Προωθήσεις οι Ουκρανοί, πλήγματα σε υποδομές οι Ρώσοι

200Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την απόκτηση του ελέγχου του στρατηγικής σημασίας Ιζιούμ (νοτίως του Χαρκόβου και βορείως του Ντονέτσκ). Όσο πιο πολλά όπλα πάρουμε από τη Δύση, τόσο γρηγορότερα θα νικήσουμε, λέει η ουκρανική ηγεσία. Οι ρωσικές δυνάμεις απάντησαν με πλήγματα σε υποδομές, διακόπτοντας ηλεκτροδότηση και υδροδότηση μεγάλων περιοχών στα ανατολικά.

Νέες επιτυχίες επί του πεδίου ανακοίνωσαν ότι σημείωσαν οι ουκρανικές δυνάμεις στο ανατολικό μέτωπο, νότια και ανατολικά του Χαρκόβου. Μετά την προώθησή τους στο Κουπιάνσκ και την ανακοίνωση του ρωσικού στρατού για αναδίπλωση των δυνάμεών του από Μπαλακλίγια και Ιζούμ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανακοίνωσε το βράδυ ότι ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε την στρατηγικής σημασίας πόλη Ιζιούμ. Στο καθημερινό του διάγγελμα, την 200ή μέρα του πολέμου, ευχαρίστησε τους ουκρανούς στρατιώτες «που απελευθέρωσαν εκατοντάδες πόλεις και χωριά μας, πιο πρόσφατα την Μπαλακλίγια, το Ιζιούμ και το Κουπιάνσκ».

Στην προώθηση αυτή των ουκρανικών δυνάμεων, οι ρωσικές απάντησαν με πλήγματα σε υποδομές, προκαλώντας προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση μεγάλων περιοχών. Ο ουκρανός πρόεδρος γνωστοποίησε ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τις διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα περιοχών της ανατολικής επικράτειας, κατηγορώντας την ότι πλήττει σκοπίμως μη στρατιωτικές υποδομές. «Πλήρης διακοπή ρεύματος στις περιοχές του Χαρκόβου και του Ντονέτσκ, μερική διακοπή στις περιοχές της Ζαπορίζια, του Ντνιπροπετρόφσκ και του Σούμι», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορώντας τους «ρώσους τρομοκράτες». «Καμία στρατιωτική εγκατάσταση δεν επλήγη. Ο στόχος είναι να στερηθούν οι άνθρωποι το φως και την θέρμανση». Λεπτομερείς αναφορές κάνουν οι κυβερνήτες των περιοχών του Χαρκόβου, του Ντνιπροπετρόφσκ,  του Σούμι, του Ντονέτσκ.

Όμως, πέρα από τα νότια και τα ανατολικά, οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται πως προωθούνται και στα βόρεια του Χαρκόβου. Ο ουκρανός πρόεδρος χαιρέτισε την προέλαση αυτή, θεωρώντας ότι είναι δυνητικά μια τομή τον πόλεμο και διαβεβαιώνοντας ότι ο χειμώνας μπορεί να φέρει περισσότερα εδαφικά κέρδη αν το Κίεβο λάβει περισσότερο ισχυρό εξοπλισμό. «Πιστεύω ότι αυτός ο χειμώνας είναι ένα σημείο καμπής και μπορεί να οδηγήσει στην ταχεία απελευθέρωση της Ουκρανίας. Βλέπουμε πως φεύγουν σε ορισμένες περιοχές. Αν ήμασταν λίγο ισχυρότεροι όσον αφορά τον οπλισμό, θα μπορούσαμε να απελευθερωθούμε γρηγορότερα» και… να καταγράψουμε «νίκη», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Από κοντά και ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου με τη γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ που επισκέφθηκε το Κίβεο, επεσήμανε ότι ορισμένοι σύμμαχοι είχαν αρχικά διστάσει να στείλουν όπλα στη χώρα του, αλλά αυτό έχει αλλάξει πλέον. «Δείξαμε ότι είμαστε ικανοί να νικήσουμε τον ρωσικό στρατό. Το κάνουμε με τα όπλα που μας δόθηκαν», είπε. «Και για αυτό επαναλαμβάνω: όσο περισσότερα όπλα λάβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα νικήσουμε και θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος».

Εν αναμονή των διαβουλεύσεων σε τηλεφωνική επικοινωνία του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, αλλά υπό ουκρανικό προσωπικό, σταμάτησε η λειτουργία του πλήρως. Όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία της Ουκρανίας που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ενεργοντάρ, αποσυνδέθηκε και η έκτη μονάδα του εργοστασίου από το δίκτυο της ενέργειας. 

Μοιραστείτε το άρθρο