι ως εκτελούντες χρέη κυβερνητών

> Η ρωσική κυβέρνηση θέτει υπό τον έλεγχο της τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια εντάσσοντας τις εγκαταστάσεις του στην «ομοσπονδιακή ιδιοκτησία», σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο ρώσος πρόεδρος. Σύμφωνα με αυτό, θα συσταθεί μια κρατική επιχείρηση με την επωνυμία NPP Zaporizhzhya (Πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Ζαπαρίζια) στην οποία θα κατοχυρωθεί το καθεστώς ιδιοκτησίας του σταθμού. Το οποίο σημειωτέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων αλλά λειτουργεί με ουκρανικό προσωπικό. Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom κάλεσε τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο να μην υπογράψουν κανένα έγγραφο με τους Ρώσους κατακτητές του. Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε ότι ο Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι θα επισκεφθεί μέσα στις επόμενες ημέρες τη Μόσχα για να συζητήσει την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό.

> Μετά τις πολλές αντιδράσεις που προκλήθηκαν μέσα στην Ρωσία, ο Πούτιν ανακοίνωσε ο ίδιος ότι θα υπογράψει διάταγμα με το οποίο θα επιφέρει «διορθώσεις» στις οδηγίες για την μερική επιστράτευση που έχει ανακοινωθεί ήδη από τις 21 Σεπτεμβρίου. Αυτά θα αναβάλλει την επιστράτευση για πρόσθετες κατηγορίες φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που φοιτούν σε αναγνωρισμένα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ορισμένων μεταπτυχιακών φοιτητών.

Η πρώτη ποινική δίωξη για άρνηση επιστράτευσης (βάσει του άρθρου 328 του ΠΚ) ασκήθηκε στη Ρωσία και στην πόλη Πένζα, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Αγκορά», Πάβελ Τσίκοφ. Πρόκειται για έναν 32χρονο ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει το φύλλο πορείας στο στρατολογικό γραφείο για την επιστράτευση, με αποτέλεσμα να συλληφθεί από τις ειδικές δυνάμεις και να σταλεί στην απομόνωση όπου κρατείται ήδη δύο εικοσιτετράωρα. Σύμφωνα με το άρθρο 328 η μέγιστη ποινή για άρνηση κατάταξης στο στρατό είναι δύο χρόνια φυλάκιση. Όμως, ο Τσίκοφ διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να ασκείται ποινική δίωξη με βάση αυτό το άρθρο σε όσους αποφεύγουν την επιστράτευση, καθ’ ότι σύμφωνα με διευκρινίσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας εφαρμόζεται μόνο σε πολίτες που αποφεύγουν τη στράτευση για την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

> Ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε τρεις κοινότητες στην περιφέρεια της Χερσώνας, καθώς εκδηλώνεται η αντεπίθεση για την ανακατάληψη εδαφών στο νότο της Ουκρανίας. Πρόκειται για τις κοινότητες Νοβοβοσκρεσένσκε, Νοβοχριχόριφκα και Πετροπάβλικα, οι οποίες βρίσκονται στα βορειοανατολικά της περιφέρειας.

> Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στις Βρυξέλες των 27 κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν σε ένα 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με την τσεχική προεδρία της ΕΕ. Το πακέτο περιλαμβάνει πρόβλεψη για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου όταν αυτό πωλείται σε τρίτες χώρες, εκτός από ποσότητες που θα πωλούνται σε τιμή ίδια ή χαμηλότερη με ένα επίπεδο που θα τεθεί από την G7 και άλλες χώρες. Το νέο πακέτο επεκτείνει επίσης την απαγόρευση εισαγωγής αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων χάλυβα, και απαγορεύει την παροχή υπηρεσιών πληροφορικής, μηχανικών και νομικών υπηρεσιών σε ρωσικές οντότητες. Μετά την έγκριση από την G7 θα απαιτηθεί νέα ομόφωνη συμφωνία για την εφαρμογή τους..

Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να παραδώσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που δεν υπέστη ζημιές από τις τελευταίες διαρροές, σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, αρμόδιου για την ενέργεια, Αλεξάντρ Νόβακ.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας ήρε τις κυρώσεις στις κυρώσεις κατά των ρωσικών προμηθευτών προϊόντων πετρελαίου, έτσι ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και την προστασία της δημόσιας τάξης, ζωής και υγείας στη χώρα.

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η φορολογική πολιτική της νέας κυβέρνησης στην Βρετανία, η νέα πρωθυπουργός Λιζ Τρας έσπευσε να διακηρύξει, για το προσφιλές θέμα των Συντηρητικών, ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει, πρέπει να κερδίσει και θα κερδίσει.

Μοιραστείτε το άρθρο