Ξεκίνησε σήμερα η ψηφοφορία στα ρωσικά δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας τεσσάρων ουκρανικών περιοχών

212Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι ρωσικές αρχές αναφέρουν ότι η ψηφοφορία ξεκίνησε στα περίπου 1.500 εκλογικά τμήματα που στήθηκαν στο Λουγκάνσκ, το Ντονέτσκ, την Ζαπορίζια και την Χερσώνα, και την πρώτη μέρα ψήφισε το 20%. G7 και ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τη διαδικασία και απειλούν με νέες κυρώσεις την Μόσχα αν προσαρτήσει ουκρανικά εδάφη. Μέσα στην Ρωσία καταγράφονται αντιπολεμικές εκδηλώσεις και αρνήσεις στράτευσης, ενώ νέοι κρύβονται ή φεύγουν από τη χώρα για να αποφύγουν να πάνε στα μέτωπα του πολέμου.

Παρά τις αντιδράσεις από το Κίεβο και τους δυτικούς υποστηρικτές του, οι ρωσικές αρχές προχώρησαν στη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων για την ανεξαρτησία και στη συνέχεια την ένταξής  τους στη Ρωσική Ομοσπονδία, των περιοχών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), την Χερσώνα και την Ζαπορίζια. Ξεκίνησε από σήμερα (Παρασκευή) η ψηφοφορία η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη. Υπέρ αυτών των δημοψηφισμάτων έγιναν συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις στην Ρωσία, με συμμετοχή χιλιάδων υποστηρικτών του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές αρχές αναφέρουν ότι η ψηφοφορία ξεκίνησε στα περίπου 1.500 εκλογικά τμήματα που στήθηκαν στο Λουγκάνσκ, το Ντονέτσκ, την Ζαπορίζια και την Χερσώνα, παρά τα πυρά των ουκρανικών δυνάμεων που εμπόδισαν την προσέλευση σε κάποιαν τμήματα. Κατά τη σημερινή πρώτη μέρα των ρωσικών δημοψηφισμάτων στις τέσσερεις περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, προσήλθε κατά μέσο όρο το 20% του πληθυσμού, όπως μεταδίσει το πρακτορείο Tass. Αν και γενικώς άγνωστο είναι με βάση ποιές εκλογικές λίστες γίνεται η καταγραφή και συμμετοχή, ενώ φυσικά πολλές δεκάδες-εκατοντάδες χιλιάδες έχουν φύγει μακριά από τις εμπόλεμες περιοχές, είτε μέσα στην Ουκρανία είτε στη Ρωσία –στην οποία επίσης στήθηκαν κάλπες.

Η Ουάσιγκτον απειλεί την Μόσχα με νέες κυρώσεις αν προχωρήσει σε προσάρτηση ουκρανικών εδαφών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα ρωσικά δημοψηφίσματα είναι απάτη και διαμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον «δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το ουκρανικό έδαφος ως οτιδήποτε άλλο, παρά μόνο ως τμήμα της Ουκρανίας». Τόνισε δε, ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους συμμάχους και εταίρους τους για να επιβάλουν σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Η G7 σε κοινή ανακοίνωση καταδίκασε τα «ψευδοδημοψηφίσματα», τονίζοντας ότι παραβιάζουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο. Τα επτά πιο ανεπτυγμένα βιομηχανικά κράτη κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να απορρίψει κατηγορηματικά τα δημοψηφίσματα, δηλώνοντας έτοιμα να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία. Υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια της Μόσχας να δημιουργήσει ένα «ψευδές» πρόσχημα για την αλλαγή του καθεστώτος των ουκρανικών εδαφών. «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτά τα δημοψηφίσματα που φαίνεται ότι είναι ένα βήμα προς την προσάρτηση στη Ρωσία και δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τη δήθεν προσάρτηση, αν γίνει».

Στο άλλο… μέτωπο των ημερών, την μερική επιστράτευση που κήρυξε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε από όσους διαμένουν στις ελεγχόμενες από τους Ρώσους περιοχές θα πρέπει να κρυφτούν, να αποφύγουν με κάθε μέσο τη στράτευση και να διαφύγουν στην ελεύθερη επικράτεια της Ουκρανίας.

Στην Ρωσία, όπως δείχνουν οι εικόνες από τις συνοριακές διαβάσεις με Φινλανδία, Γεωργία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Μογγολία, αρκετά οχήματα έχουν σχηματίσει ουρές για να περάσουν, προφανώς μεταφέροντας νέους που θέλουν να αποφύγουν τη στράτευση. Η μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info καταγγέλλει τις ρωσικές αρχές ότι επέδωσαν φύλλα πορείας σε κάποιους που συνέλαβαν στις πρώτες αντιπολεμικές διαδηλώσεις που επιχείρησαν με την εξαγγελία της επιστράτευσης από τον Πούτιν.

Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές αρχές γνωστοποιούσαν ότι έχουν ξεθάψει 436 σορούς από περιοχή του Ιζιούμ που πριν λίγες μέρες επανέκτησαν τον έλεγχό του από τους Ρώσους. Τριάντα εξ αυτών φέρουν σημάδια βασανισμού. Παράλληλα, μία τριμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αποφάνθηκε ότι έχουν διαπραχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία: βομβαρισμοί πολιτικών στόχων, εκτελέσεις, βασανισμοί και σεξουαλική βία, στιςπεριοχές του Κιέβου, του Τσερνίχιβ, του Χαρκόβου και του Σούμι.

Μοιραστείτε το άρθρο