Ένα ακόμη αμερικανικό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο

197Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Διακηρύξεις στρατιωτικής συνδρομής δυτικών κρατών στην Ουκρανία, από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας 40 κρατών στην αμερικανική βάση Ραμστάϊν στην Γερμανία –μεταξύ αυτών και ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτά τα ποσά τα καρπώνονται οι μεγαλοεταιρείες κατασκευής όπλων, σχολιάζει η Μόσχα. Σε αντίποινα θα προβεί η Ρωσία για τους περιορισμούς της ΕΕ στις ταξιδιωτικές θεωρήσεις.

Από την αμερικανική βάση του Ραμστάϊν στην Γερμανία όπου συναντήθηκαν οι υπουργοί Άμυνας 40 κρατών για να συντονίσουν τη δράση τους, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόϊντ Όστιν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα παραδώσουν στην Ουκρανία νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 675 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η νέα αμερικανική βοήθεια περιλαμβάνει συγκεκριμένα οπλικά συστήματα καθοδηγούμενων πυραύλων πολλαπλών εκτοξευτήρων GMLRS, πυρομαχικά πυροβολικού, καθώς και τεθωρακισμένα ασθενοφόρα, αντιαρματικά συστήματα, φορητά όπλα κ.α.. «Αυτές οι αποστολές αποδίδουν». «Σήμερα βλέπουμε την ξεκάθαρη επιτυχία των κοινών μας προσπαθειών στο πεδίο της μάχης», είπε ο Όστιν. Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν σε προμήθειες στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, υποσχόμενοι να παράσχουν όπλα αξίας 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια διαφόρων οπλισμών, ιδίως αντιαρματικών πυραύλων Javelin, πυροβολαρχιών και βλημάτων συμβατών με τα συστήματα πυροβολικού του ΝΑΤΟ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως χρειάζεται να ενταθεί και διατηρηθεί η υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο χρόνο απαιτηθεί. Ενώ από κοντά και ο υπουργός Άμυνας της ελληνικής κυβέρνησης Ν. Παναγιωτόπουλος που δήλωσε ότι: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί και να παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη».

Την ίδια ώρα, στο Κίεβο που επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και άλλα 18 κράτη (περιλαμβανομένου του ελληνικού) ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα μισά στην Ουκρανία. Στη συνάντησή του με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο Μπλίνκεν είπε πως η επίσκεψή του έρχεται σε μια «καθοριστική στιγμή» για την Ουκρανία, σημειώνοντας πως η ουκρανική αντεπίθεση αποδεικνύεται αποτελεσματική. Με το συνολικό αυτό πρόγραμμα των 2,7 δισ. δολαρίων οι ΗΠΑ δίνουν δάνεια ή επιχορηγήσεις σε κράτη για την αγορά όπλων αμερικανικής παραγωγής και των γνωστών μεγαλοεταιρειών του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος.

Στην Μόσχα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δεν έχασε την ευκαιρία και σχολίασε αυτές τις στρατιωτικές παροχές στην Ουκρανία. Όπως είπε: Η Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να εκτελέσει ένα σχήμα συναλλαγής με το οποίο τεράστια ποσά για την κατασκευή όπλων προς το Κίεβο μοιράζονται σε δυτικές εταιρείες. Ενώ συμπλήρωσε πως κάποια εξ αυτών των όπλων επιστρέφονται στους Δυτικούς.

Πάντως το κόστος του πολέμου και των καταστροφών που έχουν προκληθεί στην Ουκρανία ανέρχεται μέχρι τώρα στα 114,5 δισ. δολάρια, όπως γνωστοποίησε η Σχολή Οικονομικών του Κιέβου.

Το Κίεβο σήμερα γνωστοποιούσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στην αντεπίθεσή τους έχουν απελευθερώσει από τους Ρώσους 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιοχή του Χαρκόβου και το νότο.

Σε αντίποινα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι θα προβεί η Ρωσία σχετικά με τους περιορισμούς που έχει αποφασίσει να επιβάλει στις βίζες για τους ρώσους πολίτες. «Τα δικά μας συμφέροντα, τα συμφέροντα των δικών μας ανθρώπων, θα ληφθούν πρωτίστως υπ’ όψιν όταν θα καθορίσουμε τα μέτρα αντιποίνων», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Συμπλήρωσε δε ότι: «Η απάντηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν θα είναι η απομόνωση της από την ΕΕ». Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ως προς τα μέτρα που θα κάνουν πιο δύσκολη και πιο κοστοβόρα για τους ρώσους πολίτες την είσοδο τους στην ΕΕ. Όμως κάποιες χώρες προχώρησαν περισσότερο, όπως η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία και η Πολωνία που ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα περιορίσουν γενικά την είσοδο ρώσων πολιτών στην επικράτεια τους.

Ο πρόεδρος της Τουρκκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε από το Βελιγράδι που επισκέπτεται κατά την βαλκανική περιοδεία του, ότι η Δύση είναι προκλητική απέναντι στη Ρωσία. «Μπορώ να πω ξεκάθαρα ότι δεν βρίσκω σωστή τη στάση της Δύσης απέναντι στη Ρωσία», προσθέτοντας ότι υπάρχει μια «πολιτική που βασίζεται στην πρόκληση». Προέτρεψε δε τις χώρες να μην «υποτιμούν τη Ρωσία».

Ο ιταλός δημοσιογράφος Ματία Σόρμπι, τραυματίστηκε από έκρηξη νάρκης στην περιοχή της Χερσώνας, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περάσει στην αντεπίθεση, ανακοίνωσε σήμερα ο ρωσικός στρατός. Αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, στις 24 Φεβρουαρίου, έχουν σκοτωθεί οκτώ δημοσιογράφοι, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Μοιραστείτε το άρθρο