Σύμφωνο εγγυήσεων ασφάλειας στην Ουκρανία επεξεργάστηκαν τα δυτικά κέντρα υποστήριξης του Κιέβου

202Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ένα σχέδιο συμφώνου για διεθνή/δυτική στρατιωτική συνδρομή προς την Ουκρανία, επεξεργάστηκε ομάδα δυτικών εμπειρογνωμόνων υπό την καθοδήγηση του ΝΑΤΟ και των μεγάλων κρατών της Δύσης. Την ίδια ώρα το Πεκίνο κοινοποιούσε ότι η Κίνα θα συνεργαστεί με την Ρωσία για μια νέα πιο δίκαιη παγκόσμια τάξη. Ενώ ο γερμανός καγκελάριος ζήτησε από τον ρώσο πρόεδρο εξεύρεση διπλωματικής λύσης στη βάση μιάς εκεχειρίας και αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων.

Ένα σχέδιο συμφωνίας για την παροχή εγγυήσεων ασφάλειας της Ουκρανίας, δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του ουκρανού προέδρου, υπό τον τίτλο: Σύμφωνο Ασφαλείας του Κιέβου για Διεθνείς Εγγυήσεις Ασφάλειας. Το έγγραφο συντάχθηκε από ομάδα δυτικών ειδικών, πολιτικών και επιστημόνων με επικεφαλής τον προσωπάρχη του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Αντρέϊ Γέρμακ και τον πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Σύμφωνα με το κείμενο, θα συνταχθεί ένα δεσμευτικό έγγραφο ασφάλειας το οποίο θα υπογραφεί από την Ουκρανία και τις εγγυήτριες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Πολωνία, η Τουρκία, η Γαλλία, χώρες της βόρειας, κεντρική και νότιας Ευρώπης, οι Βαλτικές χώρες, καθώς και άλλες.

Αυτές οι εγγυήτριες χώρες (στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Ρωσία) θα συνδράμουν αμέσως την Ουκρανία αν δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα. Αυτό θα γίνει με χρήση όλων των μέσων εθνικής και συλλογικής ισχύος με τη λήψη κατάλληλων μέτρων, που μπορούν να είναι διπλωματικά, οικονομικά και στρατιωτικά, ώστε να θωρακίσουν την Ουκρανία να σταματήσει την επίθεση, αποκαταστήσει την κυριαρχία, διασφαλίσει την ασφάλεια και να αμυνθεί έναντι οποιασδήποτε απειλής. Ταυτόχρονα οι εγγυήτριες χώρες θα επιβάλουν κυρώσεις εναντίον του επιτιθέμενου.

Κάτι τέτοιο φυσικά μετατρέπει την Ουκρανία σε δυτικό προγεφύρωμα της σύγκρουσης της Δύσης με την Ρωσία, ενώ το ΝΑΤΟ μπαίνει υπό άλλο σχήμα. Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας, με τον αναπληρωτή επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ να δηλώνει ότι: το σχέδιο του Κιέβου για παροχή εγγυήσεων ασφαλείας αποτελεί πρόλογο για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι προβλέψεις του είναι ταυτόσημες με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί άμεσης στρατιωτικής συνδρομής σε δεχόμενο μέλος επίθεση. Αν μάλιστα παράσχουν στο καθεστώς του Κιέβου πιο επικίνδυνα όπλα, τότε σίγουρα αργά ή γρήγορα η στρατιωτική εξέλιξη θα φθάσεις σε άλλο επίπεδο.

Την ίδια ώρα, από την άλλη πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας στελνόταν ένα άλλο μήνυμα, για μια συνεργασία της Κίνας με την Ρωσία για μια πιο δίκαιη παγκόσμια τάξη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Γιανγκ Τζιέτσι, σε συνάντησή του με τον ρώσο πρεσβευτή στο Πεκίνο Αντρέι Ντενίσοφ, του είπε ότι: «Η κινεζική πλευρά είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη ρωσική πλευρά για τη συνεχή εφαρμογή στρατηγικής συνεργασίας υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών, τη διασφάλιση των κοινών συμφερόντων και την προώθηση της ανάπτυξης της διεθνούς τάξης σε μια πιο δίκαιη και λογική κατεύθυνση». Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα ταξιδέψει στο Ουζμπεκιστάν αυτή την εβδομάδα για τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (Πέμπτη και Παρασκευή), όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Παράλληλα, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης «πραγματική εναλλακτική» στη Δύση, σύμφωνα με τον προεδρικό σύμβουλο Γιούρι Οουτσάκοφ.

Πάντως, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ρώσο πρόεδρο, ζήτησε να βρεθεί μια διπλωματική λύση στην Ουκρανία, στη βάση μιας εκεχειρίας, της πλήρους αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων και της αποκατάστασης της κυριαρχίας της Ουκρανίας. «Ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος τόνισε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα προσάρτησης εκ μέρους της Ρωσίας δεν θα μείνουν αναπάντητα και δεν θα αναγνωριστούν σε καμία περίπτωση», ανέφερε ο εκπρόσωπός του Στέφεν Χεμπεστράιτ.

Όμως, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφραζε την απογοήτευσή του για τη στάση της Γερμανίας, που αγνοεί τις αιτήσεις του Κιέβου για την αποστολή τανκς Leopard και οχήματα μάχης Marder. «Ούτε ένα λογικό επιχείρημα για τους λόγους που αυτά τα όπλα δεν μπορούν να παρασχεθούν, μόνο αόριστοι φόβοι και δικαιολογίες. Τι φοβάται το Βερολίνο που δεν φοβάται το Κίεβο;», διερωτήθηκε.

Στη Ρωσία που… έφθασαν τα νέα της προώθησης των ουκρανικών δυνάμεων σε θέσεις που είχαν ελέγξει τα ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) Γκενάντι Ζιουγκάνοφ χαρακτήρισε δημόσια πόλεμο αυτό που συντελείται στην Ουκρανία.  «Σε τι διαφέρει η ειδική στρατιωτική επιχείρηση από τον πόλεμο; Την στρατιωτική επιχείρηση μπορείτε να την σταματήσετε οποιαδήποτε στιγμή. Τον πόλεμο δεν μπορείτε να τον σταματήσετε, ο πόλεμος τελειώνει είτε με νίκη είτε με ήττα. Θέλω να σκεφτείτε ότι γίνεται πόλεμος τον οποίο δεν έχουμε το δικαίωμα να τον χάσουμε», αναφέρει το κανάλι στο Telegram του ιστότοπου SOTA, επικαλούμενο δήλωση που έκανε ο Ζιουγκάνοφ κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή). «Σήμερα η τύχη της Ρωσίας εξαρτάται από την νίκη στο Ντονμπάς, χρειάζεται γενική επιστράτευση στην χώρα, χρειάζονται εντελώς άλλοι νόμοι», ζήτησε ο Ζιουγκάνοφ. Ο εκπρόσωπος του Κρμελίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε, όπως και σε άλλων τις προτροπές, ως προς μία γενική επιστράτευση, απορρίπτοντας κάτι τέτοιο, λέγοντας: «Προς το παρόν όχι, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αυτό.

Μοιραστείτε το άρθρο