Στρατηγική συνεργασία Ρωσίας και Κίνας διακήρυξαν οι ηγέτες τους

204Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Από τη σύνοδο κορυφής στην Σαμαρκάνδη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, Πούτιν και Σι συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού και να ενισχύσουν τη στρατηγική σύμπραξη των δύο ανατολικών δυνάμεων. Η επικεφαλής της Κομισιόν μετέβη ξανά στο Κίεβο, να κοινοποιήσει τη νέα οικονομική βοήθεια στο Κίεβο 5 δισ. ευρώ. Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας γνωστοποίησε τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση να δώσει η Αθήνα στο Κίεβο στρατιωτικά οχήματα.

Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να δώσει στην Ουκρανία τα σοβιετικής κατασκευής στρατιωτικά οχήματα πεζικού ΒΜΡ-1, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ. Μάλιστα, πληροφόρησε ότι η αποστολή από την Ελλάδα θα γίνει πολύ σύντομα, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Βερολίνο με την Αθήνα να της παράσχει σε αντικατάσταση τα σύγχρονα γερμανικά Marder.

Στο γεωπολιτικό πεδίο… Οι ηγέτες των δύο ανατολικών υπερδυνάμεων της Ρωσίας και της Κίνας συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για τη σταθερότητα σε ένα κόσμο χάους. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, που διεξάγεται στην Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

«Η Κίνα είναι διατεθειμένη να εργασθεί με τη Ρωσία για να αναλάβει τις ευθύνες της ως μεγάλης δύναμης, να διαδραματίσει ρόλο πρώτου μεγέθους και για να εισαγάγει σταθερότητα και θετική ενέργεια σε έναν κόσμο κυριαρχείται από χάος», δήλωσε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην Σαμαρκάνδη. «Είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή μας συνάντηση θα δώσει περαιτέρω ορμή στην ενίσχυση της στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα», συμπλήρωσε ο τελευταίος. «Συμφωνώ να εστιάσουμε στην επέκταση της πρακτικής συνεργασίας σε όλες τις κατευθύνσεις».

Ο Πούτιν ότι η Μόσχα υποστηρίζει την πολιτική της «Μίας Κίνας», αντιτίθεται στις «προκλήσεις» των ΗΠΑ στα Στενά της Ταϊβάν και εκτιμά την «ισορροπημένη στάση» της Κίνας για την Ουκρανία. «Καταλαβαίνουμε τα ερωτήματά σας και τις ανησυχίες σας. Θα εξηγήσουμε λεπτομερώς τη θέση μας πάνω σε αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε ο Πούτιν. Ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι: «Οι προσπάθειες δημιουργίας ενός μονοπολικού κόσμου έλαβαν πρόσφατα μια απολύτως άσχημη μορφή και είναι εντελώς απαράδεκτες».

Ο Πούτιν ανέφερε επιπλέον ότι: Ο ΟΣΣ είναι ο μεγαλύτερος πολυεθνικός οργανισμός που περιλαμβάνει περίπου το μισό πληθυσμό του κόσμου. Είναι αναγκαία η ενίσχυσή του ως μία πλατφόρμα εποικοδομητικής διάδρασης. Να μετατρέψουμε  αυτόν τον οργανισμό σε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό αμοιβαίας συνεργασίας σε μια βραχεία περίοδο του χρόνου ιστορικών στιγμών».

Στη δυτική πλευρά του βόρειου ημισφαιρίου και συγκεκριμένα την Ευρώπη, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊνεν φρόντισε να μεταβεί στο Κίεβο για τρίτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Αφού κανένας δεν κατάλαβε ποια είναι η ευρωπαϊκή στρατηγική στην αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και τη φιέστα με τα κιτρινομπλέ χρώματα της Ουκρανίας που φορούσε στο Ευρωκοινοβούλιο, επικρινόμενη ακόμη και από τον γερμανικό Τύπο ως η γυναίκα… των αόριστων λέξεων, έσπευσε να συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Προς τον οποίο είπε ότι: “Η ενταξιακή διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο. Είναι εντυπωσιακό να βλέπω την ταχύτητα, την αποφασιστικότητα, την ακρίβεια με την οποία προοδεύετε”. Την ίδια ώρα του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδινε το πράσινο φως για τη νέα οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο ουκρανικό πεδίο… Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι οι πόλεις και τα χωριά που ανακατέλαβε ο στρατός της χώρας του από τις ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστραφεί, ενώ η γενέτειρά του Κρίβιι Ριχ πλημμύρισε μετά από από ρωσικό πλήγμα που προκάλεσε ζημιές στο φράγμα Ινγκουλέτς καισε  υποδομές υδροδότησης. Πλήγματα κατά υποδομών που ακολούθησαν την τελευταία ουκρανική αντεπίθεση στο ανατολικό μέτωπο, με την προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων ανατολικά και νότια του Χαρκόβου. Ενώ οι Ρώσοι συνέχισαν τα χτυπήματα στα νότια της ουκρανικής επικράτειας.

Στην Ρωσία… Δικαστήριο ανακάλεσε την άδεια της ιστοσελίδας Novaya Gazeta, όπως γνωστοποίησε η ίδια. Σύμφωνα με την Novaya Gazeta, το ρωσικό δικαστήριο διέταξε την αφαίρεση της άδειας της ιστοσελίδας της με το αιτιολογικό ότι αναφέρθηκε σε οργανώσεις που έχουν κηρυχθεί «ξένοι πράκτορες» από το Κρεμλίνο, χωρίς να τις κατονομάσει. Το ίδιο δικαστήριο είχε ανακαλέσει την άδεια κυκλοφορίας της έντυπης έκδοσης της Novaya Gazeta, που αναγκάσθηκε να διακόψει την έκδοσή της τον Μάρτιο εξαιτίας της καταστολής της κριτικής για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ στις αρχές του μήνα απαγορεύτηκε και η περιοδική έκδοση.

Μοιραστείτε το άρθρο