Άμεσες αντιδράσεις μέσα στη Ρωσία και στη Δύση για τη μερική επιστράτευση και τις απειλές του Πούτιν

210Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μερική επιστράτευση κήρυξε σήμερα το πρωί σε διάγγελμά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιιν, κάνοντας αναφορά στη χρησιμοποίηση όλων των μέσων προς υπεράσπιση της Ρωσίας… κι αυτό δεν είναι μπλόφα!, όπως είπε. Οι Δυτικοί αναφέρονται σε κλιμάκωση του πολέμου και συζητούν για νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας. Μέσα στην Ρωσία αντιπολεμικές οργανώσεις καλούν σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης, με πρώτες συγκεντρώσεις και συλλήψεις να καταγράφονται σε 38 πόλεις.

Το σημερινό διάγγελμα του ρώσου προέδρου χαρακτηρίστηκε από τους Δυτικούς ως ένδειξη αποτυχίας, φόβου, αδυναμίας που οδηγεί στην κλιμάκωση. Λίγες μέρες μετά την αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων που προωθήθηκαν σε βάρος των ρωσικών που είχαν εισβάλει στην ανατολική Ουκρανία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Χαρκόβου. «Υπογράφηκε το διάταγμα της μερικής επιστράτευσης» ,είπε, διευκρινίζοντας πως θα στρατολογηθούν μόνο όσοι είναι σήμερα στη στρατιωτική εφεδρεία, «αυτούς που έχουν υπηρετήσει στο στρατό».

Ξεκινώντας την ομιλία του ο ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης, λέγοντας ότι έχουν υπάρξει πολλά χρόνια «απόλυτου μίσους» κατά της Ρωσίας. Ο Πούτιν επικαλέστηκε απειλές εκ μέρους του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι, ο ρωσικός στρατός ενεργεί σε ένα μέτωπο άνω των 1.000 χιλιομέτρων απέναντι σε ολόκληρη τη στρατιωτική επιχείρηση της συλλογικής Δύσης. «Αν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, για να υπερασπιστούμε τη Ρωσία και τον λαό μας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε. Αυτό δεν είναι μπλόφα», είπε προσθέτοντας ότι όσοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικό εκβιασμό εναντίον της Ρωσίας θα ανακαλύψουν ότι η κατάσταση μπορεί να στραφεί εναντίον τους.

Ο ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την απόφαση ως μια κίνηση για την προστασία των ρωσόφωνων στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τις πρόσφατες προωθήσεις του ουκρανικού στρατού. «Η Ρωσία δεν μπορεί να αφήσει ανθρώπους του στενού της περιβάλλοντος να τους ξεσκίσουν οι δήμιοι και να μην ανταποκριθεί στην επιθυμία τους να καθορίσουν τη μοίρα τους», είπε χαρακτηριστικά.  Αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα που ανακοινώθηκαν για τις αμέσως επόμενες μέρες στο Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια για ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα παράσχει την πλήρη υποστήριξή της.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέϊ Σοϊγκού, ο οποίος μίλησε μετά τον ρώσο πρόεδρο, θα κληθούν στα όπλα 300.000 έφεδροι. Ο ρώσος υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε ότι στη μερική επιστράτευση θα συμμετέχουν μόνο όσοι έχουν στρατιωτική εμπειρία και διευκρινίζοντας ότι δεν θα επιστρατευθούν φοιτητές και όσοι υπηρέτησαν ως κληρωτοί και ότι η πλειονότητα των Ρώσων εφέδρων, που αριθμούν ένα εκατομμύριο, επίσης δεν θα στρατολογηθούν. Ο Σοϊγκού αναφέρθηκε για πρώτη φορά και στα θύματα από την ρωσική πλευρά, γνωστοποιώντας ότι 5.937 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις, αριθμός πολύ χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Μετά από αυτά τα νέα από την Μόσχα, άμεσες και έντονες ήταν οι αντιδράσεις τόσο στο Κίεβο όσο και στη Δύση. «Η κατάσταση στην πρώτη γραμμή δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ουκρανία έχει δυναμική», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. «Οι θέσεις μας δεν αλλάζουν λόγω του θορύβου ή των οποιωνδήποτε ανακοινώσεων», πρόσθεσε, προτρέποντας τους ξένους υποστηρικτές τους να «διατηρήσουν την πίεση». Ενώ ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι: Η Δύση πρέπει να «διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να στηρίξει την Ουκρανία» μεσούσης της απειλής χρήσης πυρηνικών όπλων από τον ρώσο πρόεδρο, προέτρεψε σήμερα ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ζητώντας «περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας» και «περισσότερα όπλα για την Ουκρανία».

Η επιστράτευση από την πλευρά της Ρωσίας ήταν προβλέψιμη και θα αποδειχτεί μη δημοφιλής, ενώ είναι κάτι που υποδηλώνει ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται με βάση το σχέδιο της Μόσχας, σχολίασε ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Μιχάιλο Ποντόλιακ. Σε γραπτό του μήνυμά του προς το Reuters αναφέρει ότι: «Ο πόλεμος είναι σαφές ότι δεν εξελίσσεται με βάση το ρωσικό σενάριο και ως εκ τούτου ο Πούτιν έπρεπε να λάβει υπερβολικά μη δημοφιλείς αποφάσεις να επιστρατεύσει και να περιορίσει υπερβολικά τα δικαιώματα των ανθρώπων», έγραψε στο Twitter. «Οι Ρώσοι που ζήτησαν την καταστροφή της Ουκρανίας κατέληξαν να πάρουν: 1. Επιστράτευση. 2. Κλειστά σύνορα, μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. 3. Φυλακή για λιποταξία. Όλα βαίνουν βάσει σχεδίου, σωστά; Η ζωή έχει μεγάλη αίσθηση του χιούμορ».

Παράλληλα, σε τηλεοπτική του ομιλία προς τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Ουκρναάις Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να ενστερνιστεί πέντε όρους για την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας. Συγκεκριμένα: τιμωρία των εγκλημάτων της επίθεσης, προστασία της ζωής, αποκατάσταση της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας, εγγυήσεις ασφαλείας και αποφασιστικότητα της Ουκρανίας να συνεχίσει να αμύνεται.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας ότι: «Αυτός ο πόλεμος καταστρέφει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει, πολύ απλά», είπε, καταγγέλλοντας την εισβολή ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη γείτονά του. Για «ενδείξεις της ρωσικής αδυναμίας και αποτυχίας» έκανε λόγο η αμερικανίδα πρεσβευτής στο Κίεβο Μπρίτζετ Μπρινκ. «Παρωδίες δημοψηφισμάτων και μια επιστράτευση αποτελούν ενδείξεις αδυναμίας, της ρωσικής αποτυχίας», έγραψε στο Twitter, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η χώρα της θα συνεχίσει να «υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί».

Στο Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε πως η μερική επιστράτευση  αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την απάντησή της σ’ αυτή. «Πρόκειται για άλλο ένα κακό και λάθος βήμα από τη Ρωσία, το οποίο ασφαλώς θα συζητήσουμε και θα διαβουλευθούμε για το πώς θα απαντήσουμε». Σε μία πρώτη αντίδραση, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για ανησυχητική κλιμάκωση εκ μέρους του ρώσου πρόεδρου, προειδοποιώντας ότι «θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις απειλές του». Με τη σειρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις Πούτιν «ένδειξη πανικού στο Κρεμλίνο», που δεν πρέπει να εκληφθεί ως άμεση απειλή πλήρους πολέμου με τη Δύση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως τα ξημερώματα στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο τις εξελίξεις στο ουκρανικό, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, αναφέροντας ότι η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας “είναι στο τραπέζι”. Η απειλή του Ρώσου προέδρου να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα είναι “απαράδεκτη” τόνισε ο Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας μια “νέα κλιμάκωση” εκ μέρους της Ρωσίας και “η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει”. Σε συνέντευξη στο CNN η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν εκτίμησε νωρίτερα ότι οι δηλώσεις του Πούτιν απαιτούν “νέες κυρώσεις εκ μέρους μας”.

Μέσα στην Ρωσία, η αντιπολίτευση καλεί τους Ρώσους να βγουν στους δρόμους κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως έκανε ο φυλακισμένος ρώσος αντιφρονών Αλεξέι Ναβάλνι. Ενώ αντιπολεμικές οργανώσεις στην Ρωσία καλούν σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης. «Χιλιάδες Ρώσοι – οι πατέρες, οι αδερφοί και οι σύζυγοι – θα ριχτούν στην κιμαδομηχανή του πολέμου», ανακοίνωσε ο αντιπολεμικός συνασπισμός Vesna καλώντας του Ρώσους να βγουν στους δρόμους στις μεγάλες πόλεις της χώρας. «Τώρα ο πόλεμος έφτασε σε κάθε σπίτι και κάθε οικογένεια».

Τουλάχιστον 1.026 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλη τη Ρωσία και συγκεκριμένα σε 38 πόλεις ενάντια στη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε το πρωί ο ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, με πολλούς διαδηλωτές να φωνάζουν: «Όχι στον πόλεμο!» και «Καμία επιστράτευση!». Όπως αναφέρει η οργάνωση πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στη χώρα ύστερα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Μοιραστείτε το άρθρο