Οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται ανατολικά και νότια του Χαρκόβου

201Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο ουκρανός πρόεδρος αναφέρεται στην ανακατάληψη έξι χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στην αιφνιδιαστική αντεπίθεση που εξαπέλυσαν οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του στο ανατολικό μέτωπο. Την ίδια ώρα οι ρωσικές δυνάμεις έπλητταν στόχους υποδομών, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση και υδροδότηση σε πολλές περιοχές κυρίως στα ανατολικά της Ουκρανίας. Το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει τη συνέχιση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Αργά απόψε το βράδυ (Δευτέρας) ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην αιφνιδιαστική αντεπίθεση που εξαπέλυσαν τις τελευταίες μέρες στις περιοχές ανατολικά του Χαρκόβου, αλλά και νοτιότερα. Αν και δυτικά μέσα  έκαναν λόγο για απελευθέρωση 3.000 τετρ. χλμ

Λίγες ώρες νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι: «Η απελευθέρωση τοποθεσιών από τους ρώσους κατακτητές συνεχίζεται στις περιφέρειες του Χαρκόβου και του Ντονέτσκ. Οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να διώξουν τον εχθρό από περισσότερες από 20 τοποθεσίες μέσα σε 24 ώρες. Κατά την υποχώρησή τους, τα ρωσικά στρατεύματα εγκαταλείπουν εσπευσμένα τις θέσεις τους και διαφεύγουν».

Ο διορισμένος από τους Ρώσους αξιωματούχος στο Χάρκοβο, Βιτάλι Γκάντσεφ, υποστήριξε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατά την αντεπίθεσή τους στην περιοχή ήταν οκταπλάσιες από τις ρωσικές και τις φιλορωσικές δυνάμεις. Να σημειωθεί ότι η σημαντικότερη ουκρανική προώθηση, πέραν της έκτασης που ανακατέλαβε, είναι η απόκτηση του ελέγχου του Ιζιούμ, μιάς περιοχής από όπου οι ρωσικές δυνάμεις στόχευαν νοτιότερα σε περιοχές του βορειοδυτικού Ντονέτσκ. Όταν εκδηλώθηκε το πρώτο χτύπημα στο Κουπιάνσκ, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σε αναδίπλωση από την Μπαταγλίγια και το Ιζιούμ, για να επικεντρωθούν στο Ντονμπάς όπως ανέφερε ο ρωσικός στρατός.

Την ίδια ώρα και σε αντίποινα, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυαν πλήγματα κατά ουκρανικών υποδομών, που είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση και υδροδότηση σε πολλές περιοχές στα ανατολικά, βορειοανατολικά, κεντρικά και νότια. Οι αναφορές κάνουν λόγο για πολλά και εκτεταμένα μπλάκ-άουτ, με τους Ουκρανούς να αναφέρονται σε εσκεμένα χτυπήματα σε μη στρατιωτικούς στόχους.

Η Μόσχα διαβεβαίωνε σήμερα ότι η Ρωσία θα πετύχει τους στρατιωτικούς της στόχους στην Ουκρναία, στην πρώτη δημόσια αντίδραση στην προώθηση των Ουκρανών ανατολικά του Χαρκόβου. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να απαντήσει άμεσα αν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εμπιστοσύνη στην ηγεσία του στρατού του, λέγοντας ότι: «Η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι που ορίστηκαν αρχικά». «Φυσικά, οι όποιες ενέργειες του στρατού που εκτελούνται στο πλαίσιο της ειδικής επιχείρησης αναφέρονται στον Ανώτατο Διοικητή», δήλωσε αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ο πρόεδρος είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας και όλους τους στρατιωτικούς διοικητές. Δεν μπορεί να γίνεται κάτι άλλο κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Απαντώντας στη δήλωση του ουκρανού προέδρου Βολοβντίμιρ Ζελένσκι ότι δεν κάνει διάλογο με όσους στέλνουν τελεσίγραφα, ο ο αντιπρόεδρος του  Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας (και πρώην πρόεδρος της χώρας) Ντμίτρι Μεντβένεφ, τόνισε με ανάρτησή του στο Telegram ότι: «Τα σημερινά τελεσίγραφα είναι … παιδική προθέρμανση μπροστά στις απαιτήσεις της Ρωσίας στο μέλλον». Απείλησε δε, ότι: « η αξίωση της Μόσχας στο μέλλον θα είναι η πλήρης συνθηκολόγηση του καθεστώτος του Κιέβου με τους όρους της Ρωσίας».

Στην Ρωσία οι μεταδόσεις ήταν φειδωλές για τα τεκταινόμενα στην ανατολική Ουκρανία. Οι εφημερίδες αναφερόμενες στην αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων περιορίσθηκαν στις δηλώσεις του υπουργείου Άμυνας περί «ανασύνταξης», όπως η Izvestia που έγραψε ότι η Ρωσία σκότωσε 4.000 Ουκρανούς στρατιώτες και ο στρατός «έχει ανασυντάξει τις δυνάμεις για να επικεντρωθεί στο Ντονμπάς». Ενώ η εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta, επικαλούμενη στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, γράφει ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει «τις άκρως ανησυχητικές αναφορές από την Ουκρανία για αρκετές εβδομάδες». Πάντως, αντιδράσεις καταγράφονται μέσω του διαδικτύου, κυρίως εθνικιστικών κύκλων.

Μοιραστείτε το άρθρο