Ασάφεια για τα όρια των ουκρανικών περιοχών που… προσάρτησαν οι Ρώσοι

222Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι Ρώσοι μπορεί να προσάρτησαν τις τέσσερεις περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, αλλά πολύ συζήτηση γίνεται για τα όρια των περιοχών αυτών, άρα και του ρωσικού ελέγχου σε αυτές. Πέραν των συγκεκριμένων ορίων του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, θα γίνουν διαβουλεύσεις με τον πληθυσμό για Ζαπορίζια και Χερσώνα, λέει η Μόσχα. Πάντως η Κρατική Δούμα ενέκρινε… τις προσαρτήσεις.

>Οι ρωσικές δυνάμεις τελικά δεν ελέγχουν πλήρως καμία από τις τέσσερεις περιοχές, σχολιάζουν τα δυτικά μέσα. Αν και να σημειωθεί πως την περιφέρεια του Λουγκάνσκ την ελέγχουν πλήρως, ενώ της Χερσώνας αντίθετα έχουν προσθέσει επιπλέον κοινότητες της περιφέρειας του Μικολάϊβ. Ως προς την Ζαπορίζια ελέχουν μεν το μεγαλύτερο μέρος της αλλά όχι την ομώνυμη περιφερειακή πρωτεύουσα. Στο δε Ντονέτσκ εδώ και τρείς μήνες οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σταματήσει στο βορειοανατολικό κομμάτι του, με τις ουκρανικές δυνάμεις να έχουν εξαπολύσει αντεπίθεση και προωθηθεί στα ανατολικά και νότια του Χαρκόβου, μέχρι νοτιότερα στο Ντονέτσκ με την τελευταία ουκρανική επιτυχία στο Λιμάν.

Τα δυτικά μέσα σχολιάζουν ότι μένουν απροσδιόριστα τα όρια των περιοχών που έχουν προσαρτηθεί από την Ρωσία, δηλαδή ποια τμήματα της Ουκρανίας έχει προσαρτήσει. Μάλιστα επικαλούνται επικοινωνία με δημοσιογράφους του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος φέρεται να αφήνει αυτή την ασάφεια. Η ολότητα του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ είναι μέρη της Ρωσίας. Ως προς την Χερσώνα και την Ζαπορίζια θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με τον πληθυσμό σχετικά με τα σύνορα των περιφερειών αυτών, είπε. Ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της Κρατικής Δούμας Πάβελ Κρασενίνικοφ είπε ότι το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ έχουν σαφώς προσδιορισμένα σύνορα, ενώ για την Ζαπορίζια αναφέρθηκε σε διοικητικά σύνορα και για την Χερσώνα ότι περιελήφθησαν  επιπλέον δύο περιοχές της περιφέρειας του Νικολάγεφ.

Την ίδια ώρα η Κρατική Δούμα (η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) ενέκρινε τους νόμους για την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στην Ρωσία. Κανένας βουλευτής στην Κρατική Δούμα δεν ψήφισε κατά των ψηφισμάτων, που αποσκοπούν να ενσωματώσουν επίσημα τις περιοχές της Ουκρανίας: Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Βιτσισλάβ Βολόντινσε ανάρτησή του στο Telegram έγραψε χαρακτηριστικά: «Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα. Υπάρχουν 89 οντότητες στη Ρωσική Ομοσπονδία», από κοινού με έναν χάρτη της Ρωσίας που περιλάμβανε τις τέσσερεις περιοχές, καθώς και την Κριμαία, την οποία ενσωμάτωσε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014.

Η ΕΕ κάλεσε τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ρωσίας στις Βρυξέλλες, Βλάντιμιρ Τσιζόφ, σε μια συντονισμένη δράση με τα κράτη μέλη για να καταδικάσουν και να απορρίψουν την «παράνομη προσάρτηση τμήματος της ουκρανικής επικράτειας». «Πρόκειται για μια κίνηση σε όλη την ΕΕ και συντονισμένη από την ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος για τις εξωτερικές υποθέσεις Πίτερ Στάνο. Γι αυτό και οι χώρες της ΕΕ άρχισαν να καλούν ρώσους διπλωμάτες για να διαμαρτυρηθούν.

>Ως προς τα περί χρήσης πυρηνικών όπλων μικρής ισχύος που παρότρυνε την Μόσχα ο τσετσένος ηγέτης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διευκρίνιζε ότι: «Η στρατιωτική προσέγγιση της Ρωσίας δεν πρέπει να καθοδηγείται από συναισθήματα. Βρισκόμαστε σε μια φορτισμένη συναισθηματικά στιγμή. Οι επικεφαλής των περιφερειών έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους. Αλλά ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, τα συναισθήματα πρέπει να κρατούνται μακριά από κάθε είδους αξιολόγηση. Προτιμούμε λοιπόν να επιμείνουμε σε ισορροπημένες, αντικειμενικές εκτιμήσεις».

>Εννέα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ από την κεντρική και ανατολική Ευρώπης δηλώνουν ότι υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Σε κοινή τους δήλωση, οι πρόεδροι της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσαν ότι «υποστηρίζουν σταθερά» την απόφαση του ΝΑΤΟ που ελήφθη στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 σχετικά με τις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας στη συμμαχία.

>Μια μέρα μετά τις διαρροές στην Ουάσιγκτον για αμερικανικές παροτρύνσεις προς τους Ευρωπαίους να συνεισφέρουν οικονομικά στην Ουκρανία όσο και οι ΗΠΑ, το Κίεβο διαμηνύει στις Βρυξέλες ότι η ΕΕ πρέπει να επιταχύνει τον ρυθμό της οικονομικής της βοήθειας προς την Ουκρανία, σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του ουκρανού προέδρου.

>Ελεύθερος αφέθηκε ο επικεφαλής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι.

Μοιραστείτε το άρθρο