Έκκληση για στήριξη των αντιρρησιών συνείδησης και λιποτακτών από Ρωσία, Λευκορωσία και Ουκρανία

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης, 21 Σεπτεμβρίου οι Connection eV, International Fellowship of Reconciliation, European Office for Conscientious Objection και War Resisters’ International ξεκίνησαν εκστρατεία συλλογής υπογραφών για στήριξη στους  λιποτάκτες και αντιρρησίες συνείδησης από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία.
Η εκστρατεία του #ObjectWarCampaign προσκαλεί όλους τους πολίτες από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στη διεθνή προσπάθεια για την εξασφάλιση προστασίας και ασύλου για Ρώσους, Λευκορώσους και Ουκρανούς αντιρρησίες συνείδησης και λιποτάκτες που εμπλέκονται στον τρέχοντα πόλεμο στην περιοχή. Είναι η ελπίδα μας να απορρίψουμε τον πόλεμο και να επικρατήσει η ειρήνη!

Στις 6 Απριλίου 2022, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, κάλεσε Ρώσους στρατιώτες να λιποτακτήσουν και τους υποσχέθηκε προστασία βάσει της προσφυγικής νομοθεσίας. Μέχρι στιγμής αυτή η υπόσχεση δεν έχει τηρηθεί.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας #ObjectWarCampaign, έχει ετοιμαστεί μια αναφορά που μπορούν να υπογράψουν όλοι. Η αναφορά απευθύνεται στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola. Η αναφορά τονίζει την ανάγκη υποστήριξης του δικαιώματος ασύλου για τους Ρώσους, Λευκορώσους και Ουκρανούς αντιρρησίες συνείδησης και λιποτάκτες από τα κράτη υποδοχής. Η αναφορά, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο WeMove.eu, μπορεί να υπογραφεί στα γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ελληνικά.

Υπολογίζεται ότι 100.000 Ρώσοι στρατιώτες και λιποτάκτες αρνούνται τον επιθετικό πόλεμο. Υπολογίζεται ότι 22.000 Λευκορώσοι στρατιώτες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους επειδή δεν θέλουν να συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Όλοι όσοι έχουν αρνηθεί την εγγραφή κινδυνεύουν να διωχθούν για αρκετά χρόνια λόγω της αντιπολεμικής τους στάσης. Η ελπίδα τους είναι να βρουν προστασία σε διάφορες χώρες.

Η Ουκρανία ανέστειλε το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης και έκλεισε τα σύνορα για τους άνδρες μεταξύ 18 και 60 ετών. Πάνω από 100.000 άνδρες διέφυγαν από τη συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία και διέφυγαν στο εξωτερικό. Επί του παρόντος, οι Ουκρανοί πολίτες μπορούν να έχουν προσωρινή διαμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αναφορά #ObjectWarCampaign ζητά να διασφαλιστεί πλήρως το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία στην Ουκρανία.

Η συλλογή υπογραφών είναι θεμελιώδους σημασίας για την υποστήριξη σε αντιρρησίες συνείδησης και λιποτάκτες. Αυτή η εκστρατεία τονίζει τη σημασία του ανοίγματος των συνόρων σε όσους αντιτίθενται στον πόλεμο με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο στις δικές τους χώρες και καλεί όλους σε όλο τον κόσμο να υποστηρίξουν όσους αρνούνται να πολεμήσουν και να σκοτώσουν.

Κάθε νεοσύλλεκτος μπορεί να είναι αντιρρησίας συνείδησης, κάθε στρατιώτης λιποτάκτης. Ας στηρίξουμε αυτούς που αρνούνται να σκοτώσουν και ας τερματίσουμε τον πόλεμο μαζί!

#ObjectWarCampaign #War Objection Campaign
#StandWithObjectors

Καλούμε όλους να υπογράψουν την ηλεκτρονική αίτηση και να τη διαδώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.
Υπογράψτε εδώ!

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε με μια έκκληση που στάλθηκε τον Ιούνιο του 2022, προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης – υποστηριζόμενη από 60 οργανώσεις από 20 χώρες – αναφέροντας λεπτομερώς γιατί προστασία και υποστήριξη για λιποτάκτες και αντιρρησίες συνείδησης σε όλους πλευρές του ουκρανικού πολέμου είναι αναγκαίες και επιπλέον ότι είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Έχουν γίνει ήδη συζητήσεις για αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Περισσότερες πληροφορίες: 

Η έκκληση προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα βρίσκεται εδώ .

Πληροφορίες για το ιστορικό μπορείτε να βρείτε εδώ .

Μοιραστείτε το άρθρο