Αυτοπυρπολήσεις, επιθέσεις σε στρατολογικά γραφεία και διαδηλώσεις ενάντια στη μερική επιστράτευση στην Ρωσία

215Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Πάνω από 260.000 φέρονται να έχουν εγκαταλείψει την Ρωσία, αφότου ο Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση. Καταγράφονται 11 αυτοπυρπολήσεις νέων τις τελευταίες πέντε μέρες και 54 στρατολογικά γραφεία έχουν δεχθεί επίθεση από το ξέσπασμα του πολέμου. Επικρίσεις γιατί οι προσκλήσεις στράτευσης στοχεύουν δυσανάλογα εθνικές μειονοτικές περιοχές, φτωχές και υποβαθμισμένες. Στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις ανά τη Ρωσική Ομοσπονδία έχουν συλληφθεί 2.300 άτομα.

Πέντε μέρες από την κήρυξη της μερικής επιστράτευσης στην Ρωσία, πάνω από 260.000 Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με την Novaya Gazeta. Ενώ το μιντιακό δελτίο της Bell μεταδίδει ότι κάποιοι που επιχειρούν την έξοδο τους συναντούν την άρνηση των αρχών στα αεροδρόμια ή τις χερσαίες συνοριακές διαβάσεις όπου έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι. Επίσης, το Meduza καταγράφει 11 περιπτώσεις στρατεύσιμων που αυτοπυρπολήθηκαν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ιστότοπου Mediazona, από την αρχή του πολέμου στην Ρωσία πυρπολήθηκαν 54 στρατολογικά γραφεία και διοικητικά κτίρια, από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι κάποιοι εξ αυτών που ανταποκρίθηκαν αμέσως στις προσκλήσεις στράτευσης, έχουν ήδη σταλεί στα μέτωπα χωρίς εκπαίδευση, όπως έχει αναφερθεί ιδιαίτερα από τις περιοχές της Κριμαίας αι του Λουγκάνσκ. Οι ρωσικές αρχές δέχονται πολλές επικρίσεις γιατί αναφέρεται ότι οι προσκλήσεις στράτευσης έχουν στοχεύσει δυσανάλογα τις εθνικές μειονοτικές περιοχές, φτωχές και υποβαθμισμένες. Η δε ΜΚΟ OVD-Info αναφέρει ότι περισσότερα από 2.300 άτομα έχουν συλληφθεί μετά την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης, σε διαδηλώσεις εναντίον της στράτευσης των Ρώσων και του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην πόλη Ριαζάν (185 χλμ νότια της Μόσχας) ένας στρατεύσιμος άνδρας αυτοπυρπολήθηκε και άρχισε να φωνάζει ότι δεν θέλει να πάει στο μέτωπο, όπως μετέδωσαν ιστότοποι. Το βίντεο δείχνει τον άνδρα να βγαίνει στον χώρο στάθμευσης των λεωφορείων και να περιλούζεται με άγνωστο υγρό και στην συνέχεια να λαμπαδιάζει. «Ο ίδιος στεκόταν στο δρόμο, όπου είναι τα λεωφορεία. Μόλις άρχισε να φλέγεται, άρχισε να γελάει και να φωνάζει ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Τα ρούχα του κάηκαν ολοσχερώς. Έτρεξε η αστυνομία, τον έβαλε σε ένα βοηθητικό χώρο, ήρθαν οι πρώτες βοήθειες και τον πήραν», γράφει ο ιστότοπος YA62.ru επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα. Η εφημερίδα NovayaGazeta.Europe γράφει ότι ο άνδρας, που υπέστη σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εγκαύματα στο 90% του σώματός του, συνέχιζε να φωνάζει «Δεν θέλω να πάω στο μέτωπο» όταν τον πήραν οι γιατροί.

Την ίδια ώρα ένας 25χρονος άνεργος άνοιξε πυρ σε κέντρο στρατολόγησης στο Ουστ-Ιλίμσκ στη Σιβηρία, τραυματίζοντας σοβαρά τον στρατιωτικό που είναι επικεφαλής των διαδικασιών κατάταξης, σύμφωνα με το Mash. Αυτός τώρα «βρίσκεται στην εντατική, σε πολύ σοβαρή κατάσταση., έγραψε στο Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ιρκούτσκ, Ιγκόρ Κομπζέφ, ο οποίος διευκρινίζει ότι ο πυροβολισμός έγινε στο στρατιωτικό κέντρο στρατολόγησης στην πόλη Ουστ-Ιλίμσκ. «Ντρέπομαι που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε μια στιγμή που, αντίθετα, θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και όχι να πολεμάμε ο ένας εναντίον του άλλου, αλλά ενάντια σε πραγματικές απειλές », πρόσθεσε.

Περίπου εκατό άτομα συνελήφθησαν στο Νταγκεστάν στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της επιστράτευσης σε αυτή τη ρωσική περιοχή του Καυκάσου. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ OVD-Info, που ειδικεύεται στην καταγραφή ενεργειών αντιτιθέμενων στη ρωσική κυβέρνηση, τουλάχιστον 101 άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία στην περιφερειακή πρωτεύουσα Μαχατσκάλα. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν βίντεο που δείχνουν γυναίκες να αντιπαρατίθενται με αστυνομικούς στη διάρκεια αυτής της διαδήλωσης, με μία από αυτές να φωνάζει: “Γιατί παίρνετε τα παιδιά μας;“. Άλλα βίντεο δείχνουν διαδηλωτές να συλλαμβάνονται βάναυσα από την αστυνομία.

Η δημοκρατία του Νταγκεστάν είναι μια πολυεθνική περιοχή όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι και μία από τις πιο φτωχές περιοχές της Ρωσίας. Έχει το υψηλότερο ποσοστό ανδρών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Προκειμένου να κατευνάσει τον πληθυσμό, ο στρατιωτικός επίτροπος του Νταγκεστάν Νταϊτμπέγκ Μουσταφάγεφ, δήλωσε πως μόνον οι άνδρες που διαθέτουν “στρατιωτική ειδίκευση” θα στρατολογηθούν κατά προτεραιότητα και ότι κανένας κληρωτός δεν θα σταλεί στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο παραδέχθηκε σήμερα «λάθη» στην στρατολόγηση εφέδρων για να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία, ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει αυτή την ώρα «απόφαση» να κλείσουν τα σύνορα, απέναντι στις διαδηλώσεις και στη διαφυγή πολλών Ρώσων στο εξωτερικό. «Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το διάταγμα (της επιστράτευσης) παραβιάστηκε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος είπε πως ελπίζει πως «τα λάθη θα διορθωθούν». Οι αρχές δήλωσαν πως η επιστράτευση 300.000 εφέδρων αφορά μόνο όσους έχουν στρατιωτική εμπειρία ή τις επιδιωκόμενες ικανότητες. Όμως έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις επιστράτευσης ανθρώπων μεγάλων σε ηλικία, αρρώστων ή χωρίς εμπειρία καθώς και φοιτητών.

Μοιραστείτε το άρθρο