Καταγγελία για εργασιακό εκφοβισμό και προσβολή προσωπικότητας ενάντια σε εργαζόμενους στον ξενώνα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο

Το πρωί της Τρίτης 4 Οκτωβρίου, ο συντονιστής του ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο, Χ.Σ. κάλεσε σε συνάντηση εκτός του ξενώνα τους εργαζόμενους που βρίσκονται εδώ και 8 μήνες σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Η κατάσταση στους ξενώνες φιλοξενίας είναι γνωστή. Εδώ και σχεδόν 2 χρόνια οι εργαζόμενοι/ες βρίσκονται αντιμέτωποι/ες με πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών. Οι εργαζόμενοι/ες έχουν απαντήσει με επίσχεση εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κάτω από τα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ AΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη. Σαν να μην έφταναν οι καθυστερήσεις μισθών, το καλοκαίρι βρεθήκαμε αντιμέτωποι/ες με απολύσεις και μετατροπές συμβάσεων σε part time (κάποιες εκ των οποίων ανακλήθηκαν λόγω της αντίστασης των εργαζομένων ενώ κάποιες άλλες έχουν καταγγελθεί στην επιθεώρηση εργασίας) και μάλιστα μόνο σε εργαζόμενους/ες που βρίσκονται σε επίσχεση.

Το πρωί της Τρίτης 4 Οκτωβρίου λοιπόν, ο συντονιστής του Ωραιοκάστρου Χ.Σ. προσπάθησε να προχωρήσει σε άνευ προηγουμένου απόπειρα τραμπουκισμού των εργαζομένων που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ξεκινώντας την υποτιθέμενη “συνάντηση” με ευθεία επίθεση εναντίον τους, ρωτώντας με τσαμπουκά “Γιατί συνεχίζετε να κάνετε επίσχεση;”, “Γιατί δεν παραιτείστε;”. Παράλληλα, παραδέχθηκε ρητά πως οι περικοπές του καλοκαιριού έγιναν με κριτήριο το αν οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση ή όχι –κάτι που ήταν απολύτως δεδομένο για όλους, αλλά η διοίκηση της ΑΡΣΙΣ επέμενε να αρνείται- λέγοντας ταυτόχρονα κάποια ακατάληπτα πράγματα περί αξιολόγησης με βάση τις προσωπικές του συμπάθειες (!). Επίσης, κατά την προσφιλή τακτική κάθε εργοδοσίας, προσπάθησε να σπείρει αντιπαλότητα μεταξύ των εργαζομένων που δεν κάνουν επίσχεση εργασίας και αυτών που κάνουν, αναφέροντας πολλαπλά ότι οι εργαζόμενοι που κάνουν επίσχεσης εργασίας αδικούν τους συναδέλφους τους που δεν κάνουν(!). Το αποκορύφωμα όμως ήταν η άνευ προηγουμένου απάντησή του σε εργαζόμενο που αντιμετώπισε στο παρελθόν σοβαρό πρόβλημα υγείας ότι “Παραιτήσου να σου φύγει ο καρκίνος”.

Ενημερώνουμε για ακόμη μια φορά ότι η επίσχεση εργασίας είναι νόμιμο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου που είναι απλήρωτος. Υποχρέωση κάθε εργοδότη είναι η καταβολή μισθών υπερημερίας για την περίοδο της επίσχεσης. Κάθε απόπειρα εκφοβισμού εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους είναι ανεπίτρεπτη και μας βρίσκει κάθετα εναντίον της. Απαιτούμε για ακόμη μια φορά να αποπληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων και να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές.

Ωστόσο η συμπεριφορά του Χ.Σ. υπερέβη κατά πολύ τα εσκαμμένα. Τραμπουκισμοί και εργασιακός εκφοβισμός εργαζομένων που διεκδικούν τα αυτονόητα αλλά και η προσβολή προσωπικότητας ενάντια στον εργαζόμενο με τη φράση “Παραιτήσου να σου φύγει ο καρκίνος”, δεν έχουν θέση σε κανέναν εργασιακό χώρο, πόσο μάλλον σε έναν κλάδο που ασχολείται με τη φροντίδα βασανισμένων ανθρώπων και ανήλικων που βρίσκονται σε μεγάλη ευαλωτότητα. Απαιτούμε από τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ να ξεκαθαρίσει αν διαχωρίζει τη θέση της από τη συμπεριφορά του Χ.Σ. και να προχωρήσει σε έμπρακτη επανόρθωση.

Σωματείο βάσης εργαζομένων στην ψυχική υγεία & κοινωνική πρόνοια

Μοιραστείτε το άρθρο