Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις αδερφές μας στο Ιράν, Σάββατο 1/10 στις 11:30 στην πλατεία Λιονταριών στο Ηράκλειο

ΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΤΕ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΤΑ ΠΑΠΑΔΑΡΙΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΒΙΑ ΦΟΡΑΝ!
φωνάζουν οι αδερφές μας στην Αθήνα, έξω από την Ιρανική πρεσβεία, όπου τις περιμενε η ελληνική καταστολή της κατά τ’ άλλα αλληλέγγυας κυβέρνησης…

«Δεν είχατε αρχηγό, ή οργάνωση. Είστε οι ηγέτιδες αυτού του αυθόρμητου ιστορικού κινήματος. Ένα κίνημα που δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν οι άνδρες εκείνης της γης για 170 χρόνια. Εσείς κορίτσια και αγόρια σταθήκατε το ένα πίσω από το άλλο. Ανεξαρτήτως της έκβασης. Είστε οι νικήτριες και οι νικητές», αναφέρει σε ανάρτησή της η Ιρανή ηθοποιός Golshifteh Farahani (@Golshifteh) September 27, 2022, Ηθοποιός, ακτιβίστρια, αυτοεξόριστη στη Γαλλία αφού το καθεστώς της έχει απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα της.

«Σκότωσαν (την Αμινί) επειδή μια τούφα μαλλιά έβγαινε από το χιτζάμπ της. Οι νέοι ζητούν ελευθερία. Ζητούν δικαιώματα για όλους επειδή όλοι δικαιούνται αξιοπρέπεια και ελευθερία».
«Δεν είμαστε κατά της θρησκείας, δεν είμαστε κατά του Ισλάμ, θέλουμε η θρησκεία να διαχωριστεί από την πολιτική», αυτά δηλώνουν οι διαδηλώτριες/ές στο Ιράν, που για 15η μέρα βρίσκονται στους δρόμους. Αιτήματα που μας αφορούν όλα μας, με διαφορετική ένταση ίσως αλλά με την ίδια επιτακτικότητα.

Οι 75+ νεκροί σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights (IHR), 41 σύμφωνα με τις Ιρανικές αρχές είναι πολλοί. Ανάμεσά τους νέες γυναίκες και άνδρες που στέκονται στο πλευρό τους, στηρίζοντας τον αγώνα που έχει ως σύμβολό του τα ελεύθερα μαλλιά των γυναικών και το hijab, ωστόσο σημαίνει πολλά περισσότερα κι έρχεται να συμπληρώσει ένα αιώνα φεμινιστικών αγώνων και εξεγέρσεων και διεκδικεί πρόσβαση στην εκπαίδευση, εργασία και έλεγχο του σώματός τους ενάντια στο θεοκρατικό σύστημα καταπίεσης.

Εμείς θα είμαστε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, 11:30πμ στα Λιοντάρια για να στηρίξουμε τον αγώνα τους!

Φεμινιστική Αλληλεγγύη Ηρακλείου

*Η εικονιζόμενη γυναίκα (κεντρική φωτογραφία) είναι η Hadis Najafi, η οποία είναι μια από τα πολλά άτομα που δολοφονήθηκαν από την αστυνομία ηθών αυτές τις μέρες στις διαδηλώσεις στο Ιράν.

Μοιραστείτε το άρθρο