Ουκρανοί φεύγουν από τις περιοχές που οδεύουν σε προσάρτηση από την Ρωσία και μέσα σε αυτήν φεύγουν όσοι Ρώσοι θέλουν να αποφύγουν τη στράτευση

217Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι φιλορώσοι ηγέτες σε Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα απευθύνονται στον Πούτιν και ζητούν την προσάρτησή τους στην Ρωσία. Ουκρανοί σπεύδουν να εγκαταλείψουν αυτές τις περιοχές. Αλλά και μέσα στη Ρωσία συνεχίζεται η φυγή όσων θέλουν να αποφύγουν τη στράτευση, με τις ρωσικές αρχές να ανακοινώνουν μέτρα περιορισμού της φυγής. Ως μεγάλη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Ρωσίας – Δύσης με επίκεντρο το ενεργειακό εκτιμώνται οι διαρροές του φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream.

Στον απόηχο των δημοψηφισμάτων που χαρακτηρίστηκαν παράνομα από το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του, που προειδοποιούν με νέες κυρώσεις, οι φιλορώσοι ηγέτες των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που ελέγχονται πλήρως ή εν μέρει από τη Μόσχα επικαλούνται το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των λαών και ζήτησαν σήμερα την προσχώρησή τους στη Ρωσία. «Αγαπητέ Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν… Σας ζητώ να εξετάσετε το ζήτημα της ένταξης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ στη Ρωσία ως υποκείμενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Λεονίντ Πασέτσνικ, ηγέτης των αυτονομιστών του Λουγκάσνκ, στην ανατολική Ουκρανία. Έχει δηλώσει την πρόθεσή του να μεταβεί στη Μόσχα, όπως και ο ομόλογός του από την περιοχή του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, για να επισημοποιήσει την προσάρτηση στη Ρωσία. Δύο παρόμοιες επιστολές έστειλαν στον ρώσο πρόεδρο και οι δύο επικεφαλής των ρωσικών στρατιωτικο-πολιτικών διοικήσεων στην Χερσώνα και Ζαπορίτζια, Βλαντιμίρ Σάλντο και Γεβγκένι Μπαλίτσκι.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν σύντομα μέτρα για να ικανοποιηθούν οι φιλοδοξίες να γίνουν μέρος της Ρωσίας, μια ημέρα μετά την ολοκλήρωση των δημοψηφισμάτων. «Στο εγγύς μέλλον, ένα κρίσιμο στάδιο διαφαίνεται στις κοινές μας ενέργειες για την εκπλήρωση των προσδοκιών των κατοίκων των τεσσάρων περιοχών να είναι μαζί με τη Ρωσία», ανέφερε το υπουργείο. Η ανακοίνωση υπογραμμίζει επίσης ότι τα δημοψηφίσματα στο Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια διεξήχθησαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ουκρανοί εγκαταλείπουν τις περιοχές που οδεύουν σε προσάρτηση από τη Ρωσία. Όσοι το κάνουν λένε ότι το λεγόμενο δημοψήφισμα έγινε από άνδρες με όπλα που εξανάγκαζαν τους κατοίκους να ρίξουν την ψήφο τους σε κάλπες στη μέση του δρόμου. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι, μόλις η Μόσχα κηρύξει το έδαφος αυτό τμήμα της Ρωσίας, θα αρχίσει αμέσως να εξαναγκάζει άνδρες να πολεμήσουν με τις δυνάμεις της. Αμέσως την επομένη της ψηφοφορίας παρατηρήθηκε μεγάλη φυγή προς περιοχές που ελέγχουν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Κάποιοι δήλωσαν ότι αξιωματικοί της ρωσικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας FSB, τους έλεγαν στο τελευταίο σημείο ελέγχου προς την επικράτεια που ελέγχει το Κίεβο ότι αν φύγουν για την Ουκρανία, δεν θα τους επιτραπεί ποτέ να επιστρέψουν. Δεν γνώριζε εάν ακόμα επιτρέπεται να περάσουν άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία. «Το 70% των ανθρώπων φεύγουν εξαιτίας του δημοψηφίσματος. Δεν υπήρχε φως, ούτε αέριο, ούτε δουλειά και ξαφνικά, γίνεται δημοψήφισμα», είπε ένας εργαζόμενος σε αγροτικές καλλιέργειες στο Μπερισλάβ της Χερσώνας.

Όμως και μέσα στην Ρωσία συνεχίζει η μαζική φυγή όσων θέλουν να αποφύγουν τη μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Πούτιν, καταφεύγοντας σε γειτονικές χώρες και σχηματίζοντας ουρές ατέλειωτες σε μεθοριακές διαβάσεις. Πολλοί Ρώσοι φοβούνται κλείσιμο των συνόρων εν μέσω της εκστρατείας επιστράτευσης εφέδρων για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στα μέτωπα της Ουκρανίας. Η ρωσική κυβέρνηση αντιδρά και αποφασίζει ότι πλέον δεν θα εκδίδονται πλέον διαβατήρια για όσους έχουν επιστρατευθεί. «Αν ένας πολίτης έχει κληθεί για στρατιωτική θητεία ή έχει λάβει κλήση επιστράτευσης ή στράτευσης, δεν θα δικαιούται διεθνούς διαβατηρίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την κήρυξη της επιστράτευσης την περασμένη εβδομάδα, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες, κυρίως στην Γεωργία, στο Καζακστάν και στην Μογγολία. Η έξοδος έχει τέτοιες διαστάσεις που οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας εγκατέστησαν κινητό στρατολογικό γραφείο στα σύνορα με την Γεωργία, για να ανακοπούν όσοι προσπαθούν να ξεφύγουν από την επιστράτευση. Ενώ οι αρχές της Βόρειας Οσετίας, πέρασμα στη Νότια και την Γεωργία, αποφάσισαν να επιβάλουν περιορισμούς στη διέλευση, με τον επικεφαλής της περιοχής να γνωστοποιεί ότι μόνο τις τελευταίες δύο μέρες πέρασαν στην Γεωργία 20.000 άτομα.

Ως μια μεγάλη κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Ρωσία και τη Δύση με επίκεντρο τον ενεργειακό πόλεμο που έχει ξεσπάσει,  εκτιμάται το τελευταίο επεισόδιο με τις διαρροές φυσικού αερίου από τρία σημεία του αγωγού Nord Stream 1 και 2. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για δολιοφθορά. Ενώ οι σεισμολόγοι ανέφεραν εκρήξεις γύρω από τις γραμμές της Βαλτικής Θάλασσας. Οι τρεις διαρροές βρίσκονται στη Βαλτική θάλασσα, στα ανοικτά του νησιού Μπόρνχολμ της Δανίας, ανάμεσα στη νότια Σουηδία και την Πολωνία. Μια ζώνη η οποία βρίσκεται εδώ και δεκαετίες υπό επιτήρηση. Οι δυτικές κυβερνήσεις δείχνουν τη Μόσχα, η οποία όμως από την πλευρά της δεν αποκλείει «καμιά υπόθεση» και θυμίζει πως το αέριο που διαρρέει από τους αγωγούς της ανήκει.

Οι κατηγορίες της Δύσης ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream είναι «προβλέψιμα ανόητες» και «παράλογες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Απαιτείται η πραγματοποίηση έρευνας  για να φανεί η φύση της ζημιάς, είπε επίσης, επισημαίνοντας το όφελος για τις ΗΠΑ από τη διακοπή των αγωγών Nord Stream. “Η Ρωσία σκοπεύει να συγκαλέσει επίσημη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο των προκλήσεων σχετικά με τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 “, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram. Η ρωσική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας FSB ερευνά τις ζημιές που υπέστησαν οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα ως ενέργεια «διεθνούς τρομοκρατίας», μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Πάντως η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνει ότι επρόκειτο για «δολιοφθορά», σύμφωνα με διαρροή ανώτερου αμερικανού στρατιωτικού αξιωματούχο. Να σημειωθεί ότι λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο «να του βάλει τέλος». Ερωτηθείς για τη μέθοδο που θα χρησιμοποιούσε για μια υποδομή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των γερμανών συμμάχων του, είχε απαντήσει: «σας το υπόσχομαι, θα είμαστε ικανοί να το κάνουμε». Τις τελευταίες ώρες το σχετικό βίντεο κυκλοφορεί ευρύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια ώρα το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα την αποδέσμευση στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, υπό τη μορφή στρατιωτικού εξοπλισμού. Το νέο αυτό πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 18 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, 150 θωρακισμένα οχήματα Χάμβι, ανταλλακτικά και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η νέα βοήθεια «αποδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεχίσουν να στηρίζουν μακροπρόθεσμα την Ουκρανία», υπογραμμίζει το Πεντάγωνο. Με αυτό το νέο πακέτο, η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία φτάνει τα 16,2 δισ. δολάρια από την έναρξη του πολέμου, και τα 16,9 δισ. αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2021.

Μοιραστείτε το άρθρο