Η Συνέντευξη Τύπου του Παρατηρητηρίου Επιθέσεων κατά των Ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο τη Δευτέρα 26/9 στο Α.Π.Θ.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε από το Παρατηρητήριο Επιθέσεων κατά των Ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο το μεσημέρι της Δευτέρας 26/9, αναλύθηκε το χρονικό της βίαιης καταστολής και της χρήσης χημικών στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου την Παρασκευή 16/9 στα πλαίσια του Ελευθεριακού Φεστιβάλ κατειλημμέων χώρων και συλλογικοτήτων. Ταυτόχρονα σχηματίστηκε η εικόνα που επικρατεί στο Α.Π.Θ. με τη συνεχή παρουσία αστυνομίας, τους ελέγχους και τη βίαιη καταστολή των φοιτητ(ρι)ών και τονίστηκε η σχέση του νόμου 4777, ένας νόμος που στοχεύει στην υποβάθμιση και διάλυση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την αστυνομοκρατία και τη συνεργασία κυβέρνησης και πρυτανικών αρχών.

Το Παρατηρητήριο ζητά εισαγγελική παρέμβαση για την επίθεση με χημικά στη συναυλία και τον άμεσο κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι που παρακολουθούσαν τη συναυλία. Το Παρατηρητήριο καταθέτει μηνυτήρια αναφορά στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, καταγράφοντας τα γεγονότα της 16ης Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρούν με ανησυχία την αύξηση των βίαιων ενεργειών της αστυνομίας εναντίον των φοιτητικών κινητοποιήσεων αλλά και μεμονωμένων φοιτητών/φοιτητριών στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ειδικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με ευθύνη πρωτίστως του πρύτανη, η αστυνομική βία έχει ξεπεράσει κάθε όριο οδηγώντας συχνά σε κακοποιήσεις φοιτητών και φοιτητριών, αναίτιες συλλήψεις, ανεξέλεγκτη χρήση χημικών και βομβών κρότου-λάμψης, τραμπουκισμούς, σεξουαλικές επιθέσεις ή ακόμα και απαγορεύσεις.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν οι:

· Λουκής Χασιώτης, αναπληρωτής καθηγητής, μέλος του Παρατηρητηρίου επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο,
· Χαράλαμπος Κουρουνδής, δικηγόρος, μέλος του Παρατηρητηρίου επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο,
· Σωτήρης Σωτηρόπουλος, καθηγητής, γενικός γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ),
· Σαμπίνα Κουρρίζι, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας,
· Δημήτρης Μυστακίδης, μουσικός, μέλος του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος,
· Δημήτρης Ζερβουδάκης, μουσικός, πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος,
· εκπρόσωπος της οργανωτικής ομάδας του 3ου ελευθεριακού φεστιβάλ και της συναυλίας του Θ. Παπακωνσταντίνου.

Δείτε αποσπάσματα από τη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα 27/9 στο Α.Π.Θ. 

*Βίντεο και φωτογραφίες (Ανθή Κ.)

Μοιραστείτε το άρθρο