«Το τέλος του πολέμου είναι ακόμη μακριά» – Ρωσία και Κίνα oικοδομούν το ανατολικό αντίβαρο στη Δύση

203Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι πιθανότητες για μία ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία είναι ελάχιστες, είπε ο γγ του ΟΗΕ, μετά από επικοινωνία του με τον ρώσο πρόεδρο. Ο Πούτιν από αύριο θα βρίσκεται στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, όπως και ο κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ, σε μια συμβολική κίνηση – μήνυμα για ένα ανατολικό αντίβαρο στη μονοκρατορία των Δυτικών υπό τις ΗΠΑ. Οι καπιταλιστικοί πόλοι ισχύος σε γεωπολιτική αντιπαράθεση και αναδιάταξη.

Τα αντίπαλα γεωπολιτικά στρατόπεδα διαγκωνίζονται για τον παγκόσμιο καταμερισμό εξουσίας, με τους καπιταλιστικούς πόλους ισχύος να σταθμίζουν την βαρύτητά τους στις διεθνείς διακρατικές σχέσεις και να διαμορφώνουν τις νέες σφαίρες επιρροής. Από τη Δύση υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ, που οδηγούν την αντιπαράθεση με την Ρωσία, έως την Ανατολή και τη συγκρότηση της νέα συμμαχίας Ρωσίας – Κίνας, ως αντίβαρο στην αμερικανική μονοκρατορία, στο πλαίσιο μιάς νέας πολυπολικής τάξης πραγμάτων.

Το επόμενο διήμερο πραγματοποιείται στην ιστορική Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, που συγκροτούν: Ρωσία, Κίνα, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιζία. Ο Ασιατικό αυτός χώρος αριθμεί το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 25% του πλούτου. Αύριο και μεθαύριο θα συναντηθούν οι ηγέτες των κρατών αυτών, μεταξύ των οποίων κυριαρχεί η συνάντηση των ηγετών Ρωσίας και Κίνας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ. Μια, τόσο ουσιαστική όσο και συμβολική συνάντηση, που στέλνει στους Δυτικούς και ιδίως τους Αμερικανούς το δικό τους μήνυμα από την καρδιά του ασιατικού γεωπολιτικού χώρου. Εκεί που τέμνονται τα γεωστρατηγικά ρωσικά συμφέροντα με την κινεζική διεισδυτική οικονομική πολιτική του δρόμου του μεταξιού: Μια ζώνη, ένας δρόμος.

Την ίδια ώρα για την ουκρανική εμπόλεμη κρίση… Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι το τέλος του πολέμου είναι «ακόμη μακριά». «Έχω την αίσθηση ότι είμαστε ακόμη μακριά από την ειρήνη. Θα ψευδόμουν αν έλεγα ότι μπορεί να συμβεί σύντομα. Δεν έχω ψευδαίσθηση και στην παρούσα στιγμή οι ευκαιρίες για μια ειρηνευτική συμφωνία είναι ελάχιστες»

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για «σημείο καμπής» στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, παρά τις πρόσφατες σαφείς ουκρανικές επιτυχίες στο πεδίο, δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχ. «Είναι δύσκολο να αξιολογήσουμε αυτή τη στιγμή αν κερδίζει η Ουκρναία τον πόλεμο, διότι δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσουν τώρα οι Ρώσοι». Επισήμανε δε ότι: «Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί».

Οι συνεχιζόμενες φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ συνιστούν απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας και υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα διεξαγωγής της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» που διενεργεί στην Ουκρανία. Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία είναι «η βασική απειλή» για τη Ρωσία, μια απειλή που «αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια και τα εθνικά μας συμφέροντα», ανέφερε.

Στο πεδίο των συγκρούσεων… Συνεχίζεται η προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων ανατολικά και νότια του Χαρκόβου. Το στρατηγικής σημασίας Ιζιούμ που ανακατέλαβε ο ουκρανικός στρατός στην τελευταία αντεπίθεσή του στην ανατολική Ουκρανία, επισκέφθηκε σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, διακηρύσσοντας πορεία προς τη νίκη. «Προχωράμε μόνο προς μια κατεύθυνση, προς τα εμπρός, προς τη νίκη». “Η μπλε και κίτρινη σημαία μας κυματίζει ήδη πάνω από το Ιζιούμ”, έγραψε ο Ζελένσκι στον λογαριασμό του στο Telegrm, στον οποίο ανήρτησε και μια φωτογραφία του με στρατιωτικούς στην πόλη.

Την ίδια ώρα, η πόλη Κριβίι Ρίχ (γενέτειρα του Ζελένσκι) στην κεντρική Ουκρανία, απειλείται με πλημμύρες μετά από ρωσικό χτύπημα που προκάλεσε ζημιές σε υποδομές, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία. Τα στρατιωτικά χτυπήματα των ρωσικών δυνάμεων συνεχίστηκαν τόσο στα ανατολικά όσο στα νότια της Ουκρανίας.

Μοιραστείτε το άρθρο